Elárulnád a receptet? Vagy titkos? Én jelenleg egy német oldalról gyűjtött szert készítek és használok (rózsákra)- nagyon egyszerű, de többször kell használni, míg hat. Összetétele: víz, teafaolaj, mosogatószer.
Sziasztok! Ha valóban jó mentát akartok, ki kell menni a piacra, és idősebb néniket kell keresni, akik ilyet árulnak. Én egyszer vettem a sparban, szép is volt, menta is volt, de valami olyan túltenyésztett fajta, hogy teának megfőzve szó szerint büdös volt. Nem lehetett meginni. Nekem fodormenta és borsmenta van a kertben, de nem tapasztaltam, hogy túlságosan terjednének.
No, vettem a fáradságot és hátramentem fényképezni.
Lám, nem volt kósza hír az agresszív terjeszkedés... :-) A harmadik képen látszik, hogy a pár hete elültetett kis mentácska máris foglalja a területet oldalfelé is...
Köszönöm szépen a részletes információt. :-) A levele sötétzöld, és ha még árnyalatot is kéne mondani, akkor nagyon enyhén szürkészöldbe hajló. Tehát a leírásod alapján borsmenta.
Bár ez itt kicsit OFF, de az ételekben/italokban való felhasználásáról tudsz valamit?
Ahogy vendéglátóipari egységekben :-) láttam, inkább a fodormentát használják díszítésre, mojitoba, stb....
Bár nem különösebben vagyunk mentarajongók, mindenképpen szerettem volna ilyet is a fűszerkertembe. Eddig inkább az tartott vissza, hogy a gátlástalan terjeszkedésével rémisztgettek. :-))) No most olyan helyre ültettem, ahol legfeljebb a gazokat fogja elnyomni. :-D
Az áruházakban kapható menta növénykék többsége fodor menta. Az hogy lila színű a szára még nem elég, hogy pontossan tudjuk mit szerztél be. A levél színe is kellene. Ha sötét zöld: borsmenta ha világos zöld: fodor menta. A fodormentának a levelei nem feltétlenül fodrossak. Igazából illat alapján is be lehet még azonosítani. Ha megdörzsölöd kellemes!!! menta illatot érzel. A borsmentának első szippanatra erősebb, "csipősebb" az illata. Aztán később a virágok elhelyezkedéséből még tovább lehet bonyolítani a dolgot. Bár a te esetedben nem félek ilyentől. (mert tudom, hogy honnan szerezted be:) )
Remélem tudtam segíteni.
Más
lisztharmat témában én most éppen kipróbálok egy egész kulturált permetezős eljárást. Szódabikarbóna és pár csepp mosogatószer keverékéből. Majd tudosítok milyen eredménnyel jártam.
Tényleg szépek lettek a bazsalikomjaid, gratulálok hozzá. A Toscano nekem sem kelt túl jól, vetettem egy kicsit mégegyszer belőle. A Siciliai viszont szépen sorlik. Általában idén jól keltek a magok, néhány olyat is sikerült csírázásra bírni amelyet tavaly nem. Az inkább a nehézség, hogy a kiültetett palántákat igen igénybe veszi ez a július közepi hőség és gyakori szél. Jónéhány kidőlt emiatt közülük. Különösen a filigránabb, citromillatú bazsalikom változatok. fb
Pünkösd előtti szombaton a Plusban az összes cserepes fűszernövényt (némelyik már tényleg haldoklott) 69 ft-ért adták. Elültetési céllal vettem is snidlinget meg mentát. Ez utóbbi nagyon szépen helyrejött, már hozza az új leveleket. De kíváncsi lennék rá, hogy bors- vagy fodormenta. Vagy más... :-)
Én a magokat Olaszo.-ban, Ausztiában vettem, és feherbarat2-vel cseréltem. Idén talán nem eszik meg a csigák a bazsikat:( A sáfrányosszeklicém idén sem lesz:(
fehetbarat2
Látod milyen szépek lettek a bazsik? A Toscano nagyon nehezen kelt. Azt hittem nem is lesz belőle semmi., de aztán szép lassan megindult, de láthatod elég kevés kelt ki. Nálad hogy kelnek a növények?
mángorló
Ne edd meg a beteg leveleket! Alapszabály, hogy rágott, barnult, foltos leveleket nem gyűjtünk és nem eszünk. (Bár gondolom nem írtam újdonságot:) ) Még én sem találtam ki, hogy a zsályát mivel permetezem. Ha vegyszernél döntesz kérjél tanácsot a szakboltban. Ott mindig szivesen segítenek (legalábbis nálunk) és rá lesz írva a csomira, hogy mennyi a várakozási idő.
Bio permetezéssel is próbálkozhatsz. Pár hozzászólással lejebb volt aki nagyon dicsérte.
van egy nagyon szép citromfüvem az erkélyen, pár napja vettem észre hogy a levelein fehér lisztes por van. lisztharmatra gyanakszom. kérdés hogy ehető e még így a levél, és hogy mit lehet tenni?
visszavágni és gombaölő ezt mondták boltban. mit használjak és mennyit kell várni mígy ehető lesz?
Kedves Fűszerészek és bazsalikom rajongók! Magam is igen sok féle bazsalikom magot vettem netes külföldi kertészetekből, cseréltem, kaptam ajándékba, amelyeknek a jelentős része jól kikelt, így most van feleslegem belőle. (Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én ha keveset vetek nem kel ki, ha sokat, szinte mind). Akit érdekel és van kedve Budapest közelébe elzarándokolni érte, szívesen látom. Csak minél előbb, mert ebben a melegben gyorsan nyurgulnak. Akit érdekel "magánba" írjon. Üdv fb
Amindenit, honnan szereztél ennyiféle bazsalikomot? Épp a napokban szereztem be egy fahéjillatú palántát, s mivel amúgy is imádom ezt a növényt (mindenféle formában, legletisztultabban salátában ;-), gondoltam, összegyűjtök többfélét. Emiatt a Bazsalikom Tudorság alfája és omegája is izgatna. Egyben elégedett csettintés a képekre. :)
Üdv! Bár valószínűleg nem vigasztal, de mifelénk is annyi a tetű jelenleg, hogy ha belőlük kéne pörköltöt főzni, sokáig ennénk. ;-) Igazából nem tudok hirtelen olyan növényt mondani, amelyen ne üldögélne egy-két kolónia. A zsálya, a sáfrányos szeklice, a napraforgó, a macskagyökér, a borágó is feketéllik vagy zöldellik. Jó, a rozmaring és a bazsalikom érintetlen. Reményeim szerint mindenesetre a következő pár hónap a ragadozó rovaroké lesz. :-)
Ma közelebbről szemügyre vettem a kaprot. Hát az meg tetves! :-((((((((( Megáll az eszem... Idén olyan növényeken is látok tetvet, ami korábban soha nem volt. :-(
Az enyém is gyönyörűen virágzik így a ritkítás nekem sem tetszik. Már korábban észrevettem rajta a foltokat így amennyi beteg levelet csak tudtam leszedtem róla. Az egy jó időre lelassította a problémát, de nem oldotta meg. Még töröm a megoldáson a fejem.
Köszönöm az együttérzést, mindjárt jobban érzem magam. :-)
Végül még sem ritkítottam ki, mert egyszerűen nem volt időm. Már két hete halogattam a szőlőn a hajtásválogatást, és permetezni is kellett, mert a levélatka elég erősen támadt. Plusz jön a jóidő, és a fenerosszpora :-)))))) is képbe kerül.
Te visszavágtad, vagy mit csináltál vele? Annyira szépen virágzik, nincs szívem lebarmolni. :-(
A képről úgy tűnik, hogy lisztharmat támadta meg a leveleket. A zsályát szerintem nem szerencsés tövig visszavágni. Próbálkozz talán valamilyen lisztharmat-elleni bio-készítménnyel (pl. zsurlófőzet, teafaolajos oldat, stb.).
A snidlingnek vékonyabb "gyökérpamacsa" van, ezért úgy kell elültetni, hogy a cserép aljára rakunk földet erre ráállitjuk a növényt, és tovább rakjuk a földet, de közben belocsoljuk, hogy a föld bekerüljön a gyökerek közé. A legvégén egészen feltőltjük földdel a növény száráig.
Minden növény átültetésekkor a kiemelt növény gyökeréről lerázzuk a földet és a gyökérvégeket vissza vágjuk.