Hivatali irat? Oh, valóban azokról megfeledkeztem. De én annyit írok kézzel, hogy nem mérhető az a kevés hivatali dolog hozzá. :) Amúgy igen, érdekel, megírhatod! :)
Senator márkájú tekerős tintafelszívású töltőtollról tudtok valamit? Mármint, hogy mennyibe kerül(het), és hol lehet kapni? 12 éve kaptam egyet, de szétrepedt az oldala, folyt belőle a tinta; lehetetlen megcsinálni/csináltatni, de nagyon szerettem - a Múzeum körútról pedig már rég eltűnt, ill. meghalt a bácsi, aki javított ilyeneket. A válaszokat előre is köszi.
A polírpapír is jó lesz. Csak ne keresztirányba mozgasd !!! Semmit nem kell melegíteni. Egy csipesszel kihúzható hosszani irányban a toll testéből. Határozott mozdulattal, de nem ropogtatva... (Milyen ? Vacumatic, vagy aerometric ? A régebbivel felvetődhet egy kis probléma az összerakás után, de az is könnyen orvosolható.)
A híg tintás, golyós végű, amit említettél, alighanem a roller toll. Fából vaskarika. (Nekem is van. Az írása nyoma miatt kedvelem is, de unpraktisch.)
Én - több, kevesebb sikerrel - magam tettem vékonyabbá már több tollam hegyét is. Egy finom, lapos, kerek, hajdanán még minifúróba fogott, de most kézi fenőkővel. Tökéletesnek nem mondható az eredménye, mert még polírozódnia kell utána, de a vékonyhegyűség céljának megfelel. Sőt, még egy kellemes büszkeségtudatot is nyújt utána a használata (így aztán szívesen használom és majdcsak be is polírozódik :) .
...
P51: Nem véletlen, hogy szárazabb a nyoma, hajdanán épp ezzel reklámozták. Valami olyasmivel, hogy "A Parker 51-gyel írjon szárazon, a nedves tintával".
A lapos iridium (ha egyébként még van rajta elég belőle, csak egy helyen laposra kopott) elég könnyen javítható. Valamelyik internetes tollasnál (Woodbin, Tryphon) kell csak venni egy Micromesh Stick-et, és azzal egy kicsit helyrepolírozni a toll hegyét. De Parker 51-es hegyet is lehet kapni valahol kb. 20 dolcsiért, ha jól emlékszem, keress rá, hogy "Parker 51 nib" a googlevel.
Nekem is van Parker 51-esem, de én sem igazán szeretem (általában a vékonyhegyű tollakat szeretem, ez M-es, és általában az aránylag sok tintával ("nedvesen") író tollakat szeretem, a P51 pedig kifejezetten száraz fajta).
Nekem van Parker 51-em, de ritkán használom. Tökéletesen műkködne, de a sok használattól laposra kopott a hegyen az irídium, és túl vastagon fog így...
Waterman töltőtollhoz hol lehet patront kapni Budapesten? Kék színűt keresek, lehetőleg a XIII., VIII., II. kerületben. Voltam a Csanády vagy Balzac utcában, pénteken du. kettőig vannak nyitva. Biztos nagyon jól megy a bolt.
Golyóstollal írni én hajlandó nem vagyok. No azért ez túlzás, de maszatolódik, ha még olcsó is, ahogy a golyó gördül benne, az oldalán felgyülemlik a genya, ami aztán nagy csúnya kenődő izét hagy, nem mindig fognak, ha bennük a golyónak kedve épp nincsen gurulni. Szörnyűség. A töltőtoll siklik a saját nedvén, csillogó fekete tintáján, amit szemmel lehet figyelni, hogyan szívódik be, szárad meg. Fekete titát szeretem. Mártogatós (tus) tollat meg főleg. De ha éppen ezekre nincsen módom, akkor egy olyan tollat használok, amibe híg tinta van, nem olyan golyóstollasan sűrű, de golyó van a végén. Azzal még kellemes írni. Meg tűfilccel. Daniel Hechter, fekete, fém töltőtollam van. Hali!
Sikerült végül megcsináltatni, és betétet keríteni bele..?
(BTW: ilyenkor belegondolok, hogy mi lett volna, ha nincs a magyar széthúzás, és csak-és-kizárólag Magyarországon kezdik el a golyóstollak gyártását, amíg a patent le nem jár (10-15 év)..)
Biro Squire: a végén lévő nyomógombbal lehet bekapcsolni, majd a csiptető végét benyomva kikapcsolni. Tehát ahogy a zseb széléhez csipteted, automatikusan kikapcsol.
A ma kapható vékony műanyag tollbetét jó bele, csak a végéből le kell vágni kb. 1 centit. Viszont az eredeti tollbetét írócsúcsa vastagabb volt, így keresek bele ma kapható, vastagabb írócsúcsú betétet, hogy úgy nézzen ki, mint az eredeti betéttel.
Javasoltad a BIC betétet, megnézem.
Megérkezett a Birome is ("BIROME - Industria Argentina"), ebben vastagabb, fémből készült betét van. Egy kicsit nehezen járt, szétszedtem (cseles a szétszedése :), kitakarítottam, és vékonyan bekentem a surlódó részeket WD40-el. Most már katonásan kattan.
Vagy ebbe is BIC betétet teszek, vagy egy apró belső módosítással lehet bele tenni Parker betétet.
"Marosán József töltőtollkészítő mester picike boltja egészen a kilencvenes évek közepéig működött a a kiskörúton. A nyolcvanon fölüli bácsi a legfinomabb mittenvaldi nyersanyagokból klasszikus technológiával készítette az ötvenes évek ízlésvilágának megfelelő tollait. Ez a darab volt a csúcsmodell, ezüst-kagylós csíkos tollteste, rézszivattyúja, és a legfinomabb amerikai iridiumgolyós "Radiant" hegye van, szinte siklik a papír fölött, igazi öröm vele írni. Tartozékként egy korabeli tintásüveg (kétes eredetű folyadékkal a belsejében) valamint egy Club Corona szivar aluminium hengere jár hozzá, mely napfénytől, portól és ütődésektől jól védi a drága kincset, amilyet már soha senki nem fog újra csinálni, hiszen a bácsi utolsóként magával vitte a sírba mesterségének összes tudását és egykori boltjában ma egy 140 kilós oláhcigány mobiltelefon-nepper üldögél."
Pár napig nem voltam netközelben. Látom ám, óriási fejlemény történt, meglett a Biro Squire. :-) Örülök. Tovább ne add, kitartok a szavam mellett, természetesen átveszem. (A módját e-mailen leegyeztetjük.) Köszönöm az értesítést !