meg megneztem a kedvenc allrecipes oldalamon is neked, de igazibol foleg salatreceptek vannak, van par etel, amiben jol el lehet hasznalni, de azert az nem mennyiseg
ja nem, gazpachora gondoltam, itt egy jo aranyu recept http://kicsivu.freeblog.hu/archives/2008/07/01/Uj_szerelem_gazpacho/ de a bolgarok kapros joghurtos uborkalevese is tokjo, ott a leves joghurt-viz 1:1 aranyu keverek, fuszerezesnek meg kicsi olajjal osszetort fokhagyma, dio, so, es izles szerint kapor
régebben volt szó vaj-margarin témáról. Akkor talán Malena említette, hogy Amerikában volt olyan keverék, ahogy vaj + sima olivaolaj.
Nos, én ezt teszteltem. SImán házi módszerrel előállítható. Csináltam már olivaolajjal is - ennek viszont átható az íze -, a mogyoróolajjal abszolút megmarad a vaj íze. 250 gr szobahőmérsékletű vajhoz kell pár ek olaj, habosra keverés után elegyítettem az olajjal. Kenhető hidegen is, és minden adalék nélküli :)
Nokérem, próbáltam dulce de leche-t alkotni. Nem tudom, milyen az eredeti vagy milyennek kellene lennie, viszont finom, így elégedett vagyok. :)
A Plus-os sűrített tej az alap, azt találtam adatként, hogy 42% a normál cukortartalma a cukros sűrítettnek, így a 340 g "natúrhoz" 15 dkg sima kristálycukrot kevertem. Vastag aljú lábosban (legközelebb fazék lesz) felraktam kis lángra, az elején kevertem, míg feloldódott a cukor, aztán már csak időnként. Addig főztem lassan, amíg jól besűrűsödött - 2/3 vagy fele -, még forrón átöntöttem egy befőttesüvegbe, most hűl. A lábosból kinyert maradékot gyümölcssalátára próbáltam tenni, de olyan sűrű és ragadós, hogy ez nem nagyon ment. :)
Miközben rotyogott, időnként nagyon felhabzott, akkor alaposan átkevertem, a végén meg figyelni kell, nehogy lekapjon az alja. A megadott mennyiségből kb. 2 dl lett. ribizli
Nem teszel bele sokat!!! Esetleg egy kiskanalnyit egy fel cseszenyi szaraz keverekbe, amivel bedorzsolod a hust sutes elott (szaraz "marinalas").
Angolul "rub" az ilyen keverekek neve - lehet kicsit nem szaraz is, pl ha a fokhagymat osszenyomod, es szaraz fuszereket adsz hozza, az nem teljesen szaraz. . .es beledorzsolod a szaraz husba. . .
mármint paprikásan szép piros? vagy hogy?? lehet paprikás pácba tenni, akkor nem lesz sápadt, vagy forró serpenyőben sütni, akkor gyönyörű pirosas kérge lesz, mindenféle manipuláció nélkül is.
. .es az egyik legfinomabb . . . azert jo ilyen alkalmakra, mert kicsi szeleteket konnyu kesziteni belole, es nem lehet elrontani, puha, omlos, konnyu "buffe" stilusban enni.