"A Havanese egy kicsi, erőteljes, rövidlábú kutya. A szőre hosszú, dús, puha és hullámos. Magassága mindössze 23-27 cm között mozog. Színe nagyon változatos, lehet krém, pezsgő, csokoládé, fekete vagy ezüst."
forrás:http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5205
A bichon havanese fajtájú (+rokon fajták) kutyák topicja.
Kéretik a talált, örökbefogadható kutyusok linkjét, fotóját a "bichon mentés" topicba linkelni.
A fajtával kapcsolatos vidámságok, fotók, történetek megosztására jött létre a topic.
Ezek a kutyák vidám HOSSZÚSZŐRŰ társasági kutyák, nagyon igénylik az ember társaságát, és csak bent tarthatóak. Ettől függetlenül igényli a sétákat, mozgást, kirándulást.
Amennyiben valaki súlyosan, a fórumozókat zavaróan offtopic-tehát, személyeskedő, nem megfelelő stílust, hangnemet használó a fórumozókkal szemben-a hobbi moderátornál jelenthető, ahol kérésre a moderátor döntésétől függően kizárásra is sor kerülhet.
Itt információ kapható:
oltásokról
oltásiprogram:http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/kiskutya-vedooltas-147/1434/
szőrápolásról
kozmetikus, otthoni ápolás
betegségekkel kapcsolatos tapasztalatokról és sok minden másról is!
Végül most megnéztem a hírdetéseket és megbízható helyről (Moncsinak is onnan van) lehet kapni 40-ért is. Bocsi, csak asszem a havanese baráti kör honlapján olvastam, hogy a jó tenyésztők olyan 60-80-ért árulják. Egyébként a mienk 60 volt, oltás, tk. nélkül és nem is tenyésztő csak egyszeri alom volt.
Ne csak azt nézd, menyni az ára. Azt is ki kéne számolnod, hogy mennyibe kerül egy ilyen kutya havonta / évente, mert eszik, beteg, ha nem beteg akkor is kell oltani az elején elég sokszor, aztán is évente 2x, ha begyullad a füle, elrontja a gyomrát, toklász megy a lábába, kullancs a fülébe. ha nyiratod a szőrét, akkor ott van a kozmetikus költsége, játékok, rágcsik stb
Amikor veszel egy olyna kutyát, ami 30 ezerbe került, annak nem az a legnagyobb baja, hogy ninc störzskönyve, hanem az, hogy nagy valószinüséggel oltásai sincsenek. 5 oltást kell kapnia az első fél évben ezek 3-5 ezer ft körül vannak / egy és akkor az oltás még nem is olyna drága.
Számomra kicist aggasztó, hogy anyukád iszonyodik a kutyaszőrtől. Az én anyukám is ilyen sajnos ..... csak szerencsére én már idősebb vagyok és külön költöztem és azóta minden állatom volt, ami csak lehetett, madárpóktól hörcsögö át kutyáig :-)
neked viszont tekintettel kell lenned a szüleidre. Az első hónapokban mindent megrág, bepisil, bekakil és 12 hetes koráig ( a 3. oltásig ) nem is viheted le, tehát lesz vagy 1,5 hónap, ami alatt anyukád idegbajt fog kapni.
Ezeket is mérlegeld mielött kutyát választasz.
Tudom, hogy a kölykök nagyon édesek, de legalább annyi gond van velük, mint egy kisbabával.
Mi lenne, ha nagyon néznéd a hirdetéseket, hátha valaki kinál fiatal, már szobatiszta kutyát ? Néha van ilyen is. Én ugyan semmi pénzért el nem adnám az enyéimet, de an aki rákényszerül.
A havanesek is illatosak max. akkor büdi ha harapdálósat játszik egy másik kutyuval és akkor tiszta nyál a szőre, de az elmúlik hamar:-))) Nem hullik a szőre ,de azért a kutya mellett 2 naponta porszívózok, mert a jutifalik morzsáit meg amit a bundijával felhoz (kis ágacska, fűszál és nem veszem észre) azért azt összekell szedni. Véglis a séta az szoktatás kérdése. Én azért sétálok vele ennyit, hogy lefáradjon, mert az elején annyit nyüzsgött, hogy semmit nem tudtam Tőle csinálni. Állandóan rávetette magát a porszivó fejére, belecsimpaszkodott a felmosó mopba, ráncigálta a vasalódeszkáról lelógó ruhákat, lerámolta a ruhaszárítót. És állandóan ugatott, hogy foglalkozzunk vele:-) Szóval a nagy séták után még egy kis játék a lakásban és akkor elájul és tudom a dolgomat csinálni.Így napközben viszonylag lustálkodik, alszik aztán este amikor már inkább csak tévézés a program akkor megint játék dobálás vagy húzógatás van:-))
hát bnőm is nem olyan régen vett egyet 30eFTért és egyenlőre semmi rendellenességet nem tapasztalt a kutyával, elvileg ő is tenyésztőtől vette de nemtudom, a körmét vágni lehet csak? reszelni nem?Lehet h hülyeséget kérdeztem most bocs tapasztalatlan vagyok kis testű kutyák ápolása terén:)
Igen 17 éves vok, és a 18. szülinapomra szeretném, de anyuékat még fűznöm kell kicsit, de van egy öcsém is és ő is nagyon örülne neki szóval ha én esetleg nem lennék vmi miatt itthon ő biztos itthon lenne mert még csak 9 éves, szóval túl sok dolga nincs, meg fél2től mindig lenne vele valaki, általába én érek haza legkorábban tehát a sétáltatásokkal se lenne gond. mondjuk én egy nap max 1,5 órára tudnám őt levinni(3x esetleg 4x) az elég neki nem? hétvégén persze már többet mehetnénk vele akkor jobban engedné az én időm is. Úgy tudom a bolognese-nek nincs semmi szaga, és nem hullajtja a szőrét, ez a havanese-re is igaz? Engem nem zavarna a szőr de anyuék ki vannak készülve tőle, ez a legnagyobb bajuk a lakásban tartott kutyákkal, részben azért is választottam ezt a fajtát. Mit gondoltok?
Igen, szakértelmet ígényel főleg az elején. Ha nagyon megtépkeded a szőrt akkor begyulladhat a füle vagy én pl. a cimpa belsejéről is tépkedtem és sebes volt Neki:-(( A körömnél meg ha véletlen sokat vágsz az fáj és nagyon vérzik több órán keresztül is vérezhet. Mondjuk ezeket a Doki is megcsinálhatja , megmutathatja. Én a karomvágást soha nem vállalnám be. Hát nem tom ennyiért kaphatsz-e én amennyire tudom inkább olyan 60 körül vannak a tenyésztők árai.
Én nem nagyon tudok segíteni, mert nekem is csak kicsit több,mint 1 éve van kutyám. Én mindenkit bátorítok aki havaneset szeretne venni, mert gyönyörű, okos és nagyon kedves fajta. Az 1 év alatt annyi örömöt és boldogságot okozott , hogy ennyit az előtte levő 30 évben nem kaptam:-)) Viszont ha számít a méret akkor lehet, hogy jobb a bolognese, mert kisebbek és nagyon helyesek nyírva. Nem azt mondom, hogy a Havanese nem helyes nyírva csak nekik olyan gyönyörű a szőrük, hogy az embernek nincs szíve levágatni.Anno én is úgy készültem, hogy nyírva lesz alíg vártam, hogy jöjjön a nyár és már nézegettem valami jó fazont neki. Ám ídőközben ahogy nőtt a szőre egyre jobban tetszett, mindig mondtuk a Párommal, hogy ami épp most van hossz az milyen jól áll neki meg milyen szép és hónapról hónapra ezt mondogattuk végül döntöttünk, hogy marad a szőr. A családod , hogy fogadja a kutya témát? A neved mellett a szám a korodat jelöli? Csak, mert nagyon nagy kötöttség a kutyus , gyakorlatilag mint egy gyerek azzal a különbséggel, hogy a gyerek egy ídő után a fél napot az oviban, suliban tölti, de a kutyu az otthon van és vár téged. Pl. a havanese nagyon szeret sétálni mi min.3x sétálunk 1-1,5 órát és ennél hamarabb nem is hajlandó feljönni az utcáról. Van, hogy egy ekkora séta után még 1 órát dobálgatom Neki a lakásban a labdát mire kifárad pedig az enyém még nem is hiperaktív:-))) Szerintem bologneses fórumon is érdeklődj, olvasgass miket mesélnek egymásnak az emberek a kutyusaikról. Ja, a méret: igaza van Katának nincs rá garancia. Randy elég pici volt, 9 hetesen 1,3 kg és 1 éves korára 7 kiló, de nem kövér csak nagyra nőtt:-)))
Aha, fú köszi h írtatok, az alatt h nem akarom tenyészteni nem azt értettem h egy idegroncs minden betegségben jártas kutyára gondoltam, csak nincs rá szükségem h egy tenyésztő v vmi lefikázza h h néz ki, meg ilyen-olyan szépséghiábái vannak stb... nekem nem azért kell:) Én az expressz.hu-n meg az e-dog.hu-n nézegettem hirdetéseket, ott a tkv. nélküliek (nekem olyan is tökéletes lenne) 30-40 EFT között vannak. Szerintetek az jó ár? én többet nem is nagyon tudnék adni érte, mert még az oltásokra is egy csomó pénz kell meg a kis apróságokra. szóval én olyan 35eft körül tudnék venni, annyiért már lehet "jó minőségű" kiskutyust venni?köszi egyébként h válaszolgattok sokat segítetek a döntésben...:) A körmét levágni meg a füléből a szőrt kitépkedni itthon is meg lehetne oldani nem? v az is szakértelmet igényel?
Szerintem , ha visszaolvasol, akkor rengeteg hasznos infora lelsz.
Ha kislányt veszel, lehet, hogy megüti a 4-4,5kg-t.
Lehet...De nem biztos.
Nekem kan kutyám van, és 7,5-8 kg.
Arányos, gyönyörű.
Szerintem a súly nem garantálható előre:).
Mi havonta egyszer kozmetikáztatjuk.De csak azárt, hogy leborotválják a pociját , és kitépjék a füléből a szőrt (ezt én nem csinálom meg).Amúgy mindent én csinálnék szívem szerint.
Hogy egy rövid szőrű kutyit milyen gyakran visznek, sajna nem tudom, mert mi teljes szőrben tartjuk Pamot.
Szerintem havonta...mert a füléből ki kell tépni a szőrt, és a mancsairól is le kell vágni a szőrt.
Szia Liuka, üdv a klubban :-)) Ginger nagyon jó név, aranyos! Lány, fiú? A "hajkefét" bontáshoz, fémfésűt összefésüléshez, mutatok képet, ilyesmit képzelj el:
Még valami eszembe jutott :-)) Ha mindegy, hogy milyen színű az orra, meg ilyesmi, és csak kedvencnek szeretnéd, kérlek, akkor se "névtelen" helyről vedd meg őt. Rendes tenyésztőknél (címeket találsz a havanese.lap.hu-n) is születnek olyan kölykök, akiket kedvencnek adnak el, mert nem alkalmasak kiállításra, ők olcsóbbak, DE genetikai öröklődő betegségektől mentes szülőktől származnak. Az a néhány 10 ezer Ft, ami árkülönbség van egy "szaporító" és egy rendes tenyésztő által kinált kölyök ára között, nagyon könnyen elmehet orvosi kezelésre. Nem éri meg kockáztatni, itt a fórumon is volt, aki elveszítette a kiskutyáját.
Ha a méret a fontos, és egyébként mindegy, akkor inkább a bolognese való neked, ők kisebb termetűek. A havanese normál mérete 5-6 kg, ez a standard, ennél van kisebb is, nagyobb is, ez az átlag. A lányok kisebbek. Sok helyen láthatsz olyan hirdetést, hogy extra mini havanese, felnőtt súlya 2 kg, meg ilyenek, én a helyedben ettől távoltartanám magam. (Normális, felelősségteljes tenyésztő ilyen hirdetést nem ad fel.) Ha egy fajta súlya 5-6 kg, és divatból elkezdenek 2 kg-s kutyákat tenyészteni belőle, az az egészsége rovására megy, szerintem. Minél kisebb, annál törékenyebb. Szóval, méretre a bolognese kisebb. A lakásbantartás rendben van, viszont nagyon nagy a mozgásigényük, úgyhogy kevés napi háromszor 5 percre levinni. Ahogy Kisvirág is írta, ők társasági kutyák, szeretnek emberközelben lenni, ha ez az igényük nincs kielégítve, az mindenféle viselkedési zavart válthat ki náluk, ez neked sem, a kutyának se jó.
Mindkét fajta kutyatermészetű, van közöttük nyugodtabb, van izgágább, az én első havanesem nyugodt volt, a mostani egy ördögfióka, mindkettő lány. A tenyésztő tud segíteni neked, hogy az alomból melyik a legnyugodtabb kölyök, de garancia arra, hogy kötélidegei lesznek, nincs. Nagyon játékos, mozgékony kutyák.
A hajuk kb. ugyanúgy egy cm-t nő havonta, mint az embereké, az általad megadott hosszt kb. 6-8 hónapos korára éri el, ha azon a szinten akarod tartani, akkor havonta vágatni kell. Ha engeded megnőni, akkor nő egy ideig, és utána megáll. (Tehát a teljes szőrben tartott kutyákat nem kell nyiratni egyáltalán.) A 6-8 centis, meg a hosszú szőrt is azonban naponta gondozni, fésülni, ápolni kell, különben menthetetlenül befilcesedik (mint a rasztahaj).
Szóval 15 év havanese tapasztalattal annyit tudok neked mondani, hogy a világ egyik legjobb fej kutyája a havanese, de mielőtt döntesz, kérlek gondold majd végig, hogy 10-15 évig (vagy még jóval tovább) napi program kell hogy legyen a kutya "foglalkoztatása", ápolásra. Ők - valamennyi bichon, tehát a bolognese, a havanese, sőt a máltai is - a meglehetősen "időigényes" kutyák közé tartoznak. Nem lebeszélni akarlak, csak segíteni a döntésben, úgy, hogy neked is és a kutyának is jó legyen :-)
Szia! Miért ne csatlakozhatnál? Mi fém fogú kefét használunk és amennyire tudom a többiek is. A Havanese Baráti Kör oldalán van olyan, hogy a havanese ápolása és ott fotókkal illusztrálva tök jól levan írva mit milyen kefével vagy fésűvel kell végezni. Képet kérünk a picurról, mert a képeket imádjuk:-)))
Csatlakozhatunk mi is Gingerrel?:)Ő most lesz 3 hónapos.
Kezdésenk mindjárt lenne egy kérdésem.:$
Ti milyen kefével fésülitek őket?Régebben collie-ztam (nagyon régen),nekem a disznósörte és nylon kombinált kefe vált be,de azt halottam,h nekik jobb a tiszta disznósörte.
Jaj nem így akartam elküldeni, na mind1. Köszi szépen a linket ezen tényleg sok hasznos dolog van. Én egy max 4 kg-os kutyát szeretnék, mert a szobámba lenne és nem akarom nagyon gyötörni szegényt. mondjuk az az 1-2 kg +- mind1. Szerinted inkább a bolognese illene hozzám? nemtudom eldönteni melyik fajta lenne a jobb:s. Segíts légyszi. Én nem tenyészteni szeretném csak szobakutyusnak, kedvencnek kellene, szóval nekem mind1 h milyen szinű az orra meg ilyenek. Én inkább azt tartom szem előtt h melyik fajta a nyugodtabb természető a bolognese v a hanvanese. melyikőjük bírja jobban a napi pár órás egyedüllétet. Én kislányt szeretnék az nyilván kisebb a havanese-nél is mint a kan, de jó lenne ha nem egy 6-8 kg-os állatka lenne belőle:) Szted ha lány lenne és havanese akkor megállna a súlya olyan 4-5 kgnál? Én nem szeretném túl hosszúra hagyni a szőrét, olyan 5-7 centisre, azt kb milyen gyakran kellene vágatni? légyszi segítsetek, mert az oldalakon nem elég egyértelműek nekem a válaszok, és inkább azokra a tapasztalatokra adok akiknek van ilyen kutyájuk és tudják h milyenek.bye
Szerintem simán jöhettek, mert Pöszi még feküdni is tud:-))) Én már tesztelgetem a Randyt, hogy melyik játékával tudom majd az agility-pályán végig csalogatni:-)))
Ja, ezt már én is akartam írni Dórinak, hogy annyira sugárzik a Penny szemeiből az értelem, hogy azon sem csodálkoznék ha megszólalna (mármint beszélne):-))) Valóban nagyon könnyünek látszik ahogy csinálják a dolgokat. Multkor én is gondoltam, hogy azt a lábkerülgetős dog-dancing trükköt megtanítom a Randynek:-)) Na két napig törtem a fejem, hogy mivel vegyem rá, hogy kerülgesse a lábaimat és milyen vezényszót tanítsak be hozzá... aztán feladtam.
Megnéztelek, zseniálisak vagytok együtt, tudom, hogy ez rengeteg-rengeteg munka és gyakorlás, de ahogy ti csináljátok, olyan könnyűnek tűnik :-) Az aquincumos videó elején Zsuzsa is feltűnik Desdemonával, össze is orroznak a blökik, a másodikon meg zseniálisak a fényképek! Gratulálok, és már alig várom, hogy mi is elkezdhessünk gyakorolni :-) Pennynek valami egészen elképesztően kifejező és értelmes arckifejezése van :-))