Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Arra is gondolj, ha esik az eső és megáll azon a tíz centin, 357-es átmérőben a víz, hogyan fogod levenni a takarót? ha nem lenne lyukas nincs ember aki felemelné,meg afólia sem bírná.
Üdv Mindenkinek! Mára sikerült felállítani az első medencénket. Egy INTEX márkájú, puha falú. Elhűlve tapasztata, hogy a hozzáadott takaró ponyván gyárilag kb. 2 cm. átmérőjű lukak vannak. A közepén és a szélein is. Így ha eső eseik rá, akkor minden trutyit belemos. Ez normális? A ti ponyvátok is ilyen?
Ne sajnáld a pénzt(ha van) a homokszürösre!Nekem papirszürös volt régebben (acél falu mobil medence)de több kárt csináld mint hasznot.Most nagyobb 25 köbméteres medencém van és sokkal kevesebbet kell vele foglalkozni,mint a kisebb medivel.
A régi medencénél egy nyári szezon alatt 3-4 x kellett leengedni a vizet,ennél a nagynál tavasztól jövö tavaszig van benne a viz.
Figyú! Nem kellene felszedned mindenhol a füvet???? Csak úgy okoskodásilag???? Már ott eltudsz érni 1-2 cm eltérést. És csak egyszer kell rendesen megcsinálni. Ha meg nem csinálod meg, csinálhatod újra, vehetsz új medit, stb. Szóval még mindig azt mondom, elő az ásó, a kapa, a csákány.
Amúgy egyik legfontosabb a medence tisztán tartásához, hogy a koszt ne vigyük bele, sem a lábunkkal bemenetkor, sem használaton kívül - pl: széllel. Tehát belepés csak tiszta lábbal, és takarás használaton kívül. Ja és nem a medence a fürdőkád, tehát koszosan nem kell belemenni. Azaz ez a mienk, úgy is használjuk, ne úgy mint a Balatont :o) Ez sokkal többet jelent mint bármilyen vegyszerezés. Ezen felül természetesen kell némi ph érték javítás és tisztítás is, de legfontosabb a medencénk tisztántartása. Tudom ez kis lurkók esetén nehezen oldható meg, de......
Úgy látom eljött az ideje, hogy szinte mindenki a kerti medencék ki-vagy letelepítésével töltse az idejét. Tavaly nekünk is sikerült venni egy 4,5 x 0,91 m-es Bestway csővázas medencét. Egy promlémánk akadt vele. Sajnos a gyárilag hozzá tartozó papírszűrős víztisztító nem igazán jött be, sőt mondthatnám, hogy siralmasan referált. Nem győztük cserélni benne 2 hetente a szűrőt és a tisztítani a vizet. A közel 12 m3 mennyiségű víz csereéje kicsit luxus lett volna. Mindent beletettünk amit csak kellet (multi klór, skimmer, algátlanító, ph. beállítás stb.), de a víz igaz folyamataos használat mellett nem maradt tiszta és még az alga is megjelent benne.
Ezért szeretnénk Tőletek tanácsot kérni azzal kapcsolatban, hogy hol lehet olcsón venni jó minőségű homokszűrős vizforgatót ill. porszívót venni.
Azt is megköszönnénk, ha a vít tisztántartásával kapcsolatban egy-két rutinos ötlettel segítenétek az idei nyárra elkerülni a tavalyi kellemetlenségeinket.
Segítségképpen: 1. variáció: ha a létrád szétszedhető, márpedig annak kell lenni ha a gyári amit hozzá adtak, akkor a külső oldalon a szárat ne csavarozd rá, az íveset olyan magasságban vágd el flex-szel, ami éppen neked kell, a műa végdugókat vedd le a maradék végről, nyomd rá az íves végedre. Amennyiben labilis, akkor egy lépcsőfokot végyél le a maradék létráról és applikáld rá az íves oldal külső felére. 2. variáció: két kisebb csonkot kell lebetonozni a medencén kívülre, pontos helye kimérhető, amibe az íves cső belecsúszik éppen. Így csak rá kell dugni, vagy lehúzni róla, éppen kell van sem a létra.
Én a 2 variációt csináltam, mert féltem hogy a féloldalas létra egy ki/be mászáskor beledől a medencébe. Persze erről nincs gyakorlati tapasztalatom.
Mindenképp célszerűbb egy csonkot lebetonozni, akár a maradék létraszár is lehet, sőt az biztos összecsúszik az íves felével :o) csak arra kell ügyelni, hogy megfelelő magasságra süllyeszt a betonba, de ha ráteszed a létra belső oldalát, és az éppen felfekszik a medence aljára, akkor jó a magassága.
Adjál csak tanácsot, a többiek is jól járnak vele. A HGL lámpáról azért a búrát elfele, hogy a bevonatos külső üveg ne fogja le a UV fényt. Ekkor persze beletenném egy másik - kvarcüveg - edénybe, szigetelés és bele a vízbe. Ám lényegesen nagyobb a fogyasztása, kérdés, annyival nagyobb a sugárzása is? És tulajdonképp a lámpa ára (ha valaki hozzáfér) elhanyagolható.
Láttam, h neked is süllyesztett a medencéd. Kérdésem az volna, h milyen létrát szereltél hozzá, mert nekem is ilyen féloldalas kéne, de nem a horror árú rozsdamentes.
Én kikapáltam a füvet a medence helyén, az alátétfólia méretében (5m x 5m), ezután egyengettem a talajt, ment rá pár centi homok, megint egyengetés, alátétfólia, medence. 1cm van a vizszintben (feltötött medencénél mértem). Ez belefér. Bár majdem a teljes napom ráment a földmunkákra. De sok későbbi bosszúságtól mented meg magad ha rendesen kiszintezed.
A két óra az szuper gyors!Már egy hete szedem fel a gyepet és egyengetek, teljesen ki vagyok. De ma befejeztem a vízszintezést!!!!!!!!!!!!!!!! Holnap feltöltöm a medencét!:)
hát ezen a talajon nehezen kivitelezhető lenne ez a módszer.kőműves palló meg 4 méteres darabban letéve nem hajlik. a pallóval végig mentünk keresztbe és hosszába is.tölteni is kellett volna mert középen volt pont egy kis domb:) a fekete föld olyan kemény volt boztos nem fog sűllyedni.ha töltenénk ezt nem garanatálnám.
Középre kell leverni egy karót, az a középpont, és az etalon vízszint és csak egy sugárnyi öleslécceel forogsz körbe, és egyenesíted a talajt.
Ha átmérőben szintezel, a lécnek nagy a hajlása, soha nem lesz tökéletes (tudom, az első évben én is szívtam vele sokat). Aztán egy USA oldalon találtam meg a leírást, úgy csináltam, és percek alatt jó lett, mondjuk nekem homok van keretben.
85%-ban kész a terep:)mára feladtuk.de vízszintmérő szerint amit majdnem olyan hosszú lécre tettünk mint az átmérő még fog maradni benne valamennyi.a buborék még a két vonal között van de kicsit eltolódva.ráadásul a medence egyik felén erre,másik felén arra:) nem tudom ez cm-ben mennyit fog jelenteni de ilyen girbe-gurba füves talajon lehetetlen jobban kiszintezni úgy,hogy nem is vettünk el a füves talajból az összterület kb 30%-án.ugyanis arrafelé lejtett és ahhoz igazodtunk...
basszus már 2 órája szenvedünk asszonnyal a szintbehozáson. mivel füves terület jó fekete földben nem mondom ,hogy leányálom felszedni a füvet.ráadásul csak annyit,hogy ne kelljen tölteni is. 20% felszedve és kb 20%-hoz nem kell hozzányúlni.van még mit kapálni.
apropó soroksári auchan-ben vettem szkimmert 2490ft:) viszont szűrőbetét a forgatóhoz sajnos intex-hez nem volt:(
Mi kiselejtezett padlófilcet tettünk a földre arra az álátétfóliát,és kőkemény agyag on van,de kicsit hullámos az alja ahogy a víz súlya megnyomta,lehet porszívózáskor kicsit nehezít majd a dolgon. Ha nem lejtős a telked biztosan jó lesz!