Keresés

Részletes keresés

eredetisrank Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15470
most jövök a polgár jenő hivatalból a jenőtől és az a szitu hogy 8cm felett kell építési engedély homlokzatszigetelésnél mit tegyek :(
NeomatiK Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15469
Ezért vettem Austrothermet :) Igaz, kicsit drágább volt mint a többi.
Előzmény: kémember (15466)
NeomatiK Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15468

Én csak bemásoltam a leírást :) Én is olvastam eltérő gyári leírást (mármint az egyik gyári különbözött a másik gyártitól).

A szélen a megszakításos ragasztózás több időt is igényel. Viszont ha csak a homlokzat szélein van lezárva a széle, úgy még látom értelmét ennek a megoldásnak.

"a fust milyen szepen atmegy a fal es az EPS kozott.
A munkatarsameknal a mesteremberek bemutattak , mivel ok atszelloztetett szigetelesrendszert keszitettek."

És mi értelmét látták a szigetelés és a fal közötti légrésnek? Ennyi erővel hagyhatta volna kint az udvaron is az EPS lapokat :D

Előzmény: peterch (15385)
Tuya Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15467

Uraim!

A fodemet szeretnem szigetelni.A padlast nem hasznalom,siman le van betonozva ,betongerendaval...szoval en eloszor arra gondoltam,hogy siman leteregetek uveggyapotot,persze ala kell parazaro folia....de most azt hallom,hogy uveggyapotbol min kell 15-20 cm,es ha mar a 2-ot egymasra teritem akkor osszenyomjak egymast...ebben lehet valami igazsag?Valaki polisztirolt ajanlott,de az ugy e joval dragabb....kerdesem,hogy Ti hogyan csinalnatok,vagy csinaltatok?Minden segitseget koszonok.

Udv.

kémember Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15466

A gond az, hogy a bálán 80-as volt feltüntetve mindegyiknél, csak nem tudott annyit.

Védekezési mód: Az itt elbukott márkákat nem venni.

Előzmény: NeomatiK (15464)
NeomatiK Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15465

Az befolyásolja a dolgot, hogy szilóval hova tudok odaférni. Attól tartok, hogy a redőnyláb alá nem fogok odaférni, mert az ablaktok aljával van egysikban.

Milyen vastagon lehet kenni a szilót? 0,5-1cm már sok?

Előzmény: porker (15384)
NeomatiK Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15464
Az EPS bálán lévő műanyagfólián van a pontos feliratozás minden paraméterrel.
Előzmény: eredetisrank (15377)
kelger Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15463
Sziasztok!

Először is köszönöm a sok választ, igazán sokat segítetek!

Dübelezve volt (sokszor 4 lap sarkánál és néha a közepén), azt láttam, a lapok között meg igazából nem volt az én laikus szememnek rés. Úgy ránézésre simultak egymáshoz a lapok.

A csíkozás eltüntetésére (vaklaki ezt korábban itt szebben is megfogalmazta), ha azt mondja hogy lefesti az ugye nem megoldás?! (Mi lenne jó, mit fogadjunk el, csak nehogy rosszul járjunk a valami általa javasolt megoldással a nem hozzáértésünk miatt).

Üdv, Greg
Előzmény: porker (15454)
porker Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15462
A dübeleknek mindenképpen a téglában kell tartaiuk!
A vakolat meg miért rohadna be? Ha teszel rá legalább 8 cm-t, akkor szinte kizárt, hogy a harmatpont a szigetelőanyagon belül legyen! De ennél úgyis vastagabb javalt.
Szóval felesleges lenne leverni a vakolatod!
Előzmény: zordonC3 (15449)
Laja73 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15461
Ez egy nagyon szép válasz. Az lenne az igazi, ha ezt a megbízás alkalmával fixálná le mindenki (nem úgy, mint a többség, magamat is beleértve). Azt veszem észre, hogy csak azok tudnak rendesen megállapodni a különböző szakemberekkel, vagy éppen fellépni velük szemben, akik maguk is valamilyen szinten értenek az adott területhez. Ez pedig nyilván nem a többség...a minőségi kategóriától függetlenül vannak elvárható minimumok, és még ezeket sem sikerül kiverni a "mesterekből". Van egyfajta kiszolgáltatottság-érzése az embernek, tán megszokásból, hogy az "állam" szolgáltat, és azt el kell fogadni olyannak, amilyen. Én is gyenge vagyok ezen a téren, úgy érzem, ha nagyon kötözködök, majd nem foglalkoznak velem, és találnak mást, aki megveszi a sz*rt/odaviszi szervizelni az autóját/kihívja csöppögéselhárítani, stb. Én meg, hacsak nincsenek ismerősök, akik referálnak, nem találok másik vállalkozót, csak magasabb áron. És sajnos ennek megvan az esélye, épp az előbbiek miatt (a többség beletörődő).

Nagyon szeretem nézni a háború előtti magyar filmeket, amikor az átlagpolgár (nem csak az uraságok) egyszerűen közlik pld. a szabóval hogy mit és hogy szeretnének (semmi elnézést hogy élek/ne haragudjon) az meg hajlongva igenisuramozik.

Bocs a gondolatmenetért :)
Előzmény: memorix (15434)
porker Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15460
Ne akard megúszni a tisztességes fóliát, mert később többe kerülhet!

Egy sima takarófólia nem bírja ki, hogy közlekednek rajta, amikor lerakják a szigetelést.
Előzmény: vadmotoros (15444)
kisrobert Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15459
A gáztűzhely nem zavaró ebből a szempontból.
Ha a gázbojler nyílt égésterű (nem turbós), akkor határozottan ellenjavallt bármiféle elszívás a házban. Még a szabadba kivezetett WC elszívó, konyhai páraelszívó is csúnya dolgokra képes a mai modern nyílászárók mellett. Azaz simán vissza tudja szívni a kéményből a gázokat -> tökéletlen égés a kazánban -> több CO keletkezik és azt is visszaszívja.
A helyzet hasonló a kandallókkal (99,99%-ban nyílt égésterűek), csak ott legalább látod, érzed a fekete füstöt (ha el nem aludtál).

Tehát nyílt égésterű eszköz mellett szellőztető berendezés (elszívás-befúvás) rendkívüli odafigyelést igényel tervezéskor, kivitelezéskor, hogy még véletlenül se (sőt, műszaki hiba esetén se) alakulhasson ki szívott tér az eszköz légterében.
Előzmény: vadmotoros (15455)
gefin Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15458
Nem jól érted! A födém betonjára párazáró fóliát fektess és arra a szigetelést. A szigetelőanyagba nem juthat be a pára!
Előzmény: dzsimike (15452)
micimacho Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15457
Hűűűű, akkor jól nyomjátok. Én már a lánykórusban énekelnék a 20 mellett is ... nemhogy 16-ban ... :-))

Viszont jó ezeket tudni. Ide fogom küldeni esténként olvasgatni a csládot sírás-rívás helyett. :-DD

Párazárás. ... bármilyen jó, de a legvéknyabbal az a baj szerintem, hogy elszakad könnyen, amíg teríted le a szigetelést. Szóval én eggyel vastagabbat vennék.
Előzmény: vadmotoros (15455)
micimacho Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15456
Keletkezhet. Nekem is van, nem jelentős. De ez ugye meglehetőst épületfüggő. Alapban ha nem jelentős az eltérés, akkor szerintem a hőhíd nem lesz jelentős. Bár ezt itt most lehet, hogy (jogosan) megcáfolják.
Ha van egy 0,4-0,5-0,6-os falad és találkozik egy 0,2-essel, ami ugye a szigetelt, akkor szerintem az még nem a világ vége. Persze, nem jó, hogy van, de hát semmi sem tökéletes. Ahol meg ettől nagyobb az eltérés (betonnál pl.), ott valóban lehet gond. Ha ez lényegi költségmegtakarítás, (mármint hogy nem az egészet csomagolod be) akkor most az jutott eszembe, hogy lépcsősen el lehet tüntetni a hőhidat. Mármint hogy a sarokig 10cm-el mész az északi oldalon, és
a fordulónál már csak 7, utána meg 4 cm. Fél-fél métert. És akkor nem lesz hőhíd.
De azért ebben tévedhetek ... ez csak most mint "barkács" ötlet jutott eszembe.
Meghallgatnám mások véleményét is mielőtt belekezdenék. :-)
Előzmény: Laja73 (15453)
vadmotoros Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15455
18-19°C, de estére fel szokott menni 20-21-ig, mert napközben a főzés, tv, számítógép felfűti a lakást.

Tavaly, amikor decemberben kilyukadt a kazánunk és 3 napig nem volt fűtés, akkor 16 fok volt a szobában.

A fóliáról valakinek vélemény? Elég az a vékony (0.6um) vagy keressek vastagabbat?
Még lenne 1 kérdésem, igaz lehet hogy nem ez a legmegfelelőbb topik. A fürdőszobába szeretnék elszívót tenni, de van gázbojler és gáztűzhely is a lakásban. Így is lehet?
Előzmény: micimacho (15446)
porker Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15454
1. Ne fizessétek ki, hanem éljetek garanciális kifogással. Ezeken a nagyobb képeken olyan hibákat látok, hogy nem volt egyenletes a ragasztózás (a lapok csatlakozásánál biztos, hogy nagyon vastagon kentek), aztán vékonyan lett felkenve a vékonyvakolat és e miatt látszanak a csíkok. (Jó kérdés a memorix által említett dübelezés: mindenesetre tisztázni kellene vele, hogy dübeleztek-e vagy Ti láttátok-e? Ennek hiányában sanszos a lenti képen látható verzió! Bár én inkább azt hiszem, hogy a dübel rendesen a háló alatt van és oda nem kellett extra ragasztó.)

2. Ha meg tudja oldani, hogy a csíkok eltünjenek, a ronda felületképzés "kisimuljon", akkor el lehet gondolkodni a kifizetésen. Ekkor még mindig kérdés, hogy a lapok közé azért kellett-e a plusz ragasztó, mert nem értek össze? Mert ha így van, akkor hőhidas az egész fal, de ezt csak egy hőkamerás felvétel igazolhatná (kb.15-30 ezer HUF).
A festékre még mindig nem tudok mit mondani: most ezen a képen olyan mintha valami lejárt szavatosságú cuccot kentek volna fel, ami már csomosódott és most zsugorodik.

Előzmény: kelger (15430)
Laja73 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15453
Hőhíd sem keletkezik az éleknél egy hidg téli napon? Vagy keletkezik, de nem jelentős?
Előzmény: micimacho (15445)
dzsimike Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15452
Köszönöm a választ! Nem voltam egyértelmű a kérdésben. A szigetelést a - beépítetlen - padlástér padlójára szeretném tenni. Viszont a válaszodból ha jól értem, az következik (mivel a párának lehetőséget kell biztosítani, hogy a padló anyagát elhagyja), hogy ebben az esetben páraáteresztő fólia kell a szigetelőanyag alá is és fölé is (tehát hogy az esetlegesen keletkező pára ne ragadjon be se a szigetelőanyag és a födém közé, ezáltal az alsó szint plafonját vizesítve, valamint magába a szigetelőanyagba se, hiszen akkor meg nem szigetel). Jól értem?
Előzmény: zordonC3 (15450)
porker Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15451
Más az amikor egy kész házat veszel meg. Itt face2face megállapodtak és ehhez képest - képek nélkül is borítékolható - a vállakozó nem tartotta be a technológiai előírásokat.

Ha nem érdekli és láthatóan nem megfelelő minőségű munkát végzett, akkor ne csodálkozzon ha nem kapja meg a pénzét. ... Más kérdés, hogy ez a megbízót kárpótolja-e?

Nem mehet a végtelenségig, hogy ebben az országban mindenki azt csinál amit akar! Persze ebben sok esetben az építettők is hibásak... Amíg mindenki mindent számla nélkül akart csináltatni addig nem is lehetett megfogni a pofátlan, hozzá nem értő embereket. Most már javul a helyzet, de még mindig látom, hogy egyesek felhúzzák a szemöldöküket ha számlát kérek ("mondhatta volna előbb is!").
Előzmény: ncc1701 (15433)
zordonC3 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15450
párazáró fólia kell a hőszigetelés és a lakótér közé. Páraáteresztő fólia kell a hőszigetelés és a külső tér (cserépléc, stb) közé. Lehetőleg a páraáteresztő fólia vízzáró is legyen (van már ilyen több márka is).
Előzmény: dzsimike (15448)
zordonC3 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15449
nem pereg, csak van az alsó 10 cm-en hosszában egy hajszálrepedés, egy mikronnyi nem jött le belőle. De mivel alul úgyis (ugye?) az EPS-s sínek tartják, annyira nem lesz gáz. Kérdés hogy KIFELÉ nem fognak-e szakadni a dolgok, vagy ezt mindenképpen a téglába kell belefúrni? (dűbel)? A másik kérdés meg hogy ha ráteszem az EPS-t a nemesvakolatra, akkor nem rohad be alatta a nemesvakolat? Nem kéne leverni csupasz tégláig és úgy EPS?
Előzmény: micimacho (15447)
dzsimike Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15448
Sziasztok! Olvasgattam egy fél órát a kérdéseket, válaszokat, de nem egyértelmű számomra: ha vasbeton födémen salak van, de erre a salakra még akarok hőszigetelést rakni (járni nem akarok rajta), akkor - ha jól értem - ideális az üveggyapot (mondjuk 20cm vastagon), viszont nem világos, hogy a salak és az üveggyapot közé milyen fólia kell. Sima takarófólia? Párazáró fólia? Páraáteresztő fólia?
micimacho Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15447
Saccra a tömör tégla kb. nulla hőszigetelése miatt azt mondanám, hogy a mostani valahol a csupasz b30as körül lehet.

Itt már többen javasolták, hogy lehet a jól tartó vakolatra szigetelni. A ragasztó az igen jól ragad. De ha pereg, akkor az nem lesz az igazi.
Előzmény: zordonC3 (15398)
micimacho Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15446
Páratartalom mérő : conrad árul több félét is. Órával, meg hőmérővel összeépítettet is, meg van olyan is, ami mérésadatgyüjtő is egyben, tehát akár egy hónapig gyüjti, és PCn diagramot rajzol belőle.

radiátor nélkül hány fok van nálatok?
Előzmény: vadmotoros (15444)
micimacho Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15445
Nem rosszabb ... miért lenne rosszabb... ablakaidnak se azonos a hőszigetelése a falakéval, mégis szigetelsz falat ...

Déli oldalon érdemes szigetelni, de északin muszáj. A meleg nem olyan, hogy ha itt nem férek ki, akkor kimegyek ott.
A falnak szigeteleten és szigeteletlenül is van egy hőátbocsátási képessége, ami nem lesz attól rosszabb, hogy a másik falnak feljavítottuk ezt.
Amit nem szigetel, az napmentes időben többet veszít. Ha süt a nap (mert télen is szok olyat) akkor pl. egy déli fal kevesebbet veszít, mert eleve kívülről fűti a nap. De ugye erre azért nem lehet nagyban tervezni.
Előzmény: bollazoli (15442)
vadmotoros Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15444
Üdv!

A padlásfödém szigetelés alá milyen párazáró fóliát ajánlotok? Találtam a festékboltban takarófóliát, amivel a bútorokat lehet letakarni, kb 6um vastag. Olyan mint amiből az átlátszó zacskókat is csinálják. Ez is megteszi, vagy inkább valami komolyabb kell? Ennek 100 Ft/20 m2 az ára :)
Levegő páratartalom mérőt nagyságrendileg mekkora összegért lehet szerezni? A környékben a boltokban nincs sehol :(

Még egy megjegyzés: tegnap már 3 helyen be volt gyújtva az utcában. Alig lehetett látni a füsttől. Nálunk még a radiátorok sincsenek fent :-)
zordonC3 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15443
tudom bunkóság ilyet kérni, nem is szokásom, ez most kivételes alkalom meg könyörgés meg léccilécci, ilyenek.

Szakértő szavakra vágyom a #15398-ccal kapcsolatban...
Előzmény: zordonC3 (15398)
bollazoli Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15442
minden oldalt egyforman kell szigetelni, ha egyet kihagysz akkor rosszabb lesz mintha nem is szigeteltel volna
Előzmény: Törölt nick (15441)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.16 0 0 15441

Üdvözlet!

Kérdezni szeretnék:

A ház déli oldalát is szükséges hőszigetelni, vagy ki lehet hagyni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!