Szia Ropánt, ha szerény tapasztalataimmal tudok segíteni a döntésben, leírok pár dolgot. Most hétvégén áthívtak segíteni a szomszéd öregek, láttam hogy van az öregnek citerája. Kérésemre meg is mutatta - bár hozzátette, hogy nem nagyon használja - hát érdekes példány volt. Valamikor az 1900-as évek elején készítette az édesapja valahol az Alföldön, aki jó hírben álló citerás volt. Meggyfából készült a hangszer, egyszerű három oldalfejes alföldi citera volt, nem hasas, fogólap nélküli. Szinte fekete volt már a szine, a mérete pedig - ahogy nézegettem - valamivel nagyobb volt a tenornál. Megvoltak rajta a húrok, így kipróbáltam. Kicsit nehéz volt lefogni, de olyan gyönyörű hangja volt, hogy talán nem is hallottam még élőben ilyen szép csengésű citerát, noha nem rendelkezett zárt hangszekrénnyel. Szóval az egyszerű, régi hangszerek is csodálatosak, ha ügyes kéz szülte őket. Kerestem a titkát, de nem találtam. A fedlap is meggyfából volt, pontos illesztéseket láttam és ennyi. Biztos lelke volt a hangszernek. A másik - nem túl jó - tapasztalatom is a napokban volt, a belvárosabn betértem egy hangszerboltba. Itt nem túl olcsón voltak nagyon csinos, díjazott citerák. Kipróbáltam, hát nem igazán volt eltalálva a hangja, tompa, rövid lecsengésü hangot adott. Azonkívül nagyon nehéz volt lefogni, a húrok olyan messze voltak az érintőktől, hogy a kisujjam majdnem befért alá. Szóval - bár külsőre nagyon szépek voltak - nem egészen értettem, mit is díjaztak. Aztán saját tapasztalat, hogy prím citerán a rövid fogólap miatt nagyon könnyen lehet gyorsabb számokat játszani, hiszen közel vannak egymáshoz a hangok, így nagyon kényelmes tud lenni. Úgy tudom, prím citerát a magasabb hangolás miatt szoktak alkalmazni, van ahol ennek jelentősége lehet, pl. zenekarban. Néhányan viszont pont a túl magas hang miatt választanak mélyebb tenor citerát. Pont emiatt, ahogy előző hozzászólásomban írtam, kipróbáltam, hogy tenorra hangoltam a prím citerát. Nagyon pozitív tapasztalataim vannak, szép, lassan lecsengő mély hangot kaptam, bár mivel a legvékonyabb, 24-es húrok vannak jelenleg a citerámon, kicsit halkabb lett, de nem vészes. Úgy gondolom, vastagabb húrokkal lehet optimalizálni. Ezt csak azért írtam, hogy ha a magas hang riaszt el csupán a prím citerától, szóval hangolható mélyebbre.
Hogy milyen citera? Hát az attól függ mekkora, és milyen erős a kezed. Nagy vastagujjú embernek inkább a tenort ajánlanám, ha kisebb kezű, vagy vékonyabb ujjú, akkor könnyebben tud a prímen játszani.
"Az alföldi vályucitera az olyan, mint amit szegeden gyártottak régen a ládagyárban???? Már fazonra?"
Igen, olyan is van. Általában amelyik citerának nincs alja meg hasa, az vályúcitera, de leginkább azt nevezik így, amelyiken még kisfejek sincsenek, mert azt pofára fordítva úgy néz ki mint egy vályú :). A jelenleg eladó citerámról az 1289. hozzászólásban láthatsz képeket. A pikolóimról (ilyenem per pillanat nincs) a 927. hozzászólásban látsz képet, a tenorról a 432..433. hozzászólásban, ez kerül 30E-be.
A myvipen fentvagyok Pap Endre néven, de ha írni akarsz inkább e-mailt küldj, azt gyakran nézem, és itt publikus.
Kedves Citera. Nekem mint totál kezdőnek, milyen tipusu hangszert ajánlasz??? Tenor, prím.....? Még csak az a biztos, hogy akarok citerázni. Az alföldi vályucitera az olyan, mint amit szegeden gyártottak régen a ládagyárban???? Már fazonra?A kép kb. hányas iromány alatt van, vagy időben hol????? Én már olvastam ezt az egészet, de ezt most még egyszer nem tudnám megtenni. Aktív vagy a myvipen is a citerásoknál??? Esetleg milyen néven? A startoldalra sok mindent összeszedtem már, most élesítik, de náluk semmit nem lehet tudni. Mivel nem ismerlek, nem tudom, van-e saját web oldalad.
Láttam ilyet, de ott tekercselt gitárhúr volt rajta. Ki kell próbálni, szerintem pont olyat kell a kottaléc fölé rakni, amilyen egy rendes prím citerán a g-basszust szólja. Ha jól emléxek az az A húr lesz. Tehát A gitárhúrt vegyél, és azt tedd a kottaléc fölé. Ezzel az a gáz, hogy a tekercselt húr nem csúszik, kivéve ha csiszoltat veszel, de az drága szokott lenni, és főleg elektromos gitárra csinálnak olyat.
Ha alföldi vályúcitera prím megfelel, akkor az most van eladó 10E-ért, visszább kép is van róla. Ha másféle kell, akkor azt legközelebb a nyáron tudom elkészíteni. Van most eladó még egy nagy g-tenorom 30E-ért, de az használt és ez látszik is rajta, viszont a hangja nagyon pazar, meg a játéka is könnyű, ez az egyik darab a hangzóréses cimbalomhangú citeráim közül.Ha újat akarsz, akkor bármilyen lehet kívánság szerint, ha azt előre megbeszéljük. Éedemes így csinálni, mert így pont olyat kapsz amilyen kell, nem pedig olyat amilyen van. A hangját, a kinézetét, de még az árát is tudom tervezni, amig a citera csak elvben létezik.
Citerás címeket csak zenekarok és készítők címeit ismerem, ha gondolod összeszedek párat.
Szia Citera, köszi a tanácsokat. Egy kérdésem lenne, ami szerintem másokat is érdekel. Próbáltál már prím citerárt tenornak hangolni? Gondolom vastagabb húrokkal és azokat mélyebbre hangolva (lazábbra engedve) megoldható a dolog. Tudom, a hangzás talán nem lesz olyan a rövidebb rezgéshossz miatt, de talán érdemes kipróbálni. Pl. a Fender is gyárt rövidke gyerekgitárokat és külön kiemelik, hogy hangzásban (és persze hangolásban) nem térnek el a nagy változattól. A citera esetében is szerintem megoldható a dolog, csak a húrvastagságot kellene jól eltalálni hozzá.
úgy gondolom citerákat készítesz, ill. citerákat is. most úgy néz ki, vennék egy citerát hamarosan. tudsz segíteni??? ezenkívül bevállaltam a startlapon a "citera.lap.hu" oldal készítését. ez egy linkgyüjtemény, biztos ismered. ha van citerával kapcsolatos web oldalad, szívesen kitenném erre az új helyre. nem sokára indul.
Ha fogólapnélküli citerát akarsz csinálni, akkor azt úgy csináld, hogy sűlyesszél kb1mm vastag svartnit a tetőbe, mert különben a pengető el fogja koptatni a tetőt. Régi citerákon gyakori, hogy nincs fogólap, de ezeknél rendszerint jól el is kopott a tető ott ahol pengették. Szerintem a hátlapot keményfából csináld! Úgy nagyobb hangerőt tudsz elérni, meg a hangja is harsányabb színű lesz. Ha mégis fenyőből lesz, akkor az legyen kétszer vastagabb a tetőnél. A következő citerádat úgy tervezd meg, hogy az alsó húrláb pontos helye kb 5mm-nyit változtatható legyen, és mindég fém legyen közvetlen a húr alatt (esernyőpálca, rézhuzal, stb). A szerszámok amikkel a legegyszerűbben tudod megcsinálni a citerát: Kéziszerszámok: különböző széles egyenes élű vésők (2..3db) egy gyalu, kicsi is lehet, színelőpengék, szorítók, de abból minél több. Nekem 60db van, de ha több citerát ragasztok, az is kevés. Szorító helyett megteszi egy 100x8-as csavar, rajta két fapofa mely parafázott (átfúrt 10-es rétegelt lemez négyzet 30x30-as), +szárnyasanya. Ebből 100db,a tető és a hát felragasztásához kellenek. A vázat összeragasztani nagyobb szorítók. Kell még hegesztened zártszelvényből egy nagyobb szorítókeretet, mellyel táblásítani tudod a tetejeanyagot. Gépek: kis szalagfűrész(ha van asztalos haverod, akkor nem kell), dekopír fűrész, flex gumikoronggal a durva csiszoláshoz, szalagcsiszoló, excentercsiszoló. Körfűrész (asztali) vagy egy asztalra szerelt kézi felsőmaró (ez jobb). Ezekkel+józan paraszti ésszel jó munkát tudsz végezni amatőr kézügyesség mellett is.
Szia, hát igen, valóban nem vagyok végzett hangszerkészítő és hosszu út vezetett a citerához. A zenéhez és a hangszerekhez azonban már fiatal korom óta vonzódom. Gyerekkorom úta van pengetős hangszerem. Régebben éveken át gitároztam egy zenekarban, de aztán kiszáltam, mert a koncertek és próbák nagyon antiszociálisan hatottak a családi életemre. Volt egy Fender Jazz Bass-em és jelenleg is van még egy Alvaro klasszikus gitár, hogy néha még pengessek egy kicsit. Aztán ahogy tekerem az éveket, egyre jobban a citerához vonzódom. Ez olyan nyugis és családias... És ezt mondjuk szivesen mutogatnám a gyerekemnek, mármint ha lesz egyszer. A citerázás környékén viszont szeretném megtalálni azt a minőséget, amit mondjuk egy Fender gitárnál láttam. Úgy gondolom, hogy csak megfelelő tervezés kérdése az egész. Most az első citerám után úgy látom, hogy a hagyományos felé kell húznom, nem hiszem, hogy gitárkulcsosban van az, amit keresek. Jelenleg tervezgetek citerákat, papiron. Valamint gyűjtögetem a szakirodalmat hozzá. Mivel szinte semmilyen szerszámom sincs, nem kizárt hogy megtervezem az alkatrészeket és elkészíttetem egy ügyes asztalossal, aztán összerakom. Egyébként találtam egy céget, ahol viszonylag jó áron készítenek fém sablonokat (valamilyen lézer-követős technikáva), azt hiszem, velük fogok sablonokat készíttetni (pl. a fogólaphoz).
Ami egyébként most épp foglalkoztat a citerakészítés környékén, az a hátsó húrláb. A hagyományos citeráknál úgy látom, a fedlap legvégén helyezkedik el és így nem értem, hogyan képes rezgéseket kelteni a fedélen. Láttam már próbálkozásokat, ahol a gitárhoz hasonlóan beviszik a húrlábat a fedlapra. Így minden bizonnyal jobb akusztikai eredményeket érnek el (én is így csináltam), de vajon hol van a határ, hiszen nem az a cél, hogy gitárt építsünk és talán egy ilyen próbálkozás eredménye egy olyan valami lesz, ami már nem citera... Az osztrák citerák környékén is ugyanezt látom, ott is vannak hasonló próbálkozások. Viszont azt is hozzá kell tennem, hogy hallottam már gyönyörű citerahangot a hagyományos megoldásnál is. Még nem értem, hogyan érték el azt a szép hangot.
Ha esetleg van ötletetek, amit meg is osztanátok, hát rajta...
Ja, egy népi hangszerekkel foglalkozó oldalon olvastam a hazai citerákkal kapcsolatban, hogy Magyarországon minden ember képes arra, hogy készítsen magának egyet... :-)
A lelkesség és a szeretet látszik a képeken. Szerintem baromi ügyes vagy!!! De szakmailag tök ciki. Ha egy hang úgy diktálja benned, hogy ez a Te utad, akkor menj hangszerész iskolába vagy egy mesterhez aki tanít. Ha mellékes az egész akkor minden rendben van és tetszik a barkácsolásod. szeretettel ropánt
Sziasztok, köszönöm az észrevételeket és a segítséget. Dobok még fel pár képet, amin látszik a hátlap is. Már tervezem következő citerámat, ami ezúttal inkább régies lesz. Sok időt kívánok eltölteni a tervezéssel, remélem érdemes lesz. A hangszer testét egy fából szeretném kifaragni (dióból vagy cseresznyéből), azonban a fedlap és a hátlap fenyő lesz, de legalábbis a fedlap. Beszereztem egy hegedűkészítésről szóló könyvet angliából, abban nagyon jó megoldások vannak a fenyő fedlap kidolgozásával kapcsolatban, bár ott hegedűröl van szó. Csináltatnom kell hozzá pár szerszámot, melyek segítségével könnyebben kivághatom a testet. Van egy tervem, hogy maga fogólap a test része lesz, nem pedig a fedlapra ragasztott lap. Nekem úgy tűnik, úgy nem fogja annyira gátolni a rezgésben a fedlapot. Bár azt javasolják a könyvek, hogy a citera fogólapját inkább a hangszer közepe felé kell eltolni, szerintem ez tovább gátolja a rezgésben a fedlapot, mármint ha arra van ragasztva. Valamint azt szeretném elérni, hogy a test alsó részében szabályos kör alakú üreg legyen, ami szintén jobb akusztikát eredményez. Külsőre ugyan úgy fog kinézni, mint egy alföldi hasas citera. Mi a véleményetek?
Bajok: a bundjai tök rosszak, kopottak. A háton a domború részen vannak kisebb hibák. Húrláb nincs, a szemöldök is kopott. A kulcsok működnek, de tisztításra szorulnak. A nyaka is fura (meg kéne néznem, nem emlékszem pontosan) egy kicsit hátul, szerintem javították, de nem túl gondosan. Szóval lenne vele munka. :)
Néhány apró jótanács, ami így a kép alapján meg kell jegyezni:
Igyekezz mindig a húrfeltámasztások fa bakjára mindig tenni fémet is A fába idővel bevágja magával a húr magát és lecsökken a feltámasztás magassága. Ezt a fém feltámasztás a fa bakon legyen előre-hátra mozgatható, hogy pontosan be tudd állítani a húrhosszt az aktuális húrozathoz(merthogy lehetm hogy valaki később másféle húrokat tesz rá, és azzal már nem lesz jó a fix feltámasztás, hanem utána kell állítani.
A feltámysztás magasságáról meg annyit, hogy igenis kell az a lealább 2..2,5 mm (prím citeránál).
Azt írtad, hogy a lehető legvékonyabb húrokkal húroztad. Ez megmagyarázza, miért nem hallod a csörgést (merthogy 1mm húrmagasságon muszály csörögnie, bármilyen pontos is a kottaléced magassága, mert ennél már az amplitudó is nagyobb), ugyanis a vékony húrnak kicsi a tömege, így kicsit csörren. Tegyél rá 12-es húrt, és meghallod, hogy csörög az azért. Kismértékű csörgés megengedett, esetenként kívánatos is lehet, mert hangszínező hatása van (mint pl a szitárnál).
Ne félj attól ha kezdetben nehéz lenyomni, minden kezdet nehéz.
Kép alapján úgy látszik eléggé kevés érintőt tettél rá. legalább 30, de inkább 34..36 db kell. Kezdetben úgy tűnhet soha nem használják a magas érintőket, de aki már jobban tud, az gond nélkül játszik ott os. Most ennyi jutott eszembe.
Sziasztok! "Pengetős" barátunk hangszere, ígéretesen furcsa. Nekem nagyon groteszk a citera gitárkulcsokkal. De mint házi készítmény igen megkapó. Semmi probléma azzal, ha valaki kezdetnek ilyet csinál. Ha nem megy el a kedved, a következő jobb is lesz meg szebb is.Sikereket neked Más! Ha már én ajánlottam azt a boltot, nemrég, (tán Petyusnak) akkor fel is hívtam ma és a következőket tudtam meg. Az üzlet az Újpesten van a Kiss Ernő u. 2. szám alatt. Árulnak spándlit a repedésbe és van is, 430.- Forint egy egy méteres darab. Ezenkívül van acélhúr minden méretben, 0,4 meg 0,5mm is, métere 200.-Forint. Itt árulnak mindent zongorához, meg még citera szöget is. Többet nem tehetek értetek speciel. Most.
Sziasztok, elkészült első, saját készítésü citerám. Bár igazából nem az első, az első elsőt három évesen készítettem a fürdőkádban habfürdős flakonból és hajgumiból. De szerintem már három éves korom előtt is készítettem citerákat, de arra már nem tudok visszaemlékezni. Aztán emlékszem még egyre, azt valamikor hat éves koromban csináltam vidéken horgászdamilból és szőlőkaróból. Nem nyertem meg vele az Aranypávát, de jó mulatság volt... Kb két éve ejtett rabul egy citerakészítésről szóló könyv, azóta nagyon érdekel ez a hangszer és a készítése. Itt a fórumon is láttam már jópár citerát, így hát gondoltam, hogy a sajátomat is felteszem. A hangszer tervezésekor sokat törtem a fejem, hogy teljes egészében hagyományos, vagy némiképp modern citerát készítsek. Aztán hamar rájöttem, hogy ugyanaz a sors vár rám, mint hasonszőrű elődeimre, hogy olyan hangszert kell készítenem, amihez be tudom szerezni a hozzávalókat és meg tudom munkálni az alapanyagokat jelenleg még szegényes szerszámaimmal (konyhakés, fűrészlap, fúró, préseléshez a vastag Citeráról mindenkinek könyv - úgyis kéznél volt :-)). Így hát maradtak a barkácsáruházak (a fővárosban élek...), ahonnan sikerült jó fenyőanyagokat és némi bükkfát (a galádok virágtámasztó lécnek álcázták!) szereznem, valamint a hangszerboltok, aholis hegyomlásnyi gitárhangolókulcsot borítottak rám az eladók minden üzletben és ami nem is olyan drága mulatság, hiszen egy gitárhoz 6 db kell ami kb 6E Ft, csakhogy nekem minimum két garnitúrára volt szükségem, így hát jól adavágtam a költségvetésnek. Hihetetlen, de szerény körülményeim között nem tudtam volna hangolószeget barkácsolni, így hát maradt a gitárhangolókulcs. Hangszeremet mégsem modernnek, hanem hagyományosnak mondanám. Több okból is. Első körben, mert szerény külalakja és felületmegmunkálása nagyon hasonlít a "nagyapáink citerái"-nak hívott ősi hangszerekre. Aztán meg formailag a Felső-Tiszatáji vonalakat követtem. Valamint hagyományőrző módon, abból építettem a hangszert, amit közvetlen környezetemből be tudtam szerezni és meg tudtam munkálni. Hát ja, hogy ez 2007-ben Budapesten a gitárhangolókulcs és társai... Szóval nem tartom magam haladó pártinak, első hangszerem ilyen lett és kész. Távolabbi terveim között szerepel, hogy felszerszámozom magam és hangolószeges citerát készítek. Egyébként nem értem, hogy miért az 1900-as évek közepén készített citerákat vették alapul a "hagyományőrző" jelzőnél. Az 1800-as években készített, egy fából kifaragott, csak egész hangokat tartalmazó monstrumok sokkal ősibbek és hagyományosabbak. De ebbe nem akarok belemnni. Végül is jól sikerült a hangszer. Prím, a legvékonyabb húrokkal. Sikerült annyira pontosra csinálni, hogy a távolság az érintők és a húrok között 1 mm és nem csörög be sehol. A könyv azt írta, 3 mm. Szerintem az sok, ott már erőlködni kell a lefogásnál. Az enyében úgy lehet tisztán játszani, hogy csak érintenem kell a húrokat, nyomóerő nélkül is tisztán szól. A másik nagy előnye, hogy a gitárhangoló kulcsokkal nagyon finoman lehet hangolni. Már fél éve használom, szuper... tanulónahgszernek különösen jó.
Teszek fel két képet (remélem sikerül). Aztán ha van véleményetek, szívesen olvasom. Ööö. Na jó, a negatív véleményeket is...