Mikor mi voltunk, akkor is sok ember volt. Nekem is megígérte Bendi a helyet a sátorban, aztán mégsem volt, Eperék fogadtak be ötödiknek a 4 személyes szobába az Oázisba. A transzfert mindig elintézte, akármennyien voltunk is.
Van, falu közepén le a vasúti átjárónál a part felé, balra, aztán nemsokára bal kéz felől lesz a bejárata egy kempingszerűségnek. Valamennyi belépő mintha lenne, de nem tuti. Vagy egyenesen tovább a vízig és kalandosba nyomni...
Blind Rider! Akkor a tabor elott meg nekifuthatunk egyszer gyorsan az ostor projektnek! :) Tudod nem halhatok meg benan! :) Ha mar a sorozes nem jott ossze eddig!
Úgy néz ki, igazi magyarinvázió lesz Rodoszon. Mi Danival 21-e körül indulunk kocsival (elvileg), én maradok szeptember közepéig. Úgyhogy jó kis meeting lesz, már nagyon várom.
Jön a fényképezőgép is, szóval fotóknak se leszünk híján.
Szerintem ha megígérte, onnantól legyél nyugodt, valami megoldás biztos lesz. Ha nagyon izgulsz, indulás előtt pár nappal eressz meg egy telefont még Bendi felé, de eddigi tapasztalataim szerint ha valamire rábólint, azt megoldja.
Ennek igen örülünk (aug. 23-szept. 7 közt lent leszünk mi is, néhány jó arccal együtt akik motiválják az embert a manőverek tanulásában)
Kb. mit tudtok a várható magyar tömegről? Ha jól emlékszem valami szörftábor is lesz 23-tól. Csak azért lenne fontos, mert nekünk (Backloopnak) ugyan megígérte Bendi a transzfert, de nem tudom átgondolta-e hogy esetleg nem férünk be annyian- és ő érthetően a saját vendégeit preferálja.
A bummagasságra reagálva: Régebben állandóan leraktam mellmagasságig. Aztán szép lassan elkezdtem emelni, és láss csodát, sokkal jobb lett. Először kényelmetlen, az átszokás 5-10 alkalom, mindig csak egy kicsit emelj a bumon. Alacsony bummal elvileg könnyebb a brutál szeleket kezelni, a magas bum segít a megsiklásban és a manőverezésben. Vagy csak megszokás? Magasabb bummal biztos hogy mélyebb a profil ugyanakkora bumhosszt állítva a geometriából adódóan.
A derék- és ülőtrapéz probléma teljesen egyéni preferencia kérdése. Nagyon sokáig az ülőre esküdtem, próbáltam deréktrapézt, nem tetszett. Aztán amikor meguntam, hogy a trapéz szétszedi a ruháimat, újra kipróbáltam a deréktrapézt, és egyből beleszerettem. De hangsúlyozom, az egész egyéni ízlés kérdése, bármelyik használható bármire (deréktrapéz azért inkább wave, freestyle, ülőtrapéz inkább speed)
Szombaton Lupán kb. déltől 6,4-el vagy 4 órán át, pöffös, forgolódó szélben, de szörföztünk. Valaki árkot ásott a jet-esek ellen, ezt köszönjük.
A Nyugati medence topografiaja eleg jo: 1. Relative kozel van az Alpokhoz, ami nem engedi at az 1500 meter alatti aramlast. Telen font a Stuhleck tetejen (1740m) mindig fuj a szel (20-bol 19-szer min. 4 bft), mert ott tudja csak megkerulni a magasabb reszeket az aramlas. Megkapo latvanyt nyujtanak a nyergen 1300-1500 meter magassagban telepitett szeleromuvek. 2. Csak egy sor domb van upwind. Ha a Sumegi nyeregrol eszaknyugat fele nezel egeszen az Irottkoig ellatni egy szep lapos medence folott. 3. Downwind nincsen semmi szinte Barcsig. Illetve nyugatrol a kereszturi dombok eszak-deli vonulata (a 200 meteres topo vonal Bohonyeig leer), keletrol pedig Boglartol lefele nyulik egy kicsit kisebb vonulat (a 200 meteres topo vonal majdnem Kaposvarig leer). Ezek is lehet, hogy enyhe Venturiba fogjak a Maria-Fonyodliget partszakaszt. 4. Keleti medence felett van Kabhegy (az orszag legszelesebb helye), viszont meg egy sor domb utana, igy ott kicsit komplikaltabb az aramlas. 5. A Velencei tohoz nem ertek.
A 150-2000m kozotti retegaramlasok igy mit sem sejtve beleutkoz(get)nek a Keszthelyi-hg-be, illetve a vulkanikus kepzodmenyekbe (pl. Badacsony). Azokon pedig lebuknak. Ha tudnak. Ha felhoket latsz a dombok tetejerol leszakad(gat)ni, akkor valoszinu, hogy az aramlas nem lefele bukik. Felho termeszetesen kicsapodott para, ami a levego emelkedesenek koszonheto lehulesbol adodik (altalaban). Pont szombat delutan lehetett nagyon szep pulzalva csikos alju felhoket latni, amint a Keszthelyi hg. 400 meter magas resze felol Fenyves alsot celoztak meg. El is allt a szel, 9.4-gyel is csak nagy ritkan lehetett siklani. A Badacsony felett viszont tiszta volt az eg, igy elporoszkaltam Alsobela fele, ahol a 9.4 hirtelen nagyon sok lett. Mire az esofelhok elvonultak (szarazabb legtomegek erkeztek), a hegyek nem emeltek es a szel szepen felerosodott (6-7 Bft). A 925 hPa (750m) reteg 36 csomot jelzett elore (lasd wetterzentrale.de). Szerintem az meg is volt Fenyvesen (Mariai met.hu merot nezte valaki szombaton ugy 5-6 ora fele?).
Regebben mikor meg repultem (kisgepeket: Cessna, Piper, Bonanza) erdekes volt latni, hogy ejszaka mennyire drasztikusan szeparalodnak a retegek (termikus kapcsolas nelkul). Leszallasnal gyakran volt, hogy 2-3000 metertol le 150-200 meterig 40-60 csomos teljesen sima aramlasban repultunk, majd egy komoly razkodas utan nem sokkal mar landoltunk is 6-8 csomos szelben (persze Chicago kornyeken 1000 km-re nincs emlitesre melto hegy).
Valami hasonlo miatt "mukodik" a Fenyvesi csoda, azaz ejszaka, hajnalban sokszor "pusztit", de reggel 8-9-10 fele teljesen leall, ahogy a termikus hatas felemeli/lassitja a retegaramlasokat. (Sokszor egyedul vagyok a vizen pirkadatkor 4.7-5.4-6.2-vel es nagyon elszomorit, hogy ezt a kulonleges adottsagot nem sokan tudjak kihasznalni.) Ezt a szelet a Guru (GFS 10m) altalaban nem latja. A 925 hPa-on latszik valami belole, de most hetvegen a GFS ugy szamolt, hogy keletebbre lesz a fo csapas. Sokszor az Adria feletti eszaki/eszakkeleti szel szepen korrelalodik a Fenyvesi hajnali szellel. A Duna volgyetol a Dunantulon keresztul le az Adria eszaki medencejeig kialakul egy kozepszintu aramlas (a mi Meltemink), ami a Balaton nyugati medencejeben "foldet er".
10 év nemszörfözés után most újra kezdtem, minden szuper, de nem vagyok megbizonyosodva róla, hogy jól van összerakva a cucc amit most vettem, bár nem ráncos, és jól is áll...
Szóval az lenne a kérdésem, hogy hogyan is kell egy mai vityót összerakni, mert ezek már teljesen mások mint a régiek voltak, és nem vagyok biztos benne, hogy itt ott mennyire kell meghúzni... tehát mennyire kell lehúzni alul, illetve a bumvégnél... És mennyi öblöt kell hagyni neki? Alul nem kell eltérni semmit sem a 459 től, ami rá van írva? Hellcat 6.7
És hova kell rakni a bumot? Most mindenki azt mondja hogy fel...
Mi régen meg ülőtrapézzal állandóan leraktuk... Most azt mondják hogy fel kell, meg hogy az ülőtrapéz az ciki... Én szarok rá hogy mi a ciki és mi nem... ülővel mentem szombaton is a balcsin majdnem egész nap, nem a homlokomnál volt a bum, és simán siklottam... Utána kipróbáltam egy deréktrapézt és felraktam a bumot... qrva kényelmetlen volt és nem éreztem hogy hamarabb megsiklottam volna...
B.Akarattyán egész nap lehetett menni 6.5/7.5, sokszor kisebb is kellett volna, de sajnos eléggé változott a szélerő. Ennek ellenére nagyon jó kis nap volt, 5 órát voltam kb vizen. Vki meg tudja nekem mondani,hogy a weatheronline-al mi van,mert idén még kb nem írt 3asnál jobb szelet a balatonra, windguru sokkal megbízhatóbb lett
Ebben a szombati gárdonyi halovány szélben nekem az a bosszantó, hogy azért nem mentem Fonyódra, mert a nagytudású szélelőrejelzők egyértelműen azt írták, hogy csak a velencei tavig fog eljutni a szél. Közben meg a Balatonon jobb volt. Persze lehet hogy visszasírjuk még ezt a szelet is a héten. Holló www.windsurfbolt.hu
Tegnap mi is kellemeset szörföztünk a Surfbeachen, elég rapszódikus szél volt, de a délutáni erősödésben az 5.3 egész szépen működött. Elsőre egy szép zápor jött esővel, aztán kisütött a nap, fújt a szél, és megjött a szivárvány.
Ha túl nagy a szél nem esni-kelni kell, hanem azonnal kisebb vitorlára cserélni! Elkerülöd a magadon és a felszerelésedben keletkező sérülést, ráadásul sokkal jobban élvezed a dolgot.
A napot 6,4-el ( a többiek 7.0) kezdtük, volt siklás megminden. Aztán pihi.
Du. 5 körül bedurvult , mi kimentünk ugyanazokkal a vityókkal, de nagyon sok volt. Sajnos a strandról nem lehet rálátni rendesen az öbölre. Amint elhagytuk a strandot ill. a hegy takarását ránkronott 50-60 km-es szél ( egyesek szerint 70-es befujásokkal ). Én a 6,5 vásznammal estem keltem, lejött a bőr alábamról - nem volt jó :-(
Valahogy partra jutottam, aztán pihi. Összeraktam 5.2 vitorlát és fél 7 körül újra bementem. EZ így nagyon jó volt, siklás, még egy félresikült power halse is volt (kezdő vagyok) .
Aztán egyszerre csak vége lett a szélnek és meg bent a balcsi közepén. Valami egészen pici lehellet volt, azzal kiküzdöttem magam a kikötőig. ahol a hullámtörő gáton kellett mezitláb a buzi nagy köveken végigsétálnom és kiszednem a cuccot.
8 ora munka, 8 ora pihenes, etc. A 8 ora munka megvolt Fenyvesen. Bar az elejen meg 9.4/140, aztan 6.2/96, majd ismet 9.4/140, aztan 6.2/96 es vegul bedurrant fel5 fele, 4.2-t rakni mar megint nem volt erom, igy maradt az 5.0/77 eloszor csontig lerantva meg vagy 3 oranyit. Ismet Sosto kapta a csillagokat, mi meg a szelet.
Delelott, del korul egesz jo volt, de aztan Keresztur fele elment egy zivatar felho, ettol elegge leallt, meg 9.4-gyel is csak itt-ott lehetett csuszni/uszo kite-ost frocskolgetni. Aztan Belatelep fele lattam szelet, mig a szabadstrandi kulonitmeny a kite-tal uszast gyakorolta egy masik esofelho kozeleben. Gyorsan 6.2 es vissza Alsobela fele. Bo ora utan kezdett teljesen kitisztulni, gondoltam vege. Mire toltottem magamba nemi kaloriat mar 6-os, 7-es rafuvasok voltak, a Start-om (225L) elkezdett gorogni (!) a parton. Ekkor jott a 4.2 vs. 5.0 dilemma, az 5.0 superfreak mar ossze leven rakva nyert. Nem is volt baj, mert bar neha nagyon uberesen de az 5.0 pont jo volt. (Ha netan meg nem probaltatok a HSM sf egy szenzacios lepedo.)
Tobb csokanak odaszoltam, hogy rakja mar foljebb azt a bummot, de hiaba. Szvsz ez a legnagyobb riggelesi hiba. Rich Wilde szerint is: http://www.continentseven.com/windsurfmove1390.html. Az utolso kockan szepen latszik, ahogy a bumm homlokon szurja. Alacsony bummal nem lehet rendesen megcsuszni, igy mindenki poroszkal 6.0-lal, mig jomagam csuszok 5.0/77-tel. Pedig megvagyok en is vagy 75kg meg ebed elott.