Keresés

Részletes keresés

BeR Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1079
OFF

Nem vagyunk egyformák.

Nem is kell.

"Bennem iszonyatos a düh emiatt"

Bennem is. Meg is értem ezt az oldalát.
Előzmény: Geyza (1068)
doncike Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1078

Mert másképp működik a két jogág logikája.

És azért működik másképpen, mert a jogrendszeren belül eltérő célt szolgálnak.

Előzmény: Törölt nick (1073)
doncike Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1077

Btk általános rész:

11. § (1) A bűncselekmény bűntett vagy vétség.

(2) Bűntett az a szándékosan elkövetett bűncselekmény, amelyre a törvény két évi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetés kiszabását rendeli el. Minden más bűncselekmény vétség.

Tehát még "halálos tömegszerencsétlenség" esetén (2-8 év szabadságvesztés) is vétség, mert a fő meghatározó elem a gondatlanság.

Előzmény: Törölt nick (1075)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1076

Én meg azt mondom, hogy ugyanúgy 1-5 évet ér, mint a "gondatlanságból elkövetett emberölés".

És hogy a felfüggesztett lehetőségére is tekintettel, ez a skála elég széles ahhoz, hogy mérlegeltesség a gondatlanság súlyossága.

Bár az imént felvetettem, hogy a halálos gázolás miatt (vagy más veszélyes üzem művelése következtében) előidézett emberhalál büntetési skálája esetleg magasabb sávba is eshetne, ugyanígy széthúzva.

Előzmény: Törölt nick (1074)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1073

Ld. 1072

Bár érdekes, hogy polgári jogi szempontból mintha mégis eltérne a két kategória. Lehet, hogy ökörséget beszélek - majd igazítson ki egy jogász - de mintha a járművezetés a károkozás szempontjából veszélyes üzemnek minősül, objektivizált felelősséggel, ellenben, ha nem "veszélyes üzem" során gondatlanságból követed el "ugyanazt", polgári jogi szempontból a károkozási felelősség enyhébb.

Miért nincs ilyen különbség büntetőügyi szempontból?

Előzmény: Geyza (1071)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1072

talán nem voltam elég érthető: a gondatlanságból elkövetett emberölés is 1-5 évet "ér", ugyanúgy, mint a halálos gázolás.

Előzmény: Törölt nick (1070)
Geyza Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1071

Senki se mondta, hogy AKARTA.

Ez természetesen nem volt szándékos, de emberölés volt!

Előzmény: Törölt nick (1070)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1070

ez definíciós kérdés.

Gondolom, te sem állítod, hogy meg akart ölni két gyereket. Hogy éppen azt a kettőt.

Én a 3 év (18 hónap után elengedhető) büntetést is keveslem az 1-5 év skálán, de a fő kérdés valóban az az 500 ezer Ft-os piti letét. Meg hogy kiadták az útlevelet...

Előzmény: BeR (1065)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1069
Közúti baleset okozása

187. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget

okoz.

Előzmény: BeR (1067)
Geyza Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1068

Nem vagyunk egyformák.

Bennem iszonyatos a düh emiatt, azért írtam így a címet, és - megmondom őszintén - vállalom.

De lehet, hogy neked van igazad.

Előzmény: BeR (1066)
BeR Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1067
...ez a tragédia nem vétlenségből következett be...
Előzmény: BeR (1065)
BeR Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1066
"A q. anyját az Európai Uniónak és az úgynevezett "jogállamiságnak"."

OFF

Bocs, de ez feleslegesen alpári kijelentés... jómagam NAGYON euszkeptikus vagyok, ilyen durva kijelentésre mégsem vetemednék: az indulat bennem is ott van, s keresem is a módját, hogy enyhüljön bennem a méreg, de mint általában, ehhez az esethez is értelemmel és nem indulattal kell hozzáállni, lásd itt a példát...
Előzmény: Geyza (-)
BeR Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1065
"Senki nem állította, hogy nem vétkes."

Nem?

"Vétlen az emberölésben"
Előzmény: Törölt nick (1064)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1064

Senki nem állította, hogy nem vétkes.

Az illetőt bíróság elé állították. Az minősítette az esetet. (Vitapont 1. minősítés). Meghozta az itéletet. (Vitapont 2. mérték.) A végrehajtás elől az illető meglógott (Vitapont 3.).

Szerintem az alapvető hiba a 3. pontban történt. De talán nem maradt tanulságok nélkül. Nemrégiben egy gazdasági büncselekmény itélethirdetése után megjelentek a börtönőrök, bilincsbe verték az elitélteket és vitték is a dutyiba.

Előzmény: Szultán. (1061)
BeR Creative Commons License 2008.03.22 0 0 1063
OFF

"Amit ő mondd, nem a véleménye (vagy nem feltétlenül), hanem a hatályos jog és a jelenlegi bírói gyakorlat magyarázata."

1. Végignéztem a hsz láncait (korábbi, meg itt): nem láttam meg most sem, hogy explicit a jogról írt volna...
2. Nem tudom mi alapján állítod/véled Te (ami akár így is lehet), hogy jogértelmezést írt..

3. "Nem vele nem értesz egyet, hanem a hatályos joggal." - az én érvelésemről én hagy döntsem el, s ne Te, hogy mire mit gondolok/vélek ;-)

4. A "jog" nagyon sokszor ROSSZ, kaotikus, s ilyen értelemben KÁROS is. Ha már jogról beszélünk, tegyük fel ezt a kérdést is: Mi a jog?, vagy akár itt

5. Az előző pontban lévő linkeken az én értelmezésemben - fenntartva a tévedés "jogát" ;-) - olvasható ki, hogy "a jog" társadalmi/mberi együttélésünken valamiféle - szokások, "hatalmak" által kialakult/összeállított - szabályozása. Az én értelmezésemben aki ezeket semmibe veszi, azt a társadalomnak "figyelmeztetni" kell: a "jogsértés" arányában. Ennek az ír "úr"-nak a SZÁNDÉKOSAN és HALMOZOTTAN ELKÖVETETT BŰNTETTEIT minden előzőekben leírt formában BŰNÖS minősítést kell adni. Nem tudom a tettét vétlenségnek mondani. Ha ez az eset "vétlenség" a két kicsi gyermek halálval kapcsolatban, akkor NAGYON NAGY a baj némely "jog" vonatkozásában, s fel kell tenni a kérdést: akkor ki a vétkes?

"Csak" egy baleset történt? Nem volt "szándékos"?

Ezekre nekem az a válaszom, hogy aki együttélési szabályainkat SEMMIBE VESZI, azt meg kell fenyíteni. Két emberélet nem 500.000Ft-ot ér az én szememben.
Előzmény: Törölt nick (1060)
Geyza Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1062

Mekkora barom vagy te :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Előzmény: alfredoo (1045)
Szultán. Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1061
Csak tudod, az nehezen megy az embernek, hogy lenyeletik vele a szart és még jó pofát is vágjon hozzá.

És én nem értem ezt az egész jogi dolgot, ami olyan messze kezd lenni az emberek jóérzésétől és igazságérzetétől, mint a szóbanforgó úr a börtöntől.

És azt sem értem, hogy miért nem vétkes a halálesetekben? Sietett, nem az útviszonyoknak, illetve a forgalomnak megfelelően vezetett (mert ő megteheti, mert ő valaki), balesetet okozott.
Előzmény: Törölt nick (1060)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1060

OFF!

Egy topic az "beszélgetés", a hozzászólások nem függetlenek egymástól. Ha visszaolvasol, az egész a jogi fogalmak boncolgatásával indult. Valahol nickfree kartácsnál.

Amit ő mondd, nem a véleménye (vagy nem feltétlenül), hanem a hatályos jog és a jelenlegi bírói gyakorlat magyarázata.

Előzmény: BeR (1059)
BeR Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1059
OFF
Bocsáss meg, de nem látom a hsz-ban, hogy jogra hivatkozott.

...amúgy nem annyira privát, ha csak egy kicsit is "szociális" vagy...
Előzmény: Törölt nick (1058)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1058

Nem értek veled egyet:

Privát szociális probláma. Én sem értek egyet a gravitációval. És nem értem a fejemen a kék-zöld foltokat. :-)

OFF!

Ő nem a véleményét mondja el, hanem megpróbálja elmagyarázni, mi a hatályos jog. Nem vele nem értesz egyet, hanem a hatályos joggal.

Ehhez jogod van, de ez van, amíg meg nem változtatják.

Előzmény: BeR (1056)
BeR Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1057
(aki jól érti az angol szöveget, nekem nehéz)

Minister for Justice Equality & Law Reform -v- Tobin
BeR Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1056
Nem értek veled egyet: halmozottan megszegve a KRESZ-t, és SZÁNDÉKOSAN gyorsan vezetni, lakott területen, az inkább potenciális gyilkossági kísérlet, mint vétlenség :-(

Lehet valaki abban a tévhitben, hogy ő a tökéletes vezető, de nem kellene elfeledni, hogy NEM EGYEDÜL használja az utat.
Előzmény: Diakovszky Sámuel (1055)
Diakovszky Sámuel Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1055
Vétlen az emberölésben, de nem vétlen a balesetokozásban. Ez fontos különbség.
Előzmény: kobaltselyem (1054)
kobaltselyem Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1054

"meegha vetlen is volt az esemenyben"

Aki lakott területen gyorshajtás miatt elveszti az uralmát a kocsija felett (kb. 80-nal ment a 40-es tábla mellett) az lehet, hogy béna szar, aki túlértékeli vezetési képességeit, de nem vétlen. Marad az, hogy hirtelen felindulásból cselekedett, vagy hogy cukorkát kapott egy ismeretlentől.

Előzmény: alfredoo (1047)
Der Beste Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1053
Az 1003-as hsz-ed alapján.
Előzmény: alfredoo (1019)
tollas Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1052

Az itt a fő probléma, hogy a magyar külügy érdekérvényesítő képessége nulla, ez pedig az állandó megalkuvás következménye.

Nagyon jól tudják, hogy a magyaroktól nem kell tartani, mert mindig inkább a külföldieket védik a sajátjaikkal szemben.

Ez persze csak az elmúlt 60 év óta van így, meg a dicsőséges 133 nap óta.

Ezen az EU tagság sem segített, ezt most jól láthatjuk ennek a tragikus esetnek az utóéletéből.

Szultán. Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1051

Ha egy magyar Írországban ütne el így két kisgyermeket, jogosnak tartanám azt, hogy ott ítéljék el, de nem gondolom, hogy ezért az ott élő magyarokra vadásznának, mint ahogy Magyarországon sem hallottam arról, hogy íreket molesztáltak volna ez ügy miatt (ez elég szégyenletes lenne).

Nem gondolom, hogy ez magyar-ír probléma lenne átlagember szintjén.

Szultán. Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1050
Az Egyesült Államokat hoztad fel példának (egyébként jó felvetésnek gondolom), ebben az esetben sem hiszem, hogy az USA-ban ilyen bűnér halálbüntetés járna, ha esetleg még is, akkor egyetértenék, hogy ne adja ki az illetőt Magyarország, de azzal is, hogy itt a mi jogszabájainknak megfelelő büntetést kapja meg és azt töltse le.
sir Bazsi Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1049

Olvass vissza az Irisch Life vezető biztosítási brókerigazgatója, elég rendesen megszedte magát, azóta is ott dolgozik vezetőként.

Az írek egyik legismertebb ügyvédi irodáját bízta meg azzal, hogy keressék meg azt a kiskaput, amivel megúszhatja.

Előzmény: alfredoo (1048)
alfredoo Creative Commons License 2008.03.21 0 0 1048

sirbazsi

nem hiszem hogy az ir legfelsobb birosagnal az illeto penze komoly szerepet jatszik.

amugy mit tudsz az anyagi viszonyairol?

mert ha van mondjuk 200 millioja forintban az az ir legfelsobb birosagot egyaltalan nem hatja meg.

valami milliardos?

vagy csak allitasz valamit?

Előzmény: sir Bazsi (1046)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!