Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Üdv, bocs, de a beírásaidból azt a következtetést vonom le, hogy esetleg nem vagy tisztában azzal az aprócska ténnyel, hogy a harckocsi fegyvernem gyakorlatilag megszűnt hazánkban. Tehát nincs mit fejleszteni, mert nincs harckocsink.
Az orrmotor azonban elég nagy átok, mert sáros terepen lehúzza a jármű orrát és a merev ágyús beépítés miatt az oldal és magassági végző lánctalpak hossza, görgők száma műszakilag korlátozott
+
A merev ágyú nagy hátránya a menetből történő tüzelés megoldatlansága
+
Szerintem az ágyúból lőhető hk. elleni rakétáknak nincs nagy jövőjük, mert alacsony a sebességük és az aréna jellegű aktiv védelem célba érés előtt elpusztítja őket.
Ezért említettem a Javelin/Trigat szerű rakétákat, melyek önirányításúak (így elvileg ha menetből az irányzó műszerrel befogják a célt, akkor lehetne őket indítani, nem kéne megállni) + mivel felülről csódnaka célba, ezért elvileg az Arena sem véd ellenük:)
A tolatós dolog valóban problém (bár elvileg meg lehetne fordunia a személyzet valamelyik tagjának), de szerintem még így is több előnye lehet a dolognak, mint hátránya. A hátulra tüzelés esetleg hátrafelé néző rakétaindítóval megoldható lenne.
A körkörös figyelést alapvetően a parancsnok végezné, és elvileg ugye a harckocsi nem egy magányosan bevetendő eszköz, vagyis az együtt tevékenykedő gépek összedolgoznának ezen a téren.
A normálisnál hátrébb elhelyezett ágyú + a lőszerkészlet némileg ellensúlyozná az orrmotort a súlyeloszlás terén, nem?
Persze én nem vagyok szakember, de szerintem lehetne valami a dologból. A hagyományos harckocsik, vagyis a jelenlegi legjobb MBT-k már kb. lehetőségeik határán vannak. Egy Leo2-es vagy egy M1-es minden extrával 70 tonna, nem hinném, hogy ez tovább növelhető. A térbeli kiterjedés sem csökkenthető, ha a jelenlegi 120/125mm-esnél nagyobb kaliberű ágyút akarnak a fejlesztők. A140mm-es lövedékhez meg szerintem mindenképp kell az automata töltő, mármint ha rendszeresíteni akarja valaki.
Nem lenne kár értük, ha lenne helyettük érdemi páncélelhárító kapacitásunk, de nincs. Mellesleg ha jól tudom ezekhez sem éppen a legkomolyabb lőszerek voltak rendszeresítve.
Más.
Azon gondolkoztam, hogy a fejlesztőknek érdemes lenne újra elővenni a svéd "S" harckocsi koncepcióját, csak épp 120/125mm-es ágyúval, és vetőcsőből indítható, IR fejes rakétákkal (mint a Javelin, vagy a Trigat). Elvileg 3-5 km hatótáv is elérhető lenne, ami simán veri egy mai harckocsiágyú hatásos lőtávolságát. Épületek és egyéb objektumok ellen tüzelhetne normál lőszerrel, és fel lehetne rá helyezni távirányításos 7,62-es géppuskákat. A légvédelmet a T84/T90-shez hasonló nehézgéppuska-állvánnyal lehetne megoldani.
Az igen alacsony profil és az orrmotoror konstrukció miatt nagyszerű védettséget lehetne vele elérni - pláne ha megpakolnák kazettás páncélzattal -, és elvileg le lehetne csökkenteni a személyzetet két főre (egy parancsnok és egy vezető/irányzó). A töltést ugyebár töltőautomata végezné, és az irányzás alapvetően a jármű elfordulásával történne. Elvileg még akár az is megoldható lenne, hogy mindkét fő el tudja végezni mindkét feladatot. A küzdőtérben el lehetne szeparálni egymástól kettejüket, így ha mégis átütné valmi a páncélt, legalább az egyikük túlélné.
Akkor a mai nappal kezdetét veszi a lövészet, de lövés csak holnap fog eldördülni. Mai nap a célok beállításé a "kezszem" feltöltése (javaslatok jöhetnek kik üljenek be és mely lövésszámoknál:o))), illetve a biztonsági, balesetvédelmi oktatás fog menni.
Holnap kis kaliberrel kezdve egészen a páncéltörő rakétákkal bezárólag.
Szerdán Mi-24-k, csütörtök T-72M1, D-20
Péntek tartalék nap.
FILM KÉSZÜLNI FOG!!!
A részleteket megpróbálom napi bontásban átadni
Ja, igen a célok a régebbi beszerzésú csehszlovák gyártású gépek (80040, 80071)
Még arra is hogy egyes eszközökkel milyen távolságról képesek pontosan tüzelni. Akár D-20 akár RPG stb. A Rekettyések tuti hozni fogják a formát , de pl az NR blokok szórására kíváncsi vagyok.
Tényleg ! Mikor lesz ez a lövészet ? Hát ha hazaérek rá ! :-)))
"Most látom, hogy Borman árokból kiásott csontjait 2000. előtt DNS-sel azonosították - ezek szerint ő nem is a tankban volt, csak mögötte és leszakadt, ciánnal öngyilkos lett - pedig a Moszad sokat kereste a hatvan-hetvenes évek Dél-Amerikájában."
Én úgy tudtam, tudom hogy Borman nem került még elő !
Ezt sem egy katona fogja megtenni. Nekünk szolgálati úton lehet felvetéseket tenni a szolgálati panasz intézményét használva. (Éppen a minap volt róla szó az egyik híradóban is.)
Nem hiszem, hogy ha ezt a témát egy civil fogja felvetni, akkor annak bármi féle foganatja lenne, főleg úgy, hogy közben két állam közötti megállapodásról van szó. "Piti" ez az ügy, ahhoz, hogy komolyan foglalkozzanak vele. A valódi jelentőségét az érzi, aki kint szolgál és használja azokat a járműveket. Viszont Neked tudnod kell, hogy még a "szakértők" sem értenek egyet a témában a másik fórumon (MH megsemmisült).
L/20 152-mm-es ágyút a KV-2-re nem építettek be. Azon L/10 152-mm-es 1938/40 mintájú gyalogsági tarack volt, és a harckocsit SOHA sem szánták harckocsi-ütközetekre, ugyanis KIZÁRÓLAG egyetlen funkciója volt - az erődített pontok és erődök elleni harc.
A SzU-152 ,,Zveroboj" kettős funciójú harcjármű volt (KV-1Sz alvázon), mivel egyszerre volt páncélvadász és rohamlöveg (az ágyú L/20Sz 1937 mintájú gyalogsági tarack). Tornya nem volt. Az ISzU-152 épült ISz-2 alvázra, ugyan avval az ágyúval. Szintén torony nélkül készült.
"Szerinem ha vizsgalatot vegeznek, mindenkepp szukseg lenne pl. RPG-18, RPG-7 duplafejes es AT-4 lovesekre is. Ha a sors ugy hozza, hogy pl. afganba vinni kell ki tankot a biztonsagi helyzet romlasa miatt, akkor tudnunk kell, hogy a lazadok csempeszett vagy zsakmanyolt modern fegyvereikkel mit tudnak elerni. Amilyenek a hirek manapsag, akar honapokon belul nagy gebasz lehet afganban es ott fogunk allni letolt gatyaval.
Ilyen okbol IED kiserlet sem artana, 3-4db D20-hoz valo granatot megfuzni es utpadka-szeru helyzetben felrobbantani a T-72 mellett, tuti felboritana."
Inkább az okoz nehézséget, hogy olyan páncéltörő eszközt találjanak, amit kibír egy T-72 :)
"Ez a D-20 kerdes egy kicsit zavar engem. Vegulis egy 45 kilos majdnem tomor femdarab megy neki az ontott toronynak 660m/sec sebesseggel. Nem kellene ettol a toronynak osszetornie pusztan az utes erejetol, tekintet nelkul a 152mm lovedekben talalhato kb. hatkilo robbanoanyagra? Az ontveny mindig sokkal torekenyebb, mint a hengerelt lemez."
Elválik... ... mivel ez a lőszer II.VH korabeli, lehet hogy bilivasból van :) és szétesik a becsapódáskor...
"Amugy a T-72 celanyag eredeti VSZ-MN szeria, vagy pedig belorusz eredetu? Tudtommal a torony homlokuregenek "fekete uveg" vagy kisgolyos toltese es a test homloklemez ket pancelretege kozotti steltextolit anyag, illetve annak hianya nagyon eltero vedettseget eredmenyez."
Ígyvan. Én az MN nyolcvanas években beszerzett T-72M1 -el számoltam mint célanyaggal. A Belorusz T-72M2 tornyán látszik az extra borítás, és a láctalpat sem elefántfül védi. (a belinkelt képeken T-72M1 -et láttam)