Izé... az oldalamon van frissen felújított motorú autó is és ott is gyűlik. Meg 30.000 km-t futott Jazz, amit semmiképpen nem neveznék szarnak és abban is gyűlik. De téged úgysem gondolkodtat el a dolog, mert élből elutasítasz mindent. Maradjunk ennyiben.
97-es Seat 1.9 TDi, a szelepfedélen levő nagy lapos korong alakú kütyü (gondolom ez a PCV szelep) és a légszűrő után csatlakozó csőszakasz lett megbontva. Ez jó trutyis volt már, biztos érdemes szűrni rajta. Ezen kívül csak vákuumcsövek vannak. A PCV-re még csatlakozik egy cső a motorblokk alja felől, ill. a szelepfedél felé is üreges. Ezeket nem bántottam.
Nem tom, milyen autód van, de ha már a légszűrőházba megy vissza a cucc egy olyan autónál, ahol egyébként a pcv-n keresztül menne az injektor utáni szívócsőbe, az már elég gáz...
Rajzold már le, mit alkottál, mert kíváncsi vagyok.
"ne mondd, hogy kipróbáltad, mert nem igaz." Ok, valójában nem AZT póbáltam, hanem egy elméletileg hatékonyabb megoldást. Miszerint nem csak valamennyire megszűrt rosszul égő olajgőz, vízgőz, kipufogógáz jut vissza a légszűrőházba, hanem a dugózás okán semennyi. Persze ez csak ideiglenes, mert így ezeket a motor közveltelül a környezetbe üríti, ami azért nem yooo. Nos, ez a kialakítás nálam nulla plusz teljesítményt, vagy fogyasztáscsökkenést hozott, tehát a szűrős megoldástól sem várom ezen okokból a csodahatást.
A visszanyert benzingőz és a 2500km alatt lejött trutyi viszonyáról meg jobb, ha te gondolkodsz el. Én kezdenék aggódni a motor állapota miatt.
Amúgy meg mennyi az a fogyasztáscsökkenés? 1l, 0,5l? Legyen mondjuk 0.2l 100km-en, akkor tehát 5l benzinnek a gőze áramlik át a gyűrűkön, motorolajon, kartercsövön át 2500km alatt?
"más módon nem érhető el az NOx gázok csökkentése, szóval nem CSAK egy adatra kellene koncentrálni!"
Most az a baj, hogy ez az adat az igazamat támasztja alá? Miért fáj az neked, hogy valójában környezetvédelmi okból alkalmazzák? A kipufogó gázok visszavezetése az égéstérbe alapvetően nem javít a teljesítményen, fogyasztáson. Felteszem tök mindegy, hogy EGR szelepen, vagy motortérből a kartergázok között érkezik.
Én pont a kopott mocijú skodámban, gondoltam kipróbálni. Ezért is kértem a váleményeket. Igazából nem is a fogyasztás jelentős visszaszorítása nálam a lényeg, hanem az esetleges egyéb jótékony hatására lennék kiváncsi, ha valakinek van ilyen téren konkrét tapasztalata.
Úgy érti, hogy ha a dugattyútól sok benzingőz tudna lemenni, akkor felhigulna az olaj, mert azelőtt érintkezne az olajjal, mielőtt a PCV-n ki tudna menni.
Viszont amit meg nem ért meg, az az, hogy pont azért(is) szellőzik át a légszűrőházból a motor a pcv-n keresztül....
Újra elolvastam, semmi sem változott. :) Nem gond, mert nem szeretnék senkit sem meggyőzni. Vannak, akik használják és örülnek neki. Ennyi. De amíg nem próbálod ki, addig légyszi ne mondd, hogy kipróbáltad, mert nem igaz.
Pillanatok alatt felhígulna a motorolaj, és szétkopna a motor, ha jelentős mennyiség kerülne a motortérbe. Itt decikről szól a csodatétel 100km-eken, az nem mehet át még gőz formájában sem nyom nélkül a motortéren egy olajcsere periódus alatt! Ezen azért gondolkodj el és nézd át az autók képeit. 2.500 km után (ez csak a leválasztott trutyi!):
Van EGR szelepem, ugyanezt csinálja. TDI biblia szerint 4% többletfogyasztást okoz... Ez így igaz, de más módon nem érhető el az NOx gázok csökkentése, szóval nem CSAK egy adatra kellene koncentrálni! Írhattam volna az oldalon, hogy f*szán dugózzuk le és majd milyen jó lesz, csak éppenséggel olyat odab*sznánk a környezetnek, hogy... Az az oldal nem arról szól.
Pillanatok alatt felhígulna a motorolaj, és szétkopna a motor, ha jelentős mennyiség kerülne a motortérbe. Itt decikről szól a csodatétel 100km-eken, az nem mehet át még gőz formájában sem nyom nélkül a motortéren egy olajcsere periódus alatt!"
Úgy érted, hogy a benzinnel kevert motorolajból kipárolgó benzingőz a szívócsövön át a motorba jut, és ott a karterbe jutva felhígítja a benzinnel felhígult motorolajat, ami aztán a szívócsövön át a motorba jut, és ott...? :DDD
Van elég a légszűrőből. Nálam még turbó is van. Ha ez nem elég, akkor a motortérben levő sem váltja meg a világot...
-Olajgőz? Kell a francnak, csak lassítja az égést és gyantás bevonatot képez a katalizátoron. -Vízgőz? Ez csak a platina-gyertya katalizáló hatása mellett javítja az égést, egyébként meg a kipufogót korrodálja, úgyhogy kukába vele. Persze emellett is bőven jut víz a motorba...
Ledugózott cső ezeket azért elég jól kizárja az égéstérből. :)
-Benzingőz? Nehogymá'! Hát persze, hogy kell!
Pillanatok alatt felhígulna a motorolaj, és szétkopna a motor, ha jelentős mennyiség kerülne a motortérbe. Itt decikről szól a csodatétel 100km-eken, az nem mehet át még gőz formájában sem nyom nélkül a motortéren egy olajcsere periódus alatt!
-Kipufogógáz? A tökéletlen égés miatt még hasznos, jöhet! Hasznos, mert tartalmaz éghető anyagokat és mert csökkenti az égés csúcshőmérsékletét, ezáltal a nitrogén-oxid kibocsátást.
Van EGR szelepem, ugyanezt csinálja. TDI biblia szerint 4% többletfogyasztást okoz...
Bizonyára benzinnel más a hatás, ott fontos a pontos levegő-keverék arány, talán ezt vágja haza a kopottabb motor erősebb kartergáza, nem tom. Feltehetően ezen tud segíteni valamennyit a szűrő, de JELENTŐS energia mennyiség visszanyerése a kartergázból számomra eléggé kétséges.
Most arra célzol, hogy a kartergáz hasznos gőzeit elpazarlom? Mindazt az irdatlan mennyiséget, ami abból a 15e km alatt elfogyó fél liter motorolajból nem a hengerben ég el, hanem elpárolog? Akkor én Grat.
Pár éve, mikor gázos autóm volt, 10 évente csak a tartályt kelllett cserélni, a szettet egyáltalán nem. Nem hallottam róla, hogy ez változott volna azóta. Vizsgáztatással meg csak nyertem, mert azt világ életemben az Autóklubnál intéztem, utoljára 17e a vizsga + 7e előzetes átvizsgálás áron, viszont a gázossal a Mozaik utcába kellett mennem, ahol a díj mindössze 6e Ft volt. Mindössze a gázbiztonsági tanusítványt kellett hozzá intézni +4e -ért, amit az Autóklubnál is nekem kellett volna csinálnom. Úgyhogy nem olyan rossz a helyzet, a gázautónak is meg van a maga helye. Jó állapotú karburátorosba kifejezetten érdemes betenni. Jó beállításnál akár csökkenhet a fogyasztás, kultúráltabb lesz tőle a motor, alacsony fordulaton sem rángat (tökéletes "porlasztás"), alig koszolódik a motorolaj így a motor kevésbé kopik, stb.
Azóta ezerszer megbántam már, hogy utána olajkályhát vettem, nem megint gázosat...
Kb egy hónapja "üzemel" a 0. szériás megoldás, ami mindössze a légszűrőház ledugózása és a kartergázcső szabadon hagyása. Egy tankolás volt azóta, századra azonos az előzőekkel. Mindegy, azért a szutyok kiszűrése önmagában megéri, ezért a kultúráltabb megoldás érdekében most berakom ezt:
Ezzel viszont megint jó időbe telik az újabb mérés, mivel csak teljes tankra szoktam számolni. 1000km meg így városi viszonylatban elég lassan pereg le...