Keresés

Részletes keresés

N_P_L Creative Commons License 2008.04.15 0 0 31450

Udvozlok Mindenkit!

Egy kerdesem lenne a valyogot ismero forumozokhoz.

Vettem egy ketszintes (plusz pince) csaladi hazat (hasznalt) Pest megyeben. Teglakent szerepel az epitesi engedelyeben. A hideg zuhany akkor ert, mikor elkezdtem a felujitast (veses, falazas, stb.). Bontas kozben kiderult, hogy valyogfalba utkoztem (elotte nem lattam meg kozelrol, igy nagy volt a meglepetes). Teglanak a falban nincs nyoma. Mintavetelezesek soran kiderult, hogy az osszes fal valyog. Meg a 12 cm-es valaszfal is.

Itt jon a kerdes:

Meg birja a 12cm-es fal a konyhaszekreny (konyhaszekreny falra szerelheto felso resze) sulyat, ha a szokasos tiplis felrakast alkalmazom?

Az emelet miatt a kesobbiekben nem lehet gond (teherbiras miatt)? (Vannak a 12cm-es falakon kivul 38-as falak is.)

A valyog elettartama a tegla epitesu hazakehoz kepest milyen?

(Szerintetek aldas vagy atok, hogy valyog ,lett a "teglabol"?)

A valaszokat elore is koszonom:

N_P_L

Jacques de Molay Creative Commons License 2008.04.15 0 0 31449
Számold ki, az a legegyszerűbb: hidegburkolás anyaggal együtt min. 5-6e/m2, szalagparketta min 7-8e, rendes parketta 10e (lamináltat ne!), festés anyaggal együtt kb. 1000/m2, és akkor jönnek a szaniterek.

A burkolást fele-felében számolva 900e, festés nagyon változó (a falfelületet nem nagyon lehet becsülni alapterület alapján), de legyen legalább 500e, fűtésrendszer csövezéssel együtt legalább 1M, ajtófestések legalább 3-400e, szaniter 200e, elektromos hálózat csere szintén olyan 4-500e. Ezt megdobhatja, ha ki kell betonozni + padloponozni az alját, az még olyan 3-400e. Ez idáig olyan 3,5M. Erre számold rá a lámpákat, kapcsolókat, egyéb vackokat, legalább 200e, számolj rá 10% biztonsági rést, alsó hangon 4M. De ez alsó hang, és kifizethető. Az elpusztul idegsejteket és az elbaszott + 2-3 hónapot (ennyit biztos késik a kivitelező, mert tolja maga előtt a munkákat) viszont senki sem tudja megtéríteni neked majd :-)
Előzmény: Utazó_1 (31448)
Utazó_1 Creative Commons License 2008.04.15 0 0 31448
Sziasztok!
Egy nagyon zöldfülű kérdésem lenne!

Szerintetek ma KB. mennyiért lehet felújítani egy 130 m2-es, 4 szobás régi ép. társasházi lakást? (víz-gáz-fűtés, elektr. hálózat csere, fürdő+konyha burkolás, festéssel. Ablakcsere, parkettacsere, kéménybélelés, beép. konyha nem kell!)

Mindenből alsó/középkategóriásat szeretnék, semmi extra (pl. szaniterből a legolcsóbb magyar WC, mosdó), egyedül cirkóból vennénk valamilyen nagyon jó kondenzációs kazánt.

Ha tud valaki bármilyen nagyságrendi becslést adni, azért nagyon hálás lennénk! Eddig volt, aki 3 misit, más pedig 10 misit mondott... fogalmam sincs, melyiknek higgyek, pedig nem mindegy:))

viktor a takarító Creative Commons License 2008.04.15 0 0 31447

a pincetest helyéről kiszedett földet fel lehet használni feltöltésre, amivel egy csomó szállítási és egyéb költségtől megkíméled magad. a feltöltendő részen bobcattel lenyomják a humuszt (általában felső 10-30cm) egy félreeső helyre, rámegy a feltöltés, vissza a humusz.

Ha nem építhetsz magasra, de a hely kell, akkor ilyen telek esetén adja magát a pince. félig földbe építve sem sokkal olcsóbb, mint a földpince, ami azt jelenti, hogy a szerkezetkész lakószinthez képest +50% felár a vízszigetelés és a földmunkák miatt. Ha viszont megvan, egy csomó mindenre tudod majd használni, és nyáron ott lesz a legjobb klíma a házban. nagyon szép megoldásokat látni mindenfelé, ahol a pince elé kilógatnak pl. egy nagy teraszt, akár gerenda szerkezetűt, és ez alatt tökéletes szaletli/fedett terasz alakul ki.

pince nélkül (vagy akár pincével...) pedig gondolkozz szinteltolásos megoldásban, ott kevesebb földfeltöltésre lesz szükséged a végén, és a házad is jobban belesimul a környezetébe. belső térben nagyobb belmagasság jöhet ki. pl a nappalinak, felette félgalériával, vagy látszó ferdetetős szerkezettel.

szóval egy ilyen telekkel nem csak bosszúság és ktg akad, de sok olyan lehetőség is, amit egy sima teleknél legalább annyiba kerül megoldani, mit neked a földfeltöltést...:-)

Előzmény: krem (31443)
eger.jeno Creative Commons License 2008.04.15 0 0 31446
Sziasztok !

Egy családi házat építek. Nagyon egyszrű, inkább hagyományos technológiával. Most mégis arra gondoltam, hogy az aljzatbetont esztrich technológiával csináltatnám meg.

Tud valaki árat mondani: nincs padlófűtés, 5 cm vastag lenne, 10cm lépésálló EPS és a fölötte lévő technológia szigetelés felett.

Éger Jenő
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.15 0 0 31445

Az én házam alapterülete is ekkora,  a negyede alatt van pince, de az annyiba került végül, mint az űrkutatás.

Nagyjából egy teljes szint kijött volna a pince árából.

Ha most kezdenék építkezni, tuti nem csinálnék pincét...

memorix Creative Commons License 2008.04.14 0 0 31444
Szerintem a pince 5-6Mft...a ház 15-17MFt tiszteséges hőszigeteléssel közepes anyagokkal és egy kis saját munkával...
krem Creative Commons License 2008.04.14 0 0 31443
Sziasztok!

A ház tervezésének fázisában vagyunk. Az épület kb 90 m2 netto alapterületű, ennek kb. fele alatt, kb 42 m2 lenne a pince. Felmerült az örök nagy kérdés: megéri-e?

A telek 5 %-os lejtésű, a homlokzatmagassági előírás betartása miatt komolyabb tereprendezés szükséges földfeltöltéssel. A pince a telek lejtésével párhuzamosan, kb 12 m hosszan épülne, talajszint alatt.

Tudnátok egy hozzávetőleges négyzetméter árat mondani?

Köszi előre is
Krisztián
nemazoty Creative Commons License 2008.04.14 0 0 31442
Sziasztok!
Mellekepulet es garazs epitesehez megfelelo a Leier fofalelem?
http://www.eptar.hu/eptar_termekadat.php?id=562
A teglanal olcsobb. Negyzetmetere 3500 Ft-ra jon ki, habarcs is 30 l eleg neki. A B30-nak dupla ennyi kell. Jo nagy a merete (45x30x22), ugyhogy gyorsabban lehet falat rakni. Egyedul az U-ertekerol nem talalok infot.
Az epulet (8x5,4m, 4 meternel 25 os fal km teglabol) tetejere helyszinen ontott betonkoszoru es normal teto jonne, tatai csereppel.
Kerdes, hogy mennyire hul at a keramia teglahoz kepest (nem szeretnek a garazsban jeget kapargatni) es a teglanak megfelelo osszetetelu malter (3 homok + 1 hidrat + viz) mehet-e ra? (normalisan tapad?)
NeomatiK Creative Commons License 2008.04.11 0 0 31441

Van egy szuper "Járda"c. topik :)

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9130428

Jó lenne, ha bővülne.

Előzmény: Peti-IS (31439)
Jacques de Molay Creative Commons License 2008.04.11 0 0 31440
Úgyérted, hogy nemérted a viccet, ha nincs szmájli a mondatban?

:-)
Előzmény: *Steve (31438)
Peti-IS Creative Commons License 2008.04.11 0 0 31439
Térkövezés engem is érdekelne. Hol, mit, hogyan? :)

Köszi
Előzmény: _Vitya_ (31430)
*Steve Creative Commons License 2008.04.11 0 0 31438
van aki nem érti a viccet amugy meg hülye kérdésre hülye válasz
Előzmény: Jacques de Molay (31436)
Jacques de Molay Creative Commons License 2008.04.11 0 0 31437
Ez a megoldás, nagyon köszönöm.
Előzmény: KerIsu (31435)
Jacques de Molay Creative Commons License 2008.04.11 0 0 31436
És ha igen, akkor mi van?
Előzmény: *Steve (31433)
KerIsu Creative Commons License 2008.04.10 0 0 31435
Ha Hérát használtál és volt a tetején egy "Téliesítve" cimke, akkor egy adalék anyagot éreztél. A gyár teszi bele, azért ha netán megfagyna az anyag akkor kiolvadás után is használható legyen
Előzmény: Jacques de Molay (31432)
kentaura Creative Commons License 2008.04.10 0 0 31434
;-DDDDDD
Előzmény: *Steve (31433)
*Steve Creative Commons License 2008.04.10 0 0 31433
bepisált a festő
Előzmény: Jacques de Molay (31432)
Jacques de Molay Creative Commons License 2008.04.10 0 0 31432
Sziasztok,

miért van az, hogy régi diszperzites falra kissé higított diszperzittel nyomtam egy tisztaságit, és a falat érés után kb 5-6 másodperccel intenzív ammóniaillat kezdett el áradni? Aztán 1-2 perc múlv el is múlt.
viktor a takarító Creative Commons License 2008.04.10 0 0 31431
én pont ilyen higítószagú, méz állagút használtam műanyag szegély falra ragasztásához.
Előzmény: halaloszto (31429)
_Vitya_ Creative Commons License 2008.04.10 0 0 31430

Sziasztok!

Térkövezés támában tudtok segíteni, hogy hol tudnék utána olvasni a mikéntjének?

Köszöi előre is!

Üdv

Vitya

halaloszto Creative Commons License 2008.04.10 0 0 31429
Ha gyakran jarsz arra, megnezhetned hogy van-e PU alapu a platformban. A PVAC ragasztok mind feher tejek, a PU az sargasbarna budos mezszeru.

vajk
Előzmény: viktor a takarító (31428)
viktor a takarító Creative Commons License 2008.04.10 0 0 31428
emfi ragasztókat láttam platformkft-ben is, pl. budaörsön, az agip kútnál. magam is vettem egyszerűbb változatot, és messze jobb volt, mint az agyonreklámozott pattex és heinkeles cuccok.
Előzmény: halaloszto (31426)
ostyascukor Creative Commons License 2008.04.09 0 0 31427
koszonom szepen a tartalmas valaszokat :)

jaja azt a hajoepiteshez is mukodo ragasztot keresem en!
koszi megegyszer!
halaloszto Creative Commons License 2008.04.09 0 0 31426
fa-fa ragaszrasra a faragasztok valok.

barkacsboltban barmilyen marka amit kapsz, mind pvac (polivinilacetat) alapu diszperzios ragaszto. Van d2 es d3 vizallosagu. A d3-at vizallonak hivjak, de kulterre ahol eso erheti az sem valo. oda d4, masneven fozesallo kell. d3-hoz van adalek, ami d4-e teszi, de x idon belul fel kell hasznalni.

az igazi neked a poliuretan alapu ragaszto lenne, az helybol fozesallo (d4), kulterre is jo. pl emfi isolemfi mono.

ra van irva, hogy hajoepitesre alkalmas ;-) Es ez jo femre, gumira is, mindent mindennel.

sajna ilyen PU ragasztokat nem arulnak festek es barkacsboltban. az a tippem, hogy kicsit veszelyes, es ezert haziasszony kezebe nem valo, de ezt leirva meg nem lattam.

Kalman kft Ez egy komoly asztalosellato, itt tuti kapsz PU faragasztot, de a vilag vegen vannak. Keress a kornyeken komoly asztalosellato boltot, es kerj D4 poliuretan ragasztot. Es olvasd el, nehogy nem PU D4-et adjanak.

vajk
Előzmény: halaloszto (31425)
halaloszto Creative Commons License 2008.04.09 0 0 31425
fa-fa ragaszrasra a faragasztok valok.

barkacsboltban abrmilyen marka amit kapsz, mind pvac (polivinilacetat) alapu diszperzios ragaszto. Van d2 es d3 vizallosagu. A d3-at vizallonak hivjak, de kulterre ahol eso erheti az sem valo. oda d4, masneven fozesallo kell. d3-hoz van adalek, ami d4-e teszi, de x idon belul fel kell hasznalni.

az igazi neked a pliuretan alapu ragaszto lenne, az helybol fozesallo (d4), kulterre is jo. pl emfi isolemfi mono. http://www.emfitrade.hu/isolemfi%20mono%203100.htm

ra van irva, hogy hajoepitesre alkalmas ;-) Es ez jo femre, gumira is, mindent mindennel.

sajna ilyen PU ragasztokat nem arulnak festek es barkacsboltban. az a tippem, hogy kicsit veszelyes, es ezert haziasszony kezebe nem valo, de ezt leirva meg nem lattam.

http://feluletkezelesek.hu/ Ez egy komoly asztalosellato, itt tuti kapsz PU faragasztot, de a vilag vegen vannak. Keress a kornyeken komoly asztalosellato boltot.

vajk
Előzmény: ostyascukor (31414)
Csokis Creative Commons License 2008.04.09 0 0 31424
Meglepő módon a faragasztók ilyenek. :-) De viccen kívül. Bármilyen ragasztás minősége attól függ, hogy a technológiát betartod-e? Felületek megmunkálása, felvitt ragasztó mennyisége, kötési idő alatti nyomás, stb. Ha barkács/hobby szinten tudod csak csinálni, akkor -szerintem- érdemes az illesztés helyét úgy megválasztani, hogy a kész kötés minél kisebb húzóerőnek és nyomatéknak legyen kitéve, mert a ragasztásnál az a szűk keresztmetszet, a nyírást és a nyomást jól tűri. De ez is olyan, mint bármi más, otthon készült dolog: ha megszakadsz sem tudod azt minőséget előállítani, amit ipari körülmények közt, üzemben előregyártva tudnak. (pl. mixer beton vs. házi keverés) Viszont a kis mennyiségben (pár decis flakon) kapható faragaszók eleve úgy vannak csomagolva, hogy kinyomócsőrük van, úgyhogy könnyű velük dolgozni. (Én a gyerekek szétugrált ágyait szoktam ragasztani vele, eddig 100%-os sikerrel. Ahol újrakentem, még sosem ment szét. A nyomást közönséges műanyag gyorsszorítóval biztosítom, amit két nap múlva levágok.)
Előzmény: ostyascukor (31414)
Csokis Creative Commons License 2008.04.09 0 0 31423
Anyósomék terveztek is, gyártottak is napenergiás dolgokat (HMV, fűtés, stb.). Már rég leálltak vele -megöregedtek, céget is felszámolták-, de most is áll kettő a kertjükben. Sosem láttam/hallottam, hogy bármit is csináltak volna vele a téli víztelenítésen kívül. (Ezek a kerti verziók nem hőcserélősek, elvégre télen úgysem akar az ember kint zuhanyozni.)
Előzmény: _Vitya_ (31421)
NeomatiK Creative Commons License 2008.04.09 0 0 31422
Itt a napenergiás topik, sok tapasztalattal, segítőkész hozzáértőkkel és műkedvelőkkel: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9055259
Előzmény: _Vitya_ (31421)
_Vitya_ Creative Commons License 2008.04.09 0 0 31421

Sziasztok!

Ha ez napkollektoros téma szárnyara kapott megpróbálkoznék egy kérdéssel -ua erről én nem nagyon szoktam felvilágosítást kapni-, miszerint ha fűtésre is rásegít a rendszer akkor nyáron gondoskodni kell a fölös hő (melegvíz) elvezetéséről, mert az kis melegvíz igény ezt nem tudja megoldani. 

Tényleg meg kell oldani ezen plusz hő elvezetését?

S ekkor szokott jönni a javaslat, hogy építeni kell medencét, s le van gond erről, no persze ez csak úgy megy, hogy építek egy medencét is.

Erről tud v.ki bővebbet?

Köszi előre is

Üdv

Vitya

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!