Integrálfilozófia. Az alapmű: A Működő Szellem rövid története. (2003)
Az eredeti angol: A Brief History of Everything 1996-ban jelent meg, a Sex, Ecology, Spirituality rövid, népszerű változata.
Az integrál szó egy szójáték. Az angolban létezik az integral és az integrated – az előbbi sugallja a folyamatos jelent, az utóbbi a befejezettséget, lezártságot. A magyarban az integrál szó "megalkotásával" egyrészt jelöljük speciálisan ezt a területet, másrészt ki szeretnénk fejezni a folyamatosságot. Ez nem egy végleges, lezárt rendszer, hanem egy élő és fejlődő szemlélet.
tulajdonnevek elé tudtommal nem szokás határozott névelőt rakni, ebben nem tudom, mi a nehézkes.. de a kifejezés fordítása tényleg nem egyszerű. nekem bántja a fülem, főleg azért is, mert matematikából ismerve a szót nehéz jelzővé csavarnom.. mindegy, meg biztos lesz lektor is. :) ez van. "elterjedt szóhasználat" :))
Az 'integrált' pontatlan fordítás lenne (angolul nem integrated, hanem integral), az 'integrális' jöhetne szóba. Tekintettel a már elterjedt szóhasználatra (pl. e fórum címe, Integrál Világ honlap) döntöttünk az 'integrál' mellett. 'A Wilber korábbi műveit ismerők számára' kifejezésben a névelő szükséges, anélkül nem lenne értelmes a mondat. Lehetne nehézkesebben is fogalmazni (azok számára, akik ismerik Wilber korábbi műveit...), de ez így szerintem egy ilyen rövid ismertetőben frappánsabb.
off, nekem nagyon zavaró az integrál szó, teljesen magyartalan. gagyi, amatőr tükörfordítás, és gáz, hogy így elterjedhetnek dolgok.. mivel angolban ez egy jelző, magyarban viszont ebben a formában csakis főnév vagy ige lehet, különben integrált lenne. (postal: postai, fenomenal: fenomenális, hadd ne soroljam..vagy lehetne mondjuk "transzperszonál pszichológia" meg "analitik elmélet", lol) hogy aztán könyvborítón is viríthat, nem meglepő igénytelenséglandben, a bevezetőben is durva bunkóságok vannak ("a Wilber") stb. Ez ilyen maszekimport, kínai piacra való bóvliság fíling.. Mondjuk, nem emiatt nem tudom komolyan venni..
A filozófia önmagában valóban nem juttat mélyebb önismerethez. Nem is szerencsés a téma címe, mivel az integrál szemlélet nem pusztán filozófia.
Hogy mi a célja?
Az "integrál szemlélet lényege egy teljeskörű orientáció, tájékozódás, egy térkép, egy modell. A jó útonjáráshoz jó eligazodás, térkép szükséges. Az orvosnak térképe van a testről (élettan-anatómia), a lélekgyógyásznak a lélekről (freudi vagy jungi tudatmodell, maslowi piramis, a meditáció szintjei, az asztrológia jegyei stb.) Az integrál rendszer ezeket rendezi össze, az általános tájékozódás szintjén."
:)) Mindent egykupacba belepakolunk...maj' lesz valami.
Mi a cél? A filozofia filozofia marad, akarmilyen jelzöt biggyesztünk ele (vallas-jog-stb.)- filozofia. Mi valtozott? A felhalmozott ismeretekkel igy is tele a padlas: de többet tudtunk-e meg önmagunkrol ezaltal?
A regi klasszikus kerdesek, amiket a beavatohelyeken (közkeletü neven: "josdakban") tettek fel az embernek: "Ki vagyok en? Honnan jöttem, hova megyek?" stb.
Vannak lenyeges kerdesek, amikert nem rohanhatunk mindig a könyvespolchoz, filozofokhoz. Ott er veget a tekintelyelv, dogmatika ilyen-olyan izmus es elkezdödhet az ÖSZINTE önfelfedezes.
Előadás: Hogyan lesz Buddha a csecsemőből? Lelki stációk az anyaméhtől a megvilágosodásig
INTEGRÁL PSZICHOLÓGIA előadás
2008. március 27., csütörtök 19:30 - 21:30 h (pontos kezdés)
Előadó: Gánti Bence
Az előadásban megismerkedünk az ember lelki és tudati fejlődésének teljesspektrumú tanával, az integrált fejlődéselmélettel (wilberi "létra-modell").
A pszichológia az elmúlt száz év során sok ismeretre tett szert a csecsemőkorról, a kora gyermekkorról, de mára már a méhen belüli korszakról is, továbbá a gyermek- és sedülőkor, s a felnőttkor lelki fejlődéséről s eseményeiről, ezekről nagyszerű modelleket s térképeket alkotott. (Olyan mélységeket és összefüggéseket tárt fel, melyek a nem szakmabeliek számára rejtettek. Azt gondolom, ezen ismeretek annyira fontosak, hogy oktatni kellene őket az iskolákban, hisz önmagunkról és gyermekeinkről van szó.) A fejlődés azonban nem áll meg a felnőtt jóléti világánál, amikor megvan a felnőtt esze, a pénz, a család, a kielégítő s érdekes munka, a jó társadalmi státusz, a megfelelő ház és az autó. Kimutatták, hogy noha ez az anyagi fejlődés csúcsa lehet, az emberi lélek fejlődésnek és lehetőségeinek csupán a félútja ez! Pontosan még egyszer ennyi fejlődési szakasz van előttünk. Az út második fele azonban - a külső élet megtartása mellett - a befelé fordulás, az önismeret s a meditáció (spirituáis önismeret) során járható be, ahol az ember a saját léte alapkérdéseire - pl. ki vagyok én? - választ kaphat, és át is élheti ezt. Minden idők nagy bölcsei szerint ez hozza meg a lélek teljességét, s teljesíti be az ember útját a földön.
Az út második feléről nagyszerű modelleket s térképeket készítettek a világ spirituális (sámánok, jógik, buddhisták, keresztények, stb.) hagyományai.
Az integrál fejlődésmodell rendbe integrálja a két oldal térképeit, egy egységes térképet adva. Ezt ismerjük meg most csütrötökön, s ezen át a pszichológia és spiritualitás néhány alapvető, lényegi tanítását arról, hogy mely szakaszban mi a dolgunk, mik a képességeink, s mik a feladataink, mik a lehetséges elakadások, és a lelki gyógymódjaik.
Az integrál térkép másik jelentősége, hogy jelenleg hatalmas káosz van az ezo-spiro-bio-pszicho piacon, hogy milyen módszert mikor, kinél alkalmazzunk. Ennek a modellnek az egyik célja a széles látókörű, integrált szakmai látás kialakítása. Ezért ajánljuk pszichológusoknak, alternatív lelki segítőknek, spirituális tanítóknak, természetgyógyászoknak, stb. egyaránt. Ez egy olyan modell, mely értelmesen összeköt minket, szakembereket is - legalábbis azokat, akik az elhatárolódás helyett az összefogást választják.
Az előadásokon a részvétel ingyenes - a SUNORANGE által támogatott rendezvény.
Ajánlom figyelmetekbe az Integrál Világ honlapot (www.integralvilag.hu), ahol rengeteg írás és hanganyag elérhető integrál témában.
Az Integrál Világ a Ken Wilber által elindított integrál szemlélet hazai honlapja, melyet folyamatosan fejlesztünk, és a tudástár-t hétről-hétre bővítjük érdekes és hasznos anyagokkal. A honlapon mostmár mintegy száz előadás hanganyaga érhető el bárki számára.
tyúú milyen jó kis topik a végén ideszokok bár az alapműt nem olvastam csak Gánti Bence honlapján láttam meg valami kirakatban ja ja meta man a szerző mert még a kirakaton keresztül is világított a feje a címlapról
a honlapon van valami link ami a hármasságot is említi példákkal azt nem tudja melyik? mert sehogy se találom
”Hopp, ez a spiráldolog épp ma jutott nekem is eszembe” – nekem egy héttel korábban, hehe :-))
Régi gyanúm (amit persze főként írásokon alapul), hogy létezik egy kollektív tudat, meg kollektív tudattalan is – bárhogy is működik – ezért van az, hogy az emberek bizonyos elméleti dolgokban azonos következtetésekre jutnak.
Mivel filozófiai témájú topikról van szó, had említsem meg tanulságul:
Vannak, akik a változásokat, a világ fejlődését, az emberiség történelmét egy felfelé törő egyenesként gondolják. Van, akik egy stagnáló változatlan dolognak tekintik, és vannak, akik egy emelkedő spirálhoz hasonlítják (én is).
Az integrálfilozófia is ezt mondja. Megőrizni és meghaladni.
A Világmindenség szimbolikus megnevezése, a világban rejlő titkok allegóriája, mely ugyan azzal a srtuktúrával rendelkezik, mint az emberi tudat. Négy abszolút valóságból áll össze, a megértés négy különböző szintjével rendelkezik, melyek számára az egyénnek ki kell nyílnia ahhoz, hogy eljusson a legfelső tudatossághoz - hogy eggyéváljon Istennel. Ez a tetraszómia az a megnyílvánuló négyesség mely minden hagyományban megjelenik, kifejezve ezt az univerzális elvet és princípiumait. Ezért a Hermetika módszerének bemutatására, a teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat azon négyességek közül, melyek a a világ felfogásának négy szintjét (a négy világot) fejezik ki:
A négy Első Elem; Föld, Víz, Tűz, és Levegő.
Az egyiptomi Hagyományban a Menny négy irányának őrzői; Hapi (a Majom - Észak), Thamutet (a Sakál - Kelet), Quebsenut (a Sas - Nyugat), és Amset (az Ember - Dél),
a négy fő Isten Re, Su, Geb és Apis.
A Keresztény Hagyományban, a négy lelkes állat; a Bika, a Sas, az Oroszlán, és a Kerub vagy Ember.
A Zsidó Hagyományban, a Shem ha Meforash, Isten legkülönlegesebb neve, a négy attrubútummal, melyet a YHVH betük jelölnek.
A Kabbalista Hagyományban az előző mellet, a Hayot ha Kodesh, a Keter Szefirája körül álló négyarcú angyalok.
A Latin Hagyomány négy Világa; Creatio Emanata, Creatio Creata, Creatio Formata, és Creatio Facta, vagy ahogy máshol nevezik; Cosmos, spiritus mundi, anima mundi, és solum.
A Kübalion Hagyományban; Szellemi Világ, Mentál Világ, Asztrál Világ, és Fizikai Világ. De a tetrakthüs a Püthagóreuszi Hagyományban; monas, dias, trias, és tetrad, vagy 1, 2, 3, 4.
A görög Hagyományban; gnosis, homo pneumatikos, homo psychikos, és homo sharks.
A hindu Hagyományban Bráhma Négy Arca. És hogy visszakanyarodjunk ezoterikus exegézisünkhöz, az indiai Hagyomány sukta, upanisad, suttra, és bráhmanaja.
Ugyanúgy mint Goethe irodalom felosztása poézisre, teológiára, filozófiára, és prózára. És még végtelenségig folytathatnánk a listát...
Ami hermetikus rendszer, elfogadja a világ mikro-makrokozmikus azonosságát, vagyis hogy az ember és a kozmosz valójában egyazon princípium, analógiába hozható látszólagos különbözőség. Ezt mondja ki Hermes Trismegistos Tabula Smaragdinája: "Verum est, certum et verissimum, quod est,
A négyesség az emberiség legösibb gondolata lehetett, mert a legkorábbi elvont ábrázolás éppen a négyosztatú Napkerék.
Ehhez jöttek később klf.e értelmezések és a hármasságok.
A hindu Hagyományban Bráhma Négy Arca. És hogy visszakanyarodjunk ezoterikus exegézisünkhöz, az indiai Hagyomány sukta, upanisad, suttra, és bráhmanaja.
Hasonlóan mély tartalmakat a zsidóknál hordoz, de ez nem véletlen!
A síkbeli Descartes-féle koordináta-rendszerben a tengelyek a síkot négy részre osztják, ezeket síknegyedeknek vagy kvadránsoknak nevezik. Hagyományosan a következőképpen számozzák őket: Az első, a második, a harmadik, a negyedik síknegyed.
A háromdimenziós tér koordinátasíkok által határolt részeit oktánsoknak, az n-dimenziós tér megfelelő alakzatait pedig ortánsoknak hívják.
"A kvadránsok, szintek, fejlődésvonalak, stb. egyik legtömörebb összefoglalása az, hogy gyakorlatozzuk a testet, elmét és a szellemet az én területén, a kultúrában, és a természetben. Ez nagyvonalakban a négy kvadráns és a szintek három fő szakasza."
Interjú Ken Wilberrel II.rész. Ego és Öko – A Föld helyzete és jövője, integrált szemmel
- Készítette Gánti Bence, Denver, 2004.augusztus -
Nos ha ezt összevetem a fentiekkel, akkor azt kell gondolnom, hogy újszerű uatkon jár Mr. ken Wilber ... ;) ... ööö ... egészen újszerűeken.
Ebben, hogy jön össze a "négy ok és a négy kvadráns" ... ?
Ööö… Ez nem antik, ez posztmodern. Wilber filozófiáját integrálfilozófiának nevezték el. De Mr. Wilber elolvasta az antik könyveket is. Filozófiája egyszerre régi és modern. Hagyomány és forradalom.