Talán Fischer karbi lehet, de nem vagyok benn biztos...
Ami az órát illeti én is meglepődtem, hogy az oldalára került a pecsét, és nem egyezik meg teljesen azzal a változattal ami a ház aljára szokott kerülni. Egyébként az öregebb 8/2-es lámpafejből került elő.
Küldök majd róla egy képet!
A 8/2-es motorral mi a szándékod?
Megcsinálsz egy korai motort belőle?
Kíváncsi vagyok rá!
Amúgy csak azért kérdeztem, mert még mindíg szükségem lenne egy jó állapotú vassztenderre az egyik korai Danuviámhoz. Ha tudsz esetleg eladó darabot, akkor ne kímélj!
És te mit szólsz a kis "rejtvény" karbimhoz? A mostani börzén sem tudta senki megmondani mire való. Találtam egy P18 / 2 számot rajta. A Danuviás karbikon 18 B jelölés van, ezért reménykednék hogy magyar masináé.
Nem vettem kötekedésnek csak az egész onnan indult, hogy az a bizonyos blokk szám valódiságát megkérdőjelezték. Ezért raktam fel a sajátom amiben biztos vagyok és innentől nem értettem, hogy mit nem értetek :))
Ez nagyon jó, hogy mi volt előbb a "beütő vagy a blokk" :))
Eddig úgy tűnik, hogy 56-57-58-ban három különböző beütőt használtak.
A könyvek szerint a zuglói gyárban 1955 július- augusztus hónapokban készültek a D- csepelek 60 darabos null- szériája. És szeptemberben kerültek az első példányok az üzletekbe.
A D-Csepel, Danuvia c. könyvböl tényleg nem sokat lehet megtudni, de azért van benne egy- két érdekes adat és korabeli fotók amelyek segítík a felújítót.
Én úgy látom a motorszám eredetiség dolgot, hogy a kezdetektől kerekek voltak a számok, és valamikor '57-ben áttértek a szögletesebbre, a vázszámokkal együtt.
Mivel inkább a Danuviákat nézegettem eddig két 58-as számmal (szerencsére mindkettőben van 6-os is) járulnék hozzá a "kutatómunkához" A legkésőbbi Csepel amit láttam 8/3, tehát nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy az 58-as Csepeleknek ilyen számokkal kell rendelkeznie.
Várok minél több 57 és 56 (vagy régebbi) vélhetően eredeti motorszámfotót. Börzéken majd vadászgatok és is.
Üdvözöllek! Nincs itt semmi vita csak kiegészítjük egymás véleményét, beszállhatnak a többiek is egyrészt kicsit aktívabb lesz az oldal másrészt talán sikerül egy kicsi de fontos részletet talán tisztázni.
Kezdésnek itt van egy alkatrésznek gyártott, szám nélküli, két kivezetéses blokk.
Igen ilyenre gondoltam. Láttam ilyet utángyártottba bőrzén, de lebeszéltek róla, hogy ez nem Csepelre való, inkább a Pannóniás kinézetűt vegyem meg, mert az való rá! Ahogy elnéztem az eredeti képeket, még a TL-TLT-TLF-TLB-ken is ilyesmi (ugyan ilyen??) gumi volt.... Ja, és kösz a méreteket!!
Az istenért sem szeretnék vitatkozni, kérlek ne vedd kötekedésnek sem, csupán próbálunk okoskodni, hogy mi, mikortól, hogyan változott a beütőkben, illetve hogy mi volt előbb a "beütő vagy a blokk" :-))
A legegyszerübb az lenne, ha minden évjáratból lenne pár fénykép a blokkszámokról, abból már ki lehetne indulni.
A Danuviában már 54-től csináltak D-csepelt, ha jól tudom, ebből következtettem, hogy az 56-os beütők jóeséllyel ugyanolyanok, mint az 57-es beütők, mert volt rá idejük kitalálni 54-től, hogy milyet használjanak.
A következő bizonyítható váltás a D-Csepeles beütőkben mint írtam 58-tól figyelhető meg, mikoris elkezdték gyártani a Danuviákat és a Csepelhez is ezt a beütőt használták innentöl.
Sokminden van ami homályos folt a Csepelekkel , de legfőképpen a D-Csepelekkel kapcsolatban, mivel konkrétan a D-Csepel témakört érdemben a mai napig senki sem dolgozta fel,így az eddig megjelent kiadások sem tekinthetők e témában hitelesnek mert csupán "sugallnak valamit" de minden konkrét bizonyíték, vagy után ellenőrzés nélkül. Erre a legjobb példa a D-Csepel, Danuvia című könyv.
Szevasztok! Szerintem a Csepel-gyártás áthelyezésével Zuglóba változhatott a beütő is. Eddig én ami beütést láttam, 6-tal kezdődő mind ilyen kerek volt, az egyes is hasonló. A kék-könyvben hátul az azonosítóknál külön kitérnek erre a részre, tehát Pannóniánál is bizonyos évtől átálltak az ilyen szögletes ún. kohásszámok alkalmazására. SzVSz: eredeti.
Már lassan én sem értem, hogy miről folyik a vita.
A vitaindító blokkban D. NAGY szerint az egyes nem stimmel , szerinted az 57-es blokk 6-os száma a mérvadó. De az is lehet, hogy számnélküli Danuvia blokk, csak okosba új számot kapott. Én felraktam a sajátomat, ami szerintem magáért beszél( mármit a hasonlósága). Vagy lehet, hogy az is kisipari beütés?
Ebben igazad vagyon, a számok stílusa másabb, valószínű kisipari beütés, na nem mintha ez egy műszaki vizsgán esetleg OT vagy eredetiség vizsgán bárminemű problémát jelentene.
Viszont, ha megnézed a te 57 -es blokkodon a számkaraktereket mások az 58-ashoz képest, amit írtam tegnap, pl a 0 az 1-es és a 8-as is teljesen más.
Hogy jobban megláthassuk beszúrom a nagyapám 58-as D-csepeljének a motorszámát:
Ez D.Nagy 57-es blokkjanak szama:
Ez meg egy a neten talált 57-es blokk száma amiben megfigyelhető a 6-os szám mint mérvadó az összehasonlításhoz
És végül a kérdéses, vitaindító blokk
A különbség látható. Egyébként az végleg megoldhatná a kérdést, ha a blokk másik feléről is tudna a kérdező képet felrakni, hogy lássuk 2, vagy 3 kivezetéses - a blokk, illetve gyárilag 3-as ha 3-as vagy csak kifúrták.
Ha gyári 3 kivezetéses akkor ugye egy számnélküli danuvia blokknak kellett lennie ami megkapta a csepel számait okosba.
Eredeti szémnálküli alkatrésznek gyártott Csepel blokkot meg kell valljam még nem láttam, csak Danuviást.