> Még a végén eljutunk oda, mint az az amerikai "tanulmány", hogy a Hummer a legtisztább autó.
Ezt már az eredeti TC-cikkben is eleve nevetségessé téve adták elő, holott szó sem volt arról, hogy a "legtisztább" lenne, csak annyiról volt szó, hogy egy Hummer ma kevesebb környezetterheléssel jár, mint egy Toyota Prius. És ez, ha nem is tudom a cikk alapján ellenőrizni, teljesen hihető. És még azt sem jelenti, hogy ne tenne "jót", aki Priust vesz. Mivel új technika, drága és rengeteg környezetterhelés is jut egy darab előállítására, vagyis ma egy konkrét Prius sem "környezetbarát", de aki Priust vesz, gyakorlatilag a jövő környezetbarát tömegtechnikájának a kifejlesztését finanszírozza.
Az egészből számomra az volt a tanulság, hogy nem szabad ostoba Greenpeace-színvonalon gondolkodni a környezetvédelemről, mert a dolgok bonyolultabbak, mint hogy rányomunk a kocsikra egy új marketinglózungot és valamelyik emissziós paraméterét javítjuk pár százalékkal. És ezt kéne tényleg tudatosítani az emberekben, és akkor talán nem láncolnák magukat az atomerőművekhez... miközben a régi fosszilis erőművek annyi CO2-t termelnek, hogy csak na. Egy ilyen kerítéshez láncolós többet árt, mint tíz Hummeres :(
Ennyi süketelést már rég hallottam... akkor mondjátok azt, hogy leszarjátok a környezetvédelmet, meg hogy nem hiszitek, hogy pár autó kipufogógáza felelős az egész globális felmlegedés paráért. Én is ezt mondom kb., és ilyen szellemben nézek most autót.
Ja, aki meg azt mondja, hogy ő a környezetvédelem miatt vesz kis motorral autót, az is ugyanígy süketel.
Még a végén eljutunk oda, mint az az amerikai "tanulmány", hogy a Hummer a legtisztább autó. Ne gyártsunk már ideológiát az önigazolásra, könyörgöm!
En sem szoktam, de a pulzusom azért megy szépen az egekbe... :) aki ilyen sebességkülömbség melett kijön eléd, attol el kéne venni a jogositványt, egyszerüen alkalmatlan.
en szerencsere alapvetoen nyugodt ember vagyok, meg csak villogni se szoktam az ilyenre. legutobb akkor villogtam, amikor eleg kozel kijott elem valaki, es a sebessegkulonbseg olyan 140km/h lehetett :)
Nem szeretném még hosszan ragozni a szennyezés témát, de még ezt hozzá teszem...:) Van egy 13 éves Volvo 850-em, imádom, nagyon kezes kényelmes és praktikus autó, senki nem irigyel érte, senki nem néz úgy rám vele mint egy szennyező szemét terroristára, holott többet fogyaszt és sokkal több (többször...) komoly káros anyagot köpköd (CO, NOx, szoval ami mérgező...) mint a másik két autóm, melyek erősebbek.
Úgy látom mi itt pontosan egyforma dolgok miatt szoktunk agyvérzést kapni ! :D Nincsen semmi bajom azzal aki 97-el előzi a 94-el haladó kamiont ha ennyit bir az 1.4-es verda, nem lenne szép dolog, viszont egy dolog uncsi, a kisautó tulaj bármint mondhat a szemét szennyezőre, a másik irányba viszont már gusztustalan megkülömböztetés... :) Tetszik ez az egyenes szöveg ami itt megy ! :)
Arrol mar nem is beszelve, hogy ezeknek az onjelolt keresztes lovagoknak vajon gps altal hitelesitett orajuk van, hogy tudjak mennyi a pontosan 130? Ehh :)
Azzal mondjuk legyen boldog, ha muszaj sietnem akkor kikerulom jobbrol, hatha mindketten osszetorjuk magunkat... de a konvojozas az rohadt idegesito, benzinpazarlo es veszelyes tud lenni. Amikor pedig mar felgyult 2-3 ilyen egy kamion mogott, mar eselye sincs egy tisztesseges autonak sem. Johet az anyazas, aztan vki egyszer csak hibazik...
Meg ezek szoktak voroslo fejjel 125-tel a belso savban feltartani, mert ok tudjak hogy csak annyival szabad menni, es mindenkinek a qrva anyjat akinek jobb autoja van, meg gyorsabban akar menni.
De még ha nem is, akkor sem sokkal takarékosabb...
530i 1000km-et megy 70 literrel 140-es stabil tempóval, szerintem ez nem egy rémes szennyezés, és 140km/h = 2600-as fordulat, semmi zaj, kényelem, tiszta zene, hallod amit mond az utas...stb :)
Es akkor meg azt a reszet nem is pedzegettuk, amikor az alulmotorizalt autok miatt gyulik fel a kamionok mogott kilometernyi sor... Vicc amilyen autokat kinalnak ma, 1.4es motor, 70-90 le, klima, boven 1200 kilo felett, lehetoleg kombiban. Na ha azt meg meg is pakoljak, akkor igazan tuti. De kornyezettudatos a tag, mert 1.4est vett. Nem is ertem miert nincs erre veszelyessegi szorzo a biztositoknal. :)
A fogyasztás egy érv anyagi szempontbol, természetvédelmi szempontból szerintem giornalista elmondta a lényeget. Ha ennyire érdekel a természet, akkor gondolom utána néztél hogyan, miböl, mivel gyártották a fábiat, kiváncsi lennék mennyire volt a gyártása környezetbarátabb mint egy kézzel gyártott Pagani Zondáé ami ráadásul sokkal kevesebbet lesz használva, kérlek, ne gyere ezzel...:)
Egy korszerü 911 Turbo 13-14 litert fogyaszt átlagosan, ez kb annyi, mint 20 éve a "nem szemét sznob" ember autója, most miért szemét a tulaj ? :)
Az hogy téged esetleg nem érdekel hogy milyen egy autó teljesitménye csak rád vonatkozik, és szép dolog hogy gondolsz a környezetre, de azért ne hülyézzük azokat akik szeretik, élvezik az erős gépeket, lehet hogy más téren sokkal kevésbé szennyeznek, mint te.
Ggerg: egyet értek, de ne provokáljunk mert kikapunk. :)
Ha ezzel azt akarod mondani, hogy mindenki helyesen jár el, aki megveszi a nagy batár SUV-okat, meg ál-terepjárókat (amelyek kétszer-háromszor annyit fogyasztanak, mint egy normális autó), csak azért, hogy villogjon velük, akkor Te vagy az ökör! Ha meg nem hiszed el, hogy én akkor sem vennék ilyen üzemanyag-zabáló nagy batárt, ha tízszer ennyi pénzem lenne, akkor egy kicsit bunkó vagy! :-)
De ha a nagyobb azt jelenti, hogy minimum 5 és fél méter hosszú, illetve legalább 200 lóerő, akkor az már tényleg sznobság, azt hiszem, hiszen erre már tényleg nincs semmi szükség. És ha ez azzal jár, hogy a gép kétszer annyit fogyaszt, akkor nem csak sznobság, hanem bunkóság is, mert kétszer annyira szennyezi a környezetet, illetve apasztja az olajkészletet, mint kellene.
Hagyjuk már ezt a butaságot. Komolyan. Légyszi.
Most annyi pénzed van, amennyi. Ha tizedennyi lenne, akkor sokkal ritkábban tennéd meg ezt az 500 km-es távot, ráadásul vonattal mennél, vagy busszal. Kevésbé szennyezve.
Ha meg a putriban laknál, akkor gyalogolnál a bótig, utcai kútból mernéd a vizet és tizedannyi szemetet termelnél, mint most.
Szerinted te pont megfelelő mennyiségű olajat fogyasztasz, és pont eléggé szennyezed a levegőt? Aki nálad sokkal jobban, az már szemét? És aki nálad sokkal kevésbé szennyezi, annak te szerinted nem vagy bunkó? Vagy sznob? Hogy nem jó a MÁV, a Volán, a BKV, hanem saját autó kell?