Különben érdekes dolog ez: 3,5m3 sóder kb 15e forint, 10q cement kb 30e, összesen 45e és még a vizet mg a munkát nem is számolom. Ennyiért szerintem simán kivisznek 3m3 mixerbetont is....
Köszi tippet A tűzépes is kb. ezt számolta ő is a sodret mondat, hogy vigyek többet mert boszantó tud lenni ha az utosó metereken fogy el, cementet meg bármály barkácsáruhazban lehet kapni ha elfogy akár vasárnap du. is mig a sóder minimum 1 napos határ idővel szállitják ki.
Azt ne felejtsd el, hogy az alapanyagok térfogatához képest a bedolgozott beton kb 20-25%-ot veszít a térfogatából, tehát 3m3 betonhoz alaphangon 3m3 sóder és 10q cement kell kb. Sóderból szerintem még ennél is többet rendelj, mivel általában mérlegelve adják ki, így a mostani nagy esőzések miatt lényegesen több vizet vásárolsz sóder árában, mint szeretnéd.... és utólag kihozatni 0,5-1m3 sódert drága dolog a szállítás miatt. (cementet viszont könyebb pótolni, mivel 2-4-6 zsák simán elfér egy személykocsiban is)
mit vacakoltok: egy lapát cementhez négy lapát sóder, víz meg érzés szerint, hogy jól eldolgozható legyen.... így szoktuk.... :D
Ha tudományos akarsz lenni, akkor közös mértékegységre hozod: 1m3 sóder kb 1.8t, egy 25 kg-os cementes zsák (45x30x15cm) kb 20liter, tehát 1m3 cement kb 1,25t Egy C12 betonba 285-330kg cement kell 1m3 sóderhoz (képlékenységtől függően), azaz kb 1 térfogatrész cement, 4 térfogatrész sóder..... :)
Kellene egy kis segitség járdár akarok csinálni szimpla gyalog járda lenne és ennek az anyagát akarnám kiszámolni a méretek 15m hosszú 1,3m széles 0,15m vastag ha jól számoltam ez kb. 3m3 ennek szeretném a soder, cement vonzatát kiszámolni a tűzépen azt mondták hogy, a kültéri betonnak cement 50 kg soder kb 130-150 liter, víz 25 liter a vízet azt kitudom mérni mert van 25 L hordóm a cement adott mert 25Kg/zsák de a sodert szemre ? bármilyen tippet, hozzászolást szívesen veszek.
Én speciel nem kedvelem a szabálytalan köveket, a felfekvésük problémás lehet, meg a felületük is, ha járni kell rajta, márpedig azért van :) Bár a képről nem derül ki, hogy mennyire sík vagy nem sík a felülete. Gondolom, a fröccs a vízszintezéhez kell :)
Az attól függ, hogy milyen burkolatot szeretnél, milyen elemekből. Mivel már van egy beton alapod, én javasolnám, hogy ne homokos ágyazással csináld, hanem ragasszad rá cementes habarcsba, vagy valami ehhez való ragasztóba a járdalapokat. Ezen még a gaz se fog kinőni :) és szép sík felületed lesz.
Kérdésem az lenne, hogy meglévő, beton burkolatra milyen módon lehet, illetve érdemes lerakni térkövet? A meglévő burkolat nem teljesen sík, ezért alap lerakása mindenképp szükséges.
Ezzel kapcsolatban a kérdésem az lenne, hogy milyen szemcsenagyságú sóderből, milyen vastagságban, és sorrendben érdemes az alapot megcsinálni, illetve a fugához milyen szemcsenagyságú sóder/homok szükséges?
Van aki felszedi a járdát/kocsibeállót, eltávolítja a gyökeret/gyökereket, majd visszabetonoz...
Van amikor a növény nem sínyli meg.
Ha van hely én meghagynám a beton, és ráraknám a térkövet. (De akkor nem nyílna ki a garázsajtó.)
SOS tanácsot kérnék! 2 hét múlva kezdődik a felújítás nálunk, melynek részeként a kerti járdákat is kicseréljük szép térkőre. Van egy gyönyörű 15 éves diófánk, amit még az előző tulajdonos ültetett, nem éppen szerencsés helyre: a ház és a garázs közé. A fa gyökerei már a mostani csúnya, régi betonlapokat is felnyomták kicsit, aminek következtében nehezebben nyílik a garázsajtó. A férjem szerint a fát ki kéne vágni, mert csak "rosszabb lesz" és a viacolor-követ is szét fogja bontani, amit nem kevés pénzért csináltatunk. Nekem meg vérzik a szívem: diófát kivágni?! Van megoldás? Milyen távolságban köveztessünk, hogy a gyökerek ne romboljanak? Vagy tényleg a kivágás a célszerű? Minden tanácsot előre is köszönök! (Nagyon amatőrök vagyunk...) Widus
Ezen agyalok én is, hogy betonból csinálnám 10cm vastagságban. Harmadába kerülne az anyag, mintha térkövezve lenne. Talán nem annyira szép, mint a térkő, de gyorsabb és olcsóbb megcsinálni. És az említett színezéssel talán sokkal esztétikusabbá lehet tenni. Úgy hogy engem is érdekel ez a színezés. Amit eddig én olvastam, az betonfesték volt és utólag kell felhordani a betonra.
Hasznalt mar valaki betonszinezot? Ez valami por, amit a cement aranyaban (x%) kell belekeverni a betonba. Ezzel lehet hazilag szines terkovet is kesziteni. Linket most nem tudok, de googleban talatam Mo-n is. Terkonel sokkal olcsobban lehetne szines jardat csinalni vele. Nekem spec. az autobejaroba lenne majd jo...
Tavaly készítettem betonozott kocsibejárót. 16-20 cm beton 100-80-100 cm osztásban, középen föld. Kényelmesen ki lehet szállni a kocsiból, és nem mellé lép az ember, ami esőben jó. A gyerekek rajzolnak rá, bicikliznek, szaladnak rajta.
Tudom kicsit vastag lett, de vékonyat nem akartam, 3 hét után meg a rakott kamazt bírta. 2,5-3 méterenként raktam bele egy vékony deszkát. A sódert olcsóbban katam, mint amiért a szemetet elviszik. A 7 köbméter sóder alig került többe, mint amibe a 3 köbméter került volna. (Csak az egyik vállalkozó kamazzal a másik aviával dolgozik.)
A térkő jobban tetszett volna, de nem tudtam megfinanszírozni.
A mostani barkácsáruházas reklámújságban találtam ezt a leírást térkövezésre:
A burkolat lerakása:
1. Először megfelelő vastagságban távolítsuk el a felszíni talajréteget, majd terheléstől függően, 15 cm vastagságban készítsünk teherhordó zúzalék ágyazatot.
2. A zúzalékot 10 cm-es rétegben terítsük le, ez lesz a víznyelő rétegünk.
3. A tömörített réteg szintjének a végleges burkolat magasságához képest kb. 10-12 cm-rel alacsonyabban kell lennie, mint a végleges kőburkolat szintje.
4. Ezutánrakjuk le a 3-4 cm vastagságú, finomszerkezetű zúzalékot, kavicsot, esetleg homokot. Ezzel az ágyazattal kell kilakítanunk a végleges lejtést is, erre már nem szabad rálépni.
5. Ebbe a laza ágyazatba rakjuk le a kiválasztott térburkolatot, szintjét úgy kell megállapítani, hogy az 1 cm-rel magasabban legyen a végleges szintnél.
6. Ezek után töltsük meg a térburkolat felületét száraz, finom szerkezetű homokkal.
7. Új térburkolatunk lerakása után azonnal használhatjuk.
Az 1. és 2. pont kusza számomra. Először 15 cm zúzalék jön aztán 10? Vagy csak elírás?
Meg aztán a 6.-ban megszórom homokkal és aztán? :)
Erre nem tudok pontos választ adni. Én is inkább érdeklődöm.
Én tennék legalulra egy vékony betonréteget is és esetleg némi síkhálót is tennék bele, hogy ne süllyedjen meg. Több helyen láttam így a síkhálót leszámítva, de attól még lehet, hogy tettek bele.
És hogyan lehet védekezni a járdalapok között kibúvó növényekkel?
Arra gondoltam, hogy egy aljzatbetont csinálva a járdalapok alá ez valamennyire kiküszöbölhető és így a járdalapok süllyedésétől se kell annyira tartani. Viszont az alábetonozással elveszti azt a számomra szimpatikus előnyét a járdalap, hogy ha valami csövet kell alatta a házhoz/háztól elvezetni, akkor nem kell feltörni, hanem utána kivehető-visszatehető nyom nélkül.
Szerintem meg kéne próbálni valami gyomirtóval, ami nem káros a talajnak, környezetnek. Vagy kiönteni bitumennel. Vagy vannak olyan dilatációt felvevő rugalmas anyagok, amit nem kell hevíteni, kenhető szigeteléseknek nevezik, ami szintén jó lehet. Más ötletem most nincsen.