Keresés

Részletes keresés

Radius-Rüegg Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5493
Korrigálok is rögtön, a sima cserépkályha is felrobban ha balfék vagy:-) meg a kandalló is de ehhez tényleg féleszűnek kell lenni:-)
Előzmény: Radius-Rüegg (5491)
Radius-Rüegg Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5492
1: http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/felrobbant_a_kandallo/2070729/
Radius-Rüegg Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5491
Lopez, ezek a statisztikák tényleg nem egyszerűek. Persze, hogy repülünk még ha le is potyognak a gépek néha, sőt amiről nem hallasz azok az afrikai belföldi járatok amik minden héten potyognak le, de erről itt nem hallunk. De , ha véletlenül ne agy isten az egyik család tagunk van egy ilyen gépen ami lepottyan akkor már nagyon sűrűnek tűnik rögtön a statisztika. Ergo lehet itt találgatni, hogy mitől robbant fel meg, hogy ritkán robban fel, de úgy tudom, hogy sima cserépkályha még sosem robbant fel de sima kandalló sem. De aztán lehet, hogy rosszul tudom, nem vagyok benne jártas. A lényeg azaz, hogy ha a tiéd robbanna fel bár ez soha ne történjen meg akkor máshogyan látod a statisztikát.
Előzmény: szenyor Lopez (5480)
mlas Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5490
Köszi, közben megtaláltam, de elég nehezen. Ez a kaka kereső itt balra a "kémény" szóra nem ad találatot a topicok közt, pedig pont ez a topic címe... :((
Előzmény: atomgond (5489)
atomgond Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5489
Előzmény: mlas (5488)
mlas Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5488
Kéményes topic? Olyan is van? :)) Megkeresem, kösz.
Előzmény: atomgond (5487)
atomgond Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5487

Sokat vesztesz, mert a csövön még rengeteg hő hasznosulna. Ha azonnal kötsz a kéményre, akkor a kéményen küldöd ki azt a hőt, amivel az utcát fűtöd.

A másik kérdés -de ezt inkább a kéményes topikban kérdezd-, hogy egyáltalán rá lehet-e így kötni? Fizikailag persze rá lehet, de kérdés, hogy szabályos-e, mert tudtommal kell hagyni 1-1,5métert a kéménykürtőig. De ez csak halványan sejlik, lehet, hogy rosszul tudom, kérdezz rá a kéményes topikban.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, ha nem használod fűtésre csak dísznek, akkor a hőveszteség esetedben nem igazán érdekes.

Előzmény: mlas (5486)
mlas Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5486
Sziasztok

Tanácsot szeretnék kérni.
Most vettem egy kandalló-kályhát (olyan félkör tetejű, 6 kW névleges, kívül fémburkolat)
Az asszony szerint az 1m-s 150-es füstcső nagyon ronda, agyonvágja a nappalit, mi tagadás, van némi igaza.
Megtehetem-e, hogy a kályhából (felső kivezetéses) egy könyökkel rögtön bemegyek a falba a kéménybe? Mennyit vesztek ezzel hatásfokban, kb? A kályha csak alkalmi jelleggel lesz begyújtva, hangulatnak, meg vésztartaléknak.

Kösz
dpek Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5485
Ja, majd beszámolok hogy működik.
Mire kész lesz igencsak ősz vége lesz, így átmeneti időről nem lesz tapasztalat, majd csak tavasszal.
Előzmény: atomgond (5484)
atomgond Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5484

Végülis igazad lehet, bár a hőmérsékletváltozások valós jelenségek, nem olyan gyakoriak, hogy emiatt elvessünk egy tk-t. Az a pár alkalom amikor esetleg mégis gondot okozna a lomhasága, megoldható szellőztetéssel aztán kész, de a szezon nagyobbik felében kitűnően használható. 

Előzmény: dpek (5483)
dpek Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5483
Egyszer ez a része is ki lett valamelyik fórumon tárgyalva, és asszem az lett az eredmény, hogy olyan gyorsan nem változik a lakás benti hőmérséklete a nagy tömeg miatt(téglaház), hogy ez hátrány legyen. Amúgy meg a dán az könnyebb mint a finn így gyorsabb is a felfűtés meg a kihülés is. Mivel szigetelve is van a ház így nem gondolom hogy a kinti hőmérséklet 1-2 napnál gyorsabban érződne bent akár hideg akár meleg van kint.
Ha meg mégis, akkor annyira talán nem tudja túlfűteni hogy lényegesen túlfűtse az a pár kiló fa ami előtte nap égett le.
Én is csak hidegebb időben tervezem használni.
Késő ősztől kora tavaszig.
Nyár végétől nyár elejéig mehetnek a légkollektorok.
Ezek eddíg csak elméletek, de hamarosan ki fog derülni hogy működik majd a gyakorlatban.
Az biztos, hogy a vk-ba fával tüzelni a legroszabb.
Az csak max néha alkalom szerűen jó.
A gáz önállóan folyamatosan drága. Csak néha jó ha nincs kedve az embernek begyújtani, vagy kiegészítésnek pl távolabbi helyiségek.
Mindenképp valami házonbelüli fatüzelés a nyerő.
Mivel a kis vaskandalló kályha nekem nem tuti, a cserépkályha meg a kandalló nem elérhető árban, így már csak a tk maradt.
Vagy az olcsó kandallóbetét házilag körbeépítése.

A tömegkályhát a fa mennyiségével és a begyújtás sűrűségével lehet szabályozni.
De ki lehet kisérletezni hogy az adott házhoz adott kinti hőmérséklet mellett mennyi fával milyen sűrűn kell begyújtani.
Előzmény: atomgond (5482)
atomgond Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5482
A tömegkályha szerintem ott jó, ahol folyamatosan nagy hideg van, nem véletlenül dívik a Finneknél. A kályha fantasztikusan jó hőhasznosító és hőtároló berendezés, de nagyon lomha, szabályozhatatlan. Befűtés után csak órákkal kezd el fűteni, utána meg addig fűt, amíg ki nem adta magából a szivacsszerűen beszívott meleget. Hazánkban sokszor előfordul -lásd jelenleg is-, hogy akár 1-2 nap alatt jelentős hőmérsékletváltozás alakul ki, ezen felül sokáig tart az átmeneti időszak is -tavasz, ősz-. Mit csinálsz, ha bedurrantasz mert hideg van, de másnap melegebb lesz, a kályha meg még ontja ki a hőt ezerrel? Nem tudod ilyen kis intervallumokon belül szabályozni. De nagy hidegben tényleg jó, és az egyik legjobb hatásfokú berendezés.
Előzmény: dpek (5477)
Black_WagonR+ Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5481
A Jotul pedig most kezdi el forgalmazni a vizes kandalló betéteiket és ők se ma kezdték a kályha gyártást.

Akkor ezt most ki érti?
Előzmény: Radius-Rüegg (5479)
szenyor Lopez Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5480

Hmmm. Csúnya kép volt ez a lakásrobbanós, de párhuzamot vonnék a nemrégiben történt orosz légikatasztrófával: most akkor ne üljek Boeing737-re, mert lezuhant egy? Naponta rengeteg ugyanilyen gép repül minden probléma nélkül. Naponta rengeteg vizes cserépkályha üzemel probléma nélkül.

A vizes kályháknak hány százaléka robbant fel vajon? Én saját szememmel láttam 70-es években épült vizes cserépkályhát, ami a mai napon is működik.

Itt vajon az üzemeltető vagy hanyag vagy a technika adta meg magát? Az a konkrét darab volt vacak, vagy ez a probléma a többi vizes cserépkályhát is érinti? Elég régóta működnek már ilyen kályhák, nem tudom hogy hány baleset történt eddig, de ha néhány eset alapján általánosítunk, akkor pont ugyanúgy félrevezetjük magunkat, mintha homokba dugjuk a fejünket és nem veszünk róla tudomást... Az igazság valahol a kettő közt lehet.

Radius-Rüegg Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5479
Ok ebben igazad van, de egy ilyen rendszer amikor mi még forgalmaztuk, kandallóstól vízköpenyestől, szelepestöl, szivattyústól, meg még mit tudom én mi nem volt hozzá de előfogom keresni a régi árlistákat és megnézem cca. 7000-8000 Euro + Áfába került. Aztán történt egy robbanás valahol Ausztriában és azóta beszüntettük ezeknek a kiegészítőknek a forgalmazását. 3 ilyen kályhánk van itthon de ahhoz Ausztriából jöttek szerelni és beüzemelni. Hozzáteszem Svájcból hazatelepült család akinek nem voltak pénzügyi gondjaik. Ráadásul amikor még ezzel foglalkoztunk akkor mindig is egy Osztrák cég csinálta a vízköpenyt meg a kiegészítőket is mi is tőlük rendelhettünk volna ha a forgalmazását nem állította le volna a cég. De ergo ha ezt valaki nagyon komolyan kidolgozza és sorozatgyártásba teszi tokkal vonóval az azért nem lesz 2-3 ezer forintból kihozható, ez tuti. Akkor viszont meg ki kell számolni a megtérülést, és ezért mondom, hogy inkább napkollektor. de lehet, hogy rosszul látom.
Előzmény: halaloszto (5473)
Radius-Rüegg Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5478
Igazad van nem írtam oda az áfát, nem felejtem el legközelebb ha árat közlök.
Előzmény: szenyor Lopez (5471)
dpek Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5477
Végig olvastam az utolsó 100-200 hozzászólást, de én maradok inkább a tömegkályhánál. Igaz hogy van talán hátránya is, de jóval több előnye.
Úgy érzem nekem ez fog beválni.
Próbáltam már gáz+pf-el, vegyeskazán(300literes pufferral kiegészítve) +pf fával fűteni, és volt 50E ft-os kis üveges kandallókályha.
Aztán először kandallót, majd cserépkályhát szerettem volna még, de az ára miatt egyenlőre nem jöhetett szóba. Közben megismertem a tömegkályhát......
+ezeket kiegészítem 10m2 légkollektorral, + szellőző központban van vizes hőcserélő a kazánra kötve, ami légfűtés(nyáron kútvízzel hűtés)-ként funkcionál.
Mindez egy 38-as pt +10cm EPS-el szigetelt 100m2-es új házban.
Remélem nem lesz gondom a fűtéssel.

Tegnap este karton papírral meg egy kis fával tüzeltem 2-3 órát.
Szépen átlangyult a padló. Az idei telet már tömegkályha+légkollektorral szeretném kifűteni kb. 20-30 mázsa fával.
Meglátjuk mi lesz belőle.

kutyala Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5476
azoknak, akik a levegőbe fikázzák a kandallókályhákat: az swt kályhájának (feltételezem a kandallóhkályháinak is, mert cirka ugyanaz, csak az egyik üvegajtós, a másik nem) a hatásfoka 70% fölött van. egy suttyó, alsókatágóriás betété emlékeim szerint 60-nál kezdődik, tehát egy tizessel rosszabb.

egy ilyen kályhán is megvan minden levegőbevezetés, lángterelés, mifene, ami egy átlag betétben. és ha bedurrantok, fűt mint a csuda.

szóval csak lassan a testtel.
halaloszto Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5475
normalis esetben ezt fixre beepitik, es egy termosztat kezdi nyitni 90 fok kornyeken ovatosan.

vajk
Előzmény: szenyor Lopez (5474)
szenyor Lopez Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5474

"veszhuto rendszerek. pl halozati viz hozzakeverese ha tul meleg"

Na ilyen vészhűtő rendszerrel én is rendelkezem:) A fürdőszobai radiátor alsó szelepén van egy toldó, amire a hálózati vizet rá tudom kötni. Kezdő cserépkályhás koromban a megforralt víz lehűtésére kiváló módszer volt. Érdemes ilyen lehetőséget is beleépíteni a rendszerbe.

Előzmény: halaloszto (5473)
halaloszto Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5473
Szemelyes velemenyem szerint a mai kor mernoki tudomanyainak szintjen megtervezheto es kivitelezheto egy biztonsagos rendszer.

De az atlag futesszerelo szaki szintjen nem.

Komolyan figyelembe kell venni egy csomo parametert, es azok alapjan modellezni a szobajoheto forgatokonyveket. Ez komoly tervezomunka, csak sorozatgyartott termek fejlesztesehez eri meg elvegezni.

Csak amik eszembe jutnak:
- vizter terfogata. ez a viz mekkora terfogatu, ha teljesen elforrt
- csovek atmeroje, szallito kapacitasa, lefujoszelep kapacitasa. lattunk mar olyat, hogy azt mondtak ez nem robbanhat fel, mert nyitott rendszer, de a tagulasi es a kazan kozott volt 8meter 15-os cso. na azon nem fog hirtelen atszaladni az a par m3 goz.
- veszhuto rendszerek. pl halozati viz hozzakeverese ha tul meleg. vagy a kazan resz viztelenitese tulmelegedes eseten. gravitacios veszhuto rendszer
- egyszeres es ketszeres hibakra elemezni hogy mi fog tortenni, valos kockazatokat felmerni

szoval szerintem termek szintjen lehet jot csinalni. barkacsolas szintjen kicsit lotto. bar vannak azert jolbevalt szokasos megoldasok. csak mivel ezek nincsenek ledokumentalva, hanem ranezesre masoljak a szakik, van esely hogy pont a lenyeget nem veszik eszre es hagyjak ki a masolaskor.

vajk
Előzmény: Radius-Rüegg (5469)
szenyor Lopez Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5472
Nincs 100%-os megoldás. A sima kandallóból is kipattanhat egy szikra és leéghet az egész ház. A villanyfűtés megrázhat, kigyulladhat, ráeshet a lábadra. Minden elromolhat.
Előzmény: Radius-Rüegg (5469)
szenyor Lopez Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5471
Semmi baj nincs azzal, ha te jó, de drága megoldást kínálsz. Csak ne akard átverni a vevőidet. Nekem ha vki azt mondja, hogy vmi cakkpakk 400e lesz, akkor az nem 400+áfa és erről nem vagyok hajlandó vitát nyitni;) A 480-al sincs baj, csak akkor az legyen leírva.
Előzmény: Radius-Rüegg (5468)
szenyor Lopez Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5470
Igen, az is visszafogja a tűz intenzitását, de ha leszórod homokkal, akkor nem is ég tovább.
Előzmény: halaloszto (5467)
Radius-Rüegg Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5469
Ok de mi van akkor, ha nem látod, hogy áram szünet van mert kint vagy a kertben fát hasogatsz vagy az autódat bütykölöd, vagy a szomszéddal beszélgetsz. Nem kötözködöm, csak szeretnék végre egy 1000%-os megoldást hallani a tragédiák elkerülése végett, és nem csak az emberi halál lehet tragédia, tragédia az is ha tél közepén megsemmisül a lakásod.
Előzmény: halaloszto (5467)
Radius-Rüegg Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5468
Kedves Kari, megfogadom azaz elgondolkozok rajta. Csak azt nem tudom elfogadni a sznobizmussal kapcsolatban, hogy azért tartasz annak mert nem hiszek a taknyolásban valamint azt vallom, hogy olcsó húsnak nem mindig de általában a tapasztalatok azt mutatják, hogy híg a leve. Menj fel kérlek a kandalló.lap.hu-ra és nézd meg, hogy ma Magyarországon, hány kandallóépítő mester van. Nagyon sok, egy olyan országhoz képest, ahol a kandalló nem tradíció.(nem értem bele a cserépkályhát)
Nem egy olyan mesterrel, találkoztam, (nem itt) aki hirdeti a szakmát de két hete vagy két éve még taxisofőr volt, és mivel otthon barkácsolgat ezért úgy látja, hogy bele vág ebbe mert most a kandallózás meg a cserépkályha építés siker szakma lett. Drágul a gáz és ha még ez nem is lenne probléma bizonyos rétegeknek, még az is ott van, hogy el is zárhatják. Ergo elkezdtünk gagyizni, és mindenféle szarral elönteni a piacot mert most úgy is veszik a népek az alternatív megoldások miatt és a félelem miatt, hogy fűtés nélkül maradnak. Nincsen ma Magyarországon egyetlen olyan szerv sem ahová be kéne tipegni minden évben és vizsgázni arról, hogy mit tudunk, milyen új anyagok jelentek meg a piacon, arról tanulni és alkalmazni a beépítések során. Ma az a fontos, hogy fillérekből legyen beépítve, számla nem kell, és a legolcsóbb mester csinálja a munkát. Aztán ha egy év múlva valami gebasz van akkor lehet telefonálgatni, meg keresni a mestert meg számla nélkül reklamálni. Az emberek el sem kérik a beépítők minősítését mielőtt dolgoztatnának vele. Elég ha mutatsz pár tetszetős fényképet, hogy miket építettél eddig aztán hagy menjen a gipszkarton meg az ytong és a taknyolás. Persze vannak nagy múlttal rendelkező cserépkályhás cégek és kandallósok is, csak, hogy ők nem fillérekért szeretnék szerintem oda adni a tudásukat a felhígult piac miatt. Bár a nevükben nem nyilatkozok csak a sajátomban. Nem lehet fillérekből és szarból szuper fűtő atomerőműveket gyártani! Ezt tudomásul kell venni.
Előzmény: gykari (5465)
halaloszto Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5467
Arra gondolsz, hogy kioltani a tuzet ha leallt a keringtetes aramszunet miatt??

Egy atlag kalyhaban az is sokat segit, ha kinyitod az ablakot meg a tuzterajtot. Olyan legfelesleg es huzat lesz a kalyhaban, hogy meg vissza is hutheti a vizet.

En tuzeltem vegyeskazanban. Ott ha bedurrant a dolog, es a homero szemmel lathatoan elkezdett a 90 fok fele kuszni, kitartam az ajtot, es kesz. 1-2 perc alatt legalabb 10 fokot esett a vizhofok.

vajk
Előzmény: szenyor Lopez (5466)
szenyor Lopez Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5466

Szerintem néhány (4-5) kg homok egy nagyobb zacsiban elfér és el lehet tenni úgy a házban, hogy közel is legyen és ne is legyen szem előtt.

Ha valamiért el kell oltanod a tüzet, ez az EGYETLEN esélyed. Semmi mást nem tudsz tenni. Azaz ha van fogód, esetleg kiveheted a lángoló fahasábot a kályhából és végigfuthatsz vele a lakáson, de nem tűnik nyerő ötletnek:)

Úgyhogy megfontolandó.

Előzmény: Radius-Rüegg (5464)
gykari Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5465
Kedves ifjú barátom, rajtad áll, hogy megfogadod-e a jótanácsot.

Sznobizmus alatt nagyjából erre gondoltam.
Előzmény: Radius-Rüegg (5463)
Radius-Rüegg Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5464
Úgy igen, ott tényleg nem egy zavaró tényező. De tényleg sokat számít ha baj van? Mert oké a tűzet eloltod, de a már felhevült dolgokkal mit tudsz tenni. Ez nem kötözködés félre ne értsd, csak kíváncsiság. Nálam is sokan keresnek vízteres kandallókat és át is irányítom másokhoz mert tényleg nem bízok benne.
Előzmény: MadDekken (5462)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!