Megverte egy szülő a bujáki iskola igazgatóját
2007. március 29. 21:13
MNO
Nem volt csütörtökön tanítás a bujáki általános iskolában. A tanárok azért döntöttek így, mert szerdán megverte az egyik diák apja az igazgatót.
Az apa szerint ő azért ütött, mert az igazgató nemcsak intőt adott a fiának, hanem még a tarkójára is rávágott. A rendőrség szerint viszont ezt eddig semmi sem bizonyítja. A tanárok az eset után úgy döntöttek, csütörtökön tanítási szünetet rendelnek el.
...
Az elmúlt hetekben többször támadtak meg tanárokat az országban.
„A tanárverés 2008-ra majdhogynem szokványos lett” 2008. március 24. 20:31
MNO
Kosztolányi Dezső 1925-ben írt, „Aranysárkány” című művében a tanárverés még szégyellni való, az éj sötétjében végrehajtott cselekedet volt, 2008-ra ez a tett, ha nem is legitimmé, de majdhogynem szokványos történéssé, színes hírré változott - írják hétfői közleményükben tanárok, közgazdászok, filozófusok „vallási, ideológiai és szakmai hovatartozásuk különbségeit félretéve”. A kommünikét aláírta többek között Gazsó Ferenc, Bogár László és Kulin Ferenc.
• Tanárverések - Szili a Ház oktatási bizottságához fordult
A pedagógus szakma erkölcsi és anyagi ellehetetlenítése, az ostobán értelmezett szabadságfelfogás vezetett ahhoz, hogy a katedra ma már veszélyes üzemmé vált, s a tanári hivatás lábbal tiprása nem számít kivételnek – írják. „Kosztolányi Dezső 1925-ben írt, „Aranysárkány” című művében a tanárverés még szégyellni való, az éj sötétjében végrehajtott cselekedet volt, 2008-ra ez a tett, ha nem is legitimmé, de majdhogynem szokványos történéssé, színes hírré változott. Ez az, ami ellen - vallási, ideológiai és szakmai hovatartozásunk különbségeit félretéve - a legkeményebben tiltakozunk! Védjük meg a pedagógusokat!” - olvasható a nyílt levélben.
Meglátásuk szerint a pedagógusokat nem a gyerekektől kell megvédeni. Úgy vélik: áldozatok a diákok is, ezt azok a pedagógusok tudják legjobban, akik mindezek ellenére még mindig komolyan veszik hivatásukat. Leszögezik azonban: a gyerekek ütlegelése sem megengedhető, de ahol a társadalom egészével valami nagy baj van, csak ott játszódhatnak le tanárverési jelenetek.
A levél szerzői úgy követelik: a mindenkori kormányzat biztosítsa a pedagógusi hivatás korszerű anyagi és erkölcsi feltételeit. „Amilyen a mai magyar iskola, olyan lesz a magyarság holnapja, s az oktatásba fektetett beruházásnál értékesebb tőke nem létezik! Nincs egészséges, életképes társadalom a tudás újratermelését, a szocializáció korszerű mintáit biztosító, megbecsült pedagógusok nélkül. Gyermekeink és a haza jövője a tét.”
A közlemény zárszavában a szerzők „össznemzeti egyetértésen alapuló kormányzást” követelnek az oktatásügyben és „elégtételt a megalázott pedagógusoknak”.
A közlemény aláírói: Antal Lívia Zsuzsanna újságíró, Antalóczy Attila tanár, Baranyai Judit vezető óvónő, Barna György építőmérnök, Bogár László közgazdász, közíró, Bogár Lászlóné, Czöndör Gyula nyugdíjas tanár, Déri Viktor vállalkozó, Dombovári Sándor erdőmérnök, Egedy Gergely főiskolai tanár, Elter István nyelvész, Fábián László pedagógus, Farkas Attila Márton kultúrantropológus, főiskolai tanár, Fehérné Kajtár Hajnalka német-matematika tanár, Fehér Mihály gépj.szakoktató, Földvári István nyugdíjas, Galló Béla politológus, Gazsó Ferenc,szociológus, egyetemi tanár, Gráner Gyuláné pedagógus, Hajdú János újságíró, ny. nagykövet, Hajdú Miklós főiskolai tanár, Baja, Harsányi Iván egyetemi tanár, Hrabák András pedagógus, dr. Jánosi Márton gépészmérnök, Krómer István politikai elemző, Kulin Ferenc dékán, Károli Gáspár Református Egyetem, Nagy Annamária középiskolai tanár, Nagy Sándor ny. iskolaigazgató, Noé Krisztina gyógypedagógus, Sipos János filozófus, a Kézfogás főszerkesztője, Reményi László mentőtiszt, Rózsa András közíró, dr. Sipos József egyetemi docens, Szeged, Szőllősi Istvánné tanító, a Pedagógusok Szakszervezetének volt főtitkára, Tóth Gábor médiaművész, Vajnai Attila villamosmérnök, Wéber Attila szociológus
Miről beszélsz, ember?! Azt írod, te és a "patkány nyugger" elhagytátok a süllyedő hajót, gondolom én, a pedagógus pályát. Ezután bátran odamondogatsz a maradék "patkányoknak", aki még a hajón vannak, s jól-rosszul de teszik a dolgukat. Majd közlöd az összeesküvés-elméletedet: a politika célja a nemzet tönkreverése az iskolákon keresztül, mert mint írod: " a cél az, hogy rosszabb legyen".
Megbocsáss, de én, aki még "hajózom", másként látom a kérdést. A pálya zuhanórepülése akkor kezdődött, amikor a pedagógusokat sikk lett ingyenélőnek, haszontalan "inproduktív" kártékony emberfajtának beállítani, akik három dolog miatt választották a tanítást: a téli, tavaszi és nyári szünet okán. És ez nem most történt.
Én nem csak a pedagógus közösségeken belül hiányolom a szolidaritást, hanem inkább a társadalomban, a mérhetetlen közönyben, ami a küszködésünket kísérte. Most, hogy a mindennapos meccseink a "vicces" felvételeknek köszönhetően kijutnak az iskola falai közül, persze mindenki megdöbben. De még mindig nem a valós problémára koncentrálnak, hanem cigányoznak, a liberális eszmék rákfenéjét emlegetik, mint ahogy te is: "felejtsük ki a nevelésből a liberalizmust...". Az bizony nagy baj lenne. Mert a jó értelemben vett liberalizmus fontos része a nevelésnek.
Most végre született egy korrekt nyilatkozat, talán valami elkezdődik, de félek, hogy a leglényegesebb részt sokan meg sem hallják majd:
„Amilyen a mai magyar iskola, olyan lesz a magyarság holnapja, s az oktatásba fektetett beruházásnál értékesebb tőke nem létezik! Nincs egészséges, életképes társadalom a tudás újratermelését, a szocializáció korszerű mintáit biztosító,megbecsült pedagógusok nélkül. Gyermekeink és a haza jövője a tét.”
Mesélek Nektek az Erdélyi utcai gettóiskoláról,mivel van"szerencsém"esti gimnáziumba oda járni. Eredetileg egy másik,normális suliba íratkoztam be,de azt áthelyezték erre a mocsoktanyára.Nem az épület tisztaságára,hanem a nappalira oda járó csőcselékre (tisztelet a kevés kivételnek,kinek nem inge....)értem.Botrány,ami ott megy! Mikor kora délután megyünk,akkor özönlik ki a nappalos általános iskolások csürhe része.8-10 éves kölkek,az iskola előtt dohányoznak,senki nem szól rájuk.Kiszólásaikból könnyű következtetni etnikai hovatartozásukra:minden második szavuk a g...i,főleg "csicska g...i"(ha magyarok kerülnek szóba),meg egymás között "rák egyen meg,g...i"formában.Mi lesz ezekből?A tanárok elmennek mellettük,egy szót nem szólnak,ezek meg hngosan röhögnek rajtuk. Az iskolában ,a WC-kben nincs zár a fülkeajtókon(eltűnt),nincs ülőke a vécécsészéken(szintén),de normális embernek nincs is gusztusa oda bemenni. Iskolai hírek szerint egyébként a szóban forgó igazgatónő is roma....
Én is, de a patkány nyugger már elhagyta a süllyedő hajót. Azonban, mielőtt elnyelte volna a tenger, láttam egyet s mást:
1. szolidaritás nélküli tantestületeket, akik a legnagyobb miniszteriális baromságokra, fölös felmérésekre stb. rábólintanak, csak ki ne rúgják őket.
2. Képességhiányos ifjak beözönlését a pályára.
3. Igazgatókat, akiknek a felsőbbség kiszolgálása fontosabb volt, mint az iskola, amelyet vezetniük kellett volna. Mit is mondott az ominózus iskola igazgatónője: a gyerek csak feltűnni akart. No, én őt rúgnám ki páros lábbal.
4. Az általános iskolából funkcionális analfabétaként kieresztett gyerekeket stb.
Amit most látunk, az következménye egy vezetési-irányítási struktúra bűntetteinek. Nyugodjon meg mindenki, ez csak a kezdet: lesz még rosszabb is, mert a cél az, hogy rosszabb legyen.
Nem tudom, mi a tapasztalatod, de a gyerek természetéből adódóan a rendet szereti. A biztonságot. Megzavarodik, ha nem azt tapasztalja maga körül, ha azt látja, hogy senki nem vele személy szerint, hanem csak az általa nem értékelhető jogaival foglalkozik. A gyerek azt szeretné, hogy szeressék, és szeret szeretni. Ám, ha csak káposztafejnek tekintik, lázad. Lázad, csapkod maga körül, hogy szeressék. De ez már lélektan, ezt nem kell tudnia egy pedagógusnak...
A pedagógia egyik alaptörvényéről próbáltam beszélni. Normatív iskola kell, meghatározott célokkal, meghatározott igényekkel. És felejtsük ki a nevelésből a liberalizmust, az Isten áldjon meg bennünket!
Időhúzás... nagy a zavarodottság, hogy a deszegregáció még a bezzegintézményekben is becsődölt. Most kell valamit kitalálni, hogy kommunkálni lehessen. Erős a gyanúm, hogy ez a nagy feldemhedés csak addig tart, míg a hír lecseng...
B.ccus, mit kell ezen áttekinteni? n+1 topikon, laikusak is tudják már, hogy ez "közfeladatot ellátó személy ellen történő erőszak" vagy miafene... Megvan pontosan a büntetési tétele is... Mit kell ezen keresgélni/áttekinteni??????
Civilek, közéleti személyiségek a pedagógusok és a gyerekek védelmében
Ismert közéleti személyiségek és civilek követelik, hogy a mindenkori kormányzat biztosítsa a pedagógusi hivatás korszerű anyagi és erkölcsi feltételeit; a Védjük meg a pedagógusokat! Védjük meg a gyerekeket! című felhívást a napokban történt tanárverések elleni tiltakozásul harmincnyolcan írták alá, nevükben egyikük, Galló Béla politológus juttatta el a dokumentumot hétfőn a sajtónak. "Amilyen a mai magyar iskola, olyan lesz a magyarság holnapja, s az oktatásba fektetett beruházásnál értékesebb tőke nem létezik! Nincs egészséges, életképes társadalom a tudás újratermelését, a szocializáció korszerű mintáit biztosító, megbecsült pedagógusok nélkül" - olvasható a közleményben. Ha a pedagógusokat védjük, azzal védjük meg a gyerekeket is! - hangsúlyozzák az aláírók, rámutatva arra, hogy össznemzeti egyetértésen alapuló kormányzásra van szükség az oktatásügyben, illetve, elégtételt kell adni a megalázott pedagógusoknak. Mint írták, "mindannyian cinkosok vagyunk, ha március 21-e után semmi sem változik!".
A felhívásban emlékeztetnek arra, hogy 2008. március 21-én megdöbbentő képsorokat sugárzott a közszolgálati televízió esti híradója. Az egyik budapesti középiskola tanulója az osztály szeme láttára a katedrán többször tettlegesen bántalmazta idős tanárát, aki védtelenül és kiszolgáltatva állt nevetgélő tanítványai előtt. Az aláírók úgy vélik, ami történt törvényszerű következménye, "korántsem véletlen, vérlázító kisülése annak a közveszélyes folyamatnak, ami az elmúlt évtizedekben a folyton a tudástársadalomról szónokló Magyarországon az oktatásban zajlik". Mint írták, a pedagógus szakma erkölcsi és anyagi ellehetetlenítése, az ostobán értelmezett szabadságfelfogás vezetett ahhoz, hogy a katedra ma már veszélyes üzemmé vált. 2008-ra a tanárverés majdhogynem szokványos történéssé, színes hírré változott.
"Ez az, ami ellen - vallási, ideológiai és szakmai hovatartozásunk különbségeit félretéve - a legkeményebben tiltakozunk!" - hangsúlyozzák az aláírók, közöttük Bogár László közgazdász, közíró; Galló Béla politológus; Gazsó Ferenc szociológus, egyetemi tanár; Hajdú János újságíró, nyugalmazott nagykövet; Kulin Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem dékánja, Szőllősi Istvánné tanító, a Pedagógusok Szakszervezetének volt főtitkára és Tamás Gáspár Miklós filozófus, tanár.
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke ugyancsak hétfőn beszélt arról, hogy a parlament oktatási bizottságának elnökéhez fordul az elmúlt hetek tanárverései miatt. A házelnök elmondta: azt kéri Szabó Zoltántól, a testület elnökétől, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, tekintsék át, megfelelőek-e a jogszabályok, valamint szükséges-e és ha igen, akkor miként lehet javítani a diákok erkölcsi nevelésén. Szili Katalin azt is javasolja, hogy az oktatási bizottság működjön együtt a kérdésben a pedagógus szakszervezetekkel. MTI
Azért ezt a Tamás Gazsit nem értem. Hiszen a színészpalánta etnikumi volt, ha jól tévedek?
Egyetértünk, nem kell velük szemben sem az elnéző magatartás, mert a balhékra húzott politikai sallang, hogy személyiségjog, meg szólásszabadság csak álca.
Na most az a kérdés, hogy a tanárok mit tudnak ezután tenni.
Egy normális társadalomban a következők történnének: demonstráció, bojkott, törvénymódosítás stb. Itt ezek a sci-fi témakörébe tartozik. Nem a kormány, hanem a szolidaritást csak hírből ismerő és emellett rendkívül gyáva tanárok miatt. (Én mondhatom: én is tanár vagyok)
Na most akkor viszont mit tegyek? A toll és a napló mellett vigyek gázspay-t is az órákra?!
Világos, hogy a kamasz aki a tanterenben duhajkodik, az megérdemli a verést, de az aki az utcán randalírozik, az csak gyengédséget és kíméletet, meg jogvédelmet.
Ha ez nem az első eset akkor a HP nak kell előszőr mennie alkalmatlanság cimén.
A kis faszkalap is járhat Szolnokra holnaptól iskolába, de ott ahol óriási pofont osztanak azonnal a legkisebb kisérletére.... Szégyen és gyalázat ami itt folyik.
================== „A legsúlyosabb eset a folyosón történt. Akkor odajött hozzám, elkezdett pofozni, s be kellett menekülnöm egy másik osztály termébe. Olyan rosszul lettem, hogy azt hittem, a szívinfarktus visz el” – mesélte a pedagógus, aki jelenleg táppénzen van, de kilátástalannak látja helyzetét ennyi idősen, munka nélkül. ==================
1. Kérdés, hogy a pofozásról mi a véleménye az igazgatónőnek. Azt is gyerekes színészkedésnek tartja?
2. A cikkből kiderül, hogy Dr. Hadnagy András 69 éves, előtte fizikusként dolgozott. Feltehető, hogy nyugdíjas. Lehet, hogy azért látja kilátástalannak a helyzetét, mert alacsony a nyugdíja?
Erősen ideje is van, hogy a megfelelő hatóságok átnyúljanak ennek a dilis libának a feje felett. Sőt, igazság szerint némi fejfazonírozás céljából alapvetően a bűnpártolásért járó büntetés kiszabása lenne egy jogállamban a megfelelő eljárás. Hiszen ő maga nyilatkozott róla hogy ez nem az első eset, sőt, a többi esetről is tudott. Innentől kezdve egyértelmű, hogy aszisztált az Antisystem olvtárs által beidézett cselekmény sorozatos elkövetéséhez, sőt kifejezetten pártolólag lépett fel az elkövetőt és annak magatartását illetően.
Mondom, egy jogállamban ez bűnpártolás... Magyarországon? ...
Minden kamaszhoz nem mész oda megmagyarázni, hogy mi is a szabadságjog, meg a szólásszabadság, meg az állampolgári engedetlenség, nagy valószínűséggel nem is érdekelné őket. Az egész " fenti " cirkuszból az jön át neki, hogy szabad cikizni azokat akik nem tetszenek nekünk, mert nem mi választottuk őket, vagy ha igen akkor is meggondoltuk.
Ismerek olyan gyereket is (lány) aki azt mondja idős szüleinek, hogy ha ők akarták, hogy megszülessen akkor kötelesek el is tartani. Nem veszekedős, nem durva, csak nem akar menni dolgozni és kész. El van otthon, tv-zik naphosszat, mint 1 nyugdíjas.
"Az igazgatónő, Süveges Éva a hozzá eljuttatott videókat végignézve még csütörtökön, megbotránkozva, de gyerekes színészkedésnek minősítette a látottakat. Később már az idős pedagógus munkájával szemben támasztott komoly aggályokat. Szerinte Hadnagy András nemcsak a fegyelmezésben vallott kudarcot, de szakmailag sem beszélt róla elismeréssel.
Oktatási szakemberek azonban pont az igazgatónőnek róják fel, hogy bár egy pénteki nyilatkozatában elismerte, nem ez az első ilyen jellegű videó, amit látott, mégsem tett semmit. Ha olvasónk nem küldi be azt a bizonyos videót, talán sosem derül ki, hogy az idős pedagógust rendre megalázza a 16 éves diákja. Igazságot azonban már nem az igazgatónő tesz majd. Az üggyel már az oktatási minisztérium és a rendőrség is foglalkozik."
Nézd, azért tegyünk különbséget az állampolgári engedetlenség között - aminek magam is nagy híve vagyok:) - és a más emberrel szembeni ordas erőszak között. Állampolgári engedetlenség az, ha a diákok mondjuk kollektíve úgy döntenek, hogy az aznapi 3. témazárót nem hajlandók megírni, és ennek megfelelően üres papírt ad be mindenki. Ez adott helyzetben szerintem rendben is van, és mi is megcsináltuk 1980-ban:)
A nagy bajt inkább abban látom, hogy manapság - lévén vannak valós feszültségek és okok valós állampolgári engedetlenségre - minden szarházi garázda állampolgári engedetlenség címszóval akarja eladni a saját bűncselekményét, olyanokat, amelyeknek a világon semmi köze a polgári engedetlenséghez. Mint pl az ontopic tanárverés...