Keresés

Részletes keresés

PRAETORIANUS Creative Commons License 2008.07.28 0 0 767

PP-nél sokkal jobb, mert nem vetemedik, és egy fólia cserével (6-10 000/nm ) bármikor ujjá varázsolható.

Üvegmozaikos egy következő kategória, ha tele vagy pénzzel akkor csináltass ilyent, esztétikailag látványosabb, sznob barátok előtt lehet vele villogni, de nagyobb élményt nem nyújt. (szvsz)

Kezelése ugyanaz, talán könyebb tisztini, de a fugázásra vigyázni kell.

Előzmény: tau ba (765)
PRAETORIANUS Creative Commons License 2008.07.28 0 0 766

Vasalt beton lemez, rajta lehetőleg vasalt zsalukő oldalfalak, tetjén koszorú.

A koszorúra rögzítenek egy un, fólia bádogot, ehhez lehet hegeszteni a fóliát. A fólia 1,5 mm vastag, szövetbetétes, többféle mintával.

Várható élettarama 10 év. Télen is víznek kell lenni a medencében.

Árban kedvező, viszonylag könnyen karbantartható, ülőke, pad,lépcső, egyéb kényelmi opciók kialakíthatóak vele.

Gyakorlatilag egy jó gépészettel minden igényt ki tud elégíteni.

Előzmény: tau ba (765)
tau ba Creative Commons License 2008.07.28 0 0 765
Fóliázott betonteknőt hogyan kell elképzelni? Rendes betonmedence (mint mondjuk egy ciszterna), és abba kerül műanyag fólia? Tudna valaki mutatni képet v. linket hozzá? Milyen vastag ez a fólia? Olyasmi, mint a fémpalástos felállítható medencéknél, vagy annál sokkal komolyabb? Előny/Hátránya a csempés és polipropilén medencékhez képest? Bocsánat a láma kérdésekért.
lac1 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 764
Hát akkor hajrá, még van annyi a nyárból és az őszből, hogy befejezd.
Előzmény: cserella (763)
cserella Creative Commons License 2008.07.26 0 0 763
:DD
Előzmény: lac1 (762)
lac1 Creative Commons License 2008.07.26 0 0 762
Fogalmazhatunk így is. Hátrányára semmiképpen sem válik, és megint hadd hivatkozzak a barátomtól tanult "jóalvási tényezőre".
Előzmény: cserella (761)
cserella Creative Commons License 2008.07.26 0 0 761
hát, a mobil medencésen lévő képekből, az itteni tapasztalatokból és a mostani (leginkább évek óta előforduló) nagy esők alapján szerintem sajna az erősen javallott átesett szükséges kategóriába :)
Előzmény: lac1 (760)
lac1 Creative Commons License 2008.07.26 0 0 760
Hát én nem raktam "sávalapot". Igaz, kicsi a medence - 1m mély - Viszont arra figyeltem nagyon, hogy ne töltés föld legyen alatta. Vagyis a markoló által kiszedett mélyedést úgy "vízszinteztem" ki, hogy nem a mélyedésbe hordtam földet, hanem a púpot kapartam el.
Amúgy én nem úgy gondoltam, hoyg a PP-t körbe KELL, hanem inkább finomítanék: erősen javallott.
Előzmény: cserella (759)
cserella Creative Commons License 2008.07.25 0 0 759
az aljazbeton az biztos kell, ez eddig ok.
ha viszont egymásra van rakva mondjuk 4 sor zsalukő, akkor tuti csinálnék sávalapot, ez már elég nagy súly és megdőlhet valamelyik irányba.

a sóder alá terített fólia ismerős :), csak ahogy kiveszem a szavaidból, és egyet is értek vele, minek vegyek egy pp meditestet ha azt is körbe kell betonozni.
csak saját magam szivatom vele, mert ugyanannyi a meló.
így már az ára sem szól mellette.

fóliás kollégát kérdezném, van-e olyan megerősített vagy vastagságú fólia ami kibírja egy kutya körmét?
Előzmény: lac1 (752)
lac1 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 758
Nevezhetjük trógereknek is. Amúgy nekem fenntartásaim vannak a szakmunkák kérdezés/nézés útján való elsajátítását illetően. Van ilyen is, akár sok is, de ha csak a számítógép-szervizekből kiindulva vizsgálom a kérdést, akkor...
Egyes emberek valamilyen pszichológiai okból félnek a számukra ismeretlennek gondolt munkáktól, még akkor is, ha az a munka valóban nem kíván TÚLZOTT szakmai ismereteket. Nézd meg, hányan állnak neki betonozni, pedig szélsőségese mondva csak számolni kell a cement és a sóder arányát. Csempézni már én sem szívesen, mert oda a kézügyesség SEM elég, kell a rutin is.
Előzmény: feketefelho (757)
feketefelho Creative Commons License 2008.07.25 0 0 757

Ezeket a embereket nem "elvételezőnek" kellene titulálni?

Ismeretlen szakik esetén csak úgy lehet megbízni a munkával őket, hogy mellettük állsz, és nézed, mit csinálnak, No meg persze előtte végigkérdezel minden szakmabeli ismerőst, hogy egy ilyen munkánál, mégis mit, és hogy szoktak csinálni. Akkor viszont már te is megcsinálhatod (ha van rá időd, meg erőd).

Előzmény: lac1 (756)
lac1 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 756
Hát azért a "kivitelezők" cement lopása és a PP medencék tulajdonságaiból fakadó problémákat ne említsük egyszerre. Az, hogy kilopják a cementet belőle, ugyanúgy fennállhat ha betonmedencét gyártat "kivitelezővel".
Előzmény: PancserPOOL (754)
PancserPOOL Creative Commons License 2008.07.24 0 0 755

És a 70000Ft-os az vajon mekkora?

Egy normál méretűhöz legalább 16-20 m3/h teljesítmény kell, hogy az masszírozzon is rendesen, de ha csak a látvány miatt akkor kisebb is elég.

És külön szívóelem is kell hozzá....

Előzmény: Abraka Dabra (749)
PancserPOOL Creative Commons License 2008.07.24 0 0 754

"a polipropilént is asszem legalább földnedves betonnal meg kell köríteni, hogy legyen tartása. alá meg rendes (finom) sóderágy kell. ahogy itt már többen említették, a kivitelezők hajlamosak igen sovány betonnal megcsinálni a visszatöltést, aminek aztán semmi tartása nem lesz."

Nagyon is igazat szóltál most !!!!

A mellétöltött betont multkor kézzel porrá morzsoltam, mert "annyi volt benne a cement".

Én amúgy a polipropilént senkinek sem ajánlom!

Nem alaktartó, hullámosodik az alja és az oldala, és a színét is elveszítí pár év alatt, és ha megreped mikor már kicsit avétosabb (márpedig beton alaplemez és mellétöltés nélkül meg fog repedni) , akkor meghegeszteni sem lehet már, mert elpárolgott belőle a lágyító polimer. Ráadásul ma már boldog boldogtalan gyártja, és mivel csak nyersanyagon tudnak spórolni, ezért is olyan amilyen. pl. látjátok mennyibe kerül a vas, na ezért a zártszelvényekből álló vázából is ki van spórolva az anyagvastagság....

és folytathatnánk.

Előzmény: denever- (743)
PancserPOOL Creative Commons License 2008.07.24 0 0 753
Annyira simára van poliírozva a felülete, hogy nem szokott vízkövesedni, és nagyon jó tisztítószerek is vannak hozzá. Csak nem szabad állni hagyni rajta, egyből le kell törölni. A medencelétra is ilyen anyagból van, és tíz évesen is jól néz ki, ha jó minőségű. Egy évben egyszer szoktuk levízkőteleníteni. Mennyiért vesztegetik azt a nyakzuhanyt? És ki? Mert az árából lehet következtetni a minőségére is.... Ha szar akkor rozsdásodhat később.
Előzmény: Abraka Dabra (741)
lac1 Creative Commons License 2008.07.23 0 0 752
Hát ugye a 25-ös zsalukőből ha elveszed a két oldalát - habár az is beton, de én nem bíznám rá az életemet - már csak 19 cm. marad.
Alap? Speciel én biztonságmániás vagyok, de a műanyag medik alá is tennék alapbetont. Amúgy amikor nézegettem a PP mediket, akkor egy UGANAKKORA méretű szinte halálpontosan a duplájába került, mint a beton medencetest. Ugye ha nem csempéztetem ki, hanem fóliázom, akkor meg... A gépészet meg uyganaz.
Így gondolom én, ami nem biztos, hogy teljesen igaz, de...
Abban biztos lehetsz, hogy ha betonból csinálod, akkor azért a csempézést gondold végig. Bár nekem csempézve, van, de csak azért, mert nem gondoltam előre, most szinte biztos, hogy betont fóliáztatnám. Ha csak nem vagy milliomos...
Nekem szerencsém volt, nagyban vásárló barátom megszerezte LÉNYEGESEn olcsóbbért a Mapeit.
A felfordulás meg nem annyira vészes. Én úgy időzítettem, hogy mindig és mindent - kivéve ami úgy is megvolt - a beépítés előtti napon vagy kettővel hozzák oda.
Pénteken délután jött a sóder, de úgy is volt, hogy szombat reggel, egyből keverés, pontos számolás, és csak alig maradt valami. És amikor a kis maradékok összejöttek, akkor gyorsan autóval cementért, és máris készült a járda. Nem maradt semmi. Azt meg hadd ne meséljem el, sóder alá fólia, nap végén összesöpör, és mintha nem is lett volna ott semmi. trógernak a megmaradt zsaludeszka, de csak ha ELVISZI és nem kell hozzányúlnom. Elvitte, örült, örültem. A szétbarmolt pázsit mondjuk izé...
Előzmény: cserella (751)
cserella Creative Commons License 2008.07.23 0 0 751
őszintén ?: D
az a helyzet hogy a polip. mediktől is kezd elmenni a kedvem :D
gondoltam tökjó, kiássuk a helyét, valahogy a hátsó szomszédtól bedaruztatjuk és kész.
ezek szerint sajna nem.
a 25-ös zsalukövet túlzásnak tartom.
akkor rendben van ha a csak a beton van, csempézve, de ha benne van egy másik "teknő" is, hát nemtom.
vagy pont azért kellene mivel a medencetest tartja a víz súlyát a beton meg a földét?
akkor meg valami alap se ártana neki hogy ne dőljön meg egyik irányba sem.
szóval ahogy elnézem nem egyszerű...
a másik dilemmám pedig hogy ha úgy is sk készülne az egész, akkor lehet hogy a polip. medi árából meglenne a vízzáró ragasztó, a szalag meg a csempe??
akkor most micsinájjak?? jáááájjjjjjjj :DD

az egész építéssel járó felfordulást szeretném a minimálisra redukálni.
már amennyire lehetséges :)

Előzmény: lac1 (740)
PRAETORIANUS Creative Commons License 2008.07.21 0 0 750

Azt már nem tudom, de én csinálnék neki egy kört a forgató szivattútól, és egy háromállású szeleppel válthatóvá tenném a fúvóka, és a nyakzuhany kört.

Így szabályozható az erőssége, és nem kell még egy szivattyú. Csak szerintem kissé méretezd túl a szivattyúdat, pl 10 köbméter/órásra.

Maga a rozsdamentes cucc szvsz nm ér többet 70-100 rugónál.

Előzmény: Abraka Dabra (749)
Abraka Dabra Creative Commons License 2008.07.21 0 0 749
ok. és mi a reális ára egy ilyen nyakzuhanyak? mert ha keresem a neten 70e-től 1,5 M-ig találok mindent. egy teljes szett szivattyúval, szerelve mindennel együtt kb. mi pénz?
Előzmény: PRAETORIANUS (748)
PRAETORIANUS Creative Commons License 2008.07.21 0 0 748

Ruházz még be 100 000 forintot, és vegyél egy félautomata vízlágyítót, és arról töltögesd a medencét.

Arra ügyelni kel, hogy azért legalább 9-10 német keménységű maradjon a víz, ha vegyszeres a medencéd, ha esetleg sóbontós, akkor lehet lágyabb is.

összeségében az egész medencének jó lesz, mert semmi nem fog vízkövesedni.

Én már jártam pórul a vízkővel.

lac1 Creative Commons License 2008.07.21 0 0 747
Nagyon okos! Én is direkt úgy terveztem, hogy egész csempe jöjjön ki, csak aztán a Mapelastic, és az azt felkenő hozzáértő jól kitolt velem...
Úgyhogy aki milliméterezni akar, inkább ne tegye. Arra azonban tényleg nagyon figyelni kell, hogy a gödör mérete pont annyi legyen, mert megfelelő tömörítés nélkül a visszatömörített föld nem egészséges...
Előzmény: feketefelho (745)
dragon12 Creative Commons License 2008.07.21 0 0 746

Fényképet sajnos nem tudok küldeni!

A szűrő homokszűrő, de saját készítésű (másolva a gyárit)

160 l-es bojlertartály

63-as pvc cső

40-es pvc cső

kútszövet

pár db. kötőelem

golyós csapok

250w-os búvárszivattyú(kb.5000l/óra-0,6 bar) kb.15-20000 ft.)

Előzmény: mrleon (613)
feketefelho Creative Commons License 2008.07.21 0 0 745
A zsalukő mérete (magassága) gyártófüggő, Leier pl 23 cm, de találkoztam 25 cm-essel is (tervezés, gödör ásásá előtt érdemes lemérni a megvásárlandó zsalukő méretét, és úgy alakítani a terveket, meg a lukat.
lac1 Creative Commons License 2008.07.21 0 0 744
Tegnap? Vasárnap???
A mixelt beton szebben - lehet, de mit akarsz csinálni? Múzeumot? Ha mixelt, akkor ugye plusz a mixer óradíja, plusz ha olyan helyen lakik az illető akkor meg a pumpa is.
Ha folyamatosan önti bele talicskából akkor elvileg a minősége teljesen jó kell hogy legyen - tudom, apukám kőműves... A 4-6 ezer eléggé olcsónak tűnik számomra, de lehet, hogy valóban ennyi, de amikor hozzám egy m3 sódert a kisteher hozott 4-4,5-5 ezerért akkor kicsit csodálkozom. De ettől még persze lehet,m hogy ARRAFELÉ ennyi.
Én az alapba sem hálót tettem, hanem a 12-es betonvasat hálóbaszereltem a sarkait hegesztve, végeit felfelé hajlítva, amihez a zsalukőben lévő függőleges betonvasakat hozzá hegesztettem. Vízszintesen is 12-es betonvasat raktam, a legfelső zsalukövön túllógattam, kötés után egy vízszintessel körbehegezstettem 2,5-3 cm-es rést hagytam, mert a medenceperemnek az lett az egyik "vasa".
Előzmény: denever- (743)
denever- Creative Commons License 2008.07.20 0 0 743
friss árak, tegnap voltam előkészítő-beszerző-körúton:

25-ös zsalukő 279 bruttó
8as betonvas, 6m: 679 bruttó
10es betonvas, 6m: 1039 bruttó
6x5000x2150 háló: 9.360 bruttó
cement: 3000 HUF nettó / 100kg

a lemezalapnak én mixelt betont ajánlok, mert szebben köt egybe, mint a helyben kevert. nálunk a C16-24 1m3-e 13950 nettó. ha finobabb szemcseméret kell, az 700 (0/16mm) illetve 1000 (0/8mm) forint. a mixer kb 4-6 ezerért kihozza, és be lehet talicskázni tök jól.
kisebb szemcseméretnél meg aztán tutira még vibrálni sem kell.

a zsalukőbe szigorúan helyben kevert kell, és érdemes 2x betonvasat függőben és vízszintesen is beletenni.

igazából a földbeásós készmedencéket is körbe kell betonozni. sőt, az acéllemezes mellé támasztófal dukál a hosszabbik oldalra, meg rendes lemezalap alá. a német installációs dokuk földnedves visszatöltést javasolnak a rövidebb oldalakhoz. tehát ez már majdnem zsaluköves betonmedence fóliázva.

a polipropilént is asszem legalább földnedves betonnal meg kell köríteni, hogy legyen tartása. alá meg rendes (finom) sóderágy kell. ahogy itt már többen említették, a kivitelezők hajlamosak igen sovány betonnal megcsinálni a visszatöltést, aminek aztán semmi tartása nem lesz.
lac1 Creative Commons License 2008.07.20 0 0 742
Ugye ott az a baj, hogy a fém is oxidálódik és egyenetlen lesz a felülete amibe a vízkő" jobban be tud kapaszkodni, másrészt a vízkőoldó szerek is ugyanezt teszik.
Ha a megfigyelés útján beazonosított részen a saválló acélt felpolírozod, akkor a tisztítása is sokkal könnyebb, de ehhez persze rendszeres foglalkozás kell.
Abraka Dabra Creative Commons License 2008.07.20 0 0 741
nem. én attól félek, hogy pár év múlva úgy fog kinézni, mint a csaptelepek. álladóan takarítani kell róla a vízkövet.
Előzmény: lac1 (739)
lac1 Creative Commons License 2008.07.20 0 0 740
Ár: egy 25-ös zsalukő kb. 200-250 HUF. Mérete: 25*50*23 (szél/hossz/magas). Egy m3 beton házi keveréssel olyan 11-13000 HUF. Plusz a fuvar a sódernek, meg sör a segítségnek. Vasban annyit tudok segíteni, hogy nemrég vettem egy szál 12-es vasat 6 fm hossz, az volt nálunk 1600 HUF. A zsalukő falvastagsága 3 cm, a sódernek van olyan 20% plusz szükséglete a keveréskor. Vagyis 1,2 m3 sóder egyenlő 1 m3 betonnal.
Az aljzatot legalább pihentesd egy hónapig esetleg 3 hétig, mielőtt a medencét beüzemeled, de az oldalait alkotó zsaluköveket előbb is rátaheted. És állandóan öntözni a betont.
Egy olyan keverővel, ami 1,5 talicskás, egy nap alatt 3 ember 3-4 m3 betont eldolgoz, ha nem kell simogatni.
Hát... ennyi az ár és ennyi a munka.
Előzmény: cserella (738)
lac1 Creative Commons License 2008.07.20 0 0 739
Hát rozsdamentesből/savállóból akarok én is csinálni. Az oxidáció ebben az esetben nem annyira számottevő, a vízkő: küzdeni kell ellene.
Ha az időtállósággal arra gondolsz, hogy 2-3-5 év múlva szarrá rozsdásodik, hát ettől SZERINTEM nem kell félned.
Előzmény: Abraka Dabra (736)
cserella Creative Commons License 2008.07.20 0 0 738
felfordulástól és a melótól.
ide kőművesek már be nem jönnek, az tuti :D
és az árvonzatával még nem is vagyok tisztában :D
Előzmény: lac1 (734)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!