Énis a Kis tekit ajánlom, ott értenek hozzá, viszont ha küldesz mailt, akkor tudok két tenyésztő elérhetőséget küldeni, egy hüllős ismerősöm szerint Ők megbízhatók!
Régen volt 2 ékszertekim, aztán elajándékoztam ismerősömnek, mielőtt kimentem külföldre dolgozni, évekre. Most visszajöttem, előreláthatólag maradok is, és úgy döntöttem, hogy egy görög teknőst szeretnék.
Budapesten keresek olyan üzletet, ahol tényleg megbízhatóak. Hallottam hírét, hogy egyes üzeltekben eléggé analfabéták az eladók az állotakat illetően, ráadásul néha beteget is eladnak. Ezzel kapcsoltban kérnék itt segítséget. Ha valaki tapasztalatai alapján tud jó boltot, vagy akár megbízható magánembert (tanyésztőt), aki kölyök görög teknősöket ad el, kérem írjátok meg!
Villamosról láttam a minap, de nem mentem be, a déli környékén van a Leguán állatker, ha jólláttam. A weblapjukat már megtaláltam, de hát ugye az nem mond semmit, hogy valójában milyenek. Ismeri valaki, megbízhatók?
A "zöld papír" is CITES-bizonylat. Belföldi tartáshoz elegendő.
Ha adásvétel merül fel, vagy külföldre akarják vinni, akkor kell a "sárga papír" (EU-s bizonylat). Ha megvan a "zöld", akkor az alapján a KvVM kiállítja a sárgát.
én virágföldet vásárolok a kertészetben, de szoktam keverni erdőben, vagy a Városmajoban összekotort földdel, jó az illata és amennyit elhozok, azzal nem rongálok meg semmit és még faforgácsot, fadarabokat, ami nem sérti a páncélját
Mivel nekem csak víziteknőseim vannak, közülük egy fajt sem érint a CITES engedély, gyakorlati tanácsot nem igen tudok adni. Egy viszont szinte biztos: utólagos beszerzésre nincs mód.
Adok egy linket, ott sok mindent leírtak már a görögteknősök tartásáról, szó volt már a CITES papírokról, a rendszeres félévenkénti kötelező fényképezésről, chip beültetésről stb. Nem akarok egy másik fórumnak reklámot csinálni, elolvasni viszont megérheti:
Egy biztos, hogy a "teknős kommandó" nem töri rád az ajtót, CITES engedély nélküli teknősöket keresve. Tenyésztés, esetleges eladás már problémás lehet.
A szárazföldieknek a legjobb a kerti vagy erdei föld, virágföldet ne vegyél nekik.
Köszi mindenkinek, aki segítő választ írt a kérdésemben! Az már biztos, CITES nélkül nem kell teki, még ha drágább is így! Remélem mielőbb megtalálom az én kis Tekimet!
Nem voltam elég világos. A példákat a szigorúság fokának megfelelően írtam, a vörösfülüekhez nem kell CITES engedély. Náluk behozatali tilalom van az EU országokon kívülről. Az EU-n belül tenyésztett vörösfülüek szabadon forgalmazhatók, a származást a kereskedőnek kell bizonyítani.
A mocsári teki egyedüli teknőse a magyar és az európai vizeknek, nincs konkurenciája. Ezzel szemben a vörösfülü eredeti helyén több teknősfaj is található, bennük kifejlődött a fennmaradásért folytatott harc, míg a mocsári egyszerűen ellustult. A vörösfülü ellenálóvá vált, elterjedése nagy területre terjed, különböző hőmérsékleti zónákban.
A térképen látszik, hogy a Nagy Tavaknál is megtalálhatók, ott pedig már elég hideg telek vannak. Lelkiismeretlen "állatbarátok" miután vagy megúnták, vagy rájöttek, hogy "kis kedvencük" 25-28 cm-re is megnőhet, sok esetben hazai tavainkba száműzik őket. A mi éghajlatunkon könnyedén áttelelnek, komoly konkurenciát jelentve ezzel a maflább mocsári teknősöknek. Nemes egyszerűséggel kiszorítják őket élőhelyükről, falánkabbak lévén a rendelkezésre álló táplálék mennyiséget erőssen megtizedelve. Ezért korlátozzák a behozatalt.
A vörösfülü egyébként nem igényli, nem is szükséges teletetni.
Amíg lehetett, milliós nagyságrendben hozták be őket Európába. Ebből a mennyiségből, sajnos, sok még fiatal korában elpusztult /cca 90%/, de még mindíg bőven jutott a fentiek alapján a hazai vizekbe.
Érdekesség: Amerikában hatalmas teknősfarmokon keltetik őket, milliószámra. Egy teki évente többször is rakhat 15-20 tojást. A kikelt tekiket nem etetik meg, 10-15 C fokon tárolják és szállítják őket szárazon, papírdobozokban. Esetleg több hónap is eltelhet a keltetés és a célbaérés között. Hol vannak az állatvédők?
A tenyésztőnek kellett volna adnia a CITES-t. Én úgytudom h nem lehet külön kérni CITES-t mert ha kiderül h nincs, elkobozhatják az állatot. Legalábbis én ezt az információt kaptam anno. Szerintem annyira nem fontos h kinek a nevén vannak. Érdemben jobb választ erre nemtudok írni:(
A tekiknek talajnak szerintem tőzeg+homok keveréket használj! V sima tőzeget. A virágföld nemjó mert vegyszerezve van. Bár mi is használtuk azt régen és semmi baja nemlett a tekiknek, de jobb nem kisélrteni a bajt.
Régen jártam errefelé, és pont most egy olyan témát boncolgattok, ami engem is foglalkoztat. Ugyanis... Van nekem a két görög tekim (Jenő és Benő). Benőnek van tenyésztői bizonylata, és CITES papírja is. Jenőnek csak tenyésztői bizonylata (zöld papír). Első kérdés, hogy kellene intéznem neki is CITES papírt, vagy ez elég? Esetleg a tenyésztőnek kellett volna adnia még a tenyésztői mellé? Másik kérdés, hogy a tekik nem az én nevemen vannak. Ezt be kellene jelentenem, hogy már egy ideje az én tulajdonomban vannak a jószágok? Gondolom igen, de a kérdés, hogy ez mennyire fontos, érdemes utána mászkálni?
És végezetül egy kicsit más kérdés. A szobai terráriumukban ki kellene cserélnem a földet. Eddig a kertből hoztam nekik, de mára már kicsit megváltozott a kertünk kialakítása, és nem tudok onnan hozni nekik. Esetleg virágföldet használhatok erre a célra? Milyen fajtát? Van erről valami tapasztalat?
Vfülú, kislány. Nem tudom, mikor született, kb fél tenyérnyi volt, mikor felajánlották, hogy aki akarja hazaviheti, mert mindig törik az akvárium. Még nevet is mi adtunk neki. Egyébként gyönyörű. Tavaly szereztünk mellé fiút is (azt is papír nélkül), merthát ki tudta, hogy kell. Azóta jól elvannak, igazi házasok. Hol veszekednek, hol békésen megvannak. Nem akarok kereskedni vele, meg ilyenek. Ha főzök,áltban kijön a lábam alá, ilyenkor beszélgetünk. Eddig nem is teleltettük, ill. magától bevonult egy hidegebb sarokba.
Elméletileg nem lehet, mert ha vhol bejelented h nincs a tekinek akkor még a tekid is elkobozhatják..:( Illetve simlizve megszerezhető, de egyértelműen a tekinek nem az eredeti születési dátuma fog rajta szerepelni..kivéve ha Te tudod h pont mikor született a tekid. Egyébként milyen fajta?
"(Mi bajom lehet belőle, ha nincs cites papirja a tekimnek? Egyáltalán mit jelent ez a papir?)"
Egyes állat- és növényfajok, ha az emberek nem változtatnak szokásaikon, kipusztulhatnak. Ennek megelőzésére jött létre a Washingtoni Egyezmény /Convention on International Trade in Endangered Species = CITES/ a veszélyeztetett állatok és növények kereskedelmének szabályozására. Több mint 160 ország csatlakozott hozzá, többek között hazánk. Veszélyeztetettségük mértékének megfelelően 3 kategóriába sorolja a hatálya alá tartozó mintegy 35.000 állat- és növényfajt:
I. Kipusztulással fenyegetett fajok, kereskedelmük csak speciális feltételekkel engedélyezhető.
II. Még nem áll a kipusztulás szélén, de az ellenőrizetlen kereskedelem miatt ez bekövetkezhet.
III. Azok a fajok, amelyek ökológiai veszélyt jelenthetnek az őshonos fajokra.
Például: a legkissebb szárazföldi, az egyiptomi teknős /Testudo kleinmanni/ a lelkiismeretlen kereskedelemnek tudhatóan Egyiptomban már gyakorlatilag kihalt.
Az európai szárazföldi teknősök mind a CITES hatálya alá esnek, ámbár még nem állnak /szerencsére/ a kihalás szélén, be kell őket biztosítani. A görög /Testudo hermanni/ is közéjük tartozik.
A vörösfülü ékszerteknős /Trachemys scripta elegans/ kiszabadulása esetén, mivel jóval agresszívebb, ellenállóbb, veszélyezteti hazánk egyetlen őshonos teknősének, a mocsári teknősnek a fennmaradását.
Ezért kell a forgalomba kerülő példányok útját követni, ezt szolgálná a CITES engedély.
A CITES-en kívül még helyi törvények is védik az állatokat, növényeket, pl. Magyarországon élő összes hüllő és kétéltű védett. Ezért nem lehet pl a mocsári teknőst fogságban tartani.
Elnézést, ez kissé hosszúra sikerült, remélem a CITES lényegét le tudtam írni.
Bátran ajánlom neked a XIII. Üteg u. 11. szám alatt lévő kisállat kereskedést. 320-1050 a telszámuk.
Mióta Marcipán meg van (valamivel több, mint 3 éve), szinte csak náluk vásárolok. Őt is ott vettem, és mindig nagyon segítőkész a tulaj. Általában ő van a boltban. Eredetileg állatorvos, de nem praktizál. Egyszer bementem hozzá, hogy vegyek társat Marcipánnak, és mondta, hogy nem adja el a tekiket, mert szerinte nem egészen egészségesek. Azért ilyet kevés kereskedő mond, szerintem.
Mi vidékiek vagyunk, de Pesten a K.stek.-ben vettük a Szegélyes teknősöket. A Görögök Kecskemétről vannak. Igazából szerintem nincs olyan kereskedés ahol mindig egyöntetűen egészséges állatot adnának el, arra rákell érezni h melyik az egészséges és melyik nem. Az üzletről bővebben, tok mailt küldeni ha írsz.(kutyamania88@gmail.com)
Mik voltak azok az ellentétes infók?
Ha tekit vásárolsz, szerintem jelentsd ki, hogy csak akkor veszed meg az állatot ha ad róla CITES papírt!! Ha nincs, akkor a későbbiekben ha erre rájönnek akkor simán elkobozhatják az állatot. Illetve tenyészteni sem tenyészthetsz úgy, mert a kicsiknek is CITES papírt kéne csináltatnod s ha rájönnek h a szülőknek sincs akkor megintcsak elkobzás lehet belőle.(Bekerülnek a pesti központba majd valamely állatkertbe) Gondolom h nem akarsz tenyészteni de ezek a tekik nagyon sokáig élnek, változhat az idő alatt az álláspontod. Nah, mind1 a lényeg h ha lehet ragaszodj a CITES-hez, akkor ellehet kerülni pár problémát. S ne vidd haza úgy a tekit h megigérik h majd küldik postán a papírt..ált. kamu:(( A CITES egy engedély, tartalmaz egy képet a tekid haspáncéljáról, meg születési dátuma stb. Most fejből nemvágom. Egyébként elméletileg ha meghaladja a teki a 10centi páncélhosszt akkor chippet kellene teteni bele, ahhoz asszem megintcsak kell a CITES.
Nos nagyjából előkészítettem a várvavárt Görög kistekinek a helyét, már csak a telekről kell földet meg faágat hozni neki...
Nagggggyon FONTOS KÉRDÉSeim lennének! Kettő db, és mindekettőre egymástól függetlenül várom a választ! Léci help!
Legfontosabb kérdés: Budapesten melyik az az álltakereskedés (KONKRÉTAN!), ahhonan érdemes vásárolni - megbízhatósági szempontból??? (Eddig két helyen jártam, mind2 helyen élből ellentétes infókat mondtak!)
Másik kérdés, mi van, ha olyan helyről vásárolok, ahol nem adnak cites papirt róla, mert - feltehetőleg - magánba tenyésztgeti a tekijét az illető? (Mi bajom lehet belőle, ha nincs cites papirja a tekimnek? Egyáltalán mit jelent ez a papir?)
Őszintén szólva nem vittem még orvoshoz, mert amilyen dokik vannak a környezetünkben az kataszrófa. Pár állatkánkat már sikeresen félrekezeltek amiben el is pusztultak. A macska és a kutya is kifog a tudásukon, nemhogy egy teknősbéka. De be is vallják, hogy ehhez nem igazán értenek. Egyszer kétem ki a tanácsukat teknősvitamin ügyben , de kevés sikerrel.
Van két darab 5 éves sárgafülű ékszerteknősöm. Az egyiknek egy ideje a bőre rózsaszín (ahol fehérnek kellene lennie). Amúgy normálisan eszik, mozog, stb. Már elég sokat kutattam a neten, hogy mi baja lehet, de nem találtam erre vonatkozó leírást a teknős betegségeknél. Van valakinek ötlete?