Nem akarlak elkeseríteni,de 15 collnál 185/55 a szabvány méret,szervízkönyv szerint.Nekem és hAliG-nek is (ha jól emléxem) 195/50-es gumi van fent,ami még elmegy és elvileg a 185/55 váltómérete.A tapadással teljesen egyetértek,sokkal stabilabb a gép.Jókat szoktam mosolyogni,mikor próbálok lehagyni egy Dévú Numerás Aput a kétsávos úton kanyarban,de ő nem kitalálja,hogy "nehogymáregycorsa",gyorsít,de aztán a "nem igazán peres" gumi miatt lassítania kell,mert "beleng" a kocsi :-))
Nekem is 155/80R13-as kerékkel adták át a kisautót... Most 195/55R15-ös papucsokon gurul... Ez váltóméret, nem változik az óra által kijelzett sebesség... Én a fogyasztáson sem látok különösebb változást, minimálisan nőtt, ha nőtt... De a stabilitás kategóriákkal jobb lett! És olyan gumikon fut, ami esőben is biztosabb tapadást biztosít...
So-so lehetséges, ismerősöm B corsája ennyitől már eléggé necces volt 4 személlyel csomagokkal, bár lehet a rugója sem volt már a csúcson... Szerintem tök felesleges egy ilyen kicsi autó alá ekkora kerék, meg egy kicsit vicces is, nem beszélve a többlet fogyiról és a kigyorsításokról! Azért ekkora papucsok már fognak rendesen, főleg egy ezres, egykettes erőforrást.
"15 colnál a lökhárító ívek vége és a kerék közé nem nagyon teszed már be az ujjad"
Azért ez ebben a formában nem igaz.Nekem 15-ös alufelni van fent és mentünk már vele négyen gond nélkül,nem ért bele a kerék az ívbe.Amit te mondasz az inkább a 17-es kerekekre igaz 205/40-es gumival,ami papíron szintén "bemegy alá",bár el már nem fordul szerintem :-)
Örülök,hogy rátaláltam erre a fórumra.Nagyon jó. Még 1 kérdés: Pirelli P3000 Energy v.Goodyear Duragrip ? Az ára ugyanannyi, de szerintetek melyik jobb?
Érdekes,mert a www.autogumi.org oldalon amikor alufelnit kerestem ezt adta ki gumi méretnek:
Keresési feltétel: Opel Corsa C (4 csavaros) 13" Javasolt gumiabroncs méretek: 165/70 R 13, 155/80 R 13 akkor most a165/70 R13 jó vagy nem? Igazából a 175/70 R 13 szimpatikusabb,csak ez most érdekelne.
Szélessége és a ballonossága, de maga az átmérő közel ugyan az.
Nekem a 15-os már sokat fogott a kocsin, ugy értve, hogy azzal már nem futotta meg a 180-at,lassabban gyorsult,6 folé ment a fogyi.. meg nem szerettem,mert esőben joval elobb megcsuztam, mint a kis virslis 13-assal..
Bocs mindenkitől: a gyári óra többet mutat, mint amennyi a valós sebességed (ezt akartam írni).
Nekem G astránál volt az a funkció, hogy ha menet közben megnyomtad a középkonzolon lévő két gombot egyszerre (óra/dátum állító) kb 2-3 másodpercig, akkor kiírta a sebességet amennyivel éppen haladtál. S ez is lényegesen kevesebb volt, mint amennyit a km/h mutató jelzett (közel 10% volt az eltérés).
Egy valamit ne felejtsünk el, azaz 15 colnál a lökhárító ívek vége és a kerék közé nem nagyon teszed már be az ujjad sem és akko még csak egyedül vagy benne csomagok nélkül ......
Vannak nagyon komoly, minőségi és szép felnik 13 colban is, persze ez már nem a tizenezer / db kategória.....
hátha 14-es akkor inkábbmár 15-ös, árban nem sok a különbség ésaz legalább mutat is valahogy. szerintem 15-nél kisebbet nem érdemes feltenni, meg haegyszer el akarod adni senki nem vesz 15-nél kisebbet, 2 coll eltérés nem a világ vége. Szinte észre se veszed,meg az is hülyeség hogy 1 literrel többet eszik, szerintem a fogyasztás növekedés csupán decikben mérhető max. a 195/50-es gumi méret nagyon gyakori, és 13000 HUF körül kapsz is rá.
Szerintem ha már alufelnire koltesz, akkor 14-es akatt nem érdemes gondolkodni. Nagyon hulyén néz ki a 13-as és késobb szerintem megbánod. amikor én nézegettem megnéztem párat, foleg suzukin láttam és hát nem volt szép .
13-as nál ugyan annyi lessz a gumimagasságod és abban furán néz ki a felni. Nem igazán adja ki a felni szépségét,mert kicsi a gumihoz képest.
14-es meg szerintem elég jo kozéput a 175/65, széles is,meg mindenben jo hozzá.és a stabilitása is jobb, mint a 13-as. Ja és sokkal jobban néz ki.
A "sebesség módosulás mértéke" azt jelenti hogy ennyivel fog csalni az óra?
Nekem úgy rémlik hogy a km-órám mutat többet, a navim meg valamivel kevesebbet.
Hát a nagyon széles gumik nekem speciel nem tetszenek,úgyhogy a 175/70 R13 lesz a nyerő. Ezt néztem ki hirtelen : Enzo H 5x13 4x100 ET35 13 990.- (akció)
Pont jó a felvetés, a kerék, és a gumikkal kapcsolatban. Én is most szeretnék másik gumit rakni a kis Corsámra, mert ez a 13-as számomra annyira nem nyerő, mert elég ballonos. Nem szeretnék nagy változtatást, tehát nem szeretnék 15-öst, mindössze valami jobb 14-es méretet. Ti mit javasoltok akkor, hogyha 14-est szeretnék, de nem annyira ballonosat?