Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2008.05.08 0 0 247
A Kletter Starnak fölkötözöd az indáit, vagy van helyük kúszni?
Egyszer mi is vettünk futóepret, Hummi név volt a cserépbe tűzve, de valami katalógus alapján úgy tűnt, ez u.a., mint a Kletter Star. Nagyon finom édes gyümölcse van, és nem lesz nagyon piros. Még elszaporítás alatt van, így hagytam az indákat legyökezerzni, tavaly ültettem szét. Én szalma takarást tervezek, előtte némi marhatrágya adagolásával. Nem nyírunk elég rendszeresen füvet, így a nyesedék sokszor elég pitypangmagos, meg máshova elfogy.
Az egyszer termő eprünk nekünk is Thuriga.
Előzmény: FejerGyuri (246)
FejerGyuri Creative Commons License 2008.05.08 0 0 246
Én is szívesen megosztom a tapasztalataimat.

3 éve balkonládákban kezdtem, most 2. éve 90 Thuriga (egyszer termő), és 70 Kletter Star (folyton termő) töveim vannak, jól teremnek. (Fajtákat ld. Sieberz.hu). Tavaly -bár nem mértem- annyi termett a Thurigából, hogy hárman nem bírtuk megenni.

- Az eper roppant vízigényes, pillanatig sem szeret szomjazni. Naponta nézem a tövek tövét, és ha csak félszáraz a talaj, tövenként 5 liter vizet kapnak. (Akkor is, ha eső esett, mert az eper a tövére szereti kapni a vizet, ott kell mindig szivacsnedvesnek lenni a talajnak). A levelek slaggal való felesleges locsolgatását kerülöm, illetve csak akkor kockáztatom meg, ha a levelek még aznap biztosan meg tudnak száradni. (tehát nem este).

- Minél humuszosabb, jó vízháztartású talajt kedveli, ezt őszi komposztálással, és állandó fűnyesedékes talajtakarással érem el. (A füvet időben levágni, fűmagos-, tarackmagos fűnyesedékkel több kárt lehet okozni, mint hasznot!) Vastag talajtakarást használok, és nem csak tavasszal, hanem nyáron is rápakolok (kb. 3-5 cm-es réteget, mert a giliszták egy részét behúzgálják.)

- Vakond rendszeresen garázdálkodik, de ennek csak örülök, mert azt jelzi, hogy sok a giliszta, és garantáltan nincs pajor a földben. Sok kárt egyébként a vakond (leszámítva a túrásait) nem tud okozni a növényekben.

- A téli kemény fagyokat az epreim nem szeretik, nagyon megtizedeli őket. Jó lenne télen megvédei őket a goromba hidegtől, de erre még nem találtam megoldást. (Fóliasátor lenne az ideális)

- Olyan fajtát érdemes választani, amelynek viszonylag nagy bokra van, mert felénk (Érd Parkváros) sok a bimbólikasztó bogár, és ez szereti kettéharapdálni a friss hajtások szárait. A gyenge tövekben nagyobb kárt tud okozni.

- A talajtakarás közül feltörő gyomokat (elsősorban tarackot) azonnal kihúzgálom.

- Az ágyásokból kutya, gyerek kitiltva! Én magam is csak gazozáskor és szedéskor megyek be, hogy minél kevésbé tömörítsem a talajtakaró alatt a giliszták számára kellemesen felpuhult földet. Még az is lehet, hogy az idei érésidőben deszkákat fektetek a sorközökbe...

- Folyamatosan kísérletezek új- elsősorban folytontermő fajtákkal, mert nem csak a termés mennyisége, szemek nagysága,és íze, hanem a bimbólikasztó bogárnak való viszonylagos ellenállás, il.. a gondozás időszükséglete, valamint a tő élettartama is fontos szempont. Jó, ha a fajta nem ereszti le a földre (minden) gyümölcsét, hanem van ereje a legtöbbjüket a levegőben tartani. Ez nagyon könnyíti az ápolást és a szedést.)


A BALKONLÁSÁS epertermesztéseim is többnyire sikeresek voltak. (Egyszer termő-, és folytontermővel is)

- Sok függ a talajtól. El kell érni, hogy a talaj a sok locsolás és eső hatására ne álljon össze vályoktéglává. Ezt úgy érem el, hogy tőzeget is (vagy tőzeg tartalmú virágföldet) nagy arányban keverek bele, meg sok komposztot. (durvát, amelyben még vannak korhadó fás részek), hogy a talaj kapilláris képességei jók maradjanak.

- A balkonláda minél öblösebb legyen, hogy bőven legyen földtömege az epernek. 40 cm-es öblös balkonádába is csak 1 tövet ültetek.

- Semmiképp sem hagyom kiszáradni a földjüket, minden nap kapnak (eső)vizet a hordóból.

- Nem használok balkonáda alátétet, mert szerintem a benne megálló víz belül is túlvizesedést (pangó víz) okoz.

- A balkonláda alján legalább 10 db 8 mm-es lyuknak kell lennie, mind a négy sarok felé legyalább 2-2, hogy ne álljon meg belül a pangó víz, a felesleg el tudjon folyni.

- Olyan fal mellé állítom a balkonládákat, amely csak fél napig engedi rá a tűző napot, fél napig árnyékban tartja. (észak-dél irányú fal). Azért, mert a nyári kánikula órák alatt annyira felmelegítené a balkonládát, hogy minden víz kipárologna belőle

- A fal mellett a balkonláda télen is jó helyen van; a fal védi a növényeket a túlzott hőingadozásoktól és a brutális hidegtől. (A balkonládás eprek -a fal melletti jó hely miatt- 2 héttel előbb virágoztak a szabadföldön tenyésző fajtatársaiknál.

Egyszóval: őszi komposzt, téli-nyári talajtakarás, jó fajtaválasztás, a föld állandó nyirkosan tartása, és biztosan sikerül...
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 245
Szóval ... itt alább lehet ránézni ( ez a linkbeszúrás .... lassan megtanulom )
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 244
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 243
Hát ezek úgy szegődtek mellém . .... Szóval a termelőnél akitől barack csemetéket veszem , láttam , hogy de édes kis barackfák , és innen kezdve rámtukmált belőle 100 db-ot . nem tudta eladni , és nem akart vele foglalkozni , egyébként olasz szemzések , tehát jó alanyon vannak . Ezek kimondottam edénykultúrára vannak kitalálva , de persze ki is lehet ültetni őket . Szóval ez a történetük , a többségét már eladogattam , meg egy csomót el is ültettem belőle , de már nincs olyan helyem ahova tudnék rakni , így maradnak a vödrökben .

A termőrefordulásuk ... hát az igen hamar ment , mert már az első évben volt rajtuk termés , sőt erősen ritkítani is kellett . Most is tele vannak , talán a termés 10%-át szabad rajta hagyni . A későbbiekben a termés mennyiségét az határozza meg , hogy mekkora edényben tartod , esetleg kiülteted . Ez 20 db-tól mehet egész 20 kilóig . Persze akkor szép erős fát kell nevelni belőle .Itt ránézhetsz a dologra és az árára is ... nálam ennél olcsóbban is lehet venni .
Előzmény: fárosz (242)
fárosz Creative Commons License 2008.05.07 0 0 242

Köszi. Hol vetted? Mennyi időre válnak termővé?

Előzmény: Mozo66 (241)
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 241
A barack fajtáját kérdezed ???? 3 fajta törpém van : Nectarella , augusztus végi sárga nektarin . Bonanza , szintén augusztusi molyhos és a harmadikat még nem tudtam kideríteni a nevét , de ez a legfantasztikusabb , szeptember közepei fehér nektarin . A lényegük a kis helyigény és a termelékenységük . A hátrányuk pedig , hogy egyelőre kevés fajta van , így az érésidejük korlátozott .
Előzmény: fárosz (240)
fárosz Creative Commons License 2008.05.06 0 0 240

Mozo!

 

Az én epreim töről és indáról is szaporodtak tavaly.

 

Igaz, hogy nem eper, de mondanál fajtát?

Előzmény: Mozo66 (239)
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 239


Hát ha nehezen is , de belegyömöszöltem a fákat a vödrökbe .... és ha hiszed ha nem , igazi barackokat terem .
Előzmény: common (236)
vm.aniko Creative Commons License 2008.05.06 0 0 238

legegyszerűbben úgy tudnám elmondani,ha az a csomagküldős eperfácskád van ahogy te mondtad,hogy ez ugye hoz az anyanövényből kis indákat.olyan miliméter vastagok és a végükön elkezd fejlődni egy kis epernövényke.namost ők ugye ezt úgy reklámozzák,hogy ettől lesz olyan lelógó és hosszú a növény,hogy tele van ilyen inkákkal.de ha ezek az indák elérnék a földet akkor gyökeret eresztene az a kis eprecske ami fejlődik rajta és igy már 2 növényed lenne.az ujra fejleszt indákat és ujra kinő rajta egy kis epernövényke,és igy tovább és igy tovább.

 

itt egy cikk,nem olastam végig de a képeken nagyon jól látszik a szaporitás.

http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://home.iae.nl/users/nickl/eper-82.jpg&imgrefurl=http://home.iae.nl/users/nickl/ume-269.html&h=265&w=350&sz=36&hl=hu&start=87&um=1&tbnid=M4nlfs5qHHQF6M:&tbnh=91&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3D%2Beper%26start%3D80%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dhu%26sa%3DN

Előzmény: common (233)
vm.aniko Creative Commons License 2008.05.06 0 0 237
ez törpe növekedésű nektarin,én imádom a nektarint és mindenféle barack  a kedvencem:)
Előzmény: common (236)
common Creative Commons License 2008.05.06 0 0 236

Ertem, danke!

 

Latjatok erre nem is gondoltam volna, hogy egy igazi facskat is bele lehet gyomoszolni egy cserepbe. Szep ez a barack! Igazi gyumolcsot is terem?

Majd elgondolkodom rajta, de iden nem valoszinu.

Amuyg hol vannak fizikailag?

 

Mozo66 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 235
Ahogy Fárosz mondja . A tőosztásról annyit , hogy ha így csinálod gyakorlatilag azok is új hajtások , mert a télen visszahúzódó törzs hajt oldalhajtásokat 3-5 esetleg többet is . Képzelheted ha évekig hagyod egy helyen akkor a második évben az új hajtások megint ennyit hoznak darabonként , az már 20 fölött lehet ...és így tovább . Tehát ezért kell szétültetni őket .

A ládás téma nem egyszerű , mert az eper sekély gyökerű , de nagy vízigényű növény és pontosan eltalálni , hogy mikor mennyi vízre +tápanyagra van szüksége , nem egyszerű . Erre az a javaslatom , hogy ha lehet minél nagyobb edénybe próbáld tenni . A 2-3 litereseket felejtsd el , legalább 20 - 30 literesbe próbálkozz , de ha egy tövet akkor a minimum legyen a vödör méret .

Csak annyit , hogy én amúgy barackkal foglalkozok , és vannak vödörben termő barackfáim , ha esetleg nem csak az epret szereted .
Előzmény: common (233)
fárosz Creative Commons License 2008.05.06 0 0 234

Common!

 

Általában azt az eper amelyik nem hoz indát, azt tőosztással lehet szaporítani. Magyarul összel ásóval kiemeled a tövet és annyi részre szeded szét amennyire mutatja.

 

Indával való szaporodást a növény maga végzi. Magyarul, hoz egy hosszú szárat aminek a végén megjelenik egy kis dudor. Ez növekszik, és mire látsz rajta 2-3 levelet, akkor már gyökeret is eresztett, oda ahol éppen van. Ugyan ez az inda tovább is mehet és újra új növényt nevel.

Ezeket az új növényeket összel áttelepítheted ahová akarod.

 

A balkon és a cserepes futó eperrel kapcsolatosan csak rossz tapasztalataim vannak. Soha nem gyömöszölnék cserépbe olyan növényt aki a szabadföldben érzi jól magát.

Na mindegy nekem ez a véleményem.

 

Szerintem keress rá a tulajdonság alapján, és utána olyan epertövet vásáróljál aki mellé növényjelölö van tűzve.

Előzmény: common (233)
common Creative Commons License 2008.05.05 0 0 233

"tőosztással akár kacshajtással "

Ezek a fogalmak pontosan mit jelentenek? Ugy kb. sejtem, de nagyon nem vagyok otthon a temaban. Elvileg mikor/hogy szokas az ilyesmit csinalni?

 

Előzmény: Mozo66 (232)
Mozo66 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 232
Na annyit a dologról , hogy nem a kimerüléssel van a bibi , hanem a sűrűsödéssel . 2-3 év után annyira besűrűsödnek a tövek , hogy rengeteg , de apró virágot fog hozni, meg persze termést is esetleg legvégső esetben nem is hoz termést . Persze megoldás lehet , ha alaposan kiritkítod , de sokkal jobb , ha akár tőosztással akár kacshajtással új helyre telepíted . Így el lehet kerülni a talajuntságot , valamint megfelelő talajszerkezetet lehet kialakítani .
Előzmény: common (226)
common Creative Commons License 2008.05.05 0 0 231

Hat, hogy a ladaba ultetett kuszo eper tenyleg kifarad-e ~2ev utan.

Es ha igen, akkor hogyan lehet megujitani?

 

Előzmény: fárosz (230)
fárosz Creative Commons License 2008.05.04 0 0 230
Magyarul mi is a kérdés?
Előzmény: common (229)
common Creative Commons License 2008.05.03 0 0 229
Egesz konkretan nem szabadfoldi eperrol volt szo, hanem ilyen ladaba ultetett kuszo eperrol. Eperfacska v. mittomen minek nevezik.
Szal ezeket az epreket indarol lehet ujitani???
Előzmény: fárosz (228)
fárosz Creative Commons License 2008.05.02 0 0 228

Common

 

Ez szamárság akárki írt ilyet. A szabadföldi eper saját magát újjitja!

Az igaz, hogy állitólag 3 évente új helyre kell(?) ületetni. Bár nálam már 20-on éve van egyhelyen, bár az is igaz, hogy én az Öngyógyitó kiskert módszere szerint ápolom a kertemet, biztu ezért. Szóval, ha új helyre rakod át őket, akkor a kiszedett töveket ülteted át, oly modon, hogy amennyiben lehet szét szeded a töveket. Valamint ha indát hozott akkor a gyökeret eresztett indás-tövet ülteted el. Mind ezt összel.

Előzmény: common (226)
vm.aniko Creative Commons License 2008.05.02 0 0 227
ez biztos,hogy nem igaz:)esetleg a föld merül ki ahová az eper van ültetve és nincs benne elég tápanyag.
Előzmény: common (226)
common Creative Commons License 2008.05.02 0 0 226

Sziasztok!

 

Azt olvastam valahol, hogy 2 ev utan annyira kimerul a foldieper, hogy uj novenyeket kell palantalni. Igaz ez?

 

Ezeket a "nem kimerult" palantakat hogyan szaporitjak? Csak nem magrol???

 

Koszi!

fpa Creative Commons License 2008.04.28 0 0 225
Es milyen foldbe ultetted?
fpa Creative Commons License 2008.04.28 0 0 224
Szia Zita2!:) Nagyon orulok, hogy ezt irtad ;)) Mindenkeppen venni fogunk, ha nem kapunk majd palantakat, akkor mi is magot vetunk! :) Koszi, udv, Fpa
Előzmény: zita2 (223)
zita2 Creative Commons License 2008.04.28 0 0 223
Szerintem érdemes megpróbálni, ha van elég helyük. Nekem három éve van két balkonládányi hónapos szamócám, amit magról keltettem. Nagyon szépen nőnek és teremnek, az első virágot idén pl. február végén (!) hozták. Most épp mogyorónyi zöld termések vannak rajtuk. Pedig szegények kicsit sűrűn vannak egymás mellett. Gyakorlatilag novemberig folyamatosan terem. Télen is kint van, nem szoktam behozni.
Előzmény: fpa (217)
fpa Creative Commons License 2008.04.28 0 0 222
Ertem. Koszi :)
Előzmény: fárosz (220)
fárosz Creative Commons License 2008.04.26 0 0 221

Akkor ezek szerint ketten már biztos, hogy örülünk.

Pár darab dughagymát és körömvirágot ültettél közéjük ill.melléjük?

Előzmény: taormina1 (219)
fárosz Creative Commons License 2008.04.26 0 0 220

fpa!

 

Én úgy gondolom, hogy  keress rá a balkoneper vagy futóeper, vagy ampolnába ültethető eper címszó alatt, a fajtára. A legtöbb fajta szabadföldi, ezek csak mérgelődést fognak okozni. Azon túlmenően, hogy el is pusztulnak.

 

 

Előzmény: fpa (217)
taormina1 Creative Commons License 2008.04.25 0 0 219
Tele! Mindent elöbb csinál, mint mások.
Előzmény: fárosz (218)
fárosz Creative Commons License 2008.04.25 0 0 218
Gondolom mára már teli van virággal!?
Előzmény: taormina1 (216)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!