Keresés

Részletes keresés

pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.27 0 0 3069
T hanyiar!

A hőszigetelés hiánya miatt, esetleges kondenzáció a kürtőben, kismértékű kátrányosodás ha nem megfelelő (vegyi anyagtól mentes, száraz, lehetőleg kemény) fával tüzelsz.
Az engedély megszerzése területfüggő, legtöbb helyen azért hajlamosak kivárni a max időtartamot ami ha jól tudom 30 nap. Pénz ... terv, hatóságok és szakmai szolgáltatók szakvéleményei, eljárási illetékek ... nem kevés de az önkorik honlapján utánna lehet nézni.

kolja
Előzmény: hanyiar (3067)
mammamija Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3068
reni25! Ezer köszönet - elkezdődött a kéménybélelés nálam:)) úszom a porban, mint a rosseb.
Nem tudták ma befejezni - holnap vakolnak.
Nem a fürdőszoba felől bontottak, hanem a lányom szobája felől (még jó, hogy nincs itthon elájulna mi van ott) - mert beljebb van a kémény, mint gondolták.
Na mindegy - elkezdődött - holnap vége:))

Viszont buktam vagy 60ezret, mert a társasházunktól vissza lehetett volna igényelni a kéménybélelés 50 %-át, ha nem lenne beteg egy hónapja a közös képviselő, ha lenne helyettese aki meg tudná mondani hogy kellett (volna) ezt intézni - még le is ba...tt egyik szomszéd, hogy miért nem jelentettem be mikor jönnek bélelni. (Hogy jelentettem volna be, amikor én sem tudtam - másrészt a faszi 1 hónapja kórházban van ki tudja meddig...
Na mindegy! Így is a harmadába került, mint az előző cég árajánlata volt.
Előzmény: reni25 (3005)
hanyiar Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3067
Sziasztok!

Egy újabb kérdés.
Schiedel SR 18 kémény folyamatos használata esetén mire kell számítani. Cserépkályhával használnám. Az építési engedély beszerzése mennyibe kerül? (idő, pénz)
Köszi
halaloszto Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3066
azert a tegla meg a jarolap eleg szarul vezetik az aramot ahhoz kepest, hogy a fa gyokere leer a talajvizig, es 90% vizbol all. a gyoker meg a fa fo mukodesi elve, hogy pici csovecskekben a gyokertol a koronaig folytonosan viz van.

vajk
Előzmény: Tigano (3060)
Tojglius Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3064

Szia!

Elvileg egy "elég nagy" fürdőszobában van (~10nm), az ajtón alulfelül nyílás, plusz szellőzőnyílás van egy kürtő felé is a fürdőben...

(a kazán nyitott ajtónál is hajlamos leállni... vagy szép piroslámpa vagy a két biztosíték valamelyike adja meg magát, vagy a kedvenc, ha egy zuhanyzás után elzárjuk a csapot akkor mindenféle hibajelzés nélkül nem indul újra vagy 10-15percig)

ja, a nyílászárók szigetelése kritikán aluli, szóval szelel mindenhol ahol lehet rendesen... :D

Mondjuk nem túl meggyőző, hogy lampart budafok gyártmány (gondolom egy ideje már nem gyártják és vmi licenc alapján gyártottnak néz ki...), de momentán nincs 150-300ezer forintunk lecserélni egy újra... Kiváncsi vagyok hosszabb távon megoldás volt-e a füstcső röviditése, mert pár éven belül el akarjuk majd adni a lakást... ezért nagyberuházást már nem terveznék oda...

T.

Előzmény: siokemeny (3063)
siokemeny Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3063
Szasz Tojglius!

Kap elég levegőt az a kazán? Milyen nyílászáróid vannak? Ha fokozottan szigetelő (pl műanyag, vagy fa de gumitömítéssel), akkor van légbevezetőd?
Előzmény: Tojglius (3062)
Tojglius Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3062

Jó lenne ha így lenne... kösz a választ!

mondjuk tegnap lett lerövidítve a füstcső (1,7m és egy db 45fokos kanyar van benne "félúton" + ugye ami vizszintbe fordiccsa a csövet), nem tudom így jobb lett-e, mert a cirkó tegnap is leállt... pedig a márkaszerviz szerint más baja nincs...

(és van koromzsákajtó is... :D)

kezdek előreszaladva gondolkodni egy co mérőn... mondjuk inkább azért, hogy az Asszonykát megnyugtassam... kár, h 15ezer egy "márkás"... de a kínaiban nem bíznék 6ezerért...

üdv

T.

Előzmény: pjotrkolja (3046)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3061
T Tigano!

Utólagos bélelésnél ez csak pontszerű érintkezési felület, gondolom nem elég...
Előzmény: Tigano (3060)
Tigano Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3060

Miért nincs? A kályha a földön áll. :-)

Az épített kémény pedig bele is megy a földbe, ahhoz meg 8méteren keresztül hozzáér az acélcső. Vagy ez így nem minősül földelésnek?

Előzmény: halaloszto (3057)
siokemeny Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3059
Szasz kolja!

Nem vagyunk tagok, majd talán jövőre. Eddig 10 évig a megyei cégnél voltam, most pedig egy önkormányzatinál vagyok, ahol idén alakult meg a kéményseprő üzletág.
Előzmény: pjotrkolja (3056)
hanyiar Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3058
Ez a telephelyi ár.
halaloszto Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3057
A fa le van foldelve! A vaskalyhad nincs.

vajk
Előzmény: Tigano (3053)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3056
T siokemeny!

MKOI tagok vagytok? Ha igen akkor jöttök Fonyódra?
kolja
pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3055
T hanyiar!
DN 180 acélnál az nem egy elrugaszkodott ár.
Ez csak a kémény vagy a beállítás is?

kolja
Előzmény: hanyiar (3054)
hanyiar Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3054
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e tapasztatalata az Árendás Kft kéményével valakinek.
Az ára 6,6m hoszz 180 mm átmérő 2db tisztítónyílás cirka 130000Ft. 0,8 acél. Keressek további, jobb ajánlatot, vagy fölösleges? A segítséget előre is köszönöm.
Tigano Creative Commons License 2008.08.25 0 0 3053
Ok, akkor nem foglalkozom vele. Tulajdonképpen, nem is a kémény nyugtalanított, hanem az, hogy így a közvetlenül rácsatlakozott vaskályhába mehet a delej, mely a nappali közepén áll. És ugye úgy tanultuk, hogy villám esetén bármit, csak fa alá ne, mert ha a fába belevág, akkor az ív áthúz azokra akik közel vannak. Ennek az elvnek a mentén, ha én a nappaliban békésen üldögélek a kályha mellett, akkor gyakorlatilag úgy működöm, mintha egy fa alatt üldögélnék viharban.
Előzmény: siokemeny (3050)
Tigano Creative Commons License 2008.08.25 0 0 3052

Van szereltkéményem is a gázhoz, de azon sincs védelem. :-)

Bár az nem a ház legmagasabb pontja, cserébe gázkészülék van rajta. Igaz, a gázkészülék meg egyenpotenciálra van hozva, ennél fogva földelve, de gyanítom, hogy egy villám esetén az a kábel nem sokat érne, nem véletlen külön történet a villámvédelem a maga sodrott rrézdrótköteles+szondás megoldásával.

Az acélcsöves bélésem 130-as, a cső sacc/kb. 20-30cm-re lóg túl az épített kéményen.

Előzmény: pjotrkolja (3048)
siokemeny Creative Commons License 2008.08.25 0 0 3051
Ha most "csak" annyi hibát állapított meg a kéményseprő, hogy rossz a bekötés, és nincs koromzsákajtód, és nem tért ki a kémény állapotára (szükséges-e a bélelés), akkor csak ezeknek a javítását követelheti meg tőled.
Előzmény: Tojglius (3044)
siokemeny Creative Commons License 2008.08.25 0 0 3050
A mi kéményünkbe is belevágott a villám, pedig béleletlen és a legalacsonyabb ház a környéken. Rendesen szétrobbantotta a fedkövet, meg a tetőn kívüli részét a kéménynek. Minden elektromos berendezés tönkrement, ami be volt dugva a konnektorba (hűtő, mikró, sz.gép, fagyasztó, stb...), a villanykapcsolókat is ledobta a falról. A környéken hatalmas fák, szerelt kémény, és mégis hozzánk ...
Villámvédelmet a 2/2002-es B.m. rendelet csak akkor ír elő kéményre, ha az 20 m-nél magasabb, vagy több, mint 5 méter a túlnyúlása a tetőtől.
Nem kell túlparázni ezt a villámvédelem dolgot, csak szerencse, vagy szerencsétlenség kérdése.
Előzmény: Tigano (3045)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.25 0 0 3049
U.i.: Dunitnak amúgy igaza van ... bár az egy az egymillióhoz is esély!
kolja
Előzmény: pjotrkolja (3048)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.25 0 0 3048
T Tigano!

Szerelt kémények (klasszikus duplafalú) esetén meg is szoktuk követelni a villámvédelmi hálózatra való csatlakoztatást, fődelést :)) , de béleltnél ... hát nem tom, utólados bélelés esetén (pláne acél meidingerrel) a kis érintkezési felület okán (béléscső és régi kéményfalazat tekintetében) legalább ugyanannyi értelmét látom mint szerlet kémény esetén. Ha van rá lehetőséged játszd meg.
A koromzsák kialakításáról:
A kondenzgyűjtőd gondolom nem valami nagy, kb 5-10 cm lehet ... enél nagyobb esetén meg lehetne kockáztatni a kivezető elzárását és a meidinger széllesebbre cserélését.
Mekkora a kürtőméreted?
A béléscső túllóg-e a fedkövön?

kolja
Dunit Creative Commons License 2008.08.25 0 0 3047

Helló !

Álproblémán rágodsz !

Korábban, de még most is nagyon sok  TV készülék tető antaenna volt a házak tetején, minden villámprobléma nélkül !

D.

pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.25 0 0 3046
T Tojglius!

Csak úgy ránézésre nem mondhat ilyet. Ehhez el kelle végezzen egy ún.: füsttömörség próbát (kémény bekötésnél elzár, mindem más alaphelyzetben, füstképző be, kitorkollás elzár, koromzsákajtó elzár, kémény végigles teljes nyomvonalon van-é szivárgás). No ha van szivárgás akkor akár bélelést is előírhat. Nem hinném, hogy egymagban bevállal ilyet, főleg ha többszintesben lax ... :)

kolja
Előzmény: Tojglius (3044)
Tigano Creative Commons License 2008.08.25 0 0 3045

Pont azt tartom érdekesnek, hogy a régi kéményben sosem volt kátrány, pedig a kémény tetején nem volt semmi! A kémény kb. 40éves volt, sem szaga, sem elszíneződés nem volt rajta.

Egyébként továbbra sem értem, mivel fogom ezt kitisztítani belőle? Úgy tudom, tűz szempontból a kátrány a legveszélyesebb, amiből most sajnos van benne.

A "kondenzlevezető" ebben is gyárilag benne volt, pedig szilárdtüzelésű berendezéshez bélelték, saválló acélcsővel. Az elvezetéséről nem nagyon lehet gondoskodni egy utólagos bélelésnél a nappali közepén, maximum úgy, hogy szétverik az egész nappalit egy pici cső miatt. Most annyit tudtam tenni, hogy a kéményből kiálló kis acélcső végére húztam egy apró slag darabot, amin keresztül a dzsuva egy kis tálkába tud eltávozni. Bár azt én is feltételeztem, hogy ezt a kivitelezőnek kellett volna megoldani. 

Villámkérdés továbbra is aggaszt, főleg azért, mert még a villanyszerelők is csak értetlenül néznek amikor ezt szóba hozom. A veszélyességét, a villámcsapás lehetőségét még senki nem tudta cáfolni!!!

Lehet, hogy valamilyen komolyabb ellenőrző szervhez fogok fordulni emiatt, mielőtt még valaki meghal.

Előzmény: pjotrkolja (3043)
Tojglius Creative Commons License 2008.08.25 0 0 3044

Helló!

csak egy "villámkérdés" a korábbi kálváriámhoz... :D

Ha csak azt írta elő a kéményseprő, hogy koromajtó és szabályos füstcsőelvezetés (amit megcsináltatok), akkor beleköthetnek-e abba, amikor kijönnek ellenőrizni, hogy nincs bélelve a kémény (szép régi téglakémény)???

(számít-e, hogy régen amikor ezt csinálták, még nem volt kötelező, így talán utólag nem kötelezhető rá az ember... max újaknál ha újat épít az ember... nekem legalábbis ez a logikus...)

Mivel nem az fog kijönni aki megnézte, ezért kicsit félek ettől, hogy a másik ember valami újabb rémséget talál ki... pl ezt a bélelést... miközben én meg tényleg próbálok tisztességes polgár módjára viselkedni, szakemberrel, számlával megcsináltatni a melót, határidőket betartani, előírásokat komolyan venni stb....

és nem szeretnék abba belefutni, hogy mire hazajövünk addigra a gázművek leszerelje az órát vagy tudomisén feljelentsenek valahol...

köcc

T.

Előzmény: pjotrkolja (3043)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.24 0 0 3043
T Tigano!

A kátrányhoz:
Ha nem lenne bélelve a kéményed, és az eső ennyire bever még az esővédő (meidinger) tárcsa ellenére is, akkor a kürtőben lerakódott kormot már régen bemosta volna a kéményed falazatába, onnan pedig csak bontással tudnád eltűntetni a piszok bűzös kátrányt.
Nem véletlen bolog, hogy a 'túlfolyót', (komdenzelvezető) valójában a gáztüzelő berendezések kéményeinél alkalmazzák, akkor is elvileg gondoskodva annak elvezetéséről.

pjotrkolja
Előzmény: Tigano (3042)
Tigano Creative Commons License 2008.08.24 0 0 3042

Lassan két éve van acélcsővel -utólag- bélelt kéményem...Szerintem ez egy hülyeség, hajlok hinni azoknak, akik szerint ez az egész csak egy újabb sarc, amivel a jónépet verik felesleges költségekbe.

Gyakorlati tapasztalatom a következő:

- A huzat bár kicsit jobb lett, viszont falsot szív a túlfolyón át.

- Esős időben a kémény alja nagyon hamar megtelik vízzel, a túlfolyón pedig ömlik ki a trutyi. A júliusi több napos esős időszakban arra értem haza, hogy az egész nappali úszott a fekete löttytől, valami undorító volt, tönkre téve a szőnyeget. Még szerencse, hogy a bútorokat nem érte el.

- Szintén esőben iszonyúan kopog, idegesítően hangos, kivédhetetlen.

- A régi téglakéményben sosem volt kátrány, ebben a sz*rban már 2 év után van, mivel az oldalán befolyik az esővíz, és eláztatja a kormot. Hogy a kátrányt majd mivel fogom tudni leszedni a cső faláról, azt nem tudom.

- Az acélcső a ház legmagasabb pontja lett, a végén egy öntöttvasból készült kandallókályhával. Nos, villámlás idején nem vagyok valami nyugodt...Szerintem ezzel a nagyszerű szerkezettel gyakorlatilag bevezettük a házba a villámot, vagyis ha a kályha közelében tartózkodunk amikor -netán- belecsap a ménkű, akkor esélyes, hogy agyon is vág. Nem tudom, de erre senki nem gondolt? Bélelik a kémények ezreit, miközben egyre több az erős vihar, de én még sosem láttam villámvédelmet ezeken a kéményeken.

- A kéményt, a tetején lévő esővédő lemez miatt én magam szinte már nem tudom ellenőrizni, mert a tükrös módszerrel nem látszik rendesen az égbolt (mivel a lemez is kormos, fekete).

Egyébként sem értem, minek az a védő lemez oda, mivel az eső így is simán behullik a csőbe. Téglakéménynél mindíg tudtam, hogy kell-e tisztítani vagy sem.

Szóval nem valami jó ez, főleg a villám miatt tartok tőle. Állítom, erre nem is gondoltak, amikor lobbizni kezdtek a bélelések mellett, melyre -magánvéleményem szerint-, szilárdtüzelésnél nem sok szükség volna.

Zöldfülűke Creative Commons License 2008.08.23 0 0 3041
Sziasztok! Mennyibe kerül egy Leier kémény felépítése -kb. 9 m magas a tetővel. Az építész által megadott előzetes költségbecslésben uis csak kisméretű téglából épített kémény munkadíja szerepel, ami szerintem nem lehet azonos egy meglévő elemekből összelegózott dologgal. A kőművestől elég durva számlát kaptam. Előre is köszi a segítséget!!!
pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.22 0 0 3040
T Zöldövezeti!

Ennek pontos edöntését a homlokzat rajza határozná meg, vagyis a homlokzati kitorkollás környezete. Bármilyen anyagtól (főleg éghető) való távolságát pedig az, hogy az adott anyag felületi hőmérséklete a cső hőmérsékletének hatására nem emelkedhet (és most leszek bajban) 60 vagy 80C° fölé. Vagyis koncentrikus elvezetés esetében lényegében akár közvetlen érintkezés sem lehetetlen, bár ezt a kazángyártó a telepítésre vonatkozó leírásban többnyire rögzíti. És elvileg az MSZ EN 1443 szerinti 'kötelező' besorolás meg is adja. (kishazánkban ezen besorolás szabályos feltüntetése a csöveken, a fehér holló fellelhetőségével vetekszik, tán csak a termomax kazánok szlovák elvezetőin láttam, ott is csak egy matricán)
Ja meg a Scobern PPS csövein ... aki kimaradt attól ezúton kérek elnézést.... :)))

kolja
Előzmény: Törölt nick (3039)
Tojglius Creative Commons License 2008.08.22 0 0 3037

Tisztelt Pjotr!

Hát legrosszabb esetben ez lesz, de jobb örülnék ha valaki megcsinálná aki ért is hozzá, ez a szakmája és nem hajlamos a barmolásra mint én...

Hogy tudom megnézni, hogy hol lehet(ett) a régi ajtó? És ha a régi ajtó megvan a csempe alatt, akkor is kell új acélajtó? Nem elég a régit "újranyitni", leverni róla a csempét ha lehet? vagy mostmár acél a kötelező?

kösz mindenképpen így is a sok segítséget!

Előzmény: pjotrkolja (3036)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!