Ha tudnám milyen autóhoz való akkor elvileg az anyagismeret is meglenne, így próbaképpen AlMg5 AWI pálcával próbálnám, ha ez a heftelésnél jónak és erősnek tűnik (akár el is törheted újra készrehegesztés előtt így a heftelt részen látod milyen a szövetszerkezet).
Amennyiben ez jónak tűnik akkor vagy ezzel a pálcával, vagy egy erősebb AlMg4,5MN AWI pálcával kívülről körbehegeszteném, természetesen előtte 4-5 helyen összeheftelve és begyökölve (U vagy V 90°) a teljes keresztmetszet 2/3 részéig.
Előmelegítésnek szinte nincs értelme olyan kicsi a keresztmetszet.
A bordázottság nem befolyásoló tényező.
A furatméretet utólag megmérni, ha szükséges méretre dörzsárazni, elhúzódás veszélye nagyon csekély, zsugorodás azonban valószínű lesz.
Használható még AlSi5 pálca is de annak kisebb terhelést visel el a varrata.
Magasabb Mg tartalmú pálca használata valószínűleg nem kell.
Tisztítás hegesztés előtt elvileg bármilyen zsírtalanító spray-vel és réz vagy rozsdamentes drótkefe.
Bevonatos elektródát nem javaslom mert elég nehézkes vele hegeszteni dinamóval is és az inverterek 80%-a nem is képes elfogadhatóan leolvasztani az ilyen pálcákat.
Mindjárt kimegyek összeolvasztani :-) Gépsatu lesz, villanyrezsón. A szélekkel kezdem befelé, talán nem lesz berepedés. Emlékszem, a varrattisztítás volt a téma, de van valami specko cleaner is.
Azt hiszem a kabinban, szórással prőbálkozok. Milyen érdekes, talán korunddal. Al -oxid és -hidroxid rétegek inkább 2000 °C fölött olvadnak, (ha ez pontos kifejezés), ez háromszorossa a tiszta aluénak. Olyan mint a konyakos meggy.
doca: a pácot a végén az elszineződés miatt mondta ha jól emlékszem. Acetonnal zsírtalanítani (körömlakklemosó?) + bronzkefe. Nagyfreki + AC, jól eltalált kitöltési tényező, 3/32-es aranyszinű wolfram 40/80A-es pulzálás de jó alaposan előmelegítve :-) Kibicként A végén nyilván kell majd egy új persely ami fut de az már a legkevesebb......
Fúrógépbe fogható drótkefét használnék.Bevonatos elektródával nem lehet,profi szinten alut hegeszteni,az aluoxid igen magas 2050fokos olv.pontja miatt,ezért lehet csak vált.árammal,vagy afi-val,de azt inkább vastagabb szelvényeknél.Kémiailag majd Uniweld,múltkor emlitett valamilyen profi tisztitót.
Nem spiáter. A persely furat ellenőrzés padban , vezetett dörzsárral. Ez nem tud leesni, hacsak nem darabjaira robban. Nos, a megéri-e kérdés kapcsán egy másik kérdés: Mire való a hegesztés? Egyébként a bevonatos pálca a nyerő eddig nálam is. Dinamo az nincs, csak más egyenáram. - Nem kapkodom el, ráér.
Szia.Szerintem a merevitö bordák a változó höigény szempontjából szinte lényegtelen,mert az awi-nak nagy a höbevitele,és nagyon kicsi a darab.De több 6-8 helyen is megheftelném készrehegesztés elött.Engem inkább az a kis tengely a tetelyén,vagy nem tudom,hogy hívják,az zavarna egy kicsit,azért ajánlom a készrehegesztés elötti sok megfogatást.
Van másiiiik!! Ge ha csak egy hegesztésen múlik nem dobjuk oda szinesfémként. Az előmelegítés képben van. És tessssséééék hozzzá szólni:- akárhonnan.:-))
doca: kibicként beleszólok. Tök jól meg tudod csinálni csak jól elő kell melegíteni a munkadarabot. Szerintem magnéziumos pálcával. A múltkor egy termosztátházat sikerült meghegesztenem jól, de az ráadásnak még szivacsosra is volt rohadva. De csak bekiabáltam a pálya széléről............
Ilyen pajzsot nem lehet újban venni??? Fervillt nem próbáltátok?
Uniweld! - .. Erre javaslat? AWI és bevonatos verziók. Nem szeretném elcseszni. A merevítő bordák kicsit zavarnak, amint elképzelem a folyamatot. Mint változó hőigény.. Az anyag, valahol a dúralu felé, pontos ismerete nélkül melyik összetétel a legideálisabb? Itt ugye nem csak az egyben lévőség a szempont. (önindítópajzs)
A válasszal úgylátom elkésetem, de az igazi megoldás a MG pálca lett volna (90-95%Mg, 5-10%Al), de szükség esetén AlMg5 pálca is megoldás lehet, bár komolyabb helyeken nem használnám.
Némi infó a fentiekhez:
iparban használt kis fajsúlyú ötvözetek: magnálium (2-30%-ig magnézium, a többi alumínium);
elektron (80-90%-ig magnézium, a többi alumínium, cink és mangán),
valamint a duralumínium, amely az alumíniumnak kis mennyiségû rézzel, mangánérccel és magnéziummal alkotott ötvözete.
saválló szerkezet awi hegesztése után hogyan lehet eltávolítani a hőterhelésből adódó elszíneződéseket? mondtak már nekem foszforsavat, kénsavat, mindenféle vajákoskodást... vagyonért ajánlottak speckó gépet. valami egyszerű, esztétikus, gyors megoldás nem létezik erre?