Keresés

Részletes keresés

francisek Creative Commons License 2008.06.12 0 0 5738
1 liter vízbe kb. 10gramm zsurlót 24 órára beáztatni, utánna 30 percet főzni. Belekeverni 1 ek. szódabikarbónát. 2-3 permetezés szokott kelleni.
Előzmény: nbanna (5737)
nbanna Creative Commons License 2008.06.11 0 0 5737

Elárulnád a receptet? Vagy titkos?
Én jelenleg egy német oldalról gyűjtött szert készítek és használok (rózsákra)- nagyon egyszerű, de többször kell használni, míg hat. Összetétele: víz, teafaolaj, mosogatószer.
Előzmény: francisek (5736)
francisek Creative Commons License 2008.06.11 0 0 5736
Kipróbáltam a zsurlót kombinálva szódabikarbónával. Eddig ez a legjobb kutyulékom lisztharmatra...
Előzmény: Mortisia (5729)
aniggina Creative Commons License 2008.06.09 0 0 5735
Sziasztok! Ha valóban jó mentát akartok, ki kell menni a piacra, és idősebb néniket kell keresni, akik ilyet árulnak. Én egyszer vettem a sparban, szép is volt, menta is volt, de valami olyan túltenyésztett fajta, hogy teának megfőzve szó szerint büdös volt. Nem lehetett meginni. Nekem fodormenta és borsmenta van a kertben, de nem tapasztaltam, hogy túlságosan terjednének.
Mortisia Creative Commons License 2008.05.30 0 0 5734
:D Ez a fránya billentyűzet:)
Előzmény: Zitka (5733)
Zitka Creative Commons License 2008.05.30 0 0 5733

"bormenta" - hú, ez még jobban hangzik! :-))))

 

(bocs, magas labda volt :-)  )

Előzmény: Mortisia (5732)
Mortisia Creative Commons License 2008.05.30 0 0 5732

A képek alapján tényleg bormentának néz ki.

Teát készíthetsz belőle illetve ételek ízesítésére is használhatod, ha szereted az ázsiai konyhát.

Előzmény: Zitka (5731)
Zitka Creative Commons License 2008.05.29 0 0 5731

No, vettem a fáradságot és hátramentem fényképezni.

Lám, nem volt kósza hír az agresszív terjeszkedés... :-) A harmadik képen látszik, hogy a pár hete elültetett kis mentácska máris foglalja a területet oldalfelé is...

 

Előzmény: Zitka (5730)
Zitka Creative Commons License 2008.05.29 0 0 5730

Köszönöm szépen a részletes információt. :-) A levele sötétzöld, és ha még árnyalatot is kéne mondani, akkor nagyon enyhén szürkészöldbe hajló. Tehát a leírásod alapján borsmenta.

Bár ez itt kicsit OFF, de az ételekben/italokban való felhasználásáról tudsz valamit?

Ahogy vendéglátóipari egységekben :-) láttam, inkább a fodormentát használják díszítésre, mojitoba, stb....

 

Bár nem különösebben vagyunk mentarajongók, mindenképpen szerettem volna ilyet is a fűszerkertembe. Eddig inkább az tartott vissza, hogy a gátlástalan terjeszkedésével rémisztgettek. :-))) No most olyan helyre ültettem, ahol legfeljebb a gazokat fogja elnyomni. :-D

Előzmény: Mortisia (5729)
Mortisia Creative Commons License 2008.05.29 0 0 5729

A teljesség kedvéért:

Az áruházakban kapható menta növénykék többsége fodor menta. Az hogy lila színű a szára még nem elég, hogy pontossan tudjuk mit szerztél be. A levél színe is kellene. Ha sötét zöld: borsmenta ha világos zöld: fodor menta. A fodormentának a levelei nem feltétlenül fodrossak. Igazából illat alapján is be lehet még azonosítani. Ha megdörzsölöd kellemes!!! menta illatot érzel. A borsmentának első szippanatra erősebb, "csipősebb" az illata. Aztán később a virágok elhelyezkedéséből még tovább lehet bonyolítani a dolgot. Bár a te esetedben nem félek ilyentől. (mert tudom, hogy honnan szerezted be:) )

Remélem tudtam segíteni.

Más

lisztharmat témában én most éppen kipróbálok egy egész kulturált permetezős eljárást. Szódabikarbóna és pár csepp mosogatószer keverékéből. Majd tudosítok milyen eredménnyel jártam. 

Előzmény: Zitka (5725)
feherbarat2 Creative Commons License 2008.05.28 0 0 5728
Szia Mortisia!

Tényleg szépek lettek a bazsalikomjaid, gratulálok hozzá. A Toscano nekem sem kelt túl jól, vetettem egy kicsit mégegyszer belőle. A Siciliai viszont szépen sorlik.
Általában idén jól keltek a magok, néhány olyat is sikerült csírázásra bírni amelyet tavaly nem. Az inkább a nehézség, hogy a kiültetett palántákat igen igénybe veszi ez a július közepi hőség és gyakori szél. Jónéhány kidőlt emiatt közülük. Különösen a filigránabb, citromillatú bazsalikom változatok.
fb
Előzmény: Mortisia (5724)
francisek Creative Commons License 2008.05.28 0 0 5727
valószínüleg borsmenta, de könnyen kereszteződnek és rengeteg a hibrid faj. a fodormentának fodrosak a levelei -elvileg.
Előzmény: Zitka (5725)
francisek Creative Commons License 2008.05.28 0 0 5726

lisztharmatra nagyon jó a zsurlófőzet. vegyszerből az elemi kén

Előzmény: mángorló (5723)
Zitka Creative Commons License 2008.05.28 0 0 5725

Tudja valaki, hogy melyik mentának lilás a szára?

Pünkösd előtti szombaton a Plusban az összes cserepes fűszernövényt (némelyik már tényleg haldoklott) 69 ft-ért adták.  Elültetési céllal vettem is snidlinget meg mentát. Ez utóbbi nagyon szépen helyrejött, már hozza az új leveleket. De kíváncsi lennék rá, hogy bors- vagy fodormenta. Vagy más... :-)

Mortisia Creative Commons License 2008.05.28 0 0 5724

Mad árka!

Én a magokat Olaszo.-ban, Ausztiában vettem, és feherbarat2-vel cseréltem. Idén talán nem eszik meg a csigák a bazsikat:( A sáfrányosszeklicém idén sem lesz:(

 

fehetbarat2

Látod milyen szépek lettek a bazsik? A Toscano nagyon nehezen kelt. Azt hittem nem is lesz belőle semmi., de aztán szép lassan megindult, de láthatod elég kevés kelt ki. Nálad hogy kelnek a növények?

 

mángorló

Ne edd meg a beteg leveleket! Alapszabály, hogy rágott, barnult, foltos leveleket nem gyűjtünk és nem eszünk. (Bár gondolom nem írtam újdonságot:) ) Még én sem találtam ki, hogy a zsályát mivel permetezem. Ha vegyszernél döntesz kérjél tanácsot a szakboltban. Ott mindig szivesen segítenek (legalábbis nálunk) és rá lesz írva a csomira, hogy mennyi a várakozási idő.

Bio permetezéssel is próbálkozhatsz. Pár hozzászólással lejebb volt aki nagyon dicsérte.

mángorló Creative Commons License 2008.05.28 0 0 5723
van egy nagyon szép citromfüvem az erkélyen, pár napja vettem észre hogy a levelein fehér lisztes por van. lisztharmatra gyanakszom. kérdés hogy ehető e még így a levél, és hogy mit lehet tenni?

visszavágni és gombaölő ezt mondták boltban. mit használjak és mennyit kell várni mígy ehető lesz?

esetleg valami bio megoldás van e?
feherbarat2 Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5722
Kedves Fűszerészek és bazsalikom rajongók!
Magam is igen sok féle bazsalikom magot vettem netes külföldi kertészetekből, cseréltem, kaptam ajándékba, amelyeknek a jelentős része jól kikelt, így most van feleslegem belőle. (Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én ha keveset vetek nem kel ki, ha sokat, szinte mind). Akit érdekel és van kedve Budapest közelébe elzarándokolni érte, szívesen látom. Csak minél előbb, mert ebben a melegben gyorsan nyurgulnak.
Akit érdekel "magánba" írjon.
Üdv
fb
Előzmény: Mad árka (5721)
Mad árka Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5721
Amindenit, honnan szereztél ennyiféle bazsalikomot? Épp a napokban szereztem be egy fahéjillatú palántát, s mivel amúgy is imádom ezt a növényt (mindenféle formában, legletisztultabban salátában ;-), gondoltam, összegyűjtök többfélét. Emiatt a Bazsalikom Tudorság alfája és omegája is izgatna. Egyben elégedett csettintés a képekre. :)
Előzmény: Mortisia (5714)
Mad árka Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5720
Üdv! Bár valószínűleg nem vigasztal, de mifelénk is annyi a tetű jelenleg, hogy ha belőlük kéne pörköltöt főzni, sokáig ennénk. ;-) Igazából nem tudok hirtelen olyan növényt mondani, amelyen ne üldögélne egy-két kolónia. A zsálya, a sáfrányos szeklice, a napraforgó, a macskagyökér, a borágó is feketéllik vagy zöldellik. Jó, a rozmaring és a bazsalikom érintetlen. Reményeim szerint mindenesetre a következő pár hónap a ragadozó rovaroké lesz. :-)
Előzmény: Zitka (5718)
fárosz Creative Commons License 2008.05.27 0 0 5719

Sziasztok!

 

Jó szívvel ajánlom figyelmetekbe:

 

http://kerteszet.network.hu/post/fuszerkert

Zitka Creative Commons License 2008.05.26 0 0 5718
Ma közelebbről szemügyre vettem a kaprot. Hát az meg tetves! :-(((((((((  Megáll az eszem... Idén olyan növényeken is látok tetvet, ami korábban soha nem volt. :-(
Előzmény: Mortisia (5717)
Mortisia Creative Commons License 2008.05.26 0 0 5717

Szia!

 

Az enyém is gyönyörűen virágzik így a ritkítás nekem sem tetszik. Már korábban észrevettem rajta a foltokat így amennyi beteg levelet csak tudtam leszedtem róla. Az egy jó időre lelassította a problémát, de nem oldotta meg. Még töröm a megoldáson a fejem.

Előzmény: Zitka (5716)
Zitka Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5716

Köszönöm az együttérzést, mindjárt jobban érzem magam. :-)

 

Végül még sem ritkítottam ki, mert egyszerűen nem volt időm. Már két hete halogattam a szőlőn a hajtásválogatást, és permetezni is kellett, mert a levélatka elég erősen támadt. Plusz jön a jóidő, és a fenerosszpora :-)))))) is képbe kerül.

 

Te visszavágtad, vagy mit csináltál vele? Annyira szépen virágzik, nincs szívem lebarmolni. :-(

Előzmény: Mortisia (5714)
Mortisia Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5715
ÓÓoo. Na jól elcsúszott:( Elnézést.
Előzmény: Mortisia (5714)
Mortisia Creative Commons License 2008.05.25 0 0 5714

Sziasztok!

 

Gondoltam megosztom veletek bazsalikomjaimról készült képet.

Fölső sor:

Saláta lev., Fahéj illatú, Citrom illatú

Középső sor:

Bordó, Bubikopf nevű bokor bazs., feherbarat2-től kapott Sicilian

Alsó sor:

Genovai, feherbarat2-től kapott Toscano, Italinao Classico 

 

 

És itt laknak a mini fóliasátorban a parikkal együtt. (Hátul a nagy házban pedig a gazdi:D ) 

 

 

Stevia. Ő is a fóliasátorban lakik. (A csigák elöl menekült oda:) )

 

 

Zitka!

Idén az én zsályám is lisztharmatos.:( Tudom nem vígasztal, de gondoltam megírom, hogy ne érezd magad egyedül:)) 

Zitka Creative Commons License 2008.05.24 0 0 5713
Köszönöm a tanácsokat, holnap nekiállok, kiritkítom. Csak az a baj, hogy mindig a szívem sajdul ilyenkor, én még a répát is könnyezve egyelem. :-DDD
francisek Creative Commons License 2008.05.24 0 0 5712
a zsurlófőzet nekem bevált lisztharmatra. javasolt este permetezni, s megismételni 2-3 napig. utánna a zsályát ritkítani, mert nagyon sűrű. üdv f.
Előzmény: Zitka (5710)
nbanna Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5711
A képről úgy tűnik, hogy lisztharmat támadta meg a leveleket. A zsályát szerintem nem szerencsés tövig visszavágni. Próbálkozz talán valamilyen lisztharmat-elleni bio-készítménnyel (pl. zsurlófőzet, teafaolajos oldat, stb.).
Előzmény: Zitka (5710)
Zitka Creative Commons License 2008.05.23 0 0 5710

Tudna valaki segíteni ebben a témában? (zsálya)

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=79317019&t=9108176

fárosz Creative Commons License 2008.05.15 0 0 5709

A snidlingnek vékonyabb "gyökérpamacsa" van, ezért úgy kell elültetni, hogy a cserép aljára rakunk földet erre ráállitjuk a növényt, és tovább rakjuk a földet, de közben belocsoljuk, hogy a föld bekerüljön a gyökerek közé. A legvégén egészen feltőltjük földdel a növény száráig.

 

Minden növény átültetésekkor a kiemelt növény gyökeréről lerázzuk a földet és a gyökérvégeket vissza vágjuk.

Előzmény: Yamini (5708)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!