Na nem akarok nagyon tovább OFF-olni, efelett pedig elsiklottunk, nem tudja senki sem a választ?:) "EX-hez, esetleg EX limitedhez utólag lehet elektromos csomagot beszereltetni márkaszervízben?"
"Ilyenkor a biztosító ad némi pénzt a banknak az pedig a maradék hitelt és kamatait tőled kéri" Ez leginkább akkor fordul elő, ha cascomentes a hiteled. Mert valamilyen minimál casco ilyenkor is be van építve a hitelbe, de te abból pénzt nem látsz egy kár esetén. Ha tiéd a casco, akkor talán még lehet valamit "ügyeskedni". Sőt, ahogy írtad, valóban, ha szarul jött ki a dolog, mert pl. 0%befizetővel 120hónapra vetted a kocsit, akkor nem akarod vad dolgot írni, de talán az első 5-6évben a kocsit többet avul, mint amennyivel te lógsz a banknak. Ha ui. 1 év alatt befizettél a banknak 600ezret, abból kábé 400ezer a kamat, 200ezer a tőke, tehát 3millió hitelből még 2.8millával tartozol, a kocsit viszont már kettőt sem biztos, hogy ér, 1 éves korában. És ha ilyenkor gáz van, a biztosító fizet a kocsi értéke alapján, tegyük fel nagyvonalúak és 2 millát fizetnek, a bank még követel rajtad további 800ezret.
u.i: Ezek a számok nem pontos kalkulációk, csak hasra beírtam őket, de az arányok ilyenek.
Ezt anno én is olvastam, de itt van "kárért felelős személy". Lopás esetén a biztosító, csak a kikúrt eurotax érték alapján fizet, a bank pedig (bár lopáskor méltányosságból nem számít fel szerződéslezárási díjat), megfejeli a tartozás összegét az árfolyamkülönbözeti díjjal, ami adott esetben jelentős lehet...
Az általam felvázoltak mellett nagyjából Veled is egyetértek (nekem is szívást jelentett a kocsilopás, volt vmennyi hitel a Bertone-en, de az igazán nagy szarzsák a biztosítós piac). De azért esete válogatja. Ceeee-hez hasonlóan az utolsó mondatot kicsit erősnek érzem. Ha vki egy normális konstrukciót választ, nem eszetlenül ugrik fejest vmibe, nem akar váltani 4-5 év múlva horribilis szerződéslezárási/módosítási díjért, megteheti a havi 40-50 ezres kiadást, de ugyanakkor más lehetősége nincs, az belevághat. Rizikófaktor mindig is lesz, de enélkül ma Mo.-on akkor sokkal kevesebben jutnának lakáshoz, kocsihoz, bármihez. Nyilván van egy határ, ha vki az ésszerűség keretein felül válallja magát, az megérdemli. S az is igaz, hogy sajna nem várt fordulatok, az általad is említett totálkár, betegség, stb. is keresztülhúzhatja akár a józanok számításait is..:(
Ésakkó ahhoz mit szósz, Nyíregyházán a Sangyongot úgy árulják, hogy 700ezer befizetés, utána 11hónapig ők fizetik a részleteket. Aztán itt vége, azt már nem mondják, hogy utána mi lesz. 120hónapra havi 100ezer, vagy mi? Sajnos sok kereskedő csinálja azt, hogy az első időszakban nagyon alacsony a részlet, de aztán a második évtől 40, még később pedig 50ezer. És sokan beleugranak, aztán egy év múlva meg belebuknak :(
10évre csak az vegyen autót, akinek van pénze, csak éppen nem kocsira akarja költeni, hanem befekteti. Ha felveszel 4milla hitelt tegyükfel 6%THM-re, közben pedig azt a 4millát, ami a bankszámládon van, lekötöd 6%-os EBKM-el, akkor az úgy jó.
Mert az, aki 0 jövedelemmel vesz kocsit 0% befizetéssel 120 havi hitelre úgy, hogy az "első évben nem kell fizetni" akció van, annak rohadtul nem autót kellene vennie.
Erről jó múltkor volt egy cikk. Ha önhibádon kívűl válik használhatatlanná a kocsid (totálkárosra törnek, ellopják), és van érvényes biztosításod (CASCO), a bank köteles minden költséget megtéríteni. Ha nem teszi, akkor simán lehet perelni. (ha lesz időm visszakeresem)
Sztem az autó az egyik legrosszabb befektetés, ezért én soha nem vennék csak 4 évre autót, hiszen minél újabb egy kocsi, annál jobban avul, a legtöbbet pont az új kora és a 4.-5. éve között veszít az értékéből. Nyilván aki megteheti, nem rossz bebizotsítania magát a gyári garancia adta védelemmel. Talán csak mert soha nem volt különösebb gondom akár idősebb, 9-10 éves használt kocsikkal sem, én úgy vagyok vele, hogy ameddig elfogadható állapotban van egy jármű, valamint gazdaságossági, élvezhetőségi, esztétikai, ill. biztonsági szempontból sem vészes még a használata, addig elgurulhat alattam:). Vagyis azért, mert nem új, v. néhány éves, attól még nem feltétlenül kell rá súlyos pénzeket költeni (sőt!).
Ezért, ha végül összejön egy C'eed és a fenti kritériumoknak megfelel, akkor tuti minimum 7 évig fogom használni, de akár 10 évig is:).
" 120 hónapos hitel szerintem azon ábrándozó/reménykedő emberek eszköze akik nem tudják feldolgozni az anyagi lehetőségeik és az álmaik között tátongó szakadékot."
Hát például nálam nem így van, ugyanis 50ezer körüli havi részletet megterhelés nélkül ki tudok adni havonta a hiteltörlesztésre, egyébként meg nem tudtam volna venni új autót. Nem hiszem, hogy tátongana a szakadék e miatt
"Az a baj..." :) , hogy 10 év alatt nagyon sok minden történhet (sajnos). Pl. a kocsi totálkárosra törhet, vagy ellophatják. Ilyenkor a biztosító ad némi pénzt a banknak az pedig a maradék hitelt és kamatait tőled kéri. Kurva szar úgy autórészletet fizetni, hogy közben busszal jársz... És akkor még nem beszéltünk olyan dolgokról, hogy pl. jön egy komolyabb betegség a családban ami felboríthatja az anyagiakat. A bank vár pár hónapot és ha úgy látja nem fog menni ez a törlesztés elárverezik a kocsit semmi áron. A tulaj meg próbálja kinyögni a különbözetet. Tudom, hogy a fenti példák távolinak tűnnek, de sajnos ezek igencsak valóságosakká válhatnak egy pillanat alatt. Pl. párom off Hondáját egy hülye taxis totálkárosra törte. És az a kocsi amit 8-10 évre tervezett használni 3 évesen odalett. Azt meg egyáltalán nem tapasztalom, hogy azok akiknek bőven van pénzük 120 hónapos hitelre vennének kocsit. Ezek az emberek inkább 3-4 évente váltják az autóikat. A 120 hónapos hitel szerintem azon ábrándozó/reménykedő emberek eszköze akik nem tudják feldolgozni az anyagi lehetőségeik és az álmaik között tátongó szakadékot.
"...amit aztán tavaly szept 11.-én elloptak...:((( Talán még ide is belinkeltem a segélykérő hozzászólásomat + képeket. Később aztán csodával határos módon megtaláltam, de abban nem volt köszönet - egészen pontosan a kasztni 2/3-át egy albertirsai bontóban... Anyway, nem akkarom a részletekkel tovább OFF-olni a topicot."
Te voltál az? A kollégámnak tűnt fel a bontóban az autód.... :-(
Ő most valahol 295LE-nél tart a kocsituningban. :-)
Én is szeretem a változatosságot, ugyhogy 3,4,5 év körül, ahogy sikerül cserélek. Addigra lehet hogy lesz hibryd c'eed , de ha nem, faceliftes biztos. Na és persze csakis "kétpedálos " kell majd!
80 ezer forintba kerül + 2 évvel (200 ezer kilóméterig) meghosszabbítani a 2 éves garit.
Gondolom ez könnyen belealkudható az árba, vagy FIAT módra már adják a kereskedők alapból bele.
Szerintem korrekt ajánlat. Én most hosszabbítom meg a Megane 2 éves gyári garanciáját + 2 évvel, 139 ezerbe kerül. De nyugodtabban alszom. És nem is tartom meg egy autómat sem 4 évnél tovább, mindegy milyen márkáról van szó, vagy alapból mennyi garival adják.
Hogyne, már lassan másfél éve követem a dolgokat..:) A C'eed első pillantásra szerelem volt. Más kérdés, hogy az igaz szerelem viszont az Astra Bertone Coupe, amelyből fél éves keresgélés után sikerült is tavaly májusban vennem 2002-tes, 1.8-as egy gyönyörű, megkímélt példányt... ...amit aztán tavaly szept 11.-én elloptak...:((( Talán még ide is belinkeltem a segélykérő hozzászólásomat + képeket. Később aztán csodával határos módon megtaláltam, de abban nem volt köszönet - egészen pontosan a kasztni 2/3-át egy albertirsai bontóban... Anyway, nem akkarom a részletekkel tovább OFF-olni a topicot. A lényeg, hogy bár majd' 1 éve úgy voltam vele, hogy most 5-6 évig biztosan nem kell autóvásárlás témában ügyködnöm, az élet sajna másképp hozta. Mondjuk amilyen hülye vagyok, megint Bertone Coupe felé sandítok (egyáltalán nem lopják, a www.astra-coupe.hu klubbunkban én voltam az első...), de a józan ész (no meg most már a félsz is) inkább a C'eed felé terel... A gond inkább csak az, hogy a lopásügyön (nemrég zárult le) még a casco ellenére is 1.2 misit buktam, ugyhogy most se autóm, se pénzem, össze kell szednem magam anyagilag egy új autóhoz... ...vagy pedig engedni az igényekből és vmi 5-7 éves használt kompaktot venni másfél millió körül (amire perpill még szintén fel kéne vennem vmennyi manit).
Én azért nem vettem Fiatot (T-Jet), mert keveseltem a 2év garit. Ha minimum 5évet adtak volna, akkor lehet, most nem Ceedservice fórumot készítettem volna. :)
Ezen cikkek alaptétele az, hogy ilyen hosszú futamidőnél/tőketartozásnál az ügyfél összhátraléka (tőke+kamat) a futamidő utolsó 2-3 évét leszámítva általában magasabb, mint maga a kocsi értéke. Sztem viszont, ha vki nem csupán 4-5-6 évre veszi a kocsit, hanem - ahogy itt többen is - minimum 9-10 évre, akkor nem olyan borzamas a dolog, pláne, ha egyszerűen nincs más... Ha sikerül jó thm-et kifogni (nálam ez új autónál 0-5%-ot jelent), akkor a tőkén felüli minden egyéb tartozás összértéke is még elfogadható. Nincs mese, meg kell fizetni, ha sokat adnak hosszú időre. Sztem is inkább az árfolyamkockázat a nagy - 10 év alatt nagyon sok minden történhet. Ahogy az ország jelenleg áll, kb. 5-6, de azt sem tartom kizártnak, hogy esetleg 8-9 év múlva fogunk belépni az euro övezetbe. Az pedig közgazdasági tényként volt megfigyelhető a korábban már csatlakozott országokban, hogy a saját nemzeti valuta folyamatosan gyengült különösen a csatlakozást megelőző periódusban.
Néztem a beiget, ha nem lenne olyan pezsgős-beige, még jó lenne, de igy nagyon hm.. olyan nemistudom...Szóval, arra a következtetésre jutottam, hogy a Cee'dnek nincsennek valami jó szinei. Pl. a Linea, vagy az I30 színválasztéka sokkal jobb. Persze, emiatt nem fogok lemondani a Cee'd-emről!!! :)