Egy kerdesem volna, ha szabad. Szerinted egy ilyen spiralkollektor amit leteszek mondjuk 2 meterre a fold ala, meddig kepes energiat szolgaltatni? Mert nincs utanpotlas se fentrol se lentrol, aztan fagyasztod a foldet. Ez maximum olyan helyen lehet alkalmazni, ahol nincs minuszfok sohasem. Nalunk biztosan nem megfelelo ez a megoldas, hacsak nem asok el 10db ilyen spiralt es kapcsolgatom a bemeneteket a fold homerseklete szerint, de igy is nagyon gyorsan 0C fok ala sullyedne a homerseklet a rendszerbe belepo folyadekban. Akkor inkabb mar egy jo hosszu arok 2,5 meter mely es allitva elhelyezett hurkok, ezek legalabb kepesek tovabb konstans homersekletet biztositani. Szerintem.
Valami spéci engedély szükséges bármilyen szervtől, X m alatti fúráshoz ? (U alakú zárt rendszerről beszélek).
Ilyen előtt állok, idő nem sürget de 1-3 éven belül..
Tájékozódnék a részletekről, mindenképpen. 100 nm-t kellene ellátni vele, padlófűtés, finn típusú gerendaházhoz, ami jól, de "csak" hagyományosan lenne szigetelve, nem passzívnak vagy zéró energiásnak.
Azert nem kell csatorna dijat fizetni, mert az egyik kutbol kiemelt vizbol elvonod a hot es a masik nyelo kutba meg visszaengeded. Ennyi. Sima hoszivattyus rendszer. Ha igazan geotermikus volna, akkor direktbe futene es nyaron nem hutene. Itt a fogalmak keverednek sajnos.
NEm értem mi az hogy nincs csatorna az az eu ba kötelező.Az hogy függ össze a fűtéssel az szennyvízelvezetésre (stb)van hogy ne a talajvizet szennyezd mert sok helyen az ülepítő ereszt szippantoskocsit is csak hírből ismerik ezért talajvizet árasztják el szennyezik.
Sziasztok a geotermikus fűtés nem más a földhőt használja fel először is lefúrnak kb. 80-100méterre az én esetembe , mivel én éppen ezt csináltatom. két lyukat fúrnak a talajvizet szivattyú keringeti. Egy elektromos berendezés felfűti és abból lesz meleg víz ill. fűtés. 40 fokosra tudja melegíteni.. Nyáron hűtésre használható. Légkondikat nem kell használnom. padlófűtés lesz. Így nincs csatorna és víz díjam sem. ha esetleg bővebben érdekelne valakit ez a megoldás vagy a kivitelezés az írjon a bubu.57@freemailhu mail címre. További szép napot nektek.
Szvsz ha egy gurigából kijön, akkor nagggyon jó. Hihetetlenül fontos, hogy hol fúrják. Ha elkapnak egy jó forró (nem kell itt több 100 fokra gondolni) helyet, akkor az királyság.
Sziasztok, egy - nevezzük nevén - GEOTERMIKUS, többszáz méter mélyre fúrt fűtés 100-120 négyzetméterre nagyságrendileg mennyiben állna meg ? (komplett).
Vegyünk példának egy kimagaslóan jó K-hőátbocsájtási tényezőjű, korszerűen szigetelt és tervezett gerendaházat.
Megköszönném a suszterek válaszát ! (Az előttem szólóval egyetértek).
Egy ilyen geotermikus fűtési rendszer kialakítása egy 100-120 m2-es ház esetén kb. mennyibe kerül? Van már ilyen tapasztalatok?
Ahogy olvastam a vertikális és a horizontális rendszer között csak annyi a különbség, hogy vertikálist olyan helyen ajánlják ahol nincs elég hely a kertben. Igaz ez?
Milyen fenntartási költségei vannak egy ilyen rendszernek?
Kb. 2M Ft a rendszer, de aztán hűteni is tudsz vele, nemcsak fűteni. (falfűtőrendszer ajánlott) Főleg nagyobb házaknál belátható a megtérülés, épp a nagyobb indulóköltség miatt. Gázköltséghez képest kb. a fele lesz a villanyszámlád.
Érdekesség, hogy ők nem horizontális, földfelszín alatt fektetett csőrendszerrel, hanem vertikálisan, a föld mélyéből, kb. 100 méterre lefúrva hozzák föl (vagy nyáron küldik le) a meleget.
Ennek jobb a hatékonysága, mint a TV-ben is látott horizontálisnak (no meg nem kell hozzá hatalmas, szétásható kert).
Rákérdeztem, maga a kútfúrás kb. 300e Ft. Legkirályabb a köves-homokos talaj, jól följön benne a földhő ti. a kutad aljáig, persze azt csak a szakember tudja, mi van 50 méter mélyen...
Szia! Köszönöm a segítséget, bocs hogy csak most válaszolok, de nem jártem erre. Egyébként úgy tudom, hogy erre a fütésmódra lehet kérni valamennyi állami támogatást, majd még megérdeklödöm!
Thermo Kft / www.thermo.hu / 212-1955, Bp Krisztina krt 27.
TMARKT / www.tmarkt.hu / 06-26-525-500 Pomáz Határ u 8.
Sajnos a megvalósítás nagyon drága egyenl?re(90nm-es házhoz 3.000.000,-Ft körül lenne), de utána a m?ködtetése olcsóbb vagy megegyez? a földgázéval (a kivitelez?k szerint).
Én 1,5 éve próbálkozom vele, de most inkább mégis a gázt választjuk, mert kifogytunk a pénzb?l. Pedig hosszú távon olcsóbb és kényelmesebb lenne, mint a gáz. Állitólag Fóton 8 éve m?ködik egy h?szivattyú (télen f?t, nyáron h?t), és eddig még nem kellett javítani.