Keresés

Részletes keresés

napalm. Creative Commons License 2008.10.13 0 0 242
sziasztok!
megint én;)
szóval : ha elhozom a faiskolából a leendő "tanoncokat", de még nem tudom elültetni, lehet-e tárolni mondjuk gyökerüket földel befedve. ha igen akkor meddig?
vagy egyből ültetni kell?
kata 03 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 241

Sziastók.

Harmat nevezetű kajszit keresek, valaki tud faikolát ahol kapható?

Köszi..

Vork12 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 240

Off.

Sziasztok

Valamelyikötök tudna nekem   Aloe Vera   nevű növényt ajánlani Kaposvár környékén.

Köszi előre is.

napalm. Creative Commons License 2008.10.05 0 0 239
köszi!
ok, így teszek!
Előzmény: Törölt nick (237)
xukac1 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 238
Szeretnék még az ősszel gyümölcsfákat vásárolni. Budapest-Vác vonalon, illetve közelében tudtok javasolni megbízható minőséget áruló üzletet? ... no meg lehetőleg elfogadható áron :)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.03 0 0 237

Szia Napalm !

Szerintem ez az agyagos pépezés fölösleges,kicsit túl szakszagú.Én ültetéskor nagyon be szoktam öntözni,szinte beiszapolom.Ez azért is jó mert a gyökerek közé teljesen bemossa a földet.Ősszel is mindenképp célszerű beöntözni,mert előre nem tudhatod mennyi csapadék lesz és száraz teleken a frissen ültetett oltvány is kiszáradhat.Mellesleg én fel is szoktam földdel kupacolni a kis fákat.
Előzmény: napalm. (236)
napalm. Creative Commons License 2008.10.03 0 0 236
sziasztok!
ősszel ültetnék pár gyümölcsfát.
átolvastam a szakirodalmat, egy dolog nem egyértelmű számomra.
azt írják hogy agyagos pépbe kell mártogatni a gyökerét.
na most ha nincs agyagom, elég neki a sáros föld?
be kell öntözni az őszi ültetést is vízzel? mármint a gyökérzónát.
vagy elég neki a földes pépes mártogatás és utána a föld rászórása?
F.Szilvi Creative Commons License 2008.09.30 0 0 235
Kinyomoztam:-).....Bluefree a fajtája bár van ahol csak egy e-vel írják a free-t.
F.Szilvi Creative Commons License 2008.09.14 0 0 234

Én valami másra emlékszem  utánanéztem, de nem igazán ugrik be, hogy melyik volt névről...

Amikor vettem , olyant kerestem, hogy nagy termése legyen és az íze muskotályos  ,ezt ajánlották, ami nagy előnye, hogy éretten sem esik le a fáról.

Még csak most kezdem szedegetni ahogy érik,  a fa koronájához képest nagyon sok volt rajta ,a nagyrésze le is hullott a nyár folyamán, de így is maradt rajta még  bőven..

Előzmény: alfi13 (233)
alfi13 Creative Commons License 2008.09.14 0 0 233
Ha most érik akkor lehet Stanley a méretéböl itélve.
Előzmény: F.Szilvi (232)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.09.14 0 0 232

Idén terem másodszor a szilvám, sajnos a nap kiszívta a fajtapapírt és már nem tudom milyen fajta...

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.07 0 0 231
1-2 szemmel afölött ahol el akarod ágaztatni.Én is csináltam mert pl a Ceglédi Arany enélkül nem is ágazna el ,csak megy felfelé mint a rakéta.
Előzmény: sanda balázs (230)
sanda balázs Creative Commons License 2008.06.30 0 0 230

kajszi kérdés:

felnyúlt nagyon a kb. 4-5 éves ceglédi óriás. Idén kezdett teremni, de a felfelé növő ágai nagyon megnyúltak.

zöldmetszés gyanánt visszavághatom, ha igem, mennyire?

napalm. Creative Commons License 2008.06.22 0 0 229
én meg az eonos kezét csapnám le így.
Előzmény: Törölt nick (228)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.22 0 0 228
Faternak az EON csapta ennyire ki a fa egy részét es teljesen rendbejött ...
Előzmény: napalm. (221)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.22 0 0 227
Sziaztok !

Valahol olvastam hogy cseresznye begegség valamiféle elhalás keringés elégtelenség miatt. Orvosolják hogy a kérget hosszirányban felvágjak pár helyen.

Igaz -e ez ?
Flanell Creative Commons License 2008.06.21 0 0 226
A mézgásodás a moníliától is lehet, de a kéregleválás nem. Az attól van, hogy ha elhal egy nagyobb ág, akkor a kajszi nem tudja körülnőni a törzsét, mint más fák, hanem ahol az elhalás volt, azon az oldalon a törzsből is elhal egy sáv, és a halott részről lejön a kéreg. De ez önmagában még nem baj, ettől még lehet teljesen egészséges a fa.
A mézgásodás miatt érdemes valami felszívódóval permetezni.
Előzmény: kisidi (225)
kisidi Creative Commons License 2008.06.21 0 0 225
Köszönöm a tanácsokat , és Napalmnak is. A kajszi kérge is a moníliától van?
Előzmény: Flanell (224)
Flanell Creative Commons License 2008.06.21 0 0 224
Alapvetően egyetértek Napalm kollégával.
A kajszi és a meggy még megmenthető, ha foglalkozol velük. (A cseresznyéből már leginkább csak tűzifa lesz, aki lefűrészelte, még favágónak is kontár, hát még kertésznek. De majd jövőre kiderül, hátha még elhúzza pár évig. Nem a fűrészes ember, hanem a fa.)
A kajszit és a meggyet is a monília vitte el, mindkettőt felszívódó szerrel kell permetezni legalább az első virágok nyílásakor és fővirágzásban, de 3x még jobb.
Lemosni meg lombhulláskor és tavasszal, a réz a lényeg, az olaj kevésbé fontos. De pl. a Vegesol eReS-ben van réz, kén, olaj, egyszerre minden ellen lehet védekezni.
Ha 2-3 évig megkap minden permetezést, akkor már később kevésbé lesz érzékeny.
Meg lehet tanulni a permetezés csínját-bínját 2-3 év alatt, de addig ne is ültess facsemetéket, mert kezelés nélkül azok sem teremnek, csak a méreg lesz velük.
Előzmény: kisidi (222)
Vork12 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 223

Sziasztok!!

Vagyok a gondban. Nem tudom, hogy mit csináljak.

Az egyik almafám és a barackommal vannak gondjaim.

Nem tudom, hogy mivel permetezzem őket. A többi fán meg nincsen semmi tünet.

AlmafaAlmafa_II

őszbarack 

kisidi Creative Commons License 2008.06.20 0 0 222
A kérge több helyen tenyérnyi darabban válik le, nincs mit tenni. 2-3 éve huzzuk, de nem, hogy javulna romlik a helyzet. A kéreg most tavasszal kezdett leválni, de hát még van benne annyi erő, hogy kihajtott, de jövőre már nem hiszem.
A kajszinak iszonyú ronda a törzse-kérge, mézgás egy csomó helyen, a pár gyümölcs élvezhetetlen, mert nem gusztusos.
Egyébként lemosó permetezés szoktunk csinálni, hol z agrot az olajost, hol pedig egy gombaölőst, arra is azt mondták, hogy moniliamegelőzésre is jó. Ha tetves, akkor is permetezzük, de én nem tudok bevállalni évi 6-8 permetezést. Egyébként a szomszédba a gyümölcsfák, ahol s...nak az egyész kertre, itt sem laknak, derékig ér a gaz, na ott semmi baja a gyümölcsfáknak. Bio. Szerintem a biológiai egyensúly ott jobban megvan minden metszés, permetezés nélkül. Nekem meg a dísznövényeim, hetente vágott füvem úgy látszik nem kedvez annyira a természetes védekezésnek.
Lehet, hogy maradok a dísznövénynél és egy közeli hozzáértő szomszédtól megveszem a frissenszedett gyümölcsöt. Nincs szerencsém, se szaktudásom a gyümölcsfákkal, sajna.
Köszönöm a válaszodat, ha még eszedbe jut valami hasznos, szívesen venném.
Előzmény: napalm. (221)
napalm. Creative Commons License 2008.06.19 0 0 221

na a cseresznyét jó rondán vágták meg;(
a kérgével nem is tudom mit lehetne tenni, talán levágni a felpöndörödött kérget, majd lekenni fasebkezelővel.
a bekarikázott részeket én egyenesre vágnám fűrésszel majd lekezelném:

Előzmény: kisidi (219)
napalm. Creative Commons License 2008.06.19 0 0 220
na a helyzet a következő.
én kihívásnak venném hogy vajon sikerül-e megmentenem a fát.
utána még mindig ki lehet vágni...;(
szóval nyár végén vágd vissza az elszáradt vesszőket, ágakat (meggy, kajszi).
a metszőollót, fűrészt gyakran fertőtlenítsd például 1:4 arányú hipó víz keverékével (1 dl hipó, 4 dl víz). utána fasebkezelővel kend le a 2 cm átmérőnél nagyobb sérüléseket.
ősszel végezzetek rajtuk rezes lemosózást. (champion vagy cuproxat)
tavasszal szintén.
amint látod a virágbimbókat permetezzétek meg pl. rovral-al, vagy folicur solo-val.
ezek kat II-es szerek, remélem hozzájuk jutsz, ha nem akkor chorus vagy topas szerekkel helyettesítheted őket.
virágzáskor szintén.
virágzás után még 1x.
így lesz háromszori permetezés (a lemosózást most nem számolom)
ha elég erős a fa és kiheveri a visszavágást akkor van esély arra hogy megmaradjon.
majd meglátjuk jövőre;)

levéltetvek ellen permetezz hogy ne gyengítsék tovább a fát, decissel, vagy actarával (szabad forgalmú).
érdemes a permetszerbe nonit-ot tenni ami tapadásfokozó.
most hirtelen ennyi, megyek mert lekésem a buszomat.
otthonról majd megpróbálok még okoskodni;)
Előzmény: kisidi (219)
kisidi Creative Commons License 2008.06.19 0 0 219
A tünet ua, mint a meggyfán most. Nem tudom, hogy érdemes-e metszegetni, erősen visszavágni, ha ugyis meghal. A germeersdorfival ue. volt, próbáltuk menteni, visszavágni az egészséges részekig,permeteztük amivel egy szaki mondta, még ki ishívtuk, ő is vágott belőle, permetezte de nem maradt meg, ill. ez már nagyon agónia szerintem. Ő a három utolsó képen.
az elsőn a kajszi, tiszta mézgás, most látom, hogy már a zöld levéltetvek is rámentek, meg vannak ágak, amikket mintha leforráztak volna, vagy lefagyott volna. A lombja viszonylag bezöldült, de gyümi 1-2 szem, az is foltos. Kérdés ua. Kivágjam? Érzelmileg nem köt hozzá semmi, csak a kínlódás volt vele eddig, bár régebben még lett belőle lekvár. Ha ősszel újat ültetek, mikor fog teremni legalább egy jólakásnyit?
A meggyfát érdemes erősen visszavágni? Vagy csak elnyújtom nála is az agóniát? A cserivel is így kezdődött!
Azt hiszem nem való nekem a gyümölcsfa, talán, ha én ültetem, és kiskorától óvom, de ezek a megörököltek elég rossz állapotban vannak, szívem szerint megválnék tőlük, de mégse visz rá a lélek, ha még van remény, mert a gyümit meg nagyon szeretjük, nincs is jobb a frissenszedett gyümölcsnél!
Kérlek, segítsetek dönteni!
Kajszi

Meggy

cseri :((
Előzmény: napalm. (218)
napalm. Creative Commons License 2008.06.18 0 0 218
az valószínűleg monília (megy, kajszi), de cseresznyén én még nem láttam moníliát.
cseresznyén mi volt a tünet?
Előzmény: kisidi (217)
kisidi Creative Commons License 2008.06.18 0 0 217
Help! A gyümölcsfákhoz nem nagyon értek, a kerttel együtt "örököltük", de szerettem volna őket megmenteni. Ha teszek fel képet meg tudja mondani valaki, hogy érdemes-e velük kínlódnom tovább? Ha jól sejtem moníliás lett. Két germersdorfi cseresznye ment már ki, de most az egyik meggyfa is, és a sárgabarack is baromi fura, virágzás után olyan volt, mintha az éjszaka folyamán lefagytak volna a virágok. 1-2 gyümi rajta csúnya feketefoltos, mézga folyik az ágakból. Holnap teszek fel képet.
Előre is köszi.
vm.aniko Creative Commons License 2008.06.17 0 0 216

egy kis olvasnivaló ha valakit érdekel.

http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/gyumolcs/index.htm

napalm. Creative Commons License 2008.05.28 0 0 215
igen kell.
pirosbimbós állapot, virágzáskor, illetve virágzás végén.
ha elnyúlik a virágzás szükség lehet egy 4 permetezésre is.
ajánlott szerek:
folicur solo
rowral
ezek II-es szerek, nem tudom elérhetőek-e számodra.
Előzmény: Vezso (214)
Vezso Creative Commons License 2008.05.22 0 0 214
A monília a környéken az összes meggyfát elvitte, a cseresznyéket és barackokat is megtépázta. Szerencsére az én meggyem jobban bírta a kiképzést, csak néhány hajtásvég száradt le? A cseresznye és a frissen oltott barack fák nem kaptak belőle. Mit tehetek, hogy jövőre ne járjak úgy, mint a környéken mindenki más? Igaz az, hogy virágzáskor kell valamivel permetezni?
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 213
Valaki mondta , hogy olyan régen tettem már fel fotókat .... : ) ...

Itt van néhány ma este felé készült kép , már a kiadós eső után .
1. kép Incroccio Pieri , de bármelyiket fotózhattam volna , ennél csak több van a fákon .
2. 3. kép . Armking . A fagy után el voltam keseredve , hogy lefagyott , de azért pár szem maradt rajta . Még nem volt ritkítva , de ezen kb 80-9 %-os fagyás volt .

4. 5. kép Szépen gömbölyödik a Starcrest . Ilyen egy jól ritkított fa ( termés , és lomb egyaránt )

6.kép Na a kajszin még vannak ilyen " képződmények " egy bottal majd valahogy le kell piszkálnom .

Kb egy hete minden nap fél napokat ritkítok folyamatosan , még kb 2 hét és végzek is vele .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!