CHP- Alistál mellett 3kilométerre - Bélle tanya, a régi kastélybol, aminek az alapjai vannak már csak meg, és ahonnan a háromszoglet alaku téglát hoztuk.
a G A gróf Apponyi tégla hőgyészről(az álltalam ismert 4 db 1 ike).Az S függőlegesen áthúzva( ha ezt hívod dollárosnak)Dúzsról van ,és a horgonyossal 1üt került elő.Kívülről megnéztem a Bolondvárat(belülről is meg fogom majd),és meló közben néhány Frank Miska Fiaival gazdagodtam.
Helyesbitenék, a téglagyár a II.világháborúban súlyosan megsérült és tönkre ment.Az 50-60-as években még termelt részlegesen(ATK),de nem volt életképes és nem volt jövője,igy bezárt.
Van úgy, hogy egyszer csak megvilágosodik az ember, oszt' nem is érti, hogy-hogy nem jött rá a kézenfekvő dolgokra.
Már többször és többen fellőttük az esztergomi HP.gl tuglát. Ma döbbentem rá, hogy nem is Hp.gl, hanem Hp.gt, csak halovány a t bötű vízszintes szára. Ha így van akkor a lehetséges megfejtés: Hercegprímási gőztégla gyár. Valamelyik, tán a 2. katonai felmérés térképen ilyen néven szerepel az egyik egomi téglakészítő műintézet.
Üdv mindenkinek,még az ivócimboráknak is! Akinek már megvan e két tégla ,az jegyezze be melléjük,hogy Nuber György épittette fel a téglagyárat Katymár községben 1924-ben,amely 80 embert foglalkoztatott és évente 2-3 millió téglát és cserepet gyártott.Az államositás után, Állami Téglagyár Katymár néven üzemelt ,amig ki nem találták,hogy túl közel van a határhoz,akárcsak a hercegszántói. Akinek viszont még nincs ezekből,no az jelentkezzen 1-1 darabért(egészért).