Nem is a kimértség, hanem inkább az absztrakt gondolkodás látszik rajtuk, ezért lenne jó legalább hasonlót meghonosítani itthon, mert a hazai kertkultúra... Szóval messze van még ettől. Talán a minimál nagyon mérsékelt beszivárgásával ez is a következő tíz évben teret nyer, de nincsenek illúzióim. Teljesen más életfelfogást, más lelki adottságokat kíván egy ilyen kert-táj befogadása, szóval kicsit kinyitja az embert.
Legalább egy stílusgyakorlat erejéig egyébként érdemes megpróbálkozni vele, megdöbbentően más érzéseket vált ki, mint a megszokott fű-fa-virág együttes... hatalmas nyugalmat sugároz, és időtlen érzés már csak a köveket is szemlélni....
Koikról no comment, amióta nincsen, kristálytiszta a kis tó is. Szóval talán ez az egyetlen feature, amit kihagynék egy saját kertből. ;-)
A Fuji-t kétszer mászta meg, mert nem bírta otthagyni, egész nap jött ment, mindent megnézett.
De ez a kép annyira megdöbbentett nem is jutottunk szóhoz, azonnal felismerte ,és mutatta ő mit képezett, szinte egymás fölé lehetett tenni,,még a fűszálak is szinte, számoltuk a fák formáján a részleteket..Érdekes.
Ha jöl lótusz nem úszod meg hogy ne küldjek belőle az tuti:-)
Én is most jutottam el odáig hogy amit nekem az ismerősöm mindíg mutogatott képek, tájak, kertek, tavak mit is jelentenek ott..és mennyire irigylem őket a csuda egye meg..Okés nekem túl kimért az egész, de nagyon baba....
Hűűűű, dejó az unokatesódnak, SI az egekben, mindezt élőben látni.... Jajj. ~:-D Talán, majd egyszer... Azon viszont egyáltalán me csodálkozom, hogy tizenegynéhány éven belül nem sokat változik a kert.... Ha pár száz év alatt nem nagyon változtatnak rajt', csak a menthetetlenül, végelgyengülésben elpusztult növényeket cserélik, akkor azt még unokáik is látni fogják - ugyanígy. ;-)
A lótuszmagokkal kapcsolatban meg fogd szaván, aztán majd jól elszórakozol Te is vele... ;-P
( épp most volt itt unokatesóm, egy hónapot volt kint Japánba, gondolhatod mi képet hozott, jajj,,,,képzeld pont azt a tavat kertet képezte le majdnem ugyan abból a szögből,ami az én Japán kertes könyvemben van de az 1995-ös kiadás, és szinte ugyan olyan a kép,,,döbbenetes, és véletlenül képezte, minden bokor szinte ugyan olyan, a kövek ugyan ott, nagyon érdekes, most jön október közepén a Japán leány hozzájuk, hát azt mondta inkább ő fog kiköltözni hozzá, de elhozza előtte ide is)
Kio-kat rengeteget látott, lótuszokról hozott képet stb...Megígérte ha kiköltözik Japánba akkor csinál egy koi-s tavat,,,mert megtetszett neki ahog yátment a hídon és követték a halak,de mondtam halat küldök neki Szankitól:-) aztán legalább lesz okom kimenni és én is meglátogathatom a Japán ismerősöm...előkerültek a fényképei amit ő hozott magával mikor nálunk járt, és ugye most nézem tüzetesen át a tavaikat stb..
megígérte hogy hozat lótuszmagokat a csajjal,,,remélem betartja:-)
OFF Igen, és a kilencből legalább nyolc dőlt is! (Neeem is, ötvenből most kevesebb dőlt, de legalább megpróbáltam...) ~8-D ON
Ezek ősrégi, lementett képek, csak éppen kéznél voltak, azért én is szoktam művelődni innen-onnan... ;-PPPP Meg talán haszonnal is lehet forgatni őket... Majd hozok saját vizeset is, csak ismétlődjön meg a mai párás-ködös hajnal utáni napsütés, és olyat fotózok... ;-))))
Most ezért ütni fognak többen, de nekem komoly koncepcionális problémáim vannak a sziklakert-csobogó kombóval. Ha belegondolsz, a sziklakert élővilága száraz, köves lejtőkön, minimális talajon és még annál is kevesebb vízzel és páratartalom mellett él, és ennyi vizet vásár- és ünnepnapokon sem lát együtt, tehát a csobogó és a belőle felpárolgó-kicsapódó víz eleve nem kedvez a mikroklímájának sem amellyett, hogy rettentő visszásan néz ki a kaktuszok és a pozsgások mellett a mozgó víz.
Még mindig a tó mellett lobbiznék, azt a 10+ m2-t, ami hozzád elfér, már önfenntartóra lehet csinálni, lehet, jobban járnál vele a síkon, mint egy erőltetett-szivattyúzott vízzel, ami a semmiből érkezik és a semmibe is tűnik el... Szóval vagy egy kőlap, csobogóval, kicsit keletiesre-minimálra, és egy másik sarokba, messze a sziklakerttől, vagy tó, kiülős résszel. Szerintem.
Pont nem a csobogót akartam fotózni, hanem a növényt, de talán látszik. A szikla alján van egy mélyedés, ebbe megy a szivattyú, és a kő tetejéről csobog le a víz.
Nekem is csak egy kis csobogóm van tó helyett, a víz hangja így is megnyugtató és kellemes. Nem tudom, hogy mennyire látszik a képeken, bár ezeken éppen nem csobogott:) A cső még nem került eltakarásra, majd egyszer...
Sziasztok! Végül letettem arról, hogy legyen egy saját kis tavam, mert tényleg csak nagyon kis tóról lehetne szó, annak pedig nem látom értelmét. Helyette a sziklakertbe tervezek egy csobogót, hogy valami víz legyen. :) Ennek kivitelezésére milyen ötleteket tudtok adni? Venni kell egy szivattyút, aminek saját tartálya van, ahonnan kinyeri a vizet, és ahová az visszafolyik, majd ezt lesüllyeszteni a földbe, köveket rá, és mehet? Tetszene egy vízesés is, egy kis, legfeljebb 0,5 -1 m2-es kis lavórnyi vízzel körbeültetve, hogy a pereme eltűnjön. (ezt még ki kell találnom, hogy miben legyen a víz, valami kerek műanyagdolgot ássak le, vagy fóliát). Még ez is jobban nézne ki a sziklakertembe, mint egy viszonylag nagyobb, de még kicsi tó, mint ezek a készen kapható műanyag tómedrek, ráadásul ezekből még a legkisebb is sok helyet venne el a sziklakertből nem is beszélve arról, hogy ez a méret nem ér semmit szerintem. Vagy kisebb, szinte jelképes, vagy jelentősen nagyobb. Vélemény?
veszteség akkor is lehet ha lék lesz,,,de nem feltétlen amiatt, hal bármikor ,bármiben elpusztulhat.De elvileg igen áttelel szépen, és látod itt bizonygatják neked képekkel hogy a porlasztó működőképes dolog, és a teleink sem a rágiek már amikor az erkélyről uggráltunk a nagy hóba ,meg nem kellett suliba menni mert a bejárati ajtó ki se látszott..
kajálni ha kér miért ne adhatnál neki,,,ahogy jónak látod, de szerintem nem létszükséglet, elvileg sunyi fognak télen mint a csuda és le lesznek lassulva...
biztosak vagytok bennehogy ha beválik ez a porlasztos ,légpunpás jégtelenitö-beválik akkor tuti áttelelnek a koiaim vagy ennek ellenére is számitanom kell veszteségre?és kell etetni a léken keresztül,is ha netán a lék közeléba uszkálnak vagy ha melegfront jön és elolvad a jég és élénkebbek lesznek?
Olvaslak benneteket és ezek szerint csak én rakom mélyebbre nekem egy 1,2m patkán figyel a kő 3W os a levegőztető és -18 C ban sem fagyott be igaz olyankor csak 40cm léken volt. Hallótatok e arról, hogy szoktak széndioxidott is bevinni a tóba mégpedig petpalackkal vízzel meg élesztővel és ugyan így csővel viszik be a co2 csak difúzor van a végén ? Állítólag a nővényeknek ez jó
Nekem is ilyen van csak 3w-os,30 centi mélyre tettem,a leghidegebb napokon is volt 40-50 centis lék.Talán kétszer kellett kivennem a porlasztókat kivenni megpucolni,ezen kívűl semmi gondom nem volt vele!
Pfff, ott már kilók lesznek rendesen, de igazából akarja a fene kipróbálni, ha ez pár wattal occsón, egyszerűen működik? Kisebb fűtőszálat már láttunk tóba fagyba.
Nincs benne hókuszpókusz, mozog a vízfelszin, a buborékok 0 C foknál melegebb vizet mozgatnak, az elveszett hőmennyiség a talajból pótlódik, a porlasztó jó minőségű, 5 wattot fogyaszt. Megy minden fagyos napon (évek óta).
Ez levegősnek néz ki, abból szerintem max. 40-50 watt is bőven elég, nyáron átlag ehlyen ennyi elmegy pumpára, télen meg levegőztetésre. Asszem valami 4 wattosom van, az is csihol fél négyzetmétert a legkisebb kővel.