Jó motorod van (én is "körbejártam" ezt a típust a döntésem előtt), de ahogy a következő hozzászolásodban írtad, egetverő különbség nem lehet a két nagyrobi között.
Nyilván az erősebb motor miatt egy pici előnyben van az 500-as.
Miután döntöttem a 400-as Burgmann mellett, izgalommal várom, hogy saját tapasztalatom legyen erről a motorról.
Kár győzködnöd az urakat, ők az új motorrol beszélgetnek mire csipegetné az olajat a moci addigra már úgyis másik lessz. Jó pár éve megvannak a négyszázasaink, de rajtunk kívül nem tudok olyanról aki kitartott volna ennyi ideig a típus mellett.
És véleményem szerint ez a tipus ilyen,aki nem érti meg hogy ez nem száguldásra van gyártva az oilt töltöget. 120 alatt nincs oil fogyasztás,csk terhelés alatt.
Ez viszont akkor típusprobléma és sajnos elég extrém példa! Viszont, ha a story igaz - és miért vonnánk kétségbe a hitelességét - ez valami nagyon komoly konstrukciós gond, hiszen a műszaki tervezésnél tól-ig határokkkal dolgoznak a mérnökök és ilyen extrém olajfogyasztással szerintem ők sem kalkuláltak. Pl. a gépkocsiknál is megadnak egy olajfogyás/1000 km értéket, ami egyes gyártók esetében még ma is akár 1 liter is lehet bármilyen meglepő és közismert tény, hogy a PDTDI motorok, vagy a "régebbi" ecotech Opel motorok is szeretik csipegetni az olajat.
No de nem várható el a tulajdonostól, hogy a a gyár által megadott maximális terhelési paraméterek között használva a motort - esetünkben scootert - állandóan az olajfogyást hesszellgesse! Főleg ilyen rövid 100-200 km távon. Olyan ez arányát tekintve, mint ha egy 1,6 os modern turbódiesel motornál, aminek mondjuk kb. 5 liter motorolaj a max töltete és egy ilyen 100-200 km-es úton megenne mondjuk 3,5-4 litert. Biztos tulajként a hajam hullana ki és vinném vissza a szervízbe és baromira nem tudnának azzal elhajtani, hogy "'Hja kérem ez ennyi olajat eszik!"
Más kérdés, hogy aki olyan felelőtlen, hogy egy ilyen szituban akkor is tovább húzza a gázt, amikor kigyullad az olajszíntvisszajelző, hogy gáz van és semmit sem téve tovább megy addig, amíg meg nem áll alatta a motor az meg is érdemli, hogy megragadjon alatta.
Jó,nekem 8. De én hallottam autópályán besült burgmant L Mert a huzamosabb nagy igénybevétel miatt megette az oilt.
Magam is tapasztaltam h 1-200 km 100 fölötti húzatás után 0,5 oil hiányzott.
ja.. az reális lehet a videókon 155-160 között van.. de nem tűnik abszolút végsebességnek. de ez oly nnagypapaduma hogy egy 160 körül menő motornak a 90-100 tesz jót. azért a mai motorok ne molyanok hogy egyből elfossa magát ha meghajtják.. ilyesmi 20-30 éve nincs.
Igen, megy a 400-as 130-140-et is tartósan, ha kell, de általánosságban elmondható autónál és motornál is, hogy a TARTÓS utazósebesség, ahol a motor kímélve van, a fogyasztás kellemes, az a várható végsebesség és fordulatszám max. 70-80%-a. Mentem már én is Vác felé lazán 140-et-150-et, néhány kilóméteren át. Vitte, kényelmesen. A max. fordulatszám 90%-án. Ha a gépet nem egy szezonra veszed, akkor- főleg 2 személlyel- nem illik ezt a tempót tartósan utazni. A 90- 100 km-es sebessségre azt mondtam és mondom is, hogy a világból kivisz vele, és van még tartalékod előzni is bátran. Persze ez az én véleményem, mást is meg kell hallgatni.
figy! nekem a 250es motorom megy 185-öt.. (fzr250r) burgonyáról videók vannak a youtube-on, amiken a szűk 160at simán futja gyorsulásos felvételen, tehát lehet tovább is megy ha hagyják.. de asszem, a superbike-osok is tesztelték és ők is ilyen 170körül mondták a végét.
"Szerintem nem igazi autópálya gép a 400-as, annál - 130 km/h - a tempónál széthajtod. Persze rövid szakaszokon bírja, de inkább a 650-est ajánlanám. Nekem 400-asom van, szerintem ennek a gépnek a kellemes utazója 90- 100 km/óra, ezzel a sebességgel kivisz a világból is..."
Érdekes, hogy ezt írod, mert utánanéztem a 400-as műszaki adatainak és ezek nem indokolják az általad leírtakat, bár kétségtelen tény, te a gyakorlatban használod és utazol vele én meg most elméleti fejtegetésbe, ha tetszik okoskodásba kezdek.
Szóval az Atlantic 500-as 460 ccm a Burgman 385. Az Atlantic 37,4 Le Burgman 33. Az Atlantic 199 kg a Burgman 184 kg. Az Atlantic gyári vége 160, a Burgamné 150 km/h, igaz a Burgmannak 13 colos a kereke, lehet hogy ez a döntő?
Szóval ezekből a teljesítmény és egyéb adatokból - melyek között minimális a különbség, hiszen pl.: 4 Le-vel erősebb az Atlantic, de 15 kg-val könnyebb a Burgonya - nem következne az, hogy ennyivel kevésbé tolárálja az autópályasebességet. Sőt épp a 250 ccm-es robogóknál jellemző ez, ahol ugyan megy 120-130-at, de ott már erőlködik. Szerintem - bocs, hogy ezt írom, mert nem mentem még Burgonyával- de a teljesítmény és műszaki adatok alapján a Suzuki Burgman 400-asnak simán és kényelmesen teljesítenie kellene egy 120-130 km/h-s autópályás utazót, mert mind motorerőben mind kg tömeg arányban erre alkalmas(nak látszik). Aztán persze elméleti fejtegetésemet lehet hogy cáfolja az élet, csak tényleg meglepődtem amikor azt írtad, hogy a Suzuki Burgman 400-asnak már széthajtós tempó a 130 km/h!
Én most hétvégén voltam (egyedül) a scooteremmel a Budapest- Székesfehérvár, Székesfehérvár-Budapest-Dunakeszi útvonalon. Péntek reggel indultam éjszakás műszak után a Budapest IX. ker Mester utcából és mivel elég csípős reggel volt, fáradt is voltam, nem akartam túl sok időt tölteni az utazással Fehérvárig, úgyhogy pontban 6:35-kor indultam a Mester utcából át a Petőfi hídon, rá a Bocskai úton keresztül az M7-es kivezetőre, majd a pályára és 7 óra 16 perckor már a barátom Székesfehérvári lakása előtt csengettem, hogy ideje kelni! A gép egy teljesen gyári Aprilia Atlantic 500 Sprint (2006. szeptemberi, már az új csinosabb kasztnis) Ja és én "szárazon" 102 kg vagyok+a felszerelés (protektoros dzseki, bukó, kesztyű). A mocit egy gyári 55 literes aprlila doboz "húzta vissza" légellenállásilag menetközben. Halál kényelmesen lehet vele tartani a 120-130 km/h, sőt a 130-140-et is. A típusra általánosan jellemző egyébként hogy a nagyon kedvező - persze barátom akinek egy 600-as 122 Le-s speedgépe van ezért a mondatért megmosolyogna - lóerő /tömeg arány miatt meglepően jól gyorsul 150 km/h-ig, igaz viszont ott látványosan vége van a világnak. Persze bele lehet forgatni a 160 km/h-ba ez a gyári végsebesség is, sőt egyesek még 180-ig is tudnak vele repeszteni de minke? Ez egy scooter ez nem erre van kitalálva! Szóval egyébként 500-as, de csak nevében, valójában 460 ccm 37,4 Le, de "csak" 199 kg.Ettől van a jó menetdinamika. A pályán lefelé olyan 130-155 km/h között ingadozott a sebesség, de ez nem volt csutkagáz, erre csak az előzéseknél volt szükség. Olajfogyásom nincs, direkt ellenőriztem előtte és utána is a szintet. Fogyasztás ilyen temó mellet 4,4, 4,6 liter volt. Viszzafelé már nem vettem ilyen sietősre a figurát olyan 130 km/h, néha előzésnél 140-145. 12:15-kor indultam Fehérvárról és 13:16-kor értem Dunakeszire úgy, hogy persze át kellet jönnöm komplett Pesten. Ja és ezeket két személlyel is tudja a gép, persze lassabban éri el az adott értékeket, de ez nem annyira feltűnő!
Gilera GP800? Na igen! Brutál egy gép, de bár mindenkinek más a pénztárca vastagsága, az értékrendje, meggyőződése, viszonyítási alapja, "mihez képestje", de aki szerintem 2,5 millióért megveszi ezt a robogót, az tényleg luxus módon luxust vesz - bár kövezzetek meg érte - karcos véleményem szerint nem teljesen komplett módon.
Szerintem nem igazi autópálya gép a 400-as, annál a tempónál széthajtod. Persze rövid szakaszokon bírja, de inkább a 650-est ajánlanám. Nekem 400-asom van, szerintem ennek a gépnek a kellemes utazója 90- 100 km/óra, ezzel a sebességgel kivisz a világból is és a fogyasztása kellemes 3,5 l körüli, és az olajat szinte nem fogyasztja.
Igaz,hogy ez a levél a Pannonia MGTSZ (Magyar Gépjármüvek Túra Szakosztályának) a hírlevele,de biztos,hogy itt is van olyan ember aki átérzi a dolog lényegét.
Tisztelet Mindenkinek!
Amikor 2 hónapja jeleztem a veterános társadalomnak (köztük valószínűleg Neked is),hogy sok év után megjelent egy könyv a Danuvia motorkerékpárokról (mellékesen megjegyzem,hogy azóta megjelent még egy könyv,és 2 hete lett bemutatva az "új Danuvia motorkerékpár" egy sajtótájékoztatón), akkor tájékoztattalak arról is, hogy a könyvből befolyó összeg jótékonysági célokat fog szolgálni.
Nos,nemrégiben eldőlt,hogy mi lesz a további sorsa az összegnek!!!
Itt én beszúrnék egy idézetet,amit a szerzőktől kaptam:
"270 oldalon keresztül, közel 400 sok eddig soha nem közölt fényképpel, típustörténettel és javítási tanáccsal ellátott kiadvány. A magunk részéről ajánlanám Pannónia, Berva, Panni, Dongó, Tünde, Csepel és minden magyar (és retró vagy veterán, MZ, Jawa, Simson, Ural, Junak, stb...) motor tisztelőjének, azok barátainak ajándékként ezt a komoly sportsikereket elért ám méltatlanul mellőzött márkát bemutató könyvet, vagy egyszerűen azoknak, akik a könyv megvásárlásával segíteni kívánják a girincsi Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Diákotthonban tanuló értelmileg akadályozott gyermekek életkörülményeinek javítására irányuló törekvésünket.
A könyv ára: 4200Ft.
Tehát, a kiadvány teljesen non-profit, a szerzők a könyvből származó bevételüket teljes egészében felajánlották.
A Danuvia motorkerékpárok történetét feldogozó könyvünk egy példányát Talmácsi Gábor, a MotoGP 125-ös kategóriájának világbajnoka is ellátta kézjegyével, mely egy jótékonysági licit keretében 130.000.Ft.-ért talált gazdára, egy másik példány pedig 100.000.Ft.-ért. Természetesen mindkét összeg átutalásra került az intézmény számlájára.
Cégektől nagyobb tétel megrendelésére is számítunk (akár repi célokra). A kiadvány hivatalosan bejegyzett, számlát tudunk biztosítani.
A következőkben újra számítunk a segítségedre! Az adomány átadását azzal szeretnénk színesebbé tenni,hogy meghírdetünk egy játék gyűjtő akciót, amiben Te is tudsz segíteni. Semmi más dolgod nincs csak azokat a gyerekjátékokat,amiket már nem használ a család,de kidobni sajnálod,és egy dobozban pihen évek óta a szekrény alatt vagy a tetején,pincében,padláson,a garázsban,vagy éppen ahol helyet találtál annak idején,azt juttassad el valamelyikünkhöz.
Azzal,hogy rászánsz egy pár percet erre a dologra valószínű,hogy egy kis embernek nagy örömöt fogsz okozni!
Biztos,hogy Nálatok is van megunt mese könyv,kirakós,plüss,vagy társasjáték,építő kocka,robot,vagy a megunt katonák és autók is várják a jobb sorsukat valahol a háztartásban. Az Intézmény használt ruhaneműt is szívesen fogad!
A legkésőbbi időpont:2008 augusztus 1.
Segítségedet előre is köszönjük szépen!
Itt küldök egy linket egy nagyon elgondolkodtató kisfilmhez, ami az emberi akaratról,és kitartásról szól. Érdemes megnézni!
http://youtube.com/watch?v=f4B-r8KJhlE
Ezt az írást küldd tovább minden jóérzésű barátodnak!
Köszönöm.
Tisztelettel:
Fóti Gyula
Pannonia MGTSZ
________________________________________________________ Papírképek akár ingyen! Digitális fényképezőgépek már 5000 Ft ajándék fotókidolgozással a FotoMarket Online Fotóáruházban! www.fotomarket.hu
3 melléklet — Az összes melléklet letöltése Összes kép megtekintése konyv_3d_2.jpg 153K Megtekintés LetöltésTalma6.bmp 901K Megtekintés LetöltésAlapítvány_tevékenysége.doc 29K Megtekintés HTML-ként Megnyitás Google-dokumentumként Letöltés
Renault Megane Klubból jöttem egy kicsit ide, mert augusztusban venni szeretnék egy Burgman 400-ast.
A kereskedésekben össze-vissza tájékoztattak arról, hogy mire képes ez a moci.
Szóval konkrétan az érdekelne, hogy
1. Én és feleségem (80 + 80 kg) milyen utazósebességet tudunk tartani ezzel a mocival autópályán, ha megyünk vele a Balatonra? Vagy "kínos" ezzel kimenni az autópályára? (Nem sok robogót látok az autópályákon, pedig rengeteget autózok ott).
2. Ekkora terheléssel fel lehet-e a mocival menni pl. az érdi hosszú emelkedőn úgy, hogy ne képezzünk akadályt?
3. Ahogy látjátok az érdekelne, hogy elég erős-e a moci ahhoz, hogy 100-200 km-es autópályás szakaszokon NORMÁLISAN lehessen vele motorozni (130-140 km/h sebességgel), vagy ehhez a 650-es Burgman kell? (Nekem jobban tettszik a 400-as, de nem szeretnék kínlódva motorozni vele az autópályán.)
Ti itt biztosan többet tudtok a mociról, mint a kereskedők, ezért megköszönném, ha néhányan segítenétek nekem a tanácsaitokkal.
nekem is volt ilyne, mikor még futárkodtam.. a full protektoros rucit azé a 40 fokban a mejjemen kinyitottam, hát nem berepült valami szúrós dög? de azért nem lányok vagyunk hogy eldobjuk a vasat..
valami piareklámban volt: a te életed, te döntésed.
azért arra is gondolj, hogy senki sem úgy ül fel a motorra, hogy ma el fog esni. az egy pillanat alatt történik, ugye. ezt a "tervezem a gyors sebességet" sem értem. én pl. M5 bevezetőn járok, ahol 70 a megengedett, de a forgalom miatt gyorsabb tempó sem ritka, az szerintem már elég gyors egy poló/rövidnadrághoz. Ez is motorozás. Most hasonló a logikád, mint annak az embernek a bőrgyógyásznál, aki talált rajta egy bőrrákgyanús kinövést: doktornő, de én nem is napoztam! Ja, de egész nap a napon kertészkedett, az is napozás. nem lehet KICSIT teherbe esni (ez is vmi film volt. :) )
azzal sem értek egyet, hogy ha esek, az csak az én bajom.
teljesen hétköznapi példa, egy méhcsípés (amit ruhában nem érzel meg). ha miatta dobod el a vasat, ne adj isten elsodorsz másokat, máris nem csak a te bajod. de mondhatnám azt is, hogy egy bőrgyalulás miatt nem tudsz hetekig pl. dolgozni/családoddal lenni, az sem mellékes.
persze kívánom Nektek, hogy sose dőljetek fel. :)
egyébként hálós protektoros cuccban nem annyira vészes a kánikula.