Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
de hallottam olyat is,hogy a mvők nem tudták megkülönböztetni a gyorsan-lassan villogást. Valaki ismeri ennek a történetét?
Ungarisztánban az a lényeg, hogy ha valamit lusták vagyunk megcsinálni, legalább meg tudjuk magyarázni.
A villogás sebessége nagyon jól érzékelhető. A magyar percenkénti hatvan a román percenkénti ötven villogási száma is érzékselhető.
A magyarnál sokkal fejlettebb szlovák és cseh vasutasok sokkal hosszabb képzéssel jutnak el arra a szintre, hogy a percenként 50 villogású zöldet és sárgát a percenként 100-at villogótól meg tudják különböztetni. :-))
Nekünk két évtized arra sem volt elég, hogy meghatározzuk a két értéket, ezért megszüntettük a gyors villogó - elméleti - használatát, illetve negyven-ötven évi rövid átmeneti időszakkal kigyomláljuk a villogó fényeket.
Helyes vágányon páros vonatnak 30-as fele 80-as. Csak az utána következő huplik amit nem igen sikerül kompenzálni egy ideje 40-el is alig járhatók, hogy ne dobáljon.
"... hallottam olyat is,hogy a mvők nem tudták megkülönböztetni a gyorsan-lassan villogást."
Az F1-ben nincs leírva, h mit kell érteni lassan és gyorsan villogó zöld alatt. Egyébként vszeg nálunk soha senki nem látott még gyorsan villogó zöldet és már nem is fog:)
Van, hogyne. Lámpasoros gurításjelző. A lámpafejesen kék és fehér optika van. Kék-fehér árbócszínezése van (, csak akkor nem tudom mi mondja meg hogy gurításjelző és nem tolatásjelző, hacsaknem triviális az elhelyezkedésből adódóan). A lámpasoroson vízszintes és függőleges lámpasorok vannak egy mezőben, egymást közepénél metszve, adott esetben +-ot formázva (még nem láttam olyat, csak F1-ben :)).
Eddig minden 120-ra alkalmas kitérőnk <=120-as pályában fekszik, így mindegyiken egy fénnyel lehet közlekedni (kivéve Érd elág., ami furcsa okból nyolcvanas jelzést kapott).
Igen, valóban csak 100-al járható meg az álomás átmenő fővágánya is csak 100-as, de mindenképpen egyedi eset abból a szempontból, hogy átmenőre/ről való járatás esetén mindig egy fénnyel mész rá bármelyik irányba áll a váltó.
"Márpedig ha valami hiba folytán a sárga nem villog, hanem folyamatosan világít, az biztonsági szempontból nem problémás, hiszen "szigorúbb irányba" téved a rendszer, ezért szerintem itt felesleges ellenőrizni a villogást."
Bizt. ber.-esek szerint a villogás ellenőrzése nagyon bonyolult áramkört követel meg
Egyrészt ebben nem vagyok biztos, másrészt a villogó zöld Magyarországon nagyon ritka; ha valami villog, az túlnyomórészt a sárga. Márpedig ha valami hiba folytán a sárga nem villog, hanem folyamatosan világít, az biztonsági szempontból nem problémás, hiszen "szigorúbb irányba" téved a rendszer, ezért szerintem itt felesleges ellenőrizni a villogást.
Bizt. ber.-esek szerint a villogás ellenőrzése nagyon bonyolult áramkört követel meg, ezért tehát drága. Ezért a HÉV sebességjelzési rendszerében eleve nem is terveztek villogást.
Ez kicsit azokra a kérdésekre emlékeztet, hogy melyik jelző ad két karral Megállj!-jelzést, illetve melyik dolgozó fogadja a vonatot annak háttal állva...
Bocs,akkor valószínűleg félreértettem,hiszen "Tilos a tolatás!"jelzési kép csak tolatásjelzőknél van,"Megállj illetve tilos a tolatás!" pedig a tolatásjelzővel egyesített fény főjelzőknél. Utóbbit elemezgettük.
Szerintem is. Bár mondjuk ebbe azért kötnének bele az illetékesek, mert nem véletlenül a vörös az egyetlen fény, ami sosem villoghat: gondolom nem lehet olyan időpillanat, amikor nem világít, hiszen az a legszigorúbb jelzés.
Amúgy Magyarországon nincs is sehol gyors villoglás, ha minden igaz. :-) Másfelől tök egyszerű lenne: a villogó sárga adjon előjelzést 40-re, a villogó zöld 120-ra, a felváltva villogó sárga és zöld pedig 80-ra.
A zöld fénynél sem mindegy milyen jelzőn van,például alak kijárati jelzőn vagy fény kijárati jelzőn.
Jelenleg azonban az új F1-esben lévő számkijelzéseket nem értem. (Más sem).Pontosabban fogalmazva mi volt a baj az eddigiekkel? Szerintem a MÁV fényjelzős jelzési rendszere majdhogynem tökéletes volt,azt nem értem miért kellett (ezt is) megkutyulni. Állítólag uniós előírás,de hallottam olyat is,hogy a mvők nem tudták megkülönböztetni a gyorsan-lassan villogást. Valaki ismeri ennek a történetét?