Amikor megvettem az FT-60-at, és kellett hozzá valamilyen tápegység, akkor nem volt megfelelő trafó, így egy (nem PC-s) kapcsolóüzemű tápot használtam fel hozzá, amiből nem spórolták ki a zavarszűrő elemeket. Azóta azt használom, ugyanis tökéletesen ellátja a feladatát, és az adás sem "szemeteli" össze. Kellemes meglepetés volt.
Most a 2m-es végfokhoz kell valamilyen tápot összehozni, ami 28V-ot szolgáltat. Ehhez van trafó, de az áteresztőtranzisztoros megoldást elvetettem, mert nem fűtőtestet akartam építeni. A pufferkondi kapcsain 43V mérhető. Ezt egy LM338-ra ráküldeni nem célszerű, mert ez már sok lenne neki. Kiindulva a kapcsolóüzemből, szétnéztem, mit lehetne összehozni. Kipróbáltam az LM2576HVT-t, ami egy öt kivezetéses TO-220-as DC-DC konverter. Pár külső alkatrész kell hozzá, és minimális disszipációval (azaz kis méretű hűtőbordával) vígan képes 3A áramot elviselni. Az előállított feszültség nagyon stabil, nem "fütyül" a konverter, és szintén nem szolgáltat zavarjelet. Ha valakinek ilyen problémája támad, és óvakodik a kapcsolóüzemtől, ezt az IC-t bátran használhatja, ha elég a 3A. A Titán végfokhoz elég. Szabványos értékű - tehát megvásárolható - tekercs kell hozzá, nem kell vacakolni az induktivitások elkészítésével sem.
Azért nem csuk be a zajzár, mert kevés a zaj. Ennek az oka pedig a kevés II.kf erősítés. Vagy szét van hangolódva (20 év alatt öregszenek ám az alkatrészek), vagy valamelyik germánium tranzisztor beadta a kulcsot. Gyakori hiba volt...
Rákérdeztem, hát az illető nem mutatott nagy hajlandóságot a dologra, végülis hosszas megebszélés után belement. Amikor kértem egy árkalkulációt, azt hittem hanyattesek, hogy egy két tenyérnyi kis vacakért mennyi postát kér. Inkább lemondtam róla.
a Veszprém zajzárral az a bajom, hogy nem zár. Ugyanúgy sistereg a kimenet, ha zajzárra kapcsolok, mintha csak simán BE állásban lenne.
A készülék hálózatról működik, tehát a tápfesz sem okozhat gondot.
Próbáltam keresni benne valamit, amit állítani lehetne, de elsőre csak állítható vasmagokat láttam, azok is viasszal vannak kiöntve. Ezekhez éppen ezért nem nyúltam.
Nekem is voltak ilyen bajaim, de egy FM502-vel. Ezt én csak hordozható 301-esnek nevezem, mivel ugyanaz a készülékház, de egy kis kezelőt rögtönöztek a tetejére (2 gomb :)), és csak 4 csatornás. A kimenője 4-5 W között van. Van neki egy vállszíja és az alján van egy orbitálisan nagy akkupack, mely Varta (!). Alacsony tápfesznél a zajzár nekem is szarakodott. Némi állítgatást kívánt, sokáig állt.
Persze a Veszprém egy ősibb és teljesen más konstrukció. Azt sajna nem ismerem csak egy tipp volt. TÉlleg.....ki gyártotta a Veszprém rádiót? BHG? VT? Orion? Terta? Egyéb?
Amint a nyaralás utáni őrült munka roham lefut, hívlak a kézirádió programozás ügyében :) Ez feltehetőleg holnap vagyis szerdán lesz :) Remélem tudok majd egy kis időt szakítani erre :)
XANTI!
Köszönöm az Ebay tippeket, ki is néztem valamit az USA-ból, de kiderült, hogy csak az államokon belül szállít :"((((( Szóval erről lemaradok. Pedig ritka szép rádió.
(Egy időben több "munkásőr" cájgot hangoltam át amatőrfrekire,akkor még volt hozzá doksi,azóta is meg kell legyen,mert a firka vázlataimat sem szoktam kidobni.)
Mit jelent itt az,hogy nem működik a zajzár? Nem nyit,vagy nem zár? Tehát vételkészen ,üres csatornán nem kapcsol ki a hangszóró?
Bakó Tamás vagyok és van egy régi Veszprém típusú rádió adóvevőm (XE-312). Kb. 20 éve kaptam szülinapomra és most újra leporoltam és üzembe akarom helyezni.
Sajnos azt vettem észre, hogy a vevő részében a zajzár nem működik. Először kontakthibára gyanakodtam, de végigmértem a Jaxley kapcsolókat és teljesen jól szuperálnak. Talán egy kondenzátor száradhatott el?
Van valakinek ötlete, hogy hol lehet a hiba? Esetleg tud valaki nekem kapcsolási rajzot küldeni róla?
Visszatértem a jól megérdemelt nyári pihenésemből, látom ti azért irogattatok bőven :)
XANTI!
Egy munkatársam az elektrówörldben vásárolt pár PMR rádiót de valahogy nincsen vele megelégedve. Mielőtt visszaviszi és a vevőszolgálattal bajlódna, lenne hozzád pár kérdése. A vevőforgalom és a vevőkör bővítése céljából megadtam neki az elérhetőséged :) Keresni fog a napokban :)
Keresek valami nagyon korrekt vox áramkört/leírást. Olyat, ami jól szabályozható, mert nagyon zajos környezetben kellene megbízhatóan működni. Mikrofon jelét kellene feldolgoznia, de úgy, hogy a zajtól jól megtisztítottan csak a beszédre reagáljon.
Ez éppen nem olyan, de nekem valami ilyesmi kellene, mint az alábbi linken található (grafikonnal, ábrákkal, részletes adatokkal): http://www.pulsarfm.nl/data/bly89.pdf
Nem állt szándékomban összekeverni, ha már egyszer valakik gondosan szétválogatták (bár egyelőre egyesével kívánom felhasználni őket). A boltban semmi nem utalt arra, hogy "egyet fizet kettőt kap". Beszéltem velük telefonon, megnyugtattak, hogy ezek így járnak kettesével. Siward gyártmányként árulják, de a saját nevük van a tokra írva, innentől meg hiába nézek bármiféle adatlapot. Köszönöm mindenkinek a válaszokat.