Sokunk gyermekkorát idézik ezek a képek, melyeket sokan szívesen nézegetünk: milyen is volt akkor a vasút, amikor még komoly teherforgalom volt, a járműpark a jelenleginél sokkal színesebb és nagyobb darabszámú volt. Az Interneten - és a fórumokban is - szinte vadászni kell ezekre a képekre, ez a fórum az ilyan képek gyűjtóhelye lehet.
Ha addig senki nem reagál, a jövő hét elején szállítom a pontos dátumot. Holnap megyek Sopronba, ahol találkozom egy úrral, aki ott volt és fotózott, de lehet hogy a saját jegyzeteimben is szerepel. Mármint az időpont.
Egyébként épp az előbb tettem le a könyvet, miután végeztem a 'járművek' című fejezettel. Kiváló munka, olyan alkotás, amit csak lassan, figyelmesen szabad végigtanulmányozni. Máris sokat tanultam belőle, méghozzá nemcsak GYSEV-es, hanem MÁV-os dolgokat is. Ha megengeded, néhány megjegyzéssel megkeresnélek majd magánban.
Mint jeleztem a forrásokban olyan ellentmondásokat találtam, amit nem tudok feloldani. A gépíró Gizikék szerintem keverték a g és q betűket, vagy a római I-et a nagy I betűvel. Erre volt olyan hely, ahol biztosan rájöttem. Itt viszont nem sikerült kibogoznom a dolgot.
A szerintem valószínűbb változat szerint 1925-ben készültek a Schlick-Nicholson cégnél VI q' jelleggel, Bh 8201971 – 8202000 számon, amit rövidesen átszámoztak B 31112 – 31141-re.
(1925-ben zajlott egy nagy átszámozási projekt)
A másik, kevésbé valószínű, változat szerint 1908-17 között VI g' jelleggel Bh 102001-102316 számon különböző vagongyárakban készültek.
Mind a két változat szerint már eredetileg is dongatetővel készültek. A fő méretek egyeznek, (12.6 m ütközők között, 11.4 m szekrényhossz, 7 m tengelytáv) az eredeti állapotukról nincs képem. A VI q' jellegűekről tudom, hogy 4+8+8+8+8 üh voilt a fülkebeosztásuk. Ez meg is felelhet a képeken láthatónak. Illetve az egészalakosnál meg is felel.
Ez valószínűleg a VI g', vagy más források szerint VI q' jellegű kocsi lehet. Az egyik végén wc, a másik végén pedig félszakasz van. A kórházvonati képen a félszakasz látszik. (távolság az ajtótól)
ill. íme még egy kép, szintén hasonló korú, szintén a fiumei vonalról. sajnos nem a legjobban sikerült fénykép, de nekem értékes, mert családbeli, és mert 601-es van rajta! :-)
a kép felirata:
"Komorske Moravice 1915 1001. sz. gyorsvonat 601. sorozatú mozdony Foto: Schlegel Lőrinc"
előkotortam egy régi képet, mely a rokonságtól származik. az ősök vasutasok voltak a fiumei vonal mentén, Horvátországban, ami akkoriban még természetesen a Magyar Szent Korona része volt...
az alábbi kép Brod-Moravica állomáson készült 1915-ben.
felirata a következő:
"A motoros hajtányon puskával: Dr. Beck Tivadar MÁV pályaorvos Schlegel Károly komorske-moravicai áll. főnök. (ő volt a rokon)