Elmondanám, én hogy jártam a Meriva szervóval, hátha tanulságos lesz. Az autó egy és kétéves kora között jelentkezett először ez a jelenség, amit te is leírsz. A garancia idő letelte előtt az utolsó szervíznél, mikor ezt jeleztem, azt mondta a mukafelvevő, hogy majd akkor hozzam amikor újból előjön a hiba. Okos! Mivel ebben az időszakban kb. háromszor jelentkezett a hiba egy év alatt nem is nagyon foglalkoztam vele. 2007 hét nyarán már olyan gyakran jelentkezett a szervohatás megszünése, hogy naponta többször is életveszélyes helyzetbe kerültem. Ekkor elvittem a szervizbe és ott azt mondták cserélni kell a szervót ami 305000 Ft. Na, ekkor mondtam, hogy ez nem egészen így van, mert egy évvel ezelőtt én jeleztem a hibát, úgyhogy kértem a cserét még garanciában. Azt mondták, hogy legfeljebb méltányosságból tudják cserélni, de ehhez is a területi főnök engedélye szükséges. Mondtam, szerezzék be. Megjött az engedély, kicserélték, a hiba megszünt, és én azt hittem egy életre elefelejthetem a dolgot. Naív voltam. Az idén májusban a legváratlanabb helyzetben elment a szervó. Majd hülyét kaptam. Mondtam magamban, ilyen nincs! Ekkor már kezdtem gyanítani, hogy ez a hiba valahogy összefüggésben van a nagy meleggel. Május végén is 30 fok volt. Gondoltam, semmi gond hisz tavaly augusztusban cserélték, még bőven garanciás. Megint naív voltam. Közölték a szervizben, hogy a garanciában cserélt alkatrészre nincs garancia. Jó, mi? De hogy még egyszerübb legyen a helyzetük, azt mondták, hogy a szervórenszer két részből áll és most a másik hibásodott meg, így pláne, hogy nem garanciás. Ez a rész már sokkal olcsóbb, csak 270000 Ft, úgyhogy még örülhetek is. Hát nem örültem. Elhatároztam, hogy nem cseréltetem ki, hanem eladom az autót. Igen ám, de ilyen időszakosan előjövő hibával mégsincs pofája az embernek valakire rásózni egy a próbauton hibátlan autót. Mivel még volt egy kis hitel is az autón az tünt logikusnak, hogy az Opelnek adjam el, gondoltam ők fogják még így is a legjobb áron beszámítani egy új, ... na milyen autóba? Hát Merívába! Ennyi hiba után ez túlzott optimizmusra vallott. Nem nagyon volt más választásom.
Na, ekkor voltam harmadszor naív. Az Opel azt mondta, jó áron beszámítja egy új Merivába. Az ő nyelvükön ez annyit jelentett, hogy 200000-rel kevesebbet adnának mint az addigi legrosszabb ajánlat más kereskedőknél, plusz mivel ők tudják, hogy az autó szervóhibás még le kellene vonni 270000 Ft-ot, de nagylelkűen csak újabb 200000-t vonnának le. Ez már nekem is sok(k) volt, és már láttam, hogy nem lesz Opelem. Ennyit nem akartam bukni, bárki másnak eladni pofátlanság lenne. Gondoltam egyet, szétszedem a szervót, megnézem, hogy is néz az ki, hátha józan paraszti ésszel rájövök valamire. A kormányszervó rendszer valóban két egységből áll. Az egyik egy számítógép vezérelt szervomotor (jelöljük "A"-val), a másik a szöghelyzetadó, ami a kormányoszlopal egy egységet képez, csak azzal együtt cserélhető. Jelöljük "B"-vel. Az "A" és "B" egységet, mivel egy rendszert képez megfelelően sok kábel köti össze, bontható csatlakozókkal. Ilyenkor gondolkodik az ember: mivel a hiba időszakosan jelentkezik főleg meleg párás időben, ha más szerkezeti hiba nincs, kézenfekvő kontakthibára gyanakodni. Az összes csatlakozót befújtam WD 40-el, visszadugtam, visszatettem a burkolatokat és részemről a javítás befejeződött. Az utána következő egy hónapban egyszer sem jelentkezett a hiba, pedig rekkenő hőség volt. Az úgymond "javítás" előtt pedig napjában többször is elment a rásegítés. Így az autót már nyugodt lelkiismerettel tudtam eladni.
Konklúzió: A szervizekben kevés az olyan szakember, aki gondolkodni is hajlandó. Általános: Kicseréljük, aztán fizess paraszt! "2007 augusztusában is amikor méltányosságból kicserélték az "A" egységet, mi történt? A szervomotornak semmi baja nem volt, attól hogy a cseréhez le kellett húzgálni az össszes csatlakozót, a kontakthiba 9 hónapra megszünt. Ha idén májusban kicserélték volna a "B" egységet, akkor is "megjavult " volna a szervorendszer, de nem a cserétől, hanem a csatlkozókon képződött vékony oxidréteg újbóli felszakításától. Talán 9 hónapra újból megoldódott volna a probléma. 270000 Ft plusz munkadíjért. Ezzel szemben én dolgoztam az autón másfél órát, és ráfújtam kb. 40 Ft értékű kontaktsprayt.
Ezernyi vélemy van arról, hogy milyen a legjobb olaj, de ezek mind szubjektívek (na meg pénztárca kérdés egyben). javaslom, olvasgass egy kicsit az opelforum. hu oldal motorolajokkal foglalkozó topikjában: <a href="http://www.opelforum.hu/index.php?showtopic=565&st=3480" target="_blank">Forum link</a>
A bonyolításhoz még annyit, hogy az Opel is GM csoport tagja, ami ugye amerikai... KRobi, Te milyen olajat ajánlanál, hogy lehetőleg a 30 ezres cserét is tudjam tartani, meg a szulfáthamu is alacsony értékű legyen és lehetőleg jó legyen ennek a motornak is! Megjegyzem: az OPEL 5W30-as GM-LL-B-025 olaj szulfáthamu értékét sehol nem lehet megtudni (talán nem véletlenül). Német fórumon olvastam, az Opel maga is elismerte, hogy a gyári ajánlású olaja magas hamuképződése miatt idő előtt el fogja tömni a részecskeszűrőt olyan maradványokkal, amit már nem lehet eltávolítani. Na ezt szeretném én megakadályozni. Egyébként a trutyi képződés csökkenőben van, és az autó érzésem szerint jobban megy amióta ez az olaj van benne. Vagyis még egyszer: 1,3 dízel részecskeszűrővel, 30 ezer km csereintervallummal milyen olajat kapjon?
Hát igen, német gyártó, de... Félreértés elkerülése érdekében, nincs baj az olajjal, de nem az 1,3 CDTi-be való (ami egy Fiat motor kicsit átépítve).
Amugy nem javaslom a hosszúperiódusú olajcserét, mivel ehhez olyan motor is kell, ami nem "vágja haza" az olajat - pl. egy Dodge-ban elég 60000 km-ént cserélni az olajat, és akkor is olyan tiszta, mintha ma öntöttem volna bele -de ez egy deforszírozott, nagy lökettérfogatú motor, de az 1,3 CDTi motor pedig forszírozott, nagy igénybevételű motor. Amugy a hosszú olajcserét az autógyárak azért találták ki, mert jó reklámfogás, na meg így csökkenteni tudják a motorok élettartamát - tehát hamarabb elhasználódik, és így hamarab fogsz új autót venni...
Kérlek ne! Ezt az olajat hosszas keresgélés után találtam, ami hosszú csereperiódusú és tudja aa ACEA C minősítést. Az a Toptec, ami tbetettünk meg kimondottan a BMW részecskecsűrős dízeleihez ajánlott. Egyébként meg a Liqui német gyártó, úgy is reklámozza magát, hogy: "Német minőség a német autókba"
A Liqui Moly olajok amerikai autókhoz (motorkohoz) vannak kifejlesztve, és nagyon nem javaslom a használatát európai motorokhoz. Javaslom, cseréld le az olsjat és a szűrőt minél előbb.
Mivel az olajokról szóló fórumot nem biztos, hogy innen is olvassák, ezért ide is beírom: Mi lehet az okozója az alábbi jelenségnek: Opel 1.3 dízel részecskeszűrős autóban 50 ezer km-nél olajat cseréltünk, hosszabb út előtt állva. Eddig az Opel (GM) olaja volt az autóban. Cserére Liqui Moly Toptec olaj került bele. Cseréltünk még levegőszűrőt és Liqui Moly öblítővel kezeltük csere előtt az olajat. Néhány száz km után azt vettem észre, hogy a kipufogó vége nedves. Olyan, mintha olajos lenne, de szerintem nem az, mert olyan ragacsos trutymó van rajta. A szűrő kiégetésekor ez a trutymó is meggyulladt természetesen, olyan fehér füstcsíkot húztam magam után, hogy jobb Trabantok is megirigyelhették volna. Égetés után egy zöldes-sárgás hamu maradt a kipufogó végén. Utána rövidesen újra kezdett megjelenni a nedves, sűrű, ragacsos massza. Majd újra égetés, füstfelhő, stb. Az olajszint semmit nem csökkent! Azóta közel 4 ezer km-t mentem, most egy fényes fekete (grafitszürke) bevonat van a kipufogó végén, és beljebb látszik egy kis nedvesség. Mi a bánat lehet ez? Ezelőtt soha nem volt ilyen a kipufogóm, kormos az volt, de nedves, ragacsos soha. Igaz, most meg égetéskor a kipufogó legvégéig leég a korom és a trutyi. Találkozott-e valaki ilyennel? A szervízben, ahol az olajcserét csinálták, először azt mondták, a turbónál jön ki az olaj. Ha ez igaz lenne, már rég elfogyott volna az olaj a motorból, azonkívül egy 5W40-es szintetikus longlife olaj nagyságrendekkel hígabb, mint ez a szutyok. Szóval segítséget kérnék, mert nem szeretném, ha bármi károsítaná a motort, vagy a kipufogó rendszert!
Hali nem kell megmondani a hibát imádkozni kell,hogy akkor ne csinálj aztán be kell tolni. Én is vittem összetört autót beszámításra megnézték a motordiagnosztikát aztán mindent jónak találtak. Én szóltam( korrektek voltak egyébként)hogy le volt zúzva a jobb oldala. Azt mondták észre sem vették volna. Megjegyzem a bevizsgáló melós volt vagy 20 éves hatalmas szakmai tapasztalattal. Egy próbát megér.
A szervó leggyakoribb hibája, hogy a kormányoszlopban lévő mikrókapcsolók elromlanak (eltörnek) - előtte általában egy csörgő, esetleg kattogó hangot is hallathat kormányzásnál, gödröknél, ill. a motor nyomatékvezérlő áramköre hibásodik meg. Ezen alkatrészeket a gyári szerviz nem javítja_ hanem egyszerűen a teljes kormányoszlop cseréli ki a szervomotorral együtt (mivel a szervó nem egy külön egység, hanem a kormányoszloppal képez egy egységet). Javaslom, keress egy elektronikai műszerésszel is rendelkező magán szervizt, de nem lesz könnyű ilyet találni.
Olyan problémánk van a Meriva-val, hogy elromlott rajta a szervókormány. Ha kisebb manőverezés van és hirtelen mozdul esetleg a kormány, akkor kikapcsol rajta a szervó, és a műszerpalon világít az EPS lámpa. Ha leállítjuk a motort és újraindítjuk akkor megy egy darabig újra. (az autót szalonban vettük használtan, most kb 5 éves)
Szervízben voltunk vele, ott azt mondták, hogy 300.000 ft a cseréje mert javítani nem tudják.
Kérdésem az lenne, hogy más is tapasztalt e már ilyet és milyen egyéb megoldás létezik a 300e ft helyett!???
A szükséges beépítéseket, kábelezést magam végeztem el (általában a szerelők ezt nem szokták vállalni, mivel munkaigényes, de nem jövedelmező), a programozást Gábor végezte el: http://www.autocomputer.hu/
Sziasztok! A múlt héten beköttettem a tempomatot. Ehhez irányjelző kart kellett cserélni, ill. egy kuplung kapcsolót kellet beszerelni és a funkciót engedélyezni a vezérlőben. Az irányjelző kar és a műszerfalban a tempomat visszajelző lámpa szerencsére bevolt vezetékelve. A kuplung kapcsolót kellett csak elvezetékelni a baloldali ajtóoszlop stekkeréig. Innen már a motortérbe meg volt a vezeték. Ha már az ajtóoszlopnál megbontották a burkolatot, bekötötték az automata ablakemelőt is (egy átkötés). Így az autó bezárásakor automatikusan felhúzza az ablakot. Mindez 23ezer Ft-ba került nem hivatalosan. Még el nem felejtem, van egy eladó irányjelző kapcsolóm Merivához vagy Corsa C-hez :-)
Tegnap 2,5 óra után nagyjából kiderült, hogy a központi egység miatt nem megy a távirányítóval való nyitás. Újrahangolni nem lehet a kulcsokat, mert Tech2 programozás közben, mikor meg kell nyomni valamelyik gombot, nem reagál (pótkulcsra sem).
Az egység megnevezése: "Modul automatikus szintszabályozás 433Mhz. Jelölése: YF".
Mivel egyszer már magától megjavult, majd megint elromlott állapot volt, nem lehet esetleg, hogy csak valami kontakt hiba?
Opel szervíz szerint nem, dehát gondolom nekik nem is érdekük, hogy megnézzék, hanem egyből csere. Az meg 60 ezer + munkadíj lenne....
Annyit kiderítettem, hogy valahol az ablaktörlő alatt van.
Meriva - s ismerősömnek szeretnék segíteni, ugyanis elég gyakran megszűnik a kormányrásegítése (2003, 1,6). Újraindítás után megint jó egy darabig.Szakszervizben azt mondták, hogy kormányszervó csere, ami 200k. Szóval érdemes-e bontottat belerakni v. inkább újat?
Sajnos nem írtad le, hogy az autód milyen modell évű (az alvázkódból lehet megtudni)? így nem tudom megnézni az autódra vonatkozó pontos kapcsolási rajzokat.
Javaslom, hogy a következőket tedd meg: 1. Egy hozzá értő szakival aktiválni kell a GID grafikus kijelző fedélzeti számítógép funkcióját (ez abszolút független, hogy milyen rádió van benne), 2. Lehet, hogy a motorvezérlő számtógép és a GID között hiányzik a vezeték, amin a motor közölni tudná a fogyasztási adatokat, továbbá lehet, hogy még a kapcsolási rajznak megfelelően 1-1- helyen testet és akku pozitívat kell adni a GID-nek, továbbá egy-egy vezetéket kell lehúzni az üzemanyagtartály szintérzékelőjéhez és a szervokormány (EPS) vezérlőéhez - nálam az utólagos beépítésnél a fent leírtak mindegyikét meg kellett csinálni. 3. És kész - már működnie kell!
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni! Meg tudná nekem valaki mondani, hogy egy 2004-es 1.7 cdti merivába mennyibe kerül a porlasztócsúcs? Előre is köszi az infót!