Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5556
Nálam a fekete tücsök szaporodott nagyon el. De ez a szárazság miatt van. A zsályát permetezd meg egy napig állott fokhagyna lével. 4-5 gerezdet összenyomsz, egy liter vízben áll reggelig, és egy kis kézi permetezővel/priccolóval ráfujod a levélre. Többször meg kell ismételni. Nekem azsályán még nem volt semmi betegség. Most a tetvek szaporodnak rendesen.
Előzmény: Zitka (5543)
CBNora Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5555
Neked viszont van járda az üvegházban. Én járólap helyett is az agroszövetet használom.
Előzmény: il1321 (5553)
Zitka Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5554

Ha már újra szóba került az agroszövet...

Egy kis beszámoló a Lidl fekete talajtakaró vliesről: erősen hullámosodik, ahogy nézem... Még nem néztem alá, de tuti, hogy a galád gyomok ez alatt is kinőnek. :-( Persze nem érdekel, lényeg, hogy nem látom őket. :-DDDDDDD

Előzmény: CBNora (5552)
il1321 Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5553

Nekem meg nincs agroszövet, van széna. Az üvegházba nekem a földben paradicsom, paprika, saláta, uborka van. Előtte még ősszel dugdosott hagyma, de az már elfogyott. LAssan szedem ki a salátát, csak a fejesek maradnak még.

A lócitromot ha belocsoltad, fűvel takard le. de néha öntözd be, ki ne száradjon. VAgy ebbe is keverhetsz forgácsot.  (Jó kis családi program lehetet: Gyere fiam kavarjuk a sz@rt:))))) A wuxalt csak permetezem néha a növényekre, főleg kiültetéskor, virágzáskor, és terméskötéskor. Az ázalékkal locsolok, és permetezek. A kenőszappanos léhez, meg a rezes léhez is ebből teszek. Ma a kiültetett palántákat ezzel az ázalékkal locsoltam be. Csak vigyázni kell, mert min 5, de inkább 10 szeresre kell hígítani. egy vödörből 100 liter lesz, mert erős, ha forr egy hétig.

Az üvegházat, ha letakartad a földjét, ne felejtsd el locsolni:)))

Ja, a palackos dolog. Az érzékeny palántákra, főleg uborka cukkini, de lehet másra is, ráhúzunk kiültetéskor egy pillepalackból készült csövet. A palck alja, és teteje is le van vágva, olyan, mint egy henger. Ez addig maarad rajta, míg a palánt el nem éri a tetejét. Lehet benn elocsolni, nem hűl le úgy éjjel, nem rágják le a fekete tücskök, nem töri le a szél, macska, kutya.

Előzmény: taormina1 (5551)
CBNora Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5552
Az üvegházban az agroszövet talajtakarásra kell.
Míg palántát nevelek, üres a talaj. Utána meg csak egy sor padlizsán és egy sor uborka van benne a széleken. Így nem gyomosodik az üres részeken, meg nem szárad úgy ki.
Takarítani is könnyebb. Sokat mászkálok ki-be, locsolni, macskát etetni, uborkát szedni, csak széttúrnám a szalmát vagy a füvet, lehet, hogy a macska is odébb kotorná néha, esetleg rá a növényekre.
Előzmény: taormina1 (5551)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5551
Leküzdöttük a lótrágyát; a fiammal kiöntöttük öket, a 70-80 kg-os zacsikból a komposzt hült helyére. Igazából jelentös mennyiség nem kell már, csak majd az öszi ásáshoz. Valamivel lehet segíteni az érést? Elöször is meglocsoltam.
Mi ez a palackos ötlet, amire késöbb utaltok?
Mire kell az üvegházban agroszövet?
Ma a piacról hazafele jövet láttam, hogy a töltés oldalában cigányok vágják a füvet. Fordultam egyet, vittem oda zsákot és hoztam még egy jó nagy adagot, így mostmár az üvegházban is minden vastag bunda alatt van.
Megvolt az elsö öntözés is, egyértelmüen a széna vizsgázott jobban; a faforgácsot szétverem a vízsugárral.
Biztos soxor kérdeztem már, de jól értem, hogy te az alap trágyázásom kívül késöbb is szoktál fejtrágyázni ilyen ázalékkal. Vagy Wuxallal jobb, vagy nem föltétlenül szükséges?
Előzmény: il1321 (5540)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5550
El is felejtettem mondani,hogy a keritésem ahogy van körbe 3 sorba csemegekukoricát vetettem :)
Remélem lessz is valami belőle, elvileg 2 tipust vettem, Júliusit, és Szeptemberit.
Még most este lepermetezem Voldüngerrel, nem mertem hamarabb mivel pokoli meleg volt,így 7 óra felé már nem hinném megégetném a lombot :)
Előzmény: cypress. (5548)
il1321 Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5549
Ha van palackod bőven, akkor lehet, de nem fontos, főleg, ha olyan szépek.
Előzmény: cypress. (5548)
cypress. Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5548

Közben én is kint voltam/vagyok locsolni.

 

Átfutottam most,de később részletesen elolvasom amit írtál.

Most csak gyorsan azért rohantam be mert megláttam,hogy szinte az összes kukoricám kikelt és kérdezném,hogy esetleg arra is tegyek palackot amég nem lesz nagyobb?

Most kb. 8-10cm-esek(1-2tő kb. 15-20cm is megvan)?? Nagyon szépek.

Előzmény: il1321 (5546)
il1321 Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5547

Szia! Ez jó kis darab föld:) Eben megterem a konyhára való. Látom a borsót szeretik a madarak felétek is. Én Wuxalt használok, ugyanaz az adagolása, de szerintem nincs jelentősége, hog melyik. Jobb hatásúak az ázott növényi levek. Csalán, hagymaszár, cickafark, meg ami van. Erjed egy hétig, leszűröd, és 10-szeresre hígítva mehet apalánták tövére, vagy akár permetezhető is. A csalán miatt nitrogén van sok, a hagymának gombaölő hatása van.

 

Előzmény: Mezőgazda (5545)
il1321 Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5546

Szia!(sztok:) Én is most esem be a kertből, délelőtt óta kinn vagyok. felszereltem a szivattyút, mert nálunk hetek óta egy fél hordónyi esővíz gyült össze csak. A föld meg kezd repedezett és száraz lenni. Lekaccsoltam az üvegházban a paradicsomokat, és az alsó leveleit leszedtem. Onnan támad a gombabetegség. Amúgy virágoznak. Aztán elkészítettem a kinti paprika helyét, és elkezdtem a palántázást. De feltámadt az idióta szél, és majd holnap folytatom. Asszonytárs közben mindenféle egynyári virágokat dugdosott a földbe:) Meg még füvet is kellett vágni.

 

Örülök.hogy skeresen beváltak az ötletek. Az, hogy kettesével teszel palántákat, nem baj. Paradicsomot ugyan nem szoktak, de paprikát szoktak iker tőben ültetni.

A kabakosokat lehet vetni újra, bár én nem szoktam helybe, hanem pohárba vetem az uborkát, cukkinit, így biztosan tudom mennyi tő van, nem foglalja kinnt a helyet. Hidegben nem nagyon szeretnek kikelni. Ha olyan régrn vetetted, akor én már nem lesném. A retket a földibolha eszi. A saláta jó hatású rá, és rendszeres öntözés is gyéríti, mert a bolha nem szereti a nedveset.

A borsó szép. A háziszappan jó, reszeljél belőle b 2 evőkanálnyit, és oldd fel 5 liter vízben. HAngyára nem próbáltam. Az asszony sütőport szokott szórni rájuk.  A levendulát sem szeretik.

Nincs sok fekete tücsök? mert azok eszik le mindennek a friss hajtását. A banál őrájuk gyanakszom. A tökféléken a palack maradhat addig, amíg nem lesz annyi levele, hogy elérje a palack tetejét. Akkor óvatosan leveheted.

Esetleg írj fel mindent egy "kerti naplóba", így jövőre jobban tudsz tervezni. Időpont, fajta, vetés, palántázás, mennyiség.

Bocs, ha valami kimaradt, de megyek még ki. Jó munkát, üdv:IL

Előzmény: cypress. (5541)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5545
Sziasztok.
Kezdő kertész lennék még és sok kérdésem lessz majd itt a hozzáértő szakikhoz :)
Vásároltam 1 házat kisebb kis parasztház van a telken gazdasági háznak,mivel mezőgazdász vagyok vannak gépeim és ott tárolom egy részét a gépeknek.
Elég nagy kert tartozik a házhoz amit tavasszal feltörtem és most veteményes van benne.
Felébe lucernát vetettem, felébe meg mindenféle zöldség magokat(palántákat).
Vettem a piacon paprika ,paradicsom,karalábé(szálas) palántákat és kiültettem 1 kisebb kockába olyan 40x40 távokba,ezek úgynéz ki elég szépen megfogták mivel 1 sem ment ki belőlük ez olyan 2-3 hete volt már.
Van vetve zöldség,répa,paraj,saláta,sóska,dughagyma,magról hagyma,borsó,zöldbab,tarkabab,és sötni való tök is(az a hosszúkás sárga én úgynevezem tojás tök)
Csináltam pár képet a veteményesről.
Balról a tök van kikelve a veteményes karóinál keresztbe,melette a dughagyma ,ebből van vörös és lila,és szélen a burgonya van,burgonyából még van 3 sorom máshol is.
Ezeket én napi rendszerességel locsolom,ásott kút vizével pedrollo szivattyúval(persze ennek nincs jelentősége,hogy pedrollo) .Palánták balról jobra ,karalábé,paprika ,paradicsom
A ritkás saláták között majd bújik a zöldség ,csak sorvezetőnek saláta magot szórtam közé.)Saláta,borsó stb..

Saláta ,paraj,sóska .saláta már számomra szép :)
Locsolás
locsolás
Délről jön az áldott napsütés
Veteményes melett a lucerna is kikelt :)

Röviden ennyi, hirtelen ennyi jutott eszembe, majd a betegségekröl,tápanyagról akarok még kérdezni.
Vettem Voldünger táp sót, estére permetezővel akarok minden növényre kijuttatni a lombjára,1 evőkanál /10 liter víz: tapasztalata van már valakinek a Voldüngerről?
cypress. Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5544

nem túl jó képek,béna vagyok.Élőben szép és illatos.

Akác:

 

 

Most nézem az előbb kicsit csúszott a szöveg...azért remélem eligazodtok rajta.

 

 

Előzmény: cypress. (5541)
Zitka Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5543

Lányok, ez az év nekem nagyon kártevőgazdagnak mutatkozik, már most... :-(

A nagy zsályabokromon alul csupa lisztharmat ill. penész-szerű bevonat van a leveleken, a bimbózó hajtásvégek meg tetvesek. :-(((( Ilyen ezen a növényen még soha nem volt...  Nem tudom, mit tegyek... Hiszen a zsályának a levelét esszük, nem igazán szeretném permetezni. Lecsupaszítsam az alsó fehéres leveleket, vagy szerintetek mit csináljak????

cypress. Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5542

 ezt ez mögé akartam:

.(Muszáj volt,máshová nem tudtam volna)

Kb. 100 paradicsom,paprika,zeller,kelbimbópalántát kaptam a szomszédtól.Ki is raktam őket a veteménybe.(Muszáj volt,máshová nem tudtam volna)

Előzmény: cypress. (5541)
cypress. Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5541

szia,IL

 

na végre van pár percem:-)

 

Köszi az infót az orrmányosról és a fóliáról.

 

 

A palackos megoldásod használom a palántáknál. + a tököknél is. Ezer hála és köszönet az ötletért.(Muszáj volt,máshová nem tudtam volna)

Kb. 100 paradicsom,paprika,zeller,kelbimbópalántát kaptam a szomszédtól.Ki is raktam őket a veteménybe.

Sokkal hamarabb helyrejöttek,mint"szoktak" máskor. Most nagyon gyönyörűek.Ha kicsit nőnek még akkor majd lehúzom róluk a "hengert"és karót kapnak.Addigis tök jó a szél ellen. Volt amelyiket(par.pap.) már muszáj volt kettessével tenni,hogy elférjenek.Mert kidobni meg sajnáltam még az egész aprókat is.

Szerinted a tökök még meddig lehetnek a palackban?

Tökök

Palánták

Lenne még pár kérdésem,mert éjjel nappal kint bagarászok és vmi mindig felmerül.

Ígértem képet,hogy mi folyik az "üvegkockám" alatt:-))

íme a jelen helyzet. Ők majd később mennek  helyükre.Sajnos a paprika nem lett az igazi és a káposzták(fejes,vörös) sem  bújtak ki.A paradicsom viszont elég jól néz ki. Jövőre majd még a te tanácsaid is megfogadom a vetéskor és bizti jobb lesz.Bár már ősszel szerintem lesz melegházam és akkor egész más szerint haladok majd.Már akár januárban kezdhetem a szobában(is) és kint is a kertészkedést.

Ezek a szabad ég alatt kikelt karalábék.Egyenlőre még együtt.

 

Vajon mi eszi a retek levelét??? Bár szerintem úgy ahogy van ki fogom szedni,mert már lassan 2 hónapja ültettem és még most is csak gyufaszál vastagságúak...

Hagymák

Borsó

Háttérben répa,zöldség+szétraktam már az icipici salátáim(elég szépen tűrik)

+háttérben a sziamiaúnk:-)Szaffron

A borsón alkalmaztam a zsebi féle támot.KÖSZI ÉRTE Bár itt még háló nincs rajta,majd az uborka ha bekerül a helyére beszerezzük hozzá.

 

A cukkinim és a pattiszonom 1 hónapja ültettem. 0 db kelt ki. Várjak még rájuk? A hidegek tettek be nekik? Ültethetek még most másik adagot?

 

Volt egy próbaköröm 2 cs. ubival is egy másik részen. Kb. györgy napon tettem be a földbe.  1 egész db kelt ki a 2 cs-ból(kb.200magból).Mutatom,Ő lenne az:

 

Eddig nem mertem kapálni sem. vajon ebből az eresztésből lesz még vmi vagy ide is kezdhetem előlről az ubiültetést?

 

A krumplibogár ellen a parlagfűpermetlé jó? Az melyik az a parlagfű? Esetleg nem ez?:Mert akkor elraktároznám...

 

 

A rózsáink tetvesek és gondoltam megpróbáljuk biopermetezni. Már ázik a csalán és a fokhagyma(itt olvastam:-),de meddig ázzon? És vettem háziszappant.Ilyet:

 

 

Ez jó? És mennyit kell belőle tenni?

 

Esetleg hangya ellen nem jó ez a lé?

 

Mert ami a legbosszantóbb! Hogyan lehet kiirtani a hangyákat a földből??? Nem számítottam rá,hogy megeszik majd a babomat.Legalábbis szerintem ők a ludasak benne.Ezsméletlen sok hangyabolyom van,erre most jöttem rá.10nm-re jut vagy 5-6 is.Mutatok képeket.Van nagyon szép bab is(ahhoz képest,hogy korán raktam és hideg is volt),de van ami már levél nélkül teng,vagy már a földban el van fogyasztva...ha esetleg mégsem hangya akkor egyéb tipp?

Babok:

 

 

 

Hirtelen ennyi. Már megint hosszú lettem,de eszméletlen keveset jutok géphez a kerttől,gyerekektől,háztartástól és így egyszerre könnyebb volt írnom.

Valahogy el kéne jutnom arra a szintre,hogy itt is írhassak/kérdezzek és a kert is haladjon(meg a többi).Mert mostanában vagy ez vagy az sikerül csak.Egyszerre nem:-)))))))

 

Előre is KÖSZI!!!!a segítséget.Bárki más tanácsát is szívesen veszem.

És mivel már a kertesbe nem jutok el,ha nem bánjátok itt mutatom meg a mi akácfánkat.Mindjárt kicsinyítek és felrakom:-)

Előzmény: il1321 (5390)
il1321 Creative Commons License 2008.05.10 0 0 5540
:) Szószerint ezt javasoltam. Csak azért mosdtam a szétrakást, ha tényleg nincs hely, de ahhoz meg meg kellene érnie, hogy könnyen lehessen kezelni. De majd elintézi az időjárás. abból a 3 zsáknyiból, meg nem lehet túl sok. Szerintem:)
Előzmény: Flanell (5538)
CBNora Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5539
Hát agroszövet. Meg Medvém alvóhelye, etetőhelye. Tudod, beköltöztettem a kinti macskát az üvegházba. Nagyon kényelmes így a macskának is, meg nekem is, esőben nem kell esernyő alatt kuporogva etetni, mint a régi kerti házikónál.
Előzmény: taormina1 (5536)
Flanell Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5538
Nem lehet, hogy a trágya még nagyon friss? Akkor abból még gond lehet, ha valahová sok került.
Én nem kínlódnék vele annyit. Valahol a szőlő környékén biztos lenne neki hely. Talán a betonlábazat mellett. Ott árnyékos is. Kiöntöd kupacba, némi zöld füvet rá, és őszre kialakul.
Előzmény: taormina1 (5537)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5537
Köszönöm a sok jótanácsot!
A héten mindennap másik szomszédnál gereblyéztem, így mostmár az egész veteményen van fü, söt Il tanácsára ma még a hagymasort (a szölö mellett) is elláttam. De az üvegházra sajnos nem maradt, pedig mindennél hajlamosabb a kiszáradásra. Nem tudtam, hogy kell-e. Ha viszont kell, akkor mindenképp füvet akarok, mert a forgácsban nemigen bízom, és azok a növények a legérzékenyebbek. Ma kiültettem a paprikákat is, a maradék paradicsom és a padlizsán után. Nagy kínszenvedéssel bekevertem két vödör lótrágyát sóderral és száraz kerti földdel, amit eddig is nehéz volt nyerni, mert minden cm-en van valami, de most már, hogy majdnem minden takarva van, majdnem lehetetlen. A lótrágya nagyon nehezen kezelhetönek bizonyult, szívós, nedves kétöklömnyi gombócokká volt összeállva, és csak nehezen lehetett fölaprítani.
Máskor úgy szoktam, hogy a palánták ültetögödrébe szórok trágyát vagy komposztot, de most Il tanácsára az egesz felületen szétszórtam és kicsit bekapáltam. De azért a palánták helyét kihagyni nem sikerült.
taormina1 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5536
És a kihagyott csíkon kívül mi van?
Előzmény: CBNora (5533)
il1321 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5535
A paradicsomok és káposzták esetén ha éltalánosan 40 cm távolságra ültetted őket, nem lesz baj. Ha keveredtek, akkor sincs nagyobb gond. Ha terem, úgyis felismered:) A fajták esetleg aparadicsomnál keverednek, dehát azt is megmutatja a termés.
Előzmény: taormina1 (5528)
il1321 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5534
Igen, bent is takarjuk a talajt. Ha mint érvényes az, hogy a talaj kiszárad, elveszit a felszíni nedvességének nagy részét, akkor ez fedett, melegebb helyen fokozottan érvényes. Ide is jó takaró a fúszéna, forgács, agroszövet, akár a rossz, elhasznált fátyolfólia. Az árnyékolást az erősödő napsugárzáskor érdemes feltenni, tehát már május második felétől. A nád az tényleg erősen árnyékol, legfeljebb déli órákban. A raschel hálót, ha megfelelő nagyságú, akkor kívülről szokták felhúzni. Ha nem, akkor belülről csipeszekkel, dróttal könnyen rögzíthető.
Előzmény: taormina1 (5532)
CBNora Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5533
Én agroszövettel takarom, de az üvegházunk elsősorban palántanevelésre van, a palántákat állványokon tartom. Miután kikerültek a palánták, egy sorba ültetek uborkát, szembe egy másik sorba padlizsánt, ezeknek ki van hagyva egy-egy keskeny csík.
Előzmény: taormina1 (5532)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5532
Az üvegházban is takarjátok a talajt?
CBNora Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5531

Én a komposztaprítóval készült forgácsot szoktam használni. Tapasztalatom szerint a gyomelnyomó hatása rosszabb, mint a fűnyesedéknek, ne szórd vékonyan.

A vízbe áztatott magokat tedd át nedves VC papírba, az nem tart sokáig, és úgy nem megy tönkre. Én majdnem mindent úgy csíráztatok.

Előzmény: taormina1 (5523)
CBNora Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5530

A pásztortáskán a fehér bevonatot egy gomba, Albugo candida okozza.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Albugo_candida.jpg

Csak a káposztafélékre veszélyes, azokat ne arra a részre ültesd. Egyebeket nyugodtan.

Előzmény: Vezso (5518)
il1321 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5529
Ha nedves, akkor is keverd össze egy kis földdel, vagy fűrészporral, fűvel, ami van, még forgáccsal is lehet. így be sem kell locsolnod. Vékonyan tegyél a földre, a tövek kivételével, és lazán dolgozd bele egy gereblyével, vagy valami vélszerszámmal. Mindenképp ki kell bontani, mert ez nem érett, szárított, tehát befülled, mint a fű.
Előzmény: taormina1 (5525)
taormina1 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5528
Már írtam, hogy a paradicsomok meg az összes káposztafélék össze-vissza keveredtek, mert leázott a papírjuk, így össze-vissza is vannak ültetve, lehet, hogy baj lesz a különbözö távolság-igénnyel.
taormina1 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 5527
Hogy tud a retek "megfázni"? Nem a legkorábban vethetö hidegtürö növény, aki inkább a meleget nem türi?
Előzmény: il1321 (5524)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!