Keresés

Részletes keresés

porker Creative Commons License 2008.06.27 0 0 13658
Ezen paraméterek mellett felesleges.

Viszont olyan kérdéseket teszel fel, amit az építésznek az engedélyeztetési tervben szeepeltetnie kellett volna! Kicsit úgy érzem, hogy itt a részleteken illetően elég nagy a káosz!

A fafödém kialakítása most elkészült házunknál hasonló: ilyen is van - olyan is van. Az ácsok vakarták ugyan a fejüket, de végül sikerült megértetnem velük, hogy a tervek szerint dolgozzanak, "oszt annyi"! ... Nem tervezte meg az építész?

Koszorú: egy dolgot nem tudok, miként lehet a Hellat alátámasztani, amíg a Heratekta U-ba beleöntöd a betont? ... Ezt velük kellene leegyeztetni. Én részben ezért választottam Baltavárit.

Lábazatot miért kell lekenni Bonobittal? Hol lesz a vízszigetelés? A lábazat alatt? ... Mert ugye általában az a megoldás amit az alábbi - első - képen látsz! Ha meg pince is van, akkor amit a másodikon (szigetelésvédő fal - szigetelés - teherhordó szerkezet). A "Bonobit S" pedig véd a nedvességfelszívódás ellen, de nem talajpára tartós szigetelésére nem alkalmas!

Előzmény: luki323f (13657)
luki323f Creative Commons License 2008.06.27 0 0 13657
Természetesen csak a lábazatról beszélek. Ha jól veszem ki a szavaidból, teljesen felesleges belül leszigetelni. Elég a nedvesség ellen körbekenni pl bonobittal. Ja és van értelme vízzáró adalékot kérni a betonba?
Most úgy néz ki, hogy a 30-as falra 10 cm, a lábazatra 6 cm, a padlóba 10 cm, a födémbe pedig még nem tudom mennyi szigetelés megy. Kicsit gondba vagyok a fafödémmel, igazán nem tudom hogy is lenne szerencsés elhelyezni a gerendákat. Csak hogy ne legyen egyszerű az élet, van ahol látszó gerenda, van ahol látszó tetőszerkezet lenne és van ahol csak sima gipszkarton burkolat lenne. És hogy még bonyolultabb legyen, kitaláltuk, hogy beépített redőnyt szeretnénk (hella trav áthidalós), és nem tudom igazán, hogy erre mehet-e egyből a koszorú? Ja a koszorút pedig heratekta U zsaluelemből szerettem volna csinálni a külső falakon legalább. Szeretnék minél kevesebb hőhidnak való lehetőséget hagyni. Hát ezek most az én nagy nagy dilemmáim....
Előzmény: porker (13654)
dualcs5000 Creative Commons License 2008.06.27 0 0 13656
olyan cakembert vagy/és céget keresek, aki profi módon képes utólagos hőszigetelési munka kivitelezésére (rockwool 160)
porker Creative Commons License 2008.06.27 0 0 13655
Nem, aljzatba semmiképpen nem alkalmas a földnedvesség elleni védelemre.
Födémbe.... nos mit szeretnél a födémben? Padlásfödémről beszélünk, ahol párazárás kellene a szigetelés megvédésére. Mert oda úgyszintén nem jó. Viszonylag gyorsan tönkremegy.
Előzmény: Hocsa75 (13652)
porker Creative Commons License 2008.06.27 0 0 13654
luki323f, ez egy több szintű probléma. Léteznek hőtechnikai és statikai oldalai. A statika oldal az egyszerűbb nevezetesen, hogy ugye csak a lábazatról beszélsz és nem az alapról?

Hőtechnika: abban az esetben van értelme a lábazatot belülről szigetelned, ha minden egyéb "lehetőséget kimerítettél".Vagyis: van komoly szigetelésed a homlokzaton (min 15 cm), külső lábazaton (min 12 cm), padlásfödémen (min 25 cm), beépített tetőtérben (min 30 cm), aljzatban (min 10+5 cm), ablkakkávákban (min 10 cm) és a vasbeton szerkezeti elemek (koszorúk, pillérek, áthidalók) legalább további 5 cm szigetelést kaptak (ne adj Isten, ezt az extra szigetelést túlnyújtottad-e 25 cm-rem a vasbetonon?).
De még ezen túl is: a nyílászáróid megfelelő hőtechnikával rendelkeznek (és még néhány apróság)?

Vagyis, a lábazat belső fele annyira kis hőveszteséget okoz, hogy ez legyen a legutolsó amit eszedbe jut szigetelni! De még ekkor is azt mondom, hogy jobban megéri a teljes padlófelületen +3 cm-t szigetelni! Ha egységnyinek vesszük a padló keresztül távozó hőt, akkor a lábazat belső szigetelésével ennek a 3-5%-át tudod megtakarítani (milyen az alap, a házszerkezet, etc).

Ne felejtsd el, hogy amíg a külső szigetelés a téli - esetleg -15 fok - hideg levegő ellen véd, addig a belsőt "csak" az átlagosan 12 fokos - bár gyakorlatilag végtelen tömegű - föld hűti!
Előzmény: luki323f (13651)
Házas Creative Commons License 2008.06.26 0 0 13653
bizony, ez korszerűsítési program. '94 után épült házak nem játszanak
Előzmény: NeomatiK (13649)
Hocsa75 Creative Commons License 2008.06.26 0 0 13652

Sziasztok!

Lenne egy amatőr kérdésem: födémbe illetve aljzatba párazáró PVC fóliának megfelel-e a mg-i fekete fólia? ezt nem kellene toldani, ragasztgatni, hanem egy darabban beszabnánk a helyére.

köszi

luki323f Creative Commons License 2008.06.26 0 0 13651

Ha kész lesz a lábazatom, a feltöltés előtt belülről is le akarom szigetelni, bár egyértelműen lehülyéznek, hogy azt meg minek.

A kérdés az, hogyan rögzítsem a lapokat? Lekenjem bonobittal és ragasszam rá a betonra? Fúrás és dűbelezés? Vagy most akkor mi a helyes technológia? Ja és XPS lapot kell vegyek ide?

NeomatiK Creative Commons License 2008.06.26 0 0 13650
Azt hiszem, ez lesz a megoldás, magamnak kell megcsinálni, amit nem nekem kellett volna. Na mindegy, ami nálam van cucca kőművesbak+zsaluanyag, azt nem fogja elvinni, vagy csak pénzért. Valamit valamiért.
Előzmény: porker (13645)
NeomatiK Creative Commons License 2008.06.26 0 0 13649
Tehát ha jól értem, akkor csak felújításhoz lehet igénybevenni, újépítésűhöz meg nem?
Előzmény: Házas (13644)
Calderara Creative Commons License 2008.06.26 0 0 13648

Bocs, de ez konkrétan nem igaz. Pályázó és közeli hozzátartozója számlát nem állíthat ki saját magának. Így a jóember kénytelen bartelben megoldani vkivel a szlát. Anyagot természetesen elszámolhatja, de a vállalkozását hagyja ki a témából. Mint magánember fut mindenhol. A kereskedő meg aláírja az anyagról a szabvány nyilatkozatot. www.energiakozpont.hu-n minden fent van. Ügyfélszolgálaton lehet érdeklődni

Előzmény: memorix (13632)
micimacho Creative Commons License 2008.06.25 0 0 13647
azé van pozitív tapasztalatom is. De ez a fószer, a tipikus bérért dolgozom, jó lesz az a sok majomnak így is fajta. Sose volt saját véleménye, sose dolgozott fel problémát egyedül. Az a típus, aki talán ha építésvezetőnek jó, mert ismeri a szakszavak (felét).
Előzmény: Törölt nick (13646)
porker Creative Commons License 2008.06.25 0 0 13645
Tapasztalatom szerint ha oda is bírod rángatni, a tessék-lássék munkájával sokra nem fogsz menni. Hacsak a kivitelező és a kőműves nem ugyanazon személy és a kivitelező elismeri a hibát. Mert akkor esetleg odarugdossa egyik emberét, hogy rendesen csinálják meg.

De a helyedbe fognék egy-két purhabot és végig mennék a nagyobb réseken. "Pillanatok" alatt kész leszel vele és odanyomsz ahová akarsz. ... Csak a purhab pénzbe kerül :(
Előzmény: NeomatiK (13639)
Házas Creative Commons License 2008.06.25 0 0 13644
Utólagos hőszigetelés, fűtés/HMV korszerűsítés, nyílászáró-csere, megújuló erőforrások használata, illetve a négy tetszőleges kombinációja. A támogatás 15 és 25% közötti (típusonként változó) vissza nem térítendő, a maradékra pedig kedvezményes hitel.

Az pályázat neve NEP-2008, de mivel épp szétválik a szervező minisztérium, nem működik a régi gkm link, amit tudnék adni a részletekről... ;(
Előzmény: NeomatiK (13643)
NeomatiK Creative Commons License 2008.06.25 0 0 13643
Most akkor mire lehet pályázni? Milyen (mértékű) támogatás várható?
Előzmény: Házas (13641)
NeomatiK Creative Commons License 2008.06.25 0 0 13642
Az speciel nem :)
Előzmény: micimacho (13640)
Házas Creative Commons License 2008.06.25 0 0 13641
megvan a megoldás, a megfelelőségi nyilatkozat csak utólag kell, de elhagyható saját kivitelezés esetén.

a pályázathoz a kereskedőtől kell pecsétes árajánlat az anyagról, és kész. a pályázat postára adását követő napon már meg is lehet venni.
Előzmény: Házas (13635)
micimacho Creative Commons License 2008.06.25 0 0 13640
korbács még nem fordult meg a fejedben?
Előzmény: NeomatiK (13639)
NeomatiK Creative Commons License 2008.06.25 0 0 13639
Most ki kell találnom, hogy én rászánok 1-2 napot a rések kijavítására, vagy valahogy odarángatom a kőművest és ott állok fölötte és nézem, hogy mit csinál. A kamarával vagy az APEH emlegetésével ösztönözzem, mi lehet a célravezető eszköz?
Előzmény: NeomatiK (13638)
NeomatiK Creative Commons License 2008.06.25 0 0 13638

Ezt most nem értem. Mi mire vonatkozik?

Már bánom, hogy nem én falaztam a teherhordó falakat. Belül a válaszfalazást én csináltam pontosan vágva rések nélkül, vágott felületen habarcsolva ahogy a technológia előírja, ellentétben mint ahogy a suttyó "kőmüvesek" csinálták. Már bánom, hogy hagytam magam hülyére venni, pedig elmondtam vagy 20-szor, hogy kell falazani, de ők hajthatatlanok voltak. Ha lesz következő házam, nem fogok belemenni semmilyen alkuba, ami nem megfelelő.

Előzmény: porker (13630)
porker Creative Commons License 2008.06.25 0 0 13637
Mit lehet erre mondani? ... Amíg egy "építész" is ilyen, csoda ha az ember vért izzad egy építkezés során? Amikor a kivitelező(k) először mindent megígérnek, aztán egymásután csinálják a baromságokat!

Én már eldöntöttem, hogy 3 év múlva ismét neki kezdek egy projectnek. Passzív ház lesz és már most írogatom azokat a tételeket, ahol vérre menő csatát kell vívni a kivitelezővel (gondolok itt pl. az ablak vagy a pillérek/koszorúk körüli, aljzat alatti vagy lábazati szigetelésekre, falazási technológiákra, tetőszerkezet kialakítására, etc.
Előzmény: micimacho (13636)
micimacho Creative Commons License 2008.06.25 0 0 13636
Ma beszéltem egy magát építésznek kiadó emberrel, aki az épülő 4 szintes társas oldalfalánál teljesen természetesnek tekinti, hogy nincs szigetelés, holott mellé egyelőre semmi sem épül. A fal az 30-as HS. Mondok, az kevés a hőtechnikai szabványnak ... aszonnya nem. Mondok, de. Telefonál, kapja a jó hírt, hogy igen kevés, és hogy akkor lesz 5cm. Erre vitatkozni kezd, hogy de elég lenne oda 3 vagy kettő is.

És ezek terveznek és építenek lakásokat.
Házas Creative Commons License 2008.06.25 0 0 13635
Ezt én is láttam, csak az a baj, hogy ilyenkor is szükség van szerintem az igazolásra. Én úgy értelmeztem, hogy ha valaki szakmabeli akarja csinálni magának, akkor ugyebár munkadíjat nem számolhat el (erre is volt pár pont a kiírásban), de az anyagra akkor is kérhet támogatást.

Megpróbálom felhívni őket...
Előzmény: vadmotoros (13634)
vadmotoros Creative Commons License 2008.06.24 0 0 13634
Üdv!

Ez a kérdés engem is foglalkoztatott, és kis utánajárásal arra jutottam hogy megoldható:
A GKM honlapján találtam:

2. Amennyiben a külső hőszigetelést mi magunk saját kezűleg szeretnénk megcsinálni, és csak az anyagköltségről nyújtanánk be számlát, akkor igényelhetjük-e a támogatást?

A beruházást meg lehet valósítani saját kivitelezésben.

Forrás: http://www.gkm.gov.hu/ugyfelszolgalat/gyik/Energetika#faq_6574675

GKM
Előzmény: Házas (13631)
Házas Creative Commons License 2008.06.24 0 0 13633
hát ez viszont kitolás.

mert nekem úgy lenne a tuti, ha megvenném az anyagot, saját kézzel beépíteném, és csak az anyagárat számolnám el. gondolom ez is megoldható lenne, ha valaki adna nekem egy pecsétet, hogy a hatályos hőtechnikai követelményeknek eleget tesz az átalakítás ;)
Előzmény: memorix (13632)
memorix Creative Commons License 2008.06.24 0 0 13632
Nincs számlás a buli teljesen...anyag is és a munkadíj is....ha tudsz magadnak számlát kiállítani , mert kiviteleő vagy akkor saját kezüleg is csinálhatod....
Előzmény: Házas (13631)
Házas Creative Commons License 2008.06.24 0 0 13631
NEP-2008-as pályázattal kapcsolatban nincs valaki képben véletlenül?

Több kérdésem is lenne, egy konkrét mindjárt az, hogy van-e mód a saját kezűleg beépített szigetelőanyag vételárának elszámolására. Ha jól látom, a pályázathoz műszaki megfelelőségi nyilatkozatot kell csatolni...
porker Creative Commons License 2008.06.23 0 0 13630
Hát, bármilyen furcsa az a rés nem ez a rés! ;) A hő sugárzással történő eltávozása itt már "nem biztosított", kb olyan lesz, mint a hőszigetelő habarcs.
Előzmény: NeomatiK (13629)
NeomatiK Creative Commons License 2008.06.23 0 0 13629
Na most akkor a falon lévő, téglák közti függőleges réseket be kell tömni vagy nem? Ha belegondolunk az N+F tégláknál is az állófugáknál van rés, hiába kapaszkodnak egymásba a téglák, attól ott még van rés, csak nem látunk át rajta a nút-féder miatt.
Előzmény: Dínó (13609)
kémember Creative Commons License 2008.06.23 0 0 13628
gabarcs: lásd még gajrá gonvéd!
Előzmény: kémember (13626)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!