Köszönöm a választ! Időközben még az a kérdés merült fel, hogy mekkora legyen a víz magassága? Olvastam olyan variácoót ami azt írja, hogy épphogy ellepje a rákot, de olvastam azt is, hogy 10cm-es kell. Nekem egy 41hx22szx25m (cm) tekóban lenne, kb. milyen gyakran kell cserélnem majd a vizet?
Mivel a rák vízparti állat, kell neki szárazföld is. Ahogy idősebb lesz, egyre több.
Mi egyet tartunk. Szerintem csatáznak ha többen vannak egy akváriumban, meg is ehetik egymást. Bár azt nem tudom, hogy ez az ellenkező neműekre is igaz-e.
Mi két naponta adunk neki egy miniatűr mirelit halat, egy kis tálban. Ez azért fontos, mert ha bent maradnak nakokig kaja darabok, és belelép, akkor elveszítheti a lábát a baciktól.
A szűrőkhöz nem értek. De nekünk is úgy tűnik, hogy szükségünk lesz rá...
Törpe tarisznyarákot szeretnék. Neten nézegettem tartási infót, de csak fórumot atláltam róla, azok sem biztosak hogy törpére vonatkoznak. Szóval feltenném neketek a kérdésem: az állatkereskedőnél nem volt száraz rész kialakítva nekik, 30cs magas víz volt és semmi más, azt mondta a krapek nem kell neki kimászó. Másik kérdésem az volna, hoyg lehet ketőt egy akváriumban tartan? A kajájukat hova kell tenni, szárazföldre, vagy a vízbe? Milyen gyakran kell őket etetni? A vízszűrő nem egyenlő a levegőztetővel? VAn itthn egy ezer éves levegőzetető, amiben van valamilyen zőld szivacsszerű anyag -halaké volt- szóval akkor ez az izé levegőztető és szűrő is egyben? Válaszotok köszi
üdv! nekem is vörös (bíbor) tarisznyám van! és nekem is nagyon félős! amint meglát valakit vagy kicsit is megilyed abban a pillanatban eltünik. mesélhetsz nyugodtan!
Nekem egy hete van két vörös tarisznyarákom! Mikor lesz az hogy nem rohannak be rögtön a házukba ha megmozdulok? Nagyon félősek, de főleg a nagyobbik! Elég ha egy házikó van kettejüknek? Mutatok róluk képet, nagyon szépek!
- teljesen felétlénkült mióta benn van neki a vízmelegítő... víz és a levegő is 26 fok lett.
- A kereskedés ahonnan kaptam Debrecen legjobb és szerintem legnagyobb állatkereskedése, ahol azt mondták a levágott testrészek vedléskor visszanőnek... ebben reménykedem mert én már úgy kaptam az enyémet, hogy 6 lába volt csak és most 2 nappal ezelött reggelre levágta még egy lábát.
Kérdés:
- Vedlés elött ők is koplalnak mint a pókok, mert Ete már egy hete nem hajlandó enni semmit (se táp, se hal, se mazsola/tényleg szereti/, se zöldség).
Nekem kb. két hónapja van tarisznyarákom. Leírom, hogy tartottam és hogy mitjavasoltak... illetve a tapasztalataimat:
- Idáig egy kb 30*60 as aqvaterráriumot rendeztembe neki kimászási lehetőséggel, búvóhellyel, napi etetéssel és asztali lámpás megvilágítással, szobahőmérsékleten. Elég velős, de a lényeg, hogy minden nap megette azt a kis kaját amit adtam neki (fagyasztott hal vagy számukra és halakra specializált "chips").
- Amit javasoltak:
- kimászó + kb. 1-2 cm kavics (ne homok, mert állítólag a szűrőnek sem jó...), nekem eddig csak bazalt kő volt egy égetett agyag bújókával, amit nem javasoltak... bla bla, úgytünik
- vízmelegítő, mivel 23-26 celsius fokos víz és levegő hömérséklet az ideális nekik... ma próbálom meg beüzemelni a vízmelegítőt, amit szereztem... tapasztalatomat leírom majd, de addig is annyit, hogy egyszer elfelejtettem hogy fórró vízel takarítottam az aqvaterráriumot (természetesen mindig kiveszem a rákomat takarítás elött) és mire vissza került még nem hült szobahőmérsékletűre a víz, de rendkívül aktív lett a kis drága.
- vízszűrő sem árt ha nem akarja az ember hetente stresszelni az állatot, ami úgyebár "kézhez" szoktatáshoz nem feltétlenül megfelelő
- A takarítás után ne tegyük egyből vissza az állatot... a vízbe csepegtesünk semlegesítő folyadékot... várjunk kb utánna min. 30 percet.
Valamit biztos kihagytam, de majd késöbb pótólom. Addig is mindenkinek szép napot és jóó rák nevelgetést.
utánanéztem már mindenhol ahol lehetett. egy bíbor tarisznyám lesz pénteken. csupán azért kérdezek utána mert mindenhol mást mondanak, főképp az állatkereskedésben. pl az eladó nem hallott olyanrol hogy a rák maszolát eszik meg ilyenek...
tehát álltalános vagy kifejezettten a bibor tarisznyára szivesen elfogadok leírást!
Szia! Hát én nem bpen lakom,de ha esetleg rákérdeznél egy árustól,hogy mi lenne ha hozatna neked egyet?Mindenekelőtt keress rengeteg leírást az állatkáról.Nemtudomra ne kezdj bele,mert pénzkidobás lenne és az állatka pusztulását okozná.
Szeretnék törpe tarisznyarákot de lenne pár kérdésem rola. először is hogy mekkorák s mekkorára nőnek meg maximum?
következő egetverő probléma hogy már fél bp-et bajártam s semelyik állatkereskedésben sincs törpe tarisznyarák. tudnátok mondani bp-en olyan helyet ahol van ill lehet kapni s hogy mi a latin neve?
Szép estét és utólag Kellemes Ünnepeket és B.U.É.K Nekem 2 hónapja van meg Droid névre keresztelt kis "vándorom".Ahol és ahogy tartom... 40x50x30-as akvárium,benne 3-5mm-es szemcséjű zöld kvics,egy virágcserép(rajta lyuk) búvóhelyként.3 nagyméretű kavics,kb akkorák mint a 2 tenyerem és olyan 5-8cm magasak.A víz 5-6cm lehet.Egy autómata fűtőszál,26'C-ra állítva.Az akvi tetejét letakartam egy üveglappal,3-3cmnyi rést hagyva a hosszabbik oldalán.Így a benti hőmérséklete az akviban 26'C.Mellette egy asztalilámpa,melyet napközben világítva hagyok kb este 7ig.A rákica addig éli világát.Mászkál (szökne),eszik,száritkozik a köveken,stb.Etetése:Szárított haltól kezdve minden.Gyümölcsök,saláta,rovarok (tücsök,szöcske),zellert véletlenűl sem,attól elpusztúl. Megfigyelések: a meleget imádja,sokkal mozgékonyabb,színesebb. Talán nagyjából ennyi,de persze nekem is volnának kérdéseim még.De majd ha jobban beindúlt ez a topik. ;o)
sziasztok. az a problémám, hogy ma a tarisznyarákom levágta az egyik lábát és az egyik ollóját. milyen kilátásaink vannak? tud majd így enni? kinő valaha az ollója és a lába? sokk hatásként ért a dolog. pár napja kaptuk és nehezen viselném ha nem láthatnám többé, olyan kis muris. nem is értem miért tette? lehet megijedt? vagy ez természetes? kérek mindenkit aki hozzá tud szólni , hogy írjon!!! köszönöm!!
Júniusban kaptam egy törpe tarisznyarákot a bnőmtől! Nincs szárazföld, a levegőztető tetejére szokott kimászni onnan pedig a tető egyik nyúlványára! Napi egyszer ott tölt 1-2 órát aztán megy vissza vízbe kajálni, kotorászni! Nagyon elvan! Mikor megkaptam, rá egy hetére le is vedlett, azóta még egyszer vedlett és semmi gond! Hányszor szoktak vedleni? Most kb 5-7 cm a lábival együtt! imádja a mazsolát :D:D
Remélem van valaki a fórumon, aki tudna nekem pár kérdésre váloszolni.
2006.okt.végén vettünk két tarisznyarákot. Nem a hagyományos kicsit, hanem azt a jó nagyot. A nagyobbik, valószínű Ő a nőstény dec.20-án levedlett, hál istennek, minden rendben ment. Hozzáteszem 70x36x25 egyharmad részben leválasztott aquvaterráriumban élnek, éltek. A kicsi csórikám megszívta. Vedlés után /le voltak választva/ rossz helyen volt rossz időben, tápláléka lett a nagynak. A kicsi fejmérete 5 cm. Egy az egyben elfogyasztotta, csak az ollóját és két lábát hagyta meg.
Kérdésem: mennyi ideig ne adjunk neki enni /habár most is jelzi, hogy kajás/?
A lakhelye alja csak kavicsos, homok nincs. Van egy nagy sziklabarlangja és pár darab műnövénye. Azt már megszoktuk, hogy a vízszűrőt egy nap egyszer feltolja a levegőbe és, hogy mindig ás. Kérdésem a következő: mióta nincs a kicsi teljesen átrendezte a terepet. Az összes növényt egy helyre hordta, a kagylóhéjakat áttolta a kisebbik részbe, a kavicsokat teljesen kitúrta a barlanból és a barlang mögül is.
Idönként lencse nagyságú valamiket tesz le hármat vagy többet egy burokban, melyeket van mikor megtalálom, van mikor nem. Mit kell tudnom a szaporodásukról? Elképzelhető-e, hogy a nagy zabálás előtt párosodtak? Elég sokszor voltak egymáson és egymással szemben is. Az ilyen összeröffenések után a nagy mindig megkergette a kicsit.
helo mindenkinek!!!! vettem 2 tarisznyrákot! az egyik tegnap sajna elpusztul!! hogy kell szkszerüen tartani nekik az akváriumot??? légyzi valaki válaszoljon köszi
A Rebel állatkerskedésben a Kőbányai úti Oázis kertészetben láttam iszonyú szép baby tarisznyákat. Aki vásárlást tervez csak ajállani tudom. Kár, hogy nálam már nem fér el több.