OK! Én ezt meg is mértem annó és azért döntöttem úgy, hogy forgatóra telepítem a renszerem. Monjuk az enyém munkadíjjal anyaggal 200.000 alatt epült fel anno. Csak kell egy jó lakatos :)
Magyarországon összesen van kb. 4000 óra napsütés, ebből kb 2000-2200 óra kristálytiszta napsütés. Tehát ennél több nem lehet. A forgatás jelentősége, hogy mindíg merőleges szögben érkezzen a sugárzás a napelemre.
Egy bizonyos nagyságrend felett van értelme forgatni a napelemeket és csak akkor, ha a szerkezet olyan jó üzembiztonsággal és árral rendelkezik, ami az egészet gazdaságossá teszi. Máskülönben több értelme van néhány napelemmel többet feltenni optimális irányba, mert a napelem gyakorlatilag nem megy tönkre, nem mozog, nem forog stb. Egy esetben lehet még értelme "kis" rendszert forgatni, ha nincs elég optimális elhelyezésre lehetőség.
Grafikonokon,láthatod a termelt mennyiséget, és napi teljesítményeket. Mindhárom 7kW-os inverter napraforgó állványon van, összehasonlítást nem láthatsz, mert nincs más rendszerrel össze hasonlítva. Grafikon jellegén látszik, hogy napraforgó állványora van felszerelve, ha jól megnézed, nagyon meredeken fut fel a Pmax inverterenként. X fokos állásszögű állványbál ellaposodik a görbe és erősen függ a tájolástól is a termelt mennyiség. Ettől a cégtől lett vásárolva a forgató: Forgató
Biztos vagyok benne, hogy meg fogod közelíteni a 2000W/W-ot. Én 4000 óra működésre számítok éves szinten. Ebből mondjuk a fele lesz amikor nem nagyon termel. Amúgy nem vonulunk át a Napelemes topikba? Viszont vannak azért nálunk fejlettebbek is. :)
Igazából az az összehasonlító gazdasági számítás érdekelne, hogy a te forgatódra felhelyezhető napelemek össz. beépített teljesítményének az energiatermelése és a forgató ára hogyan áll arányban az ugyanazon energiatermelést eredményező fixen rögzített ugyanolyan monokristályos napelemek (természetesen több napelem) értékével.
Mivel a monokristályos napelemek alapvetően meghibásodás mentesek és a forgató egy mechanikus szerkezet, melyben rejlik némi hibalehetőség, így érdemes lenne meghatározni azt a beépített teljesítményre vetített értéket, melynél már érdemes bevállalni a forgatós mechanikus szerkezet kockázaztát és előnyét.
Elég ránézni a grafikonokra, egyértelmű, hogy megéri a napraforgó!
Magyarország első nagy teljesítményű napraforgó napelemes rendszere. Összesen 20750Wp beépített kapacitás, elfogadnám ajándékként a kertemben(ha lenne kertem)...
Kapható majd csak akkor lesz nálam, ha előbb kipróbálom, és megfelelőnek tartom a minőségét.
A gazdaságossági számításokról:
Ha mono vagy polikristályos napelemekkel felépített fix illetve mozgatható rendszert hasonlítunk össze, akkor a mozgatható tűnik gazdaságosabbnak az azonos termeléshez tartozó kevesebb napelem és kisebb inverter okán.
Elnézést mxc2, az elírásért....így, hogy elmagyaráztad a jelentését, nem fogom eltéveszteni, (de ha egyszerűsítenék, akár mc2, vagy mc^2 is lehetne :) ). Lövésem sincs róla, hogy mi az a K+F pályázat...
A 600C-os Stirlingnél kb.500-550C a DT, mivel a hideg oldal is rendesen átmelegszik... Ha ez tud vagy 25-30%-ot (jó esetben), akkor 50C-os DT-nél csak sikerül 2-3% :). Nekem ennyi elég lenne... Még egy felhasználása logikus lenne:hajókon. Telerakni napkollektorral a tetejét, nagy tartályokban tárolni a melegvizet, a hűtővíz meg adott :).
Egy másik ötlet meg az lenne, hogy egy tóban különböző mélységekben helyeznénk el csöveket, mivel a víz rétegződik, így a hőkülönbség mindenféle energia befektetés nélkül előállna (A tengerben még jobb lenne).Egyetlen probléma, hogy a DT max.15-25C lenne, kivéve, ha erősen sós a víz és a sűrűbb, de a mennyiség jelentős :).
Egyébként, ha csak 0,5%-ot sikerül előállítani, nekem akkor is megér néhány tízezer forintot... Látványos és hasznos dísz lehetne a kertben (úgyis divatosak az iparművészeti alkotások) :).
Ha nagyobb hatásfokra vágynék, akkor bedugnám a végét a kályhába (persze más kialakítású Stirling-motorról van szó), és télen, amikor hideg van, tölthetné a riasztó akkumlátorát, vagy fűthetné a villanybojler vizét a hideg oldallal..., persze ehhez megint csöveket kéne kihúzni...
Számítgattunk korábban ezekkel a forgatókkal. Bár nem tudom, ezek milyenek és mennyibe kerülnek, de úgy tűnt, hogy egy bizonyos beépített teljesítményig, kb.20 kW-ig az akkori forgató árak mellett olcsóbb volt néhány napelemmel többet feltenni. Mit gondolsz erről Bence?
Ha elmegyek a strandra , tudom , hogy mi a napsütéses idő.
Azt gondolom , hogy a napsütéses órák számát valamiféle meteorológiai adatbázisból kaparták elő- ami arra nagyon jó , hogy mikor nem kell nagykabátot felvenni.
Néha teljesen meglepő dolgokat tapasztalok - nincs nap és. kb. 25%-al termel a rendszer.
Az inverter után van még egy hagyományos villanyóra is kötve , tehát kizárt, hogy valamelyik rendszer rossz.
Néha majdnem fordítva is igaz- gondolom légköri szennyezések is nagyon befolyásolják a termelést.
De mint mondtam, már csak 11 hónap és saját adataim lesznek.
Az általam hangoztatott értékek általánosan elfogadott, mérésekkel alátámasztott adatok. Jelentős eltérés ezekhez az adatokhoz képest nem nagyon lehet.
Jó lenne pontosan meghatározni , mit is jelent a " napsütéses órák " a valóságban, és persze mit jelent a napelemeknél.
Egyben biztos vagyok , felhős , borus időben is megyek utána a napnak és valamennyit termel , kell a ráfordítás - ilyen időben sem láttam még kikapcsolva.
Természetesen elég messze van a névlegestől , de még igy is több jön le , mint a szélkerékről egy hét alatt.
ja, rajta van egy fogyasztasmero, a csucs majdnem 1 kw-os lokesek, mikor leolvasztja a legcsatornakat, es standard 130 w/h-as atlagot muzsikal, ami meg 130w*24h*30d*43Ft/1000-el szamolva 4024 Ft/ho
Ez biztos? Nálunk egy szintén "A"-s defrost hűtő van, 350W-os kompresszorral. Elektromos a tűzhely, 150W-os halogénnel világítunk, napi 12órát megy egy pc, crt monitorral. Így fizetünk most az emelés után 7300Ft villanyszámlát havonta. Tavaly a 6500-ból még pár ezret vissza is kaptunk elszámoláskor...
Szerintem ez nagyban napelemfüggő (monokristály, polikristály, amorf). Jó minőségű napelemekkel forgatás nélkül, optimális elhelyezéssel, karbantartással kijöhet 2 kWh/W/év