Mennyire ismered az autókat? Nagyon?
És a nem hétköznapi típusokat?
Egy fórum a nem mindennapi, ritka autóknak!
Ha tudod, írd ide milyen típusú járgány van a képen!
Most lusta vagyok linkelni, de szerény és egyáltalán nem megbízható véleményem szerint az első aerodinamikus felépítésű gépkocsi (nem mellékesen az egyik kedvencem) az 1899-es La Jamis Contente volt, Camille Jenatzy elektromos üzemű versenyautója, amellyel először sikerült túllépni a 100 km/h sebességet
Hát szerintem bőven nem Járay csinálta az első aerodinamikus automobilt, de mégcsak nem is a Sanyi-ka által feldobott "ágyúgolyó" Alfa volt az első vaalmi Ricotti gróftól - jóval korábbról, mnit Járay első rajzai, hanem szerintem esetleg ez az autó...
Tessék csak megnézni a szinte pengeélességű ék-orrát - amit ezen a képen annyira jól sajnos nem lehet érzékelni. "Abban" az időben még eléggé behemót járműveket építettek és talán ez volt az első, aminél a levegő "széthasítására" is gondoltak...
És a jármű ráadásul nem erről igazán híres, de a legismertebb bukéján kívűl még legalább további 2 dologban történelmet írt.
Nem is mondtam, hogy a derék román kiemelkedő mérnöki teljesítményt vitt végbe. Az áramvonalas forma akkor már ki volt találva, Járay 2-3 évvel korábban szabadalmaztatta. De ő akkor még a repülés területén dolgozott és úgy tudom csak később kezdett az autóépítés iránt érdeklődni. (Lehet, hogy éppen azért, mert meglátta a román csodagépet és úgy gondolta, ennél valami formásabbat kell alkotni :-)))