Mindkét Szerkesztés alatt! levő weblap visszatért a normális működéshez - a Galilei páholyé egy régebbi állapothoz, azaz a legfrissebb változtatások eltűntek.
"Körültekintőbb helyeken nem tesznek megjegyzéseket a valós okok ismerete nélkül."
Ha netán a Szerkesztés alatt! levő weblapok hacker támadás vagy katasztrófa áldozatai lettek és a webmesterek nem tudják visszaállítani az eredeti helyzetet - amit nem tételezhettem fel, hiszen körültekintőbb helyeken van naprakész mentés az állományokról s így a lapot rövid időn belül helyre tudják állítani (lásd a Sas páholy esetét) - szóval ebben az igazán valószínűtlen esetben felajánlom gyűjteményemből a szóban forgó honlapok nem túl régen archívált változatát a rekonstrukcióhoz.
Ez tényleg borasztó. A fordító eredetileg rendőr lehetett. :-))
Én egy Lomas-Knight remekművet olvastam egyszer ilyesmi fordítással. Olyanok voltak benne, mint "James de Molay", meg hasonlók. Megyjegyeztem, hogy Fejes Péter fordította.
Olvasgatom a Pat Morgan féle "A szabadkőművesség titkai" című frissen megjelent könyvet, s némi dézsávű érzetem van. Hányszor is emlegettük itt ezekben a hozzászólásokban a fordítók hozzá nem értését, a fordítások csapnivaló színvonalát?
A főmester ebben a könyvben is nagymester, a kötény az köpeny (az előző bekezdésben még kötény volt és ott látható a képen is!), de talán a legszebb a főfelügyelő tisztsége (Scotland Yard?).
Jelek: ... a szimpátia jele ... (sympathy = együttérzés, itt!)
A szabadkőművesek által viselt híres köpenyek a kőművesek ősi szakmájának jelképei. (Ki látott már köpenyes kőművest?)
A nagymester világi, tapasztalt kőműves. (Nem tudom kitalálni az angol eredetit...)
A Shriner az Oltári. (A shrine-t szentélynek szokás fordítani ebben az esetben.)
A körző és szögmérő együtt a szabadkőművesség szimbolizmusának alapját képezi. (Körző és derékszögvonalző a szabadkőművesek jele.)
Minden rétegnek van egy szolgálati jelvénye. (Mondom, hogy a Scotland Yard!)
... miközben lábfejével négyszöget formál ... (square = derékszög, itt)
A bevatási szertartáson ... kötél a nyaka körül. A régi időkben a kőművesek vontatókötél segítségével másztak fel az épületek magaslataiba ... (Nem keveri a szezont a fazonnal?)
Az esküben elhangzó büntetések helyenként meglehetősen szigorúak. (Az ősi eskü ezen jellemzése igencsak bagatellizálás.)
A jelölt, miután a tőrt már alkalmazták rajta, ... (Belemártották, kiélesítették???)
A szerencsétlen Hiramra egy napon rátámadt három legény, akik mindenáron tudni akarták a szakma titkait, és arra használták eszközeiket, hogy meggyilkolják a mestert. (Hej, ha ebből állna egy OKJ vizsga...)
Ha bizonyíték kell, hogy a szabadkőművesek kitűnő szeretők lehetnek, elég, ha Giacomo Casanova példáját vesszük. (Igazán csábító!)
A szerelmi kalandorért világszerte elaléltak a nők. (Ah, az igazi szabadkőműves!)
A szabadkőművesség az egyetlen szervezet, most és talán a múltbab is, amely mindenkoron támogatja a toleranciát és a becsületes gyülekezést. (Mégiscsak jobb, mint becstelenül gyülekezni!)
Maga a könyv is meglehetősen korlátolt, az amerikai szabadkőművességet ismerteti csak a szerző, s azt is hiányosan és gyakran tévesen. Ráadásul mindezt kategórikusan teszi. Pl. minden páholyt sorszámoznak szerinte. (Amerikában igen.)
A szerző szerint "amit a 60-as évektől kezdődően számszerűen elvesztett a szervezet, azt most lassan, de biztosan visszanyeri."
Itt feltehetően a szabadkőművesek létszámára gondolt Morgan, de ez tényszerűen nem igaz. Hosszú évek óta folyamatosan csökken a szabadkőművesség létszáma, különösen az összlétszám legnagyobb részét adó USA-ban.
Egyszóval nem túl tartalmas könyv, de ami tartalom benne van, annak az értékét és megérthetőségét is lerontják a fordítás szögletességei és leiterjakabjai.
Pulszky-ritkaságok. A Magyar Nemzeti Múzeum egykori igazgatójához, a hazai múzeumügy kimagasló személyiségéhez, Pulszky Ferenchez kötődnek azok az emlékek, dokumentumok, fényképek, amelyeket Saphier Dezső Tibor műgyűjtő ajándékozott a Nemzeti Múzeumnak. Pulszky születésének 194. évfordulóján rendezett, tegnap óta látható kamaratárlaton megtalálható például szivartárcája, hajfürtje és néhány igazi fotókülönlegesség, az amerikai gyorsfényképnek is nevezett ferrotípia. (MTI)
Kb. két éve láttam a pincekápolnát, s noha nem vagyok hozzáértő, a magam részéről azt gondolom, hogy semmilyen egyértelmű jel vagy bizonyíték nincs benne arra vonatkozólag, hogy bármi közel lenne a szabadkőművességhez.
Október 3-án, pénteken 17 órakor: Szabadkőművesség Budatétényben. A pincekápolna megtekintése (Budatétény Jókai Mór u. 50., a Pokorny sportteleppel szemben). Előadó, a sétát vezeti:Garbóci László.
Egy korábbi alkalommal - kb. két és fél éve - már híreltem egy ilyen sétát, s most megint teszem. Teszem ezt azért is, mert a pince szabadkőműves jellege vitatott.
Lalo korábbi véleménye (2499) szerint nem valószínű az egykori szabadkőműves funkció. Nem kételkedem a véleményében, de ez mégis csak egy vélemény. Ha ti, a többi hozzáértő, többen megnézitek, és véleményt mondtok, talán nagyobb az esély, hogy egyértelműen, mindenki számára meggyőző módon eldőljön ez a vita a kápolna valódi funkciójáról. Az egykori tanács által végeztetett állapotfelmérésről készült jegyzőkönyv (1986. október) - többek között - azt írja, hogy a kápolna funkciója további kutatást igényel. Mint a helyzet mutatja, ez az igény máig érvényes.
(filmproducer, rendező, képzőművész, irodalmár és némiképp politikus)
Tizenöt éve hunyt el e sokoldalú művész, ember, de talán úgy kellene fogalmaznunk, hogy "az örök keletbe" költözött, hiszen élete jelentős részében aktív szabadkőműves volt.
A Hodobay Papírrégiség Kereskedelmi és Aukciós Ház BT (1053 Budapest, Magyar utca 44., 266-11-87), 2008 szeptember 23-án kedden 16:30 órától tartja 20. árverését az Andrássy út 124. alatt.
A katalógusból:
http://www.hodobay.hu/20pr.pdf
2403.
1873-ban, a szabadkõmûvességrõl megjelent 105 oldalas könyv, amelynek a címoldala hiányzik!
Tavaly, 2007. november 21-én 14:30-kor nyitották meg a Szabadkőművesség Erdélyben című kiállítást az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeumban (MNIT), Kolozsvár-Napoca.
Jó lett volna látni a kiállítást, amire minden esélyünk meg is lett volna - ha tudtunk volna róla.
Sajnos manapság is él az a reflex, amely szerint csak nyugatra figyelünk, keletre nem. Még akkor sem, ha Erdélyről van szó.
Eladó magyar szabadkőműves szertartáskönyv 1888 (30 000 Ft)
Dátum: péntek 25 július 2008
Eladó a képen látható, 5888-ban kiadott (=1888), magyar nyelvű könyv: Magyarország Symbolicus Nagypáholya - Az Első Fok szertartáskönyve, Budapest, 5888.
További állapot- és részletfotókat küldhetek. Átvehető Budapesten, vagy utalás után postai úton.
A néhány hónappal ezelőtt szóba került Széchenyi emlékérem - amelyet a Széchenyi-páholy nevének helyes datálásához lehet felhasználni - most potom 20 000 forintokért megvásárolható:
A Székelyföld (http://www.hargitakiado.ro/index.php) című csíkszeredai kulturális havilap ez év augusztusi legfrissebb számában közli Berényi Zsuzsanna Ágnes bevezetőjével Benedek Marcell egy ismeretlen színmművét.
Sajnos maga a darab nem került be a folyóirat online változatába, de Berényi Zsuzsa írása sokat elárul róla:
Amennyiben a könyv állításai tényleg igazak, úgy kérek minden szabadkőművest, hogy vesse be okkult hatalmát a dollár védelmében! Az alacsony árfolyam nem tesz jót a világgazdaságnak:-))