Keresés

Részletes keresés

noaaa Creative Commons License 2008.10.10 0 0 2154
Csak "rokona" a tintaceruzának, az az volt, amit meg kellett nyalni és lilás színe volt. Betiltották, mert mérgező anyagokat tartalmazott. De igazad van, ugyanaz a célja: ne lehessen eltüntetni. Ez a postán meg hivatalos iratokon OK, de suliban??? :-))
Előzmény: AliceCsodaországban (2149)
Lovászi Creative Commons License 2008.10.09 0 0 2151
Mert a "felesleges elemeket" kihagytam ;-), így is hosszú lett.
Előzmény: Zimizumi (2145)
Emőke1 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 2150
Ámbár szerintem többet árt, mint használ.
Előzmény: AliceCsodaországban (2149)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.10.09 0 0 2149
A postairon attól postairon, mert nem lehet kiradirozni, régen tintaceruza volt a neve... :-)
Előzmény: noaaa (2146)
Shiro Creative Commons License 2008.10.09 0 0 2148

érdekes... azt hittem, hogy csak én vásárolok nagytételben postairónt... most legalább megnyugodtam :o))

s.

Emőke1 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 2147
Az tényleg lehetséges:) Amúgy a lányomék csak mindenféle betűelemeket írkálnak, igaz náluk 2-vel kevesebb magyar van, mert angol van helyette:) Angolból viszont félelmetes az iram, szerencsére.
noaaa Creative Commons License 2008.10.09 0 0 2146
A postairon nálunk is fogy, mint a cukor. Örök rejtély marad számomra, mi értelme van a használatának, egy biztos: lehetetlen kiradírozni. Lehet, hogy a radírgyártók forgalmazzák :-)
Előzmény: Zimizumi (2145)
Zimizumi Creative Commons License 2008.10.09 0 0 2145

azon azért vigyorogtam egy jót, hogy éppen a betűrendbe sorolás leírásánál következik az e) pont a b) után :-DDD

egyébként nálunk a kisiskolás ügyesen nyomja a sulit. most kezdtek el betűket és számokat írni, már egy kék postairont elkoptattunk. rém büszke magára :-)

Előzmény: Lovászi (2142)
cory Creative Commons License 2008.10.08 0 0 2144
Nem :)
Előzmény: Peppers (2143)
Peppers Creative Commons License 2008.10.08 0 0 2143
OFF. A Karasszont nem Gyöngyinek hívták véletlenül? :)
Előzmény: cory (2133)
Lovászi Creative Commons License 2008.09.29 0 0 2142
Akinek nincs kedve linkelni (a firefox szétcseszte a szövegformázást, elnézést):
A magyar helyesírás szabályai (Bp., 1985. Akadémiai Kiadó)
A betűrendbe sorolás

14. A betűrendbe sorolás az az eljárás, amellyel a szavakat – általában a magyar ábécé alapján – sor­rendbe szedjük. Az egységes módon való elrendezés teszi lehetővé, hogy a szavak rengetegében tájé­kozódni lehessen. A fontosabb általános szabályok, melyek a szótárakban, lexikonokban, név­sorok­ban stb. való eligazodást segítik, a következők:

a) A különböző betűvel kezdődő szavakat – a d) pontban jelzett kivételekkel – az első betűk ábécé­beli helye szerint állítjuk rendbe, illetőleg keressük meg:

acél kettő remény
cukor Nagy sokáig
csók nyúl szabad
gép olasz Tamás
hideg öröm vásárol stb.

A betűrendbe sorolás szempontjából nem teszünk különbséget a kis- és a nagybetűk között.

Az egyjegyű betűt teljesen elkülönítjük az azonos írásjeggyel kezdődő, de külön mássalhangzót jelölő kétjegyű (ill. háromjegyű) betűtől. Mindig az egyjegyű betű van előbb:

cudar dac Zoltán
cukor domb zongora
cuppant duzzog zúdul
csalit dzsem zsalu
csata Dzsungária zseni
Csepel stb. Dzsungel stb. Zsigmond stb.

b) Ha a szavak azonos betűvel vagy betűkkel kezdődnek, a sorrendet az első nem azonos betű ábécé­beli helye határozza meg:

lom pirinkó tükör
lomb pirinyó Tünde
lombik pirít tünemény
Lontay pirkad tüntet
lovagol stb. Piroska stb. tüzér stb.

e) A szavakat a szó belsejében és a szó végén levő betűk tekintetében a következőképpen szedjük betű­rendbe. – Az egyjegyű betűt (miként a szó elején is) teljesen elkülönítjük az azonos elemmel kezdő­dő, de külön mássalhangzót jelölő kétjegyű (ill. háromjegyű) betűtől, tehát az egyjegyű mindig meg­előzi az utóbbiakat. – Az egyjegyű betűk sorrendjében a kettőzött betűk első és második írásjegye külön-külön betűnek számít. (Vagyis: bb = b + b; rr = r + r; stb.) – A többjegyű betűk kettőzött válto­za­tait sohasem az egyszerűsített alakok szerint soroljuk be a betűrendbe, hanem a megkettőzött betűt mindig két külön betűre bontjuk, s így soroljuk a szót a megfelelő helyre. (Vagyis: ccs = cs + cs; ggy = gy + gy; ddzs = dzs + dzs; stb.)

kas mennek nagy
Kasmír mennének naggyá
Kassák menü nagygyakorlat
kastély menza naggyal
kasza meny nagyít
kaszinó Menyhért nagyobb
kassza mennybolt nagyol
kaszt stb. mennyi stb. nagyoll stb.

d) A magánhangzók rövid és hosszú változatát jelölő betűk (a – á, e – é, i – í, o – ó, ö – ő, u – ú, ü – ű) a kialakult szokás szerint mind a szavak elején, mind pedig a szavak belsejében azonos értékűnek számítanak a betűrendbe sorolás szempontjából. A magánhangzó hosszú változatát tartalmazó szó tehát meg is előzheti a rövid változatút:

ír Irán író
Irak írandó iroda
iram iránt irónia stb.

A rövid magánhangzós szó kerül viszont előbbre olyankor, ha két szó betűsora csak az azonos magán­hangzók hosszúsága tekintetében különbözik:

égbolt kerek szel
Égei-tenger kerék szél
Eger keres szelel
egér kérés szeles
éger koros szelés
égés kóros széles
egész stb. kórós stb. szelet stb.

e) A különírt elemekből álló szókapcsolatokat és az egybeírt vagy kötőjellel kapcsolt összetételeket minden tekintetben olyan szabályok szerint soroljuk betűrendbe, mint az egyszerű szavakat. A szó­határo­kat tehát nem vesszük figyelembe. – Ugyanez a szabály érvényes a közszavak közé besorolt tulajdon­nevekre is.

Kis részben márvány tiszafa
kissé márványkő Tiszahát
Kiss Ernő márvány sírkő Tisza Kálmán
kis sorozat Márvány-tenger Tisza menti
kissorozat-gyártás márványtömb Tiszántúl
kis számban Márvány Zsolt Tisza-part
kistányér másféle tiszavirág
kis virág stb. másol stb. tiszt stb.

f) Különleges célt szolgáló névsorokban, tárgymutatókban, kartotékokban stb. a több szóból álló egy­sé­geket vagy az egész kapcsolat, vagy csak az első elem alapján szokás besorolni, ahogyan a könnyebben kezelhetőség érdeke vagy egyéb szempont kívánja. – A könyvtárügy és a szakirodalmi tájékoztatás (dokumentáció) területén követendő eljárást szabvány írja elő (MSZ 3401).

15. A betűrendbe soroláskor a szokásostól némiképp eltérően kezeljük a régies írású magyar család­nevekben, valamint az idegen szavakban és tulajdonnevekben előforduló régi magyar, illetőleg idegen betűket.

A régies írású magyar családnevekben levő kétjegyű betűket elemeikre bontva soroljuk be (ew = e + w; ch = c + h; cz = c + z; stb.): – Az idegen ábécékben használt kapcsolatokat szintén külön betűk egymásutánjának tekintjük. (ch = c + h; oe = o + e; sch = s + c + h; stb.). – Az idegen betűk közül azok, amelyek valamelyik magyar betűtől csak mellékjelükben különböznek, az ábécébe soroláskor nem tekintendők önálló betűknek. Az idegen mellékjelet csak akkor vesszük figyelembe, ha az idegen mellékjeles betűt tartalmazó szó betűinek sorában nincs más különbség. Ilyenkor az idegen mellékje­les szó kerül hátrább:
cérna Gaal moshat
Černý galamb mosna
Champagne Gärtner Mošna
Cholnoky gáz mosópor
címez geodézia Møsstrand
cukor Georges mostan
Czuczor góc munka
csapat stb. Goethe stb. Muñoz stb.

16. Az olyan sajátos célú munkák (lexikonok, enciklopédiák, atlaszok és térképek névmutatói stb.), amelyekben magyar és idegen nyelvű szóanyag erősen keveredik egymással, rendszerint az úgyneve­zett általános latin betűs ábécét követik: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z. Ebben a rendszerben mind a magyar, mind az idegen többjegyű betűknek minden egyes eleme külön, önálló egységnek számít, és a besorolás nincs tekintettel sem a magyar ékezetekre, sem az idegen betűk mellékjeleire.

Az ilyenfajta munkák szavainak betűrendbe sorolása bonyolult feladat. A követendő eljárást a könyv­­tár­ügy és a szakirodalmi tájékoztatás (dokumentáció) területén szabvány (MSZ 3401) írja elő, illetőleg belső szakmai útmutatók szabályozzák. Ezek hatálya azonban nem terjeszthető ki írásbelisé­günk általános gyakorlatára.
Lovászi Creative Commons License 2008.09.29 0 0 2141
Szép dolog, hogy felnőtt fejjel tudod az ABC betűit szépen sorban ;-)
ABC-be sorolásnál nem teszünk, és sosem is tettünk különbséget:
http://hu.wikisource.org/wiki/A_magyar_helyes%C3%ADr%C3%A1s_szab%C3%A1lyai/A_bet%C5%B1k#A_bet.C5.B1rendbe_sorol.C3.A1s
Előzmény: Törölt nick (2139)
kriszi Creative Commons License 2008.09.29 0 0 2140

Olvasd el safit. És a kála előbb van, mint a karambol, hiába az utbbi a-s. Ez nem tudás kérdése, vagyis azé, ez szabály. A besorolásnál nimcs külömbség az a és az á között.

Amúgy nézz bele egy szótárba, eszerint működnek.

Előzmény: Törölt nick (2139)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.29 0 0 2139
Én úgy tudom, hogy a,á,b,c,cs,d,e,é,f... miatt előrébb van az e, mint az é...
Előzmény: kriszi (2124)
noaaa Creative Commons License 2008.09.29 0 0 2136
Na, akkor én már hozzá sem szólok a dologhoz még egyszer, mert csak nagyon csúnya szavak jutnak az eszembe :-))
krinyi Creative Commons License 2008.09.29 0 0 2135
A páromnak most kezdtem magyarázni a "bálna" és a "barack" szón keresztül a változást, mire ő értetlenül rám néz: "Miért, már nem úgy van az ábc, hogy A, Á... ?"
flamingán Creative Commons License 2008.09.29 0 0 2134
Hát, szégyenlem magam, hogy ennyire rosszul emlékszem, pedig azt hittem, nem is vagyok rossz magyaros.....
De Safinak elhiszem, hogy így van, így tanultuk.:-))
Előzmény: Lovászi (2131)
cory Creative Commons License 2008.09.28 0 0 2133
Én 84-ben voltam elsős, és másodikban értettem meg, hogy a Kállai miért van előbb a névsorban, mint a Karasszon. (én vagyok a Kállai :)) Úgyhogy akkor már tuti volt ez a szabály.
Előzmény: Törölt nick (2125)
kriszi Creative Commons License 2008.09.28 0 0 2132
Na ezt a hozzászólást voltam lusta kikeresni :))
Előzmény: Lovászi (2131)
Lovászi Creative Commons License 2008.09.28 0 0 2131
Mi sem így tanultuk, csak már nem emlékszünk rá hogyan volt :-)
(Mondjuk én 12 évig könyvtáros voltam, könnyen jár a szám...)

Safi, aki nyelvész, írta egy másik topicban ugyanerre a leckére panaszkodónak:

safi95 válasz | megnéz 2008.09.17 17:58:07 © (91098)

El kell keserítselek, de így volt. és ha mást nem, ezt elég biztosan elhiheted nekem. :-)))) Ha megnyugtat, ezen különben sokan el szoktak csodálkozni. Csak könyörgöm, ne hivatkozzunk arra, hogy ez nem így volt, amikor de, csak vagy nem tanultad, vagy rosszul tanították.

Ja és ez ügyben kérdezz nyuogdtan, mondatm már :)))
Előzmény: flamingán (2128)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.09.28 0 0 2130
Egyébként mindezekhez (pontosítva a 8-al osztható maradék dolgot meg a betürendet) még csak annyit, hogy ezek alapján SZIGORÚAN TILTANI KÉNE azt, hogy a gyerek egyáltalán otthon a szülei jelenlétében gyakoroljon, mert csak mindenféle elavult félretájékoztatást tud kapni.

Megette a fene ezt... :-(
Előzmény: AliceCsodaországban (2129)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.09.28 0 0 2129
Részemről kezdhetem elölról az általánost.:-(((

Kezdem érteni, hogy miért nem találok meg az istennek se pár ismerőst a telefonkönyvben, holott tudom, hogy van matáv (t-online,) számuk...

Amúgy a szabály tökéletesen logikátlan a magyar nyelv szempontjából.
flamingán Creative Commons License 2008.09.28 0 0 2128
Én is így csináltam volna, ahogy Te. Mi még így tanultuk.
Valami rémlik, hogy tavaly (mi tavaly voltunk harmadikosok), nekünk is volt valami hasonló házi feladatunk, ami úgy jött csak ki, ha az a és á betűt egyenrangúnak tekintettük.
Előzmény: noaaa (2121)
noaaa Creative Commons License 2008.09.28 0 0 2127
Köszi, jólesik a dolog :-DD
Előzmény: quilla (2123)
kriszi Creative Commons License 2008.09.28 0 0 2126
Évszámot safitól, de nem 2 éves :)
kriszi Creative Commons License 2008.09.28 0 0 2124
Sokan belefutnak ebbe, pedig ez nem új szabály.
quilla Creative Commons License 2008.09.28 0 0 2123
En megnyugtatlak, ha ez szamit valamit azok utan, hogy szerintem a 0 az nem maradek, akkor sem ha igen :DDD Total biztos, hogy az e-t elorebb vennem mint az é-t. De ezek szerint en mar ven vagyok mint az orszagut es raadasul rugalmatlan is :)
piglet Creative Commons License 2008.09.28 0 0 2122
Nem. A jelenlegi szabály szerint az a, á - e,é stb esetében nem számít melyik van előrébb. Tehát a barack és a bálna szónál a bálna kerül előre és a barack jön utána.
noaaa Creative Commons License 2008.09.28 0 0 2121
Na, akkor én is kérdeznék valamit házi feladat ügyben: ha neveket kell betűrendben sorba állítani, és történetesen az első betű azonos és a második az egyiknél "é", a másiknál "e", akkor ugye azt veszem előre, amelyikbe az "e" szerepel, mert az abc-ben úgy következnek, hogy a,á,b,c ...e,é... Na, ez rossz... Az e és az é egy betűnek tekintendő az új felfogás szerint és a harmadik betű szerint kell sorolni a szavakat. Jól megszégyenültem, mert amikor kijavította a tanító, még meg is üzentem a gyerekkel, hogy elnézte.... Csak én vagyok ilyen hüle, vagy ti is így csináltátok volna? Nyugtassatok meg légyszi, mindig kismelkedő voltam nyelvi dolgokból :-(((
quilla Creative Commons License 2008.09.27 0 0 2120
Hat ezert nem jartam en soha matekszakra :DD Tuti soha meg nem gyoztek volna rola engem, de semmifele ervvel, hogy ha maradt a nulla akkor az maradekos :))
Előzmény: andixka (2117)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!