Nem ördöngős dolog megcsinálni a vasszerelést. Ha statikussal megtervezteted, már meg is van, hogy mit, mivel és hogyan kell csinálni. (Szerintem még egy két tanácsot is ad a megvalósítást illetően.) Aztán jönnek okos emberek, a "nem így szoktuk" szöveggel. Ha az idő nem szorít, én sk csinálnám. Ha biztos akarsz lenni, betonozás előtt kihívod, hogy nézze meg, egy látogatásért csak nem kér eget verő összeget.
Nekem nettó 220.000 Ft/tonna árat adtak alapba és koszorúba, úgyhogy a tiéd még olcsó is. Úgyhogy magam csináltam az összes vasszerelést a háznál. Nem bonyolult egyáltalán.
Méreteztesd meg a statikussal a monolitot, kérjél rá árajánlatokat, és meglátod, hogy érdemes-e vele foglalkozni. Ha megvalósíthatósági vagy gazdasági szempontok nem mondanak mást, akkor mindenképpen javasolt a monolit.
Ha maradsz a gerendásnál, megfontolandó a meglevő födém teljes elbontása is, de az nyilván pénzbe kerül, míg ha meghagyod, az olcsóbb, viszont belmagasságot foglal.
Nálam is gégecsőben megy a fűtéscső az aljzatban, de a gégecső nem mindenhol jön fel az aljzatból. Sajna nem volt ott a beton leöntésénél, így nem láttam, hogy mekkora darabon maradt ki a gégecső. (Külön hőszigetelés nincs.)
Mi is most építjűk be egy régi kockaház tetőterét. A födémen csak salak volt ,azt kiszedtüka téglatálcákból,helyére a polisztirol golyócskás könnyűbeton került.Nekünk G gerendás és F gerendás a ház,és egy méteres távolságra vannak egymástól,ezért a kőműves a femüvel együtt azt találta ki,hogy a két gerenda közé befúrtak,mindenhová két 12-es vasat,amit leöntöttek betonnal,így összefogva a koszorút,mintegy mesterséget gerendát képezve.Így próbálták meg összefogni a házat. Majd 5-6 cm beton kerül ezeknek a tetejére, azt hiszem vashálóval. Üdv,Brigi
Statikust természetesen hívni fogom, ő ismeri a viszonyokat, inkább arra gondoltam, hogy az itteniek tapasztalatát kérem segítségül érveket hallgatva pro és kontra monolit födémet illetően.
A házunk közepén egy főfal fut végig, így a max fesztáv kisebb 5m-nél. Ha már szóba került a nm-énkénti vas tömege, erre mennyit tippeltek? És sima aljzatbeton vasigénye mennyi?
Nekem a statikus azt mondta /ha jól emlékszem/, hogy m2-enként kb 100 kg vassal számolhatok. De nekem az áthidalandó fesztáv 8 méter. Ettől viszont nagyban függ a vas mennyisége. Neked szerintem jóval több vassal kell számolnod.
Egy monolit fodembe sok vas kell, es az sokba is kerul.
Nem mindegy milyen fajta gerendakkal keszult az a teglatalcas fodem. Vannak gyengebb meg erosebb gerendak is. Nekem valami durvabbak vannak, ugy szamolta ki a mernok hogy a monolit beton reszben a gerendakra terhel. Igy valamivel vekonyabb lehet, es kevesebb vas is kell bele. A feltoltes ki lett szedve a gerendak kozul, es perlitre cserelve (akkor az volt a szokas), lehetne hungarocell gyongyre is pl. Sot, a rajzon az van, hogy a feltoltes a gerendak kozott pupos, es a gerendak felett van extra vasalat. Tehat az uj fodem alulrol bordas, a bordak kulon vasalva tkp gerendakkent is szolgalnak a meglevo gerendak felett. Nem en csinaltattam, keszen vettem, csak megkaptam hozza a dokumentaciot.
Adott egy kb 10x10m alapteruletu kockahaz, amely atepitesre var. Ennek resze lenne a tetoter bovitese is, ami felvetette a fodem kerdeset. Nevezetesen, hogy bontsuk, ne bontsuk, hasznaljuk zsalukent, vagy hagyjuk bent, de epitsuk "ra" egy uj gerendas-belestestes verziot, stb.
En hajlanek arra, hogy a meglevo teglatalcas-gerendas 50 eves fodemet (nyilvan alulrol megtamasztva, hangszigetelessel ellatva) zsalukent hasznaljuk egy monolit fodem megepitesehez. Mennyire agyament az otlet?
A terven ugy szerepel, hogy a meglevo fodem marad, es a koszorura terhelve letesul egy gerendas-belestestes fodem. Nekem ez nem szimpatikus. Sokkal jobban tetszene egy monolit fodem. Es, ahogy irtam, ha nem muszaj, ki se szednem a meglevot. Milyen koltsegei vannak a monolitnak ebben az esetben? Pl zsaluzni a szo szoros ertelmeben nem kell. Vasalni nyilvan igen, meg elteriteni a betont, amit a mixer hoz. Nagyon hudesokkaldragabb lenne, mint a gerendas?
A komuves monolit arajanlataban 4500ft/nm a zsaluzas. a vasszereles 7500ft/mazsa (ezt szamszerusititek nekem? Nem tudom mennyi kell a durvan 120nm tetohoz.) A betonozas vibralva 2500ft/kobmeter.
Nálam 4 cm lépésálló szigetelés van az aljzatbeton alatt, ahol a fűtéscső megy ott 2 cm. Tehát a 6 cm aljzatbeton nincs elvékonyítva, hanem a szigetelés vékony ott, ahol megy az ötrétegű fűtéscső. A csövön nincs külön szigetelés.
(Most jóval vastagabb szigetelés kerülne az aljaztbeton alá.)
Felújítok egy régi melléképületet irodának. Mivel nem szeretnék falon futó csöveket, és úgyis új lesz az aljzat, gondoltam a radiátorokhoz vezető (ötrétegű Al-Pex)fűtéscsöveket a padlóban helyezem el.
Kérdéseim:
Hova tegyem a csöveket, a hőszigetelőre, valahogy (esetleg hőkéssel) bele?
Külön leszigeteljem a csöveket? Ha igen, mivel?
Milyen távolságban vezessem a faltól (hosszában át kell vinnem a helységen)?
Összesen 4 cm esztrich elég, vagy a cső miatt kevés lesz?
Már kaptam segítséget itt a tégla lábazat felrakása ügyében, viszont lenne még egy kérdésem. Fugázásnál, milyen anyagot használjak hogy ne legyen "mészkivirágzás"?
Az elmúlt héten estünk át ablakcserén, ehhez kapcsolódóan szeretnék tanácsot kérni.
A kiválasztott ablakok 80mm-es Aluplast 7000 profilból, 1.0-s üvegezéssel készültek. Néhány hónap mulva az ablakokat körülvevő házat is szeretnénk egy dryvit szigeteléssel kicsit korszerűsíteni.
A kérdés az lenne, hogy addig mi legyen az ablakok körüli PUR-habbal.
Amiket eddig tanácsoltak: - Úgy kell hagyni, majd szigetelés előtt levágni. Addigis a felesleges, levágandó habot "eszi" a napfény. - Le kell vágni, és vékonyan bevakolni, ez majd úgysem fog látszani, mivel szigetelésnél ide rá kell fordulni egy hungarocel réteggel. - Le kell vágni, és sziloplaszttal víz és UV állóvá tenni, majd szigeteléskor ezt eltakarni hungarocellel.
Ha valakinek van ilyen irányu tapasztalata, kérem ne habozzon publikálni ;)
Nyilván volt már róla szó, de nem tudom végignézni a topicot, ezért kérek szépen segítséget. Vettünk egy lepattant lakást a III. kerületben, és hamarosan felújításba kezdünk. Tudomásom szerint létezik úgynevezett "vállalkozói szerződés", melyet a kivitelező céggel érdemes kötni. Be tudna valaki linkelni egy ilyet? Köszönöm előre is.
Szárazon gérbe vágod, fejre fordítod, majd sziloplaszt, építőipari ragasztó ( sziló jellegű, pl: soudal 1300ft és bika erős) úgy nyomod hogy a szélén a rugalmas részen ne nyomódjon ki alóla. Óvatosan rakjad saroktól kifelé simítsd a kádhoz. Ha tudod kérj segítséget, ketten könnyebb, mindenhová ragad de letakarítani csak hígítóval tudod a csempét. ( papír törlőkendő a legjobb. )
Jo napot! A hidegburkolas PhD-itol kerdeznem. A kad es a csempe talalkozasanal fol szeretnek ragasztani "szilo"-val egy olyan... lecet, neve is van, de nem tudom, ami a vizet visszatartja vagy mi. Igen am, de hogy kell? Ugy hasznalom a szilot, mint valami ragasztot, es a hatlapjara kenem, majd ranyomom a feluletre (a ket vegen van ilyen elvekonyitott felfekvo-pereme), avagy nem igy, hanem csakis a peremnel letesitek 1-1 csikot, mintha fugaznek? Hogyan kell? Koszonom tisztelettel.
A ondom az lenne hogy osszhanga kellene hozni az elkepzelesemet az arakkal, es akkor konnyebben tudnek donteni, hogy mi az ami megvalositato, es belefer a keretbe es mi az ami nem. Mennyi lenne ha mindenre keresnek valakozokat, es mennyi lenne ha ey ceget megbiznek az egesszel hogy vegezze el. Illetve C terv hogy en csinalnam magamnak, max a tetofedest vegeztetnem massal.
oldalt a hazhoz szeretnek epiteni egy garazst, es annak a tetejere egy szobat, amibe a bejaras az emeletrol lenne.A garazsbol nem lenne bejaras az epuletbe.
Bocsi a kepekert, de csak paintban tudtam most dolgozni, es nem teljesen meretaranyos meg szabalyos.
A tervező tervezzen, a kivitelező mondjon árat, ne fordítva! Viszont érdemes mindkét félnek minden ötletét maghallgatni. De legelőször, mint mondtam, neked legyen meg a terved, nehogy potyára fizess a tervezőnek, ha kiderülne anyagilag mégse fér bele. Szerintem az árakról célszerű először itt a fórumokon érdeklődni, Házépítés költségei és az Építési normák, díjak, órabérek c. topikokban, vagy akár máshol is. Aztán részletesebben puhatolózni a környéken. Ha van konkrét elképzelésed, abból segítek tervszerűt kreálni és mennyiséget számolni.
A hozzáépítés miatt egy statikust érdemes lenne bevonni, akár talajmechanikai vizsgálatot is készíttetni. Ez kb 50-60000 Ft. De ha tudod, hogy a meglévő épület milyen alapozással készült, akkor talán elhagyható ez a vizsgálat. Bár az eladásra készült házak nagyrészének méretezéseiről nem mindig célszerű bármiféle következtetést levonni a műszaki megalapozottság tekintetében. A garázsból lesz belső átjárás a meglévő épületbe?