Köszi a választ. Az igazság az, hogy péntek este kapta meg az első adag gombaölőt (Dythane), ma reggel pedig Rubigan-nal fújtam le. Péntek óta még nem locsoltam. Az nagy gáz? Holnap hajnalba már mehet neki a locsolás, gyeptrágyával együtt, vagy a gyeptrágyával várjak addig, míg teljesen kipusztul a gomba? Lazíthatom a tövét ezzel a "földszurkálós, lazítós" megoldással, vagy még azzal is várjak? Bocsi a sok kérdést, csak féltem a gyepem - erőteljes világosodásnak indult, meg sajna még a fonalakat is látom :(
A Puma Extra két problémát vet fel, persze kinek-kinek leküzdhetőek...
I-es kategóriájú, így csak "okosban" lehet beszerezni.
Én is utána néztem, és egy csöppet fenékre csüccsentem! Csak 5 literes kiszerelésben van, és azt már könnyed 95 EZER forintért meg is lehet vásárolni!!!
Hát elég halott ügynek néz ki, pedig jó cucc...
Halkan rákérdeznék ismét a Dezormonos kérdéskörre... Walaki?
most vetettem új füvet, a föld kapott előtte kis mértékben tőzeget, és füvesítés után startert nem raktam ki, de Scottsból a 8-9 hónaposat igen, viszont abból meg kicsit többet valószínűleg mint amit kellett volna, legalábbis a 160 négyzetméterre elfogyott az amit 250-re írt a zacskó :) Szórókocsival tettem ki, tehát egyenletes egyébként :)
Okozhat ez problémát az egyébként eredetileg nem túl jó minőségű talajunkban a fűnek, vagy egyszerűen csak gyakrabban vághatom majd? (ha kikel egyáltalán :) )
Gondodra megoldás lehet a scotts gyomírtót tartalmazó trágyájának a használata (www.scotts.hu - weed control nevű trágya). Ezt kellene alkalmazni felülvetéssel kombinálva és nem lesz foltos a gyep nyáron sem. Ez kiviszi a kétszikűeket (dicamba hatóanyag van benne), az egyszikűekre a Puma Extra szert ajánlanám (muharra biztosan hat, a tarack kérdéses). A Puma Extra permet, de a trágya granulátum, amely biztonságosabb, mert nem permetezéssel kerül ki a gyepre.
Meg tudná mondani vki, hogy a gombaölő kifújása után mikor locsolhatom és trágyázhatom a gyepem? - Persze most már szigorúan csak hajnalba :) - Előre is köszi! További szép napot!
Nálam is hegyekben a gyom (vegyesen mindenféle), és bár eredetileg vegyszer nélkül akartam boldogulni (gyerek), kézzel nem győzöm írtani. Érdemes az év ezen szakaszában belevágni? Kissé foghíjas lesz a gyep egész nyáron így, nem?
Mit tudtok javasolni?
Szempontok: minél kevesebb vegyi anyag elhintése, ill. "használni" lehessen a füvet egész nyáron.
Nem igazán értem ezt a felülvetés témát. A felülvetés ügye az, amikor a meglévő füves területre fűmagot vetünk pl a gyomirtó/mohairtó okozta pusztítások miatt. Igen ám de lenézve a fű tövére hiába volt meg a tavaszi szellőztetés, bizony ott figyel az avar még ha csak fél centi is, azon keresztül hogy jut le a fűmag a földbe?
Én is épp mostanában tervezem szeletív gyomirtózni (a szelektív gyomirtó a megfelelő mennyiségben adagolva nem kásorítja a füvet) én fóliában gondolkodom védendő a "hasznos" növényeket.
Tudom most mit fogtok mondani....... visszaolvastam, de nagyon "tojok", ezért megerősítést szeretnék kérni a tapasztalattal bíróktól.
Mennyire igaz az, hogy a Dezormont fél - egy méterre el kell hagyni az örökzöldektől, mert párolgással is "tevékenykedik"?
Sajnos nagyon sok gyom van most a füvemben, de a kertet körbeültettem egy rakat 40 centis smaragd tujával. Nagyon elkeserítene, ha kimúlnának, sokat dolgoztam velük, és úgy tűnik jól érzik magukat.... meg az egyik egy vakondnak is tetszik....... csak csípjem nyakon!
Úgy tervezném, hogy egy nagy kartonlappal védeném a tuját amíg fújom, de mennyire merészkedhetek mellé?
Telibe lehet vele fújni a füvet?
Sok olyan lapos, kúszós akármi is van (fogalmam sincs mi az, de remélem a Dezormon elbánik vele is), amit alig látni, mert a fű "alatt" terül. Ezért gondolok a telibe módszerre.
Biztos, hogy nem nyírja ki a füvet?
Szeretnék még műkakit is kiszórni a közeljövőben. Mi legyen a sorrend? Dezormon, majd utána később a trágya, vagy mehet most a trágya, és majd ha meglesz, rá a méreg...
Ha reggel kifújom, akkor este már mehet a locsolás, vagy azzal várni kell. Ha jól olvastam itt (még nincs meg a cucc), mehet.
Gyerekek mikor mehetnek ki a kertbe utána?
Bocs, hogy hosszú voltam, de ha erre érdemben tud valaki egyben válaszolni, akkor legalább egy kupacban lesz róla sok info :)))))
Jaj ne is mondd!!! Megjelent 3 kalapos gomba, pedig ilyen tavasszal még sosem volt. Viszont a kicsit későn ültetett 2-2,5 méteres tujáimnak ez tökéletes idő :-)
Látok az idokep.hu-n, hogy felétek mindig esik... Itt nem, 2 napig esett a héten, azóta száraz idő van, sőt előtte meg kifejezetten szárazság volt. Most állítólag jön a kánikula, kezdődik a gombaszezon :) Elővesszük a kis kosárkákat :)))
Köszönöm, azt hiszem akkor én ezt be sem tudom szerezni talán. :(
Ahogy olvasgatok róla a neten, hááát van mindenféle vélemény. Azért kipróbálnám a Glialka előtt ezt.
Azt olvastam, hogy ezek a téli fagy alatt elfagynak.És ahogy sűrűrödik a fű, és nem éri a magokat napfény akkor nemtudnak újra kikelni. Na hát ez nem jött be nálunk.:(
A képcsatolás sem jött össze pedig szívesen megmutatnám...
Én is a fórum előtti időszakban vetettem, tavaly tavasszal. Olcsó, Intersparos fűmaggal. Ez a vastag szálú fűféle nekem is nő, de az a tapasztalatom, hogy elég sekélyen gyökerezik, ezért könnyű kihúzni. Ha gereblyézek, egy csomó kijön. Ősszel már rá merem engedni a gyeplazítót, kíváncsi vagyok az eredményre... Asszem apiszok! írta korábban, hogy ez nádképű csenkesz és nem muhar. Szerintem kezdd el kihúzkodni, és vesd felül az egész gyepet valami jobb minőségű fűmaggal. (Azért az egészet és nem csak a lyukakat, hogy ne legyen foltos.)
nos az olcsó (legolcsóbb) fűmag választás nemcsak a te esetedben volt hiba, ez ÁLTALÁNOS HIBA.
Talán egyféle gyomírtó irthatja ki: Puma Extra. Nem olcsó, viszont a muhart (és a tarackot is?) viszi, a füvet megkíméli - Tsunami már próbálta. Ha ez sem, akkor marad a Glialka. Viszont utána majd több fűmagot kell elszórni, most már lehetőség szerint valami jobb fajtából.