Sokunk gyermekkorát idézik ezek a képek, melyeket sokan szívesen nézegetünk: milyen is volt akkor a vasút, amikor még komoly teherforgalom volt, a járműpark a jelenleginél sokkal színesebb és nagyobb darabszámú volt. Az Interneten - és a fórumokban is - szinte vadászni kell ezekre a képekre, ez a fórum az ilyan képek gyűjtóhelye lehet.
És volt kint természetesen V63 is (007), de az emlékeim szerint az utolsó napon mintha a 002 (vagy talán a 001) szedte volna össze a díszes társaságot.
Kedves wrn30601!
A kérdéses rendezvény neve:
MOZDONY KIÁLLÍTÁS A MAGYAR NAGYVASÚTI 50 PERIÓDUSÚ „KÖZFORGALMÚ VILLAMOSVONTATÁS MEGINDULÁSÁNAK 50. ÉVFORDULÓJA EMLÉKÉRE”
Nyitvatartás:
1982.09.15-én: 15.xx-től 19.xx-ig,
1982.09.16-19-ig: 10.xx-től 19.xx-ig.
A kiállított gépek: V40,016, V41,521, V43,1368, V55,006 (a Füstiben van V55,004 pályaszámmal) és V60,006.
Üdv.:
Teknős
Köszönöm. Bízom benne, hogy holnap délelőtt találkozunk.
A könyvvel kapcsolatosan minden észrevételt tisztelettel és köszönettel fogadok. Már gyűlt néhány össze (főleg személy nevek), de van más érdekes plussz infó. Összevárok egy csokorra valót és közzé teszem itt. Aki akarja, majd berakhatja kinyomtatva a könyvbe.
Ha addig senki nem reagál, a jövő hét elején szállítom a pontos dátumot. Holnap megyek Sopronba, ahol találkozom egy úrral, aki ott volt és fotózott, de lehet hogy a saját jegyzeteimben is szerepel. Mármint az időpont.
Egyébként épp az előbb tettem le a könyvet, miután végeztem a 'járművek' című fejezettel. Kiváló munka, olyan alkotás, amit csak lassan, figyelmesen szabad végigtanulmányozni. Máris sokat tanultam belőle, méghozzá nemcsak GYSEV-es, hanem MÁV-os dolgokat is. Ha megengeded, néhány megjegyzéssel megkeresnélek majd magánban.
Mint jeleztem a forrásokban olyan ellentmondásokat találtam, amit nem tudok feloldani. A gépíró Gizikék szerintem keverték a g és q betűket, vagy a római I-et a nagy I betűvel. Erre volt olyan hely, ahol biztosan rájöttem. Itt viszont nem sikerült kibogoznom a dolgot.
A szerintem valószínűbb változat szerint 1925-ben készültek a Schlick-Nicholson cégnél VI q' jelleggel, Bh 8201971 – 8202000 számon, amit rövidesen átszámoztak B 31112 – 31141-re.
(1925-ben zajlott egy nagy átszámozási projekt)
A másik, kevésbé valószínű, változat szerint 1908-17 között VI g' jelleggel Bh 102001-102316 számon különböző vagongyárakban készültek.
Mind a két változat szerint már eredetileg is dongatetővel készültek. A fő méretek egyeznek, (12.6 m ütközők között, 11.4 m szekrényhossz, 7 m tengelytáv) az eredeti állapotukról nincs képem. A VI q' jellegűekről tudom, hogy 4+8+8+8+8 üh voilt a fülkebeosztásuk. Ez meg is felelhet a képeken láthatónak. Illetve az egészalakosnál meg is felel.
Ez valószínűleg a VI g', vagy más források szerint VI q' jellegű kocsi lehet. Az egyik végén wc, a másik végén pedig félszakasz van. A kórházvonati képen a félszakasz látszik. (távolság az ajtótól)