A linkelt oldalak nekem ki is vannak nyomtatva. A műszaki része hasonlít de más kérdések vannak. Nagyon szívesen eljuttatom neked is. Nem olyan régen jártam feléd, ott jöttem le a pályáról. A szomszéd faluban minden 3. háznál 3 lábú 6-8 méteres öntartón voltak a TV Yagik :-D Tetszett.
Ebben biztos vagyok:-) FM 29 lakó vagyok. 5KDR-es felkészítő anyagot ígértek nekem papír formátumban a túloldalról Fótról. A hétvégén megyek érte. Ha gondolod, a régi vizsga kérdések másolatát oda tudom adni. Az új híddal kicsit már könnyebb mozogni:-)
Ha a scannerembe ismét lélek költözik akkor a kérdéseket majd elérhetővé teszem valahol mindenki számára.
Mivel eddig csak URH-n forgalmaztam, ahol nem túl sok egyéb ország hívójelét hallhattam, ezért nem biztos, hogy a prefixek mennének, legalábbis nem minden európai. A rövidítéseken azt hiszem, eligazodnék, a Q kódokból szerintem két kezemen meg tudom számolni, hányra emlékszem. a jogi ismeretekkel meg sehol sem vagyok... De mindegy, nekem már nem kell vizsgáznom, legföljebb, ha nagyon nekidurálom magamat, akkor morzéból. De ahhoz is előbb újra kell kezdenem, az viszont már csak RH-n lesz. (Mostmár lehet RH-zni morze nélkül)
:-D Azért próbáld meg! Mondjuk a puskás féle kérdés-válasz alapján. Menne az!
Gondolom a műszaki leginkább! Forgalmi ismeretek, rövidítések? Hát persze! Hisz ez a gyakorlat során beléd súlykolódik! A biztonságtechnikai kérdések sem idegenek.... Talán a jogi... No, azt én is inkább kiváltanám, műszakival...
Nekem a forgalmi gyakorlat hiánya miatt a rövidítések, és az országok prefixei amiket be kell magoljak! Még a betüzés az csak-csak meneget. Az országok prefixei itt EU.-ban majdnem, bár a sok unió feloszlás (SzU, Jugó,... a Német, és a Csehszlovák még csak hagyján....) Ja! Mert 'annó mentek, és ismertek voltak. :-)
Igaz a régi vizsgámhoz képest a műszaki ismeretek köre is igencsak bővült...
Akkor még tán a tranzisztorokról sem faggattak, de a csövek működésével nagyon....
Hát ugye, a hatvanas évek eleje. Ami addig ismert volt...:-) És könnyebb is, mert a középiskolai tanúlmányok....
Eladó 2db GM 300 as mind a kettő VHF (2m) 16 csatornával CTCS, SEL5, DTMF, mindent amit egy motinak kell tudja 25W os kimenő teljesítménnyel. Van egy YAESU FTH 2010 is, (VHF) Ha mind a három rádió kell valakinek, akkor 32 ért az övé. És az ár (15eFt egy darabra vonatkozik) A yaesu külön 4000 Ft. A yaesuhoz van töltő, és az akkuja is eléggé tűrhető!
Brrrrrr :-( Ilyen lexikális dolgokat megtanulásához nekem kétszer annyi ráfordítás kell, mint az összes többihez együttvéve - végül is olyan mint megtanulni az ellenállások szabványsorát. Ha kirakom a listát a rádió mellé onnan is ki lehet olvasni - aztán idővel megragadnak a leggyakoriabbak.
Ha az eredeti kérdéseket megnézed a DARC honlapján, ott HB0 szerepel. A tankonyv.ham.hu oldalon valószínűleg csak az eredetitől eltérő kódolás miatt jelenik meg 0 helyett kalapos R.
Igazad van, hogy jobb, ha az ember többet tud, mint amit követelnek. Viszont, ha a minimumot tudod, az elég a kezdő fokozathoz, utána meg ráérsz a cept fokozathoz kellő anyaggal molyolni.
Nekem is ez a tervem. Most, amilyen hamar csak tudom, lenyomom a kezdő szintet. Akkor már megjelenhetek a rövidhullámon is az eddigi 11 méter mellett - tulajdonképen ezért csinálom az egészet. Utána lesz időm gyakorlatot szerezni, és lesz tetszés és szükség szerint időm a cept fokozatra is fekészülni.
Mindenesetre nekem azért nagy könnyebség, hogy villamosságtannal több-kevesebb kihagyással már gimis korom óta foglalkozom, ennélfogva amit jobban át kell nézzek, azok a forgalmi és jogi kérdések. A cept fokozathoz viszont a már műszaki témákat is meg kell tanuljam, mert ott már tényleg követelnek ...
Valóban talán egyszerűbb lett volna a) OL, HB9, OE, PA, HBŘ "egymillás" kérdésre a vállasz, ha a kérdéseket összeállító nem pluszban még nem arra is kíváncsi, hogy "Okosabb vagy mint egy ötödikes?"
Ami a Liechtenstein prefixiét illeti az HB0 vagy is "Há Bé Nulla" és nem " Há Bé Oh" Leveledben Te is elírtad!
Egyszerűbb felismerés, ha a HBŘ helyett a HB0 szerepel. Az is igaz, hogy HAM digitális programokban találkozol -vagy már találkoztál- Ř =0 vagy 0=Ř kódolással. Így szerintem is egy kezdő vizsgafokozat vizsgán nem volt valami szerencsés ez a kódolás!
Én azért említettem a Puskás anyagot, mert talán ott több azoknak a kérdéseknek a konkrét feltevése, ami a vizsgán is eléd kerűl. Nem találkoztam még a vizsga kérdések megismerése során, ahol pölö a földrajz tudásodra is kíváncsiak lennének. :-) (Valahol az "egymillás" kérdések sorában szokot szerepelni azoknak az országoknak a nevei amik a "DL"-el határosak.)
BJ502 Melyik országok határosak Németországgal?
a) EA, GM, OE, ON
b) F, HB, OZ, SP
c) SM, LA, LZ, HB
d) CT, I, LX, OK
BJ503 Melyik csoport nem tartalmaz Németországgal határos országot?
a) EI, LA, LZ, SM
b) F, ON, OZ, SP
c) GM, LX, OE, ON
d) EA, HB, OK, PA
De gondolkodtató az is, hogy nem hibás itt valami a kérdés feltevésnél?
BJ500 Melyik csoport tartalmazza a Cseh Köztársaság, Svájc, Ausztria, Hollandia és Liechtenstein hívójeleit (ebben a sorrendben)?
a) OL, HB9, OE, PA, HBŘ.
b) OE, HBŘ, OL, PA, HB9.
c) OK, HB9, OT, ON, LX.
d) OY, HBŘ, OZ, ON, SP.
Hol is van itt a lehetséges válaszok között Liechtenstein HBO prefixe? (Lehet, hogy az az ékezetes HBR lenne? :-)) Mert akkor az "a" választ lehet jónak tippelni.)
Nos ezért említem, hogy minél több anyaggal találkozol, anál felkészűltebb leszel.
Már hallottam jeleket a 277-en! A vevő éledezik. A TX még nagyon gáz, szinte újat kell építeni. De tanulj keményen a vizsgára, hogy mikorra kész a hardver, legyen mögé ember is,