Keresés

Részletes keresés

HG1DLV Creative Commons License 2008.03.21 0 0 13090
Szia !

Szerintem kevés olyan dolog van a világon ,amit két értelmes ember ne tudna megbeszélni.(a gond akkor van ha egyik fél nem értelmes :-( )
Egy engedéllyel rendelkező (feltételezem :rendelkezik) antennaárbóc bontása
nem úgy megy "hogy a szomszédnak nem tetszik", aztán másnap becsenget egy bontóbrigád nagyflexszel.
Szerintem a Tápos Lajos által rendkivül míves stilusban megfogalmazott
gázspay-vel elkövetett barátkozás sem megoldás.
(A sittről elég nehéz rádiózni)
Ha fontos számodra a hobbyd,és rádiózni szeretnél,engedélyeztesd le a dolgaid,amennyiben problémás, szerezz be egy kitolható/kitekerhető árbócot, feldobsz egy GP-t, és ha rádiózol kitekered a cuccot,ha épp nem, betekered.
Szóval röviden-tömören:szopatni csak azt lehet, aki hagyja magát.
Járj utána mindennek,hiszen ez a Te érdeked.

Üdv! Luki HG1DLV
Előzmény: HA7JOL (13068)
szl77 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 13089
Jaj de okos vagy!Szerintem nem kérdeztem meg??De halvány lila gőze nincs.Egyébként nem vettem hanem örököltem.De végül is mindegy.Én normálisan,azt hiszem nem gusztustalanul megkérdeztem,egy bárki által nyilvánosan használható fórumon,multkor,meg most is,hátha a rádióamatőrök tudnak segíteni,(mert tudod a rádióamatőr ott segít ahol tud)OKé nem tudják,semmi gond de te jössz ezzel a nyitogatós dumával,olyan "magas lórol" stíllusban,ami nem tudom mire jó,mert én sem így kérdeztem,hogy hé b....meg ez milyen rádió?!Azért nagyon köszi hogy 10 percig túrtad a netet én napokat turtam de semmi,ez egy japán rádió,régi és Belcom nevű cég Melcomra változtatta magát.Elnézést hogy zavarni mertem köreiteket.
Előzmény: Törölt nick (13086)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.21 0 0 13088

Szia Pisti!

skype, mail, wiw... :-(

Esetleg egy (jaj mit beszélek itt) QSO a Lacival? ;-))

Remélem Nektek még működik a rádiótok!

Előzmény: ha5cti (13069)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.21 0 0 13087

Vazeg ha ezt előadja, nem lebontatja, hanem felrobbantja.

Amit leírtál, kb majdnem jó, terhességre, gyerekre alapozni meg.. Pff.

Káros sugárzásról amatőr szinten nemigen beszélhetünk, leszámítva a herék fölött zsebben hordott loop antennát.

Maxie, ezt tőled, mint "atom pmr fun", nem vártam.

Van egy másik aspektus, ami nem kifejezetten "sportolói pályafutás".

Minden tiszteletem az amatőröké, de vizsgapapír már nincs meg, adásra meg 16 éve kapcsoltunk ugye, eszünk be sem jutott, csak amikor bontás van? Akkor minek (mi a faxnak) is a torony?

Az x évente végzendő korróziós festés/ karbantartás az oké?

Tessék kitenni egy cp-6ot a tetőre, és elkezdeni újra.

Verseny, klubtagság esetén alant van a megoldás, köszönjük 4I!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Masi! Bántani egyáltalán nem akarlak, és sértegetni sem, távol álljon tőlem, de a két oldal óta zajló túra egyetlen haszna, amit 4I leírt, Téged barátom viszont -ne haragudj- sajnos egyáltalán nem értelek.

Ha ez olyan fontos Neked,

1. megvannak a papírok,

2. nem jár le az engedélyed, és

3. nem 16 éve adsz utoljára.

Üdv!

Előzmény: Maxie boy (13084)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.21 0 0 13086

Ember! Ezt minden héten, minden topicban megkérdezed? Tíz percet túrtam a netet, ilyen rádió kb nincs, valami másolat, átnevezett "izé".

Mi lenne, ha végre azt kérdeznéd meg, akitől vetted?

Nyitogatni meg... tudod...

Előzmény: szl77 (13083)
dühööng Creative Commons License 2008.03.21 0 0 13085

Ha 1 laikusnak megemlíted h. az voltaképp káros amit csinálsz... (még ha csak a nap káros sugaraira hivatkoztál is, félrefogja hallani...) Akkor a végképp eltörölni effektus indul be nála.

Az elvetemült gyökerek ellen, nincs orvosság, ill. van, de vannak mellékhatásai is(2-25 év) :(

Akkor van szerencséje az embernek, ha vmi. buta braz-illal van dolga... Mert ott elég megemlíteni azt h. ki fogja fizetni szerinte a révészt, ha minden rendben van?

Erre többnyire, megoldódnak a dolgot.

Persze nem árt a TVI -BCI zavarokat nem kellt az ember... Mert ha rendszeresen okádja a DVD a lemezt kifelé, és 5.1-ben dübörög a CQ, akkor  sok jóra ne számítson az emberfia.

Előzmény: Maxie boy (13084)
Maxie boy Creative Commons License 2008.03.21 0 0 13084

Hat a jegyzo lanya ellen valoban lepeshatrannyal indultal. A penz nagy ur, bar ebben az esetben inkabb a hatalom es a kapcsolat jatszik kozre es nem kozvetelenul a penz. A no valoszinu nem hatralt volna meg, ha penzt ajanlsz fel neki, a visszavonasert. Ellenben ha rajottel volna, mi a kivalto ok, tehettel volna ellenlepeseket. Csak egy pelda, mire gondolok: Ha arra jottem volna ra, hogy felti az egeszseget, en a kovetkezo szoveget adtam volna elo neki. A Nemzeti Hirkozlesi Hivatal, mint a gazdasagi es kozlekedesi miniszterium ala tartozo kormanyhivatal altal kiallitott allami engedelyed birtokaban, mint elsoosztalyu sportolo vagy nyilvantarta, es jelenlegi engedelyeddel sok tavoli kapcsolatot letesitettel mas foldreszekkel az elmult 20 eveben. A sportolotarsaid kozott, mint elismert szakember vagy nyilvantartva. Az antennatorony azert kell, hogy a radiohullamok ne kozvetlenul a lakasokat erjek, hanem az alul levo femcsovek arnyekolo hatasanak segitsegevel vedik az alatta levoket a karos sugarzastol, es mintegy mellekhataskent a nap karos magneses gamma sugarzasatol is, ami rakkelto hatasu.

Amennyiben le kell bontanod, a sportoloi palyafutasod a fold szintjerol vagy kenytelen folytatni, amiben a miniszterium teljes tamogatasat elvezed. Hogy ne kerulj hatranyba a versenyeken, a kimeno teljesitmenyedet 10 kilowattra kell emelned, es sajnos a fold iranyaba indulo sugarzast nem fogod tudni arnyekolni.

Ez, (mint koztudott ;) a teljesitmenytol fuggoen 50-200 meteren belul karos kovetkezmenyekkel jarhat a fejlodo szervezetekre, gyermekekre, fokozottan a magzatokra. (Ez foleg akkor jon be, ha vannak kis gyerekei, vagy terhes.

Most mondjatok, hogy egy szemet tetu vagyok, de vajon annak milyen a minositese, aki ugy vesz meg egy ingatlant, hogy latja, mi van mellette, de elore kiterveli, hogy apuci majd ugyis intezkedik.)

Mivel a legtobb celallomasod (veletlenul ;) pont abba az iranyba esik, amerre az o haza van, igazan mindkettotok erdeke, hogy a torony maradjon, sot igazabol te szived szerint meg nehany metert emelnel is rajta, a jo szomszedi viszony megorzese erdekeben, es hogy mindketten nagyobb biztonsagban erezzetek magatokat. Hiszen ha magasabban van az arnyekolas, akkor nagyobb teruletet fed le, nem csak a te hazadat vedi, hanem esetleg az ovet is a nap karos magneses sugaraitol.

Szerinted a nok hany szazaleka fog ennek utanajarni, vagy egyaltalan megerteni, amit elmondtal? Ha ugyesen, hihetoen, jo szandekkal adod elo, abszolut nincs bontas, sot, soron kivul megkapod a szukseges engedelyeket utolagosan intezve dijmentesen. (+ emelsz nehany metert az arbocon :-D ) Es meg a no segit neked es orul, milyen szerencses, hogy ilyen rendes szomszedja van. Szoval, tobbet esszel....

Előzmény: masi1 (13078)
szl77 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 13083

Sziasztok!

Ismeri valaki a Belcom BC 400 kézirádiót?Igy néz ki.:

ha6pc Creative Commons License 2008.03.21 0 0 13082
Hogy narancs-e? Csak figyeld Bástya et. arcát!
Előzmény: schlumberger (13080)
ha6pc Creative Commons License 2008.03.21 0 0 13081
Jólvan no,csak vicceltem... : )
Előzmény: HG4I (13077)
schlumberger Creative Commons License 2008.03.20 0 0 13080
Tényleg mindent megengedhet magának egy efféle? Meg merném saccolni egyébként, hogy narancsok teremnek a kertjében. Ezt persze csak halkan mondom, de fölöttébb dühösen.
Előzmény: schlumberger (13079)
schlumberger Creative Commons License 2008.03.20 0 0 13079
rohadt, korrupt világ ez, amiben élünk. Akinek pénze van (meg kapcsolati tőkéje...), mindent megengedhet magának.
Mocsok népség.
Próbáld meg a Tibi által beírtakat alkalmazni.
Nehogy már egy szarházi pártkatona jegyző győzzön!
Előzmény: masi1 (13078)
masi1 Creative Commons License 2008.03.20 0 0 13078
Elnézést a kései reagálásért.Sajna le kellett bontani.Pont a jegyzö lánya költözött a szomszédomba.Vizsgáznom meg csupán azért kellet ujbol, mert a 82-ben kiadott mhsz-es papirjaimat már szerintem megette a fene (legalábis én nem találom sehol).Az mhsz nyilvántartása meg ugyebár hol lenne meg.Egyébként 92-ben használtam utoljára adásra a készüléket .
Előzmény: schlumberger (13019)
HG4I Creative Commons License 2008.03.20 0 0 13077

...rákoppint a törvénynek kezére...

Gyuri!

Ezt komolyan gondoltad?

Egy társadalmi szervezet?

.....

na, szia!

Előzmény: ha6pc (13064)
HG4I Creative Commons License 2008.03.20 0 0 13075
mail ment
Előzmény: LUCzI FERencz (13073)
HG4I Creative Commons License 2008.03.20 0 0 13074

Építési engedély kérelem illeték mentesen!

Rádióamatőrök részére.

(Na, végre megtaláltam, hosszas keresgélés után.)

Áttekintve a kapcsolódó jogszabályokat találtam lehetőséget az (egyébként a 46/1997 KTM rendelet szerint építési engedély köteles) antennák és a tartó szerkezetek építési engedélyeinek illeték mentes (!) létesítéséhez!

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény hatályos szövege az alábbiakat mondja ki:

5.§. /1/ Teljes személyes illetékmentességben részesül:

a)....

.....

d) a társadalmi szervezet,  a köztestület és a közhasznú társaság;

Ennek alapján illeték mentesen kérvényezheti bármely egyesület (rádióklub) bármely magánszemély ingatlanán antennaberendezés, vagy antenna atrató szerkezet építését, ha ahhoz a tulajdonos írásban hozzájárul.

Ennyi. Kivétel nincs. Megtagadni az engedély kiadását ennek alapján nem lehet.

Mi kell ehhez?

Célszerűen légy tagja egy egyesületnek (rádióklubnak). Kössetek egy szerződést, amiben a klub vállalja, hogy a költségeden felépít a telkeden egy építési engedély köteles (6 m-nél magasabb) antenna tartó szerkezetet és "x" darab 4 m-t meghaladó méretű antennát. Ezt a szerződést nem kell benyújtani a kérelemmel!!! Ez neked biztosíték, hogy a klub nem viszi el, nem bontja le, stb...

Ezután adsz egy nyilatkozatot (hozzájárulást) a klub (kérelmező) részére, aki hivatkozva a fenti jogszabályi helyre /1990. évi XCIII. tv. 5.§. /1/ d, pontjára/ benyújtási illeték mentességet kér az építési hatóságtól.

Vagyis a klub kérelmezi az építési engedélyt a saját részére, de a te telkeden.

A megoldás már több "példányban" működött Szekszárdtól Kecskemétig....

üdv.

LUCzI FERencz Creative Commons License 2008.03.20 0 0 13073
Itteni mailem publikus.Este jelentkezem, ha addig te nem írsz.
Előzmény: HG4I (13072)
HG4I Creative Commons License 2008.03.20 0 0 13072

LUCzI!

Lécci dobj egy mélt a
bp kukac anico pont hu -ra,
valamit szeretnék kérdezni.

Mindjárt előkeresem az illetékmentesség leírását, felteszem ide is.

Szerintem neked dIplexer kéne, sajna nem tudok segíteni.

(Mellesleg HA8ET neve Gyula - nyilván többszörös elírás volt, ő valóban a duplexerek és a diplexerek nagy tudója...)

üdv

Előzmény: LUCzI FERencz (13071)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13071
Tényleg jók az áraitok!

Ha elkél a régi notebookom, a jövő hónapban valószínűleg meg foglak benneteket keresni egy FT-7800 ügyében. (Nyh-n Győzőt.)
Aztán lehetséges, hogy nyár vége felé egy FT-817 vagy 857 is meg van célozva, de ez még a jövő zenéje.

Erről az illetékmentes antenna engedélyezési procedúráról írhatnál valamit, mert egyelőre a kétsávos körsugárzóm nem zavar senkit, (rövidebb 4 méternél, és a tetőn van, nem árbocon, ezért aki ugat érte, az tehet egy szivességet) de ha felraknék még egy-két antennát...

Tudsz-e olyan duplexert, kereskedelmi forgalomban, amivel egy HF MHz és egy UHF/VHF antennát összeközösíthetnék egy kábelre?

(HG8ET Dezsőnek volt valami, az RT-ben leközölte, de elmondása szerint azt valamilyen HAM bazárban kapható speci kondihoz tervezte, és az már a fasorba sincs...)

Előzmény: HG4I (13066)
ha8lsu Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13070
Keresek HF/VHF/UHF, kifogástalan állapotú, kinyitott ICOM, KENWOOD vagy YAESU tipusú készüléket megvételre, 200 eFt alatt.
Továbbá HF sávokra, 6 méterre antennát és kis csillapítású koaxiális kábelt.
ha5cti Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13069

Szia Laci!

Ezer éve nem láttalak, hallottalak. Mi ujs veled?

Jó lenne beszélni, ha van skype-od, akkor a hivómra keress rá,

vagy iwiwen. De jó a mail is!

Antenna problémát sajnálatosnak tartom, de segiteni nem tudok, ötletem sincs.

73!

Előzmény: HA7JOL (13068)
HA7JOL Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13068

Szia!  (Sziasztok)

Az illeték mentes eljárás engem is érdekelne.

Olvasgatom a topic-ot, és látom nem csak én vagyok nyakig a pocsolyában..

Az én esetemben egy meglehetősen reakciós nyugdíjas szomszéd mozgatja a szálakat, és az úgy már odáig fajult, hogy a sokadik feljelentés után most az építésügyi hatósággal szeretné lebontatni az antennáimat.

Elmeállapotát jól tükrözi, hogy az antennákkal nem elégszik meg. Lebontatná a szobám teraszát, és befalaztatná a szobaablakomat is. (persze ez csak a tortadísz.)

Ma érkezett vissza a levelem az NHH-tól, akik csak megerősítették a rendeletet.

Azaz, a dipól is antenna, és ez szerit kell az engedélyeztetési eljárást lefolytatni :(

Nagyon tetszik a zászlórúd eljárás, mert itt csak egy műanyag védőcsőbe kellene az antennát rejteni a tetejére egy csigával, és avval zászlót feszíteni a tövébe..

Örömmel tisztítanám a nemzeti lobogót, ha kell kétnaponta is...

Amiről még semmit nem hallottam:

Mi a helyzet az ideiglenes antennákkal?. Azokkal amit egy mozdulattal el lehet fektetni, avagy lekötni? Ezek is eljárás kötelesek?

Nagyon úgy látom hogy ez a rendelet nem ellenünk/nekünk készült, hanem a gombamód szaporodó mobil állomások megfékezésére, és mi (mint mindig) csak porszem vagyunk az aparát gépezetében.

Akiket célul tűztek ki evvel, azoknak a méterenkénti 50e Huf illeték teljesen zsebpénz, a telepítésre szánt eszközök és a telepíteni kívánt torony árával szemben.

Nekünk akik bontott trafóvezetékből, és spárgával kifeszített "antennákkal"

szeretnénk forgalmazni talán a rádiónk ér (1-2m-nyi illeték díjat), amit nem kevés

év alatt gyűjtögettünk össze, szóval nekünk ez a törvény (rendelet) betarthatatlan, és kivitelezhetetlen. Ha eltekintenék az illetéktől, akkor a szükséges papírhalmaz beszerzési (költsége) és ideje is túl nagy összegbe és időbe telik.

Remélem ez csak törvénykezési hiba, és mihamarább orvoslásra talál, mert a csökkenő érdeklődés, és egyre kevesebb klub ezzel a rendelettel egy huszárvágással rohamléptékben meg is szüntethet minket.

A közeljövőben terveztem volna egy 4 és egy 3 sávos DunaX GP telepítését, a két antenna tartó közé kifeszített 80m-re hangolt dipóllal, de most komolyan el kellett gondolkodnom, hogy megér-e ez nekem közel 2 és fél millió forintot ?!?!

Ha nem lenne a klub, és az a rengeteg nagyszerű barát - jól ismert amatőr társak, most felmondanám az egészet. Természetesen ezt az örömet nem szerzem meg a hivatalnak, és biztosan meg lesz az út a folyatatáshoz.

Üdv! Laci_

Előzmény: HG4I (13061)
HG4I Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13067
Bocs, javítás!!!
a P.S. részben véletlenül elírtam a céget: Difonát kellett volna....
Előzmény: HG4I (13066)
HG4I Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13066

Kedves LuCzi FERenc!

Én előbb körül néztem volna a helyedben.

Csak a kedvedért és mindannyiónk okulására kiszerkesztem egyes ismert kereskedések mai - honlapokról ellenőrizhető - árait......
Az árak mindenütt bruttó árak (a Wimo esetében előre utalással /zárójeles ár/- ami külön költség!), Euróban értendőek. /Mai árfolyam: 263,50/

Gyártmány   WIMO   Thiecom  Point  ANICO

VX-7                300       309     355     310  

VX-6                230       229     275     226

VX-3                175       n/a      175     155

VX-2                 n/a      179      185     174

FT-60               180      169      195     178

FT-7800           210      215      245     225

FT-817             499      498      590     527

FT-857             625      629      690     654

FT-897             790      739      830     770

FT-450AT         850       n/a     1140    877

FT-950            1450      n/a      n/a    1340

FT-2000(100) 2200      2329   2490  2150

FTM-10SE         340       349     n/a      334

Namost: + csomagolás + postaköltség (előre utalásnál a bankköltség)

és akkor még ott a garancia kérdése...!

Hogy egyebekről már ne is ejtsünk szót.....

Akkor miről is beszélünk?????

Illetve: mitről is beszélsz?

Na, erről ennyit. Van jobb ötleted?  8-)))

üdv.

P.S.: megnézetm a Thiecomot is, egyetlen árat sem ad meg.

"Alle Produkte auf Anfrage"...

(Ugyanis nem tart raktáron árut.....)

Előzmény: LUCzI FERencz (13065)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13065
Olcsóbbra, mint ahogy ti forgalmazzátok 8-)))
Előzmény: HG4I (13063)
ha6pc Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13064

Ok,az első rész világos. A második felével az a bajom,hogy az nem cáfolat,hanem mellébeszéd,rizsa.

Az amatőrtársnak nem az a gondja,hogy illetéket kell fizetnie,hanem egy határozat,miszerint bontsa le az anntennaberendezését.

A kettő ugye nem ugyanaz.

Itt konkrétan a MRASz tudna segíteni?

Tehát odamegy hozzá a polgár,hogy "...gyere szövetség,mer' itten szívatni akar az a puruttya önkormányzat";mire a szövetség rákoppint a törvénynek kezére,hogy "nono! Kuss! Ez itten egy amatőr és az én védnökségem alatt áll" ?

Előzmény: HG4I (13061)
HG4I Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13063
Milyen rádióra gondoltál?
Előzmény: LUCzI FERencz (13058)
TamiBT Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13062
- en 2007-ben a Difona-nal vettem a TS-480-at, a legjobb aron adtak Friedrichsafen-ben, melegen tudom ajanlani oket.
- ugy tudom lehet toluk neten is rendelni.
HG4I Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13061

Szia!

(Ha bárki cáfolni tud-kérem jelezze!)

Jelentkezem.

Csak az NHH az illetékes.

Lásd: a hírközlésí célú építményekkkel kapcsolatos építésügyi jogszabály:

http://www.nhh.hu/dokumentum.php?cid=8235 11. oldal,

továbbá:

http://www.nhh.hu/index.php?id=hir&cid=1795&mid=1361&lang=hu#3.

Ami pedig az érdekképviseleti tevékenységet illeti:

(Ha bárki cáfolni tud-kérem jelezze!)

Jelentkezem!

A 6m magasságot meghaladó antenna tartó szerkezetek, valamint a 4m bármely irányú kiterjedést meghaladó méretű antenna berendezések engedélyezésének benyújtási illetéke tárgyában több megvalósult esetben átütő sikerrel alkalmazták rádióamatőrök az érdekképviseleti szervezet  által javasolt eljárási utat (egyébként szerénytelenség nélkül mondhatom: általam kifundált és leírt)- ami alapján ezen hírközlési célú építmények engedélyeztetési eljárása ILLETÉKMENTESEN intézhető!

/Ha nem hiszed, kérdezd meg pld. a '3NU-t/

Gondold el - a jogszabály szerint (illetéktörvény) a benyújtási illeték minden megkezdett méter után 50.000.- Ft!!!!!

Tehát, ha valaki egy 14 MHz-es félhullámú dipólt (építési engedély köteles!) kíván építeni, az ma hivatalosan félmilliós benyújtási illetéket jelent..... hm....

na, üdv!

Előzmény: ha6pc (13045)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13060

Szia Luczifer!

Segedelemként ajánlom, hogy az alábbi linkről keresd meg Lacit:

http://www.dl2jte.110mb.com/

Nos, Ő bizonyára segítene Neked, bár az igaz, hogy egy másik rádióamatőr fórumról már jó ideje hiányzik, de a magánelérhetősége hátha.... Németországban él, és rádióamatőr.  Én segítő, és naprakész amatőrtársnak ismertem meg.

Üdv: Öreg Csóka

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!