Sziasztok, hogy van az, hogy ezek a közönséges Philamentosák, amik köztereink legrondábbikait is borítják, porban,piszokban, benzingözben is gyönyörüen virágzanak, csak az én (elö)kertemben nem. Tüzö napon vannak, tavaly ment is a virágzás, (azelött egybe voltak vagy 8-an nem túl napos helyen, de tavalyelött szétültettem öket) de az idén inkább osztódással szaporodnak, ijesztö mennyiségü utódot produkálva, virág meg egy szál se.
Hellosztok, kell-e valakinek egy kb 2m magas viszonylag rendben levo yucca elephant? Kinotte a kaspojat meg a lakasomat, es elkezdett kifordulni, kidolni belole, de olyan szep nagy, nincs szivem szetvagni es kisebbet csinalni belole. Ha valakit komolyan erdekel, este csinalok rola kepet.
ez biztos nem filamentosa. elég csak a leveleire gyors lápillantani, kanalasak hegyesek felfelé állók. olyan mintha nagyon szárazon lenne tartva. recurvifolia vagy gloriosia lehet. hogyha tudnál egy olyan képet amin az egész növény rajta van készíteni akkor biztosra megtudnánk mondani
Ha ügyesen körbekeríted kartonpapírral, akkor lehet mellette gyomirtózni. A Glialka (Bár úgy hallom már nincs, helyette valami "Totál" nevű szer van.) levélen keresztül szívódik fel. Ha nem éri a levelet a permet, akkor a yukka marad, a gaz megy.
A Yucca gloriosa a kertben nagyon szép impozáns növény lett, szépen fejlődik, a kicsi sarjnövény is sokat nőt a legutóbbi hazautazásom óta.
A Y. baccata is növöget, egyre inkább egyenesebb leveleket hoz, a kunkorodó-csavarodó levelek helyett. A kicsi Y. elata csoport is él, akár a Y. stricta is él, és virít
Néha nálam is volt egy-két levélen fagyásnyom, de csak pár darabon, szerencsére a déli házfal előtt van másfél méterre kb. így védett helye van. Szerintem a levélüstökön megrekedő hó/jég az ami ezt okozza.... Biztosan kivédhető lenne a pálmáknál alkalmazott téli tető építésével....
Vissza olvastam a topicot, s ezért ismerem a yukkáid eredetét gratulálok, hogy ilyen hamar virágoznak. Biztos nagyon jó a helyük, a talaj + a gondoskodás. Jó lesz látni a virágos képeket.
Igen egyszer letört, de akkor egy egy nagy vihart dűtötte ki. Mert olyan nagy lesz a tiéd? nem kell azt karózni, nekem is csak egyszer fordult elő ilyen :) Tavaly azért hozott olyan nagy, hosszú virágot mert jó idő is volt meg sok volt a csapadék a zivatar is. Most meg ugyebár aszály van...
Eddig 15 filamentosa bimbója dugta ki a fejét:) Egyben meg szeretném cáfolni egy régebben itt olvasott állítást,hogyha több tő van egybeültetve,nem virágzik.Nekem van egy kvartettem, (igaz egy már itt bújt ki negyedikként) és ebből is kettő bimbós:) navocs,írtad,hogy ha túl magas a szár,egy szél letörheti,na akkor én karózni fogom,ha ronda is lesz:)