mármint paprikásan szép piros? vagy hogy?? lehet paprikás pácba tenni, akkor nem lesz sápadt, vagy forró serpenyőben sütni, akkor gyönyörű pirosas kérge lesz, mindenféle manipuláció nélkül is.
. .es az egyik legfinomabb . . . azert jo ilyen alkalmakra, mert kicsi szeleteket konnyu kesziteni belole, es nem lehet elrontani, puha, omlos, konnyu "buffe" stilusban enni.
HAt ezert mondtam, hogy lehet masbol is kesziteni, lehet mas hus is nem csak lazac. A nagyfiam nem eszik halat (a lokott) igy ha o is itt lesz kell valami mas. Valoszinuleg csirkemellet sutok, arra is van egy jo receptem.
Melegitsd elo a sutot 180 C fokra. A felbe vagott, boros, csontos csirkemellet tedd egy tepsibe, a boros oldala felfele. Kend meg oliva olajjal, es boven sozd, borsozd. Susd 35-40 percig, sutes utan legalabb 10 percig pinhentesd, letakarva. En szoktam ra tenni valami fuszert, frisset ha lehet, pl kakukkfuvet, vagy rozmarignot.
Talalaskor leveszem a bort, kiveszem a csontot es szepen szeletelem. Ez pl tokeletes ehhez az elrendezeshes, a lazac helyett.
A masik egy hasonlo modon sult sertessult, de ott nagyobb a homerseklet, ott 250 C fokon sutod 30 percig, majd leveszed 220-ra, es addig sutod, amig a belso homerseklet eleri a 70 C fokot. Ezt is szepen lehet szeletelni, jol hasznalhato a lazac helyett. Azt hiszem, szuzpecsenye a neve a husnak.
Képeidet nézegetve a lecsorgó nyálam kissé tönkretette a klavimat... :-))) Nem akarsz meghívni vendégségbe? Imádok enni...
De azt hiszem én lazacot csak akkor tálalok majd fel, ha megnyerek valami nagyobb összeget..:-( Nekem ez túl drága, valamikor 15 éve vettem utoljára vesepecsenyét karácsonyra pl... azóta csak a sima darált tescós marhahúsból csinálom a tatárbiszteket, azt is vajjal, hogy több legyen.
De vendégségeknél nálam elsőrendű szempont, hogy előre elkészíthető legyen a cucc, és nekem ne a főzés miatt kelljen ugrálni.
Meg egy par kep es recept. Ilyenkor melegben szeretek konnyu eteleket enni, akkor is ha vendegek jonnek, minel kevesebb idot a tuzhely mellett.
Itt van par kep amit szoktam en is csinalni - egy "Salmon nicoise salad" volt az indito otlet. Nem irom le reszletesen, csak a lazac keszitest, de lehet mas hussal is csinalni.
A lenyege, sok-sok izletes falat, nem kell formalisnak lenni.
Az elso kep a "Salmon nicoise salad" - a tobbi csak ugy. . .
A lazac marinalashoz citromle, reszelt citromle, oliva olaj, mustar, fokhagyma so-bors, ezt jol osszekevered egy talbaban. A lazaf filet egy tepsibe teszed, raontod a marinalo levet, e 15 percig szobahomersekleten allni hagyod.
A sutot melegitsd elo 260 C - 500 F fokra.
A halat 12-15 percig susd, amig majdnem teljesen atsul. Akkor vedd ki a sutobol, es pihentesd 15 percig. Talalashoz tord (ne vagd) nagyobb darabokra, es talald fott krupli szeletekkel, paradicsom gerzdekkel, icipicit megfott es hirtelen lehutott zoldbabbal, negyedekre vagott fott tojassal, es valami jellegzetes zold salata csokorral, mint a rukkola. Az ontet: 1/4 csesze pezsgo ecet (vagy feher bor) 1 kiskanal Dijon mustar so-bors-oliva olaj
Osszekevered, es raontod a talon levo finomsagokra ovatosan, hogy mindenre jusson.
A legkozelebbi vemdeglatasomnal ez lesz az asztalon!
Akkor biztosan szeretitek a gazpacho-t is, egy nyers, hideg spanyol nyari levest.
Ismered?
Itt egy gorogos valtozata :)). . . Mindent nagyon aprora kell felvagni, vagy ha van vago geped, akkor azzal, ovatosan, nem puresiteni. Az egy-egy fajta zodseget vagjal egyszerre a geppel, maskepp. . .gond lesz.
6 nagy gerezd fokhagyma 2 evokanal friss oregano level 2 evokanal friss petrezselyem zold 5 evokanal vorosbor ecet 5 evokanal feher bor ecet 5 evokanal oliva olaj 1 piros husu paprika 1 sarga husu paprika. 2 lila hagyma 4 nagy es erett paradicsom 3/4 csesze kalamata oliva bogyo paradicsomle so-bors izles szerint es feta sajt, apro kockakra vagva.
Az osszes hozzavalokat nagyon aprora vagni, osszekeverni, jol lehuteni.
Igen, rájöttem közben, mert reggel megkóstoltattam a lányommal, és azt mondta, hogy ez ugyan nem ayran, viszont sikerült csinálnom egy finom spanyol uborkalevest. Állítólag ízlett... :-) Nekem legalábbis. Meg kis családomnak is. Két kígyóuborkát lereszeltem, megsóztam, 4 izmos fokhagymagerezdet átnyomta, hozzáadta 3 fél literes kaukázusi kefírt, aztán beleraktam még egy pohár vizet... aztán még egyet (kóstolgatva). Kijött belőle egy kübli leves. És tényleg jól esett a melegben.