Például az Auchan előterében, de majdenm minden ilyen nagyáruház előterében van szobaszökőkút bolt. (Hogy mi a fenéből élnek?
Ennek van egy tekercs része kívül, beöntve egy műanyag házba. (Ugye az egész vízmentesre van csinálva, mert az egész motor arra van készítve, hogy bemenjen a vízalá. A tekercs közepén van egy tengely, és arra megy fel egy állandó mágnes forgórész, és erre van rátéve a propeller. Na most a forgórészt kivettem, (a tengelyt is ki lehetne köszörülni) és akkor a tekercs olyan erős változó mágneses teret ad, hogy egy csipeszt ha belenyújtasz, akkor érezni hogy vibrál. Szép lassan belenyúlok, és szép lassan kihúzom. (A hajszálrugót <komplettet> egy kis önzáró tasakba teszem szorosan.
Kb 2,5 e Ft.
Amit nem tudok, hogy így hűtés nélkül mennyi időt bír ki bekapcsolva ez a szerkezet (Én csak 10.15 mp-re kapcsolom be)
A füstkarika elsődleges funkciója tulajdonképpen az, hogy az órakerék - és vele az óramutató - ne lötyögjön, ne kóvályogjon. Fontos, de nem nélkülözhetetlen. Erősen domború számlapoknál, ívelt szögletes szerkezeteknél, de sokszor egyszerű, csak nagy szerkezet-számlap távolságú kialakításoknál jön elő az, hogy az órakerék akár át is ugrálhat nélküle a váltókerék fogazata felett - itt nélkülözhetetlen. Ha nem szorul meg a füstkarikától a túl szorosan illesztett órakerék a számlap alatt (ez igen ritkán fordul elő), akkor semmiféle problémát sem okozhat.
A Seiko/Citizen órákban kis seeger-gyűrű van, ezt vagy a két végénél csavarhúzóval, vagy a felvágással szemben csipesszel húzva le kell tolni-húzni oldalirányban a horonyról. Vigyázz, nagyon szeret elpattanni, és gyakorlatilag pótolhatatlan, füstkarika nem képes helyettesíteni!
Az órakereket nem érzem hogy kotyogna a slava-ban (de ezt egy lemez le is fogja nem tud ugrani) hanem azt hiszem, hogy a belső dátumtárcsa zörög. Beteszek a Slavaba egy füstkarikát. Végülis mi történhet?
A simeringre azért gondoltam, mert a Seiko-ban vagy a Citizenben egy simering van ezen a helyen.
Erről rögtön kérdés: Mivel lehet kinyitni ilyen kis simeringet?
A mosásnál én is fával átpucolok mindnent nagyító alatt kétszer háromszor (ahányszor kell).
Az alkatrész kérések közül a Wostok preci gátkerék megoldódott, sikerült egy órásnál egy elfekvő Almaz roncsot találnom.
A 24 órás rakéta kerék továbbra is érdekel.
Jól áll össze bennem hogy a PC -ben gyűlde lesz a jövő kedden? (A svájci óra fórumot csak hézagosan olvasom.)
Nézd, az ilyen típusú hibákra nincs mentség. Akkor ne vállalják - egyetértek. De ha már hibáztak, legalább vállalják. Mondom - én is inkább kitanultam a mesterséget. Mondjuk szeretem is csinálni, a legfőbb motiváló azért ez volt. :-)))
Köszönöm a terjedelmes válaszodat. Megértem, hogy borzongva nyúlsz ilyen szerkezetekhez, végülis jogos. Igazából csak az a bajom, hogy először találkozom olyan problémával,h vettem valamit ami teljesen korrektül működött és teljesen korrektül néz ki, aztán kiderül, hogy mégis van valami betegsége. Ráadásul a kedvesem szemet vetett rá és ezért is szeretném rendbe rakatni.
Az órások. Értem én, hogy nem tudnak megélni, de ez szerintem egy bizalmi szakma. Pláne azért, mert az emberek nagy többsége egyátalán nem ért az órákhoz, úgyhogy bármit mondhat az "szakember" azt csak bólogatva elfogadja a kedves vevő. Épp ezért tudja megtenni, hogy csak összegányolja az órát és úgy adja ki a kezéből.
Még egy dolog a mai élményekkel kapcsolatban. Az óra hátlapját csavarok rögzítik. Miután elhoztam és itthon ránéztem csak akkor vettem észre, hogy az egyik hátlaprögzítő csavar hiányzik. Visszamentem, de persze azt mondták,hogy nem ők hibáztak. A helyzet viszont az, hogy minden órámat visszazárható zacskóban hozom-viszem és a zacskóban nem volt a csavar, szóval nem tűnhetett el máshogy, csak úgy, hogy ott kihagyták. Most legalább már tudom, hogy hova nem fogom biztosan vinni többet az óráim.
Egyébként én nem azt várom, hogy mosolyogva csinálja a dolgát és válaszoljon a kontár kérdéseimre, hanem azt, hogy amit csinál azt normálisan csinálja. Szerintem ez meg nem kellene, hogy olyan nagy elvárás legyen. Mindenkitől ezt várják a maga területén.
Kedden megpróbálok elmenni. A kínai werket ha gondolod megnézem, de általában berzenkedve nyúlok effélékhez. A csapágy biztosan nem fog egyezni semmilyen könnyen beszerezhető mérettel, de ami nagyobb baj, hogy ezeket nagyon sokszor úgy rakják össze, hogy a csapágyat ki sem lehet ütni a helyéről (ha egyszer kiütöm, oda többet semmit már vissza nem lehet tenni). Ezek sajnos "VHD" konstrukciók (Vedd, Hordjad, Dobd el..). Bár általában jóval tartósabbak, és tulajdonképpen lehet őket szervizelni, de egy-egy ilyen jellegű hiba nehezen elhárítható. Ha hosszas utánjárás mellett lesz csak megfelelő méretű csapágy, akkor nagyon kérdéses, van-e értelme küzdeni vele. Majd kiderül.
Az órásokkal való tapasztalatodat megértem, tulajdonképpen engem is ezek vittek rá arra, hogy kitanuljam a szakmát, és önellátóvá váljak. :-)) Másrészt viszont most már elég jól belelátva a szakma hétköznapjaiba, ismerve sok amúgy jó felkészültségű órást látom, hogy annyira nem könnyű ez. Egy-egy olyan órával és hibával, mint amit a Te órád is mutat, bizony el lehet pepecselni minden további nélkül 3-4-5-10 munkaórát is. Egy rezsióra aligha tud megállni egy órásüzletben 3-4 ezer forint alatt, vagy már ráfizetéses lesz (számold össze ezt napi 8 munkaórával, havi 20-22 munkanappal, bérleti díjjal, rezsivel, adókkal, személyi jövedelemmel - még ez is éppen, hogy csak a víz tetején maradáshoz elég). A helyzet az, hogy jó kedéllyel és elfogadható üzletmenettel csak azok az órás kollégák büszkélkedhetnek, akik kizárólag valóban nagy értékű, különleges, ritka, igényes órák javításával-felújításával foglalkoznak - azokhoz mért árakon. A többiek meg elem- és szíjcseréből élnek valójában, a szerviz üzletág merő ráfizetés, csak szakmai büszkeségből tartja életben az, aki egyáltalán életben tartja. Egy mechanikus karóra szervizelése-javítása 10-15 ezer alatt akkor sem áll meg reálisan, ha voltaképpen semmi gond nincs az órával, egy egyszerű két/három-mutatós járat, csak szét kell szedni, kipucolni, összerakni, ellenőrizni. Ha még a tokkal is foglalkozni kell, a szíjat is illene cserélni, polírozni etc.., akkor még több, összetettebb mechanika, tényleges meghibásodások javítása meg már beviheti az embert az erdőbe. Ám egy Pobeda-Poljot, leharcolt Citizen, öreg Seiko, régi Tissot ezt nem bírja el, pontosabban a vevők nem fizetik ezt meg. Az eredmény az, hogy sokan elvállalják fillérekért a javítást, majd gányolnak. Belefújnak olajat, átforgatják, és visszaadják mint szervizelt órát. Egy év múlva rosszabb állapotban lesz, mint volt valaha. De 1-2 ezerért ennyit lehet csinálni (ettől még szélhámosságnak tartom..). Írtam is most erről egy cikket az Óra Magazinban, pont effélékről borongva. :-))
Végül is azt kell belátni, hogy egy régi Molnia zsebórát, vagy Pobeda karórát szervizelni pontosan ugyanannyi idő, ugyanolyan munkafázisok, ugyanannyi teendő, anyag- és eszközhasználat, mint egy egyszerű járatos Vacheront, Patekot. Legfeljebb a kockázat, felelősség sokkal nagyobb ez utóbbiaknál.
Az ultrahangos mosónak megvan a maga feladata, van nekem is. Úgyhogy ne keseredj el. De ha jó áron jön szembe egy mosó, akkor érdemes rámozdulni.
A füstkarikáról: nem azt kell nézni, hogy min van, min nincs. A feltett számlapnál csipesszel fogd meg az órakereket, és nézd meg a tengelyirányú kotyogást. Ha az egészen nagyon minimális, nyilvánvalóan sokkal kisebb, mint ami ahhoz kellene, hogy az órakerék át tudjon ugrani egy fogat a negyedeskerék fölött, akkor a füstkarika nem szükséges. Még olyan precízen illesztett szerkezet is van (pl: a Rolexek is), ahol egy füstkarikától már megszorul az órakerék. Az orosz werkeknél meg olyan nagy a szórás, hogy egyeseknél be kell tenni, másoknál meg nem - azonos típuson belül. Ahogy a billegő alatt is hol lehet találni térköztartó lemezt (van, hogy kettőt is egymáson), hol nincs ilyen.
Az alkatrészeket majd megnézem, rengeteg roncsom van, csak órákba tellene átnézegetni...
Voltam újra az órásnál - aki amúgy egyátalán nem volt szimpatikus - és megnézte. Igazad van kis átmérőjű golyóscsapággyal szerelt szerkezet, a hiba oka pedig az, h a csapágyból kiesett egy-két golyó. Azt mondta,h megcsinálja kb. 7-8 ezer forintért. Egy kicsit sokallottam, mert ez az óra nekem nem ér annyit ( mármint,ha a vételárat, - mert sajnos fizettem érte :) - is figyelembe veszem. )
A Parlament Café-s topiktalálkozón ott leszel? Esetleg el vinném magammal ezt a ""szépséget"" és rápillanthatnál.
más
Komolyan mondom megbízható és szimpatikus órást találni, akinek nyugodtan adom oda az órámat hihetetlen nehéz. Ez szomorú!
Az ultrahangos mosót én tokok gyors tisztítására használom, vegyes eredménnyel. Én vizet töltök bele, és műanyag dobozban helyezem bele kotyvában a tokokat. Nem árt, ha meleg a kotyva. Mosógép: én benzinben mosok, mert nem hagy nyomot, szépen szárad és nem kell köztes tisztítást csinálni. Nem voltam elragadtatva a mosógéptől, igaz, csak egy egyszerű gép volt, és nem hivatalos folyadékot használtam, itt lehetett a gond. Mindenesetre számomra az egész dologba belefér az, hogy a szennyeződést kézzel kefélgetem, a csapágyakat pedig egyenként tisztítófázom akár többször. Így nem volt semmi problémám a tisztításból fakadóan mostanában. A sima áztatás valóban nem elég semmire, a csapágyakban benne marad a ráöregedett olajsár.
Nem örülök neki, mert nagy nehezen vettem rá magam (néhány nehezen tisztuló szerkezet után) a beruházásra. Hát mostmár nyilván nem dobom ki, mindenesetre a óvatos leszek a használatnál.
Üdv
B
MINDENKIHEZ:
Új és továbbra is felszínen tartott kéréseim kérdéseim:
1) SLAVA 2628 számlap alá kell-e füstlemez karika, vagy simering?
2) keresek 24 órás órakereket (vagy egész 24 órás roncsot) rakétához
Ez egy kínai Seagull szerkezet. Őszintén szólva nem tudom, milyen megoldású a csapágyazása, a képről nem látszik, lehet kis átmérőjű golyóscsapágy, mindenesetre a rotor csavaros rögzítéséből ezt valószínűsítem. Nemigen szervizelhető, mert a kínaiak ehhez a kategóriához semmiféle pótalkatrészt sem biztosítanak. Szerkezetcserés ügynek tűnik. Az is gond, hogy ezeknek az óráknak az alkatrészei általában elég gyenge minőségű anyagokból készülnek (lágy acélok, kemény helyett sima sárgaréz a kerekekhez, elég hamar elhasználódnak, bár egy évnél azért tovább szokták bírni).
Sajnos ezek az órák ilyenek, ebből a szempontból komoly előnyt jelent egy ETA werk, ahhoz mindig akad alkatrész.
Íme, csináltam róla képet. Remélem sikerül beillesztenem. Szerintem ez perselyes kivitel. Ez egy Hirsch. Kb egy éves óra. Persze lehet, h a modell régebbi, de ez a konkrét darab nagyjából egy éves.
APT sokszor eszembe jutott már, hogy megkérdezzem, hogy vajon vállalsz-e szerelést vagy csak a szaktudásodat osztod meg velünk itt a fórumon. Persze amennyire látom inkább a komolyabb, nagy presztizsű, ritka szerkezeteket szereted "bütykölni".
Milyen típus, milyen csapágyazás? Valószínűleg a csapágy lazulhatott-kophatott ki. A megoldás attól függ, miféle szerkezet. Viszonylag modernebb és golyóscsapágyazott óránál valószínűleg új golyóscsapágy kell. Perselyes kivitelnél meg függ attól, hogy a rotorban van-e a persely, vagy a tengelyt építették abba. Csapágy v. perselycsere, de egyes modelleknél csak az egybeépített rotor komplett cseréje jelent megoldást - ha van elérhető új.
Nézd, a szakmai álláspont az, hogy az ultrahangos mosó NEM ALKALMAS óraszerkezetek tisztítására. Nem erre való, nem ez a feladata, a tokok-csatok tisztításánál vannak komoly érdemei, alkalmassága. Az apró óra-alkatrészeket azonban egy rövid, 1-2 perces tisztítás nem tisztítja megfelelően, hosszabb ideig használva pedig a rezgés kilazítja az illesztéseket, károsíthatja a csapágyköveket (konkrétan: töri őket). Ráadásul nem oldható meg korrekt módon a több fázisú tisztítás, a szerkezeti elemeket kotyva-előbenzin-benzin fázisban kell/célszerű tisztítani. Jobb módszer akkor már a sima áztatás, három befőttesüvegben, de fizikális mozgatás, a mosófolyadék határozott és folyamatos áramoltatása nélkül komoly a veszélye annak, hogy a rejtett zugokban, vagy az egymásra torlódó alkatrészek egymást takaró részein nem lesz érdemleges hatás.
Zsebóra-szerkezetek még alapos áztatással egész jól tisztíthatók, de karórák esetén az óramosó nélkül az eredmény esetleges. "Órás pályafutásom" kezdetén jobb híján én is áztatással tisztítottam mindent, és kb: minden második így tisztított órával utána gondok voltak. És általában nem is néztek szépen ki az áztatott alkatrészek, foltosak maradtak a csapágylemezek, kerekek. Ezen tapasztalatom alapján megkockáztatom azon kijelentést, miszerint az óramosó valóban jó, megbízható (és nem esetleges, harmadik nekifutásra sikeredő) eredmény eléréséhez nem nélkülözhető. Egy hobbiórás meglehet nélküle persze, legfeljebb sokszor jár úgy, hogy a látszólag leszervizelt órát egy hét múlva szedheti széjjel újra szervizelni - de biztos, minőségi eredmény eléréséhez egyszerűen kell ez a szerszám.
Az Elma kotyva normál tisztításnál (1 órát nem meghaladó mosási idővel - ez mosógépben a legretkesebb szerkezethez is bőven elég) nem támadja meg a sellakos ragasztásokat. Nagyon szennyezett, vastagon ragacsos (főleg zsebóráknál van ilyen) szerkezetnél én is alkalmazok előáztatást kotyvában, egyfelől meg sokszor szét sem lehet szedi a szerkezetet rendesen amíg legalább úgy, ahogy nem előtisztítom, másfelől kíméli a mosógépben használt mosófolyadékot.
Van nekem egy automata órám. A minap vettem észre - plexi hátlapos - hogy a rotor kilazult és ütögeti a plexit. Megnéztem, de hiába húztam meg a csavarját újra kilazult. Elvittem óráshoz, belenézett, azt mondja,h nagyobb lehet a baj. ( Mondjuk ezt én is sejtettem :( ).
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mennyire komoly a probléma szerkezetileg ill. milyen költsége lehet. Persze látatlanban tudom,h nehéz ügy, de talán valamelyikőtöknek van elképzelése.
Amúgy a Kosztolányi D. téren van egy órás, ismeritek van valakinek tapasztalata vele kapcsolatban?
Jó ötletenek tűnik az alkatrészeket drótra fűzni. (Ezt már próbáltam síma áztatáskor.)
Azért tanakodom a kosár hatásosságán, mert próbaképpen fém teaszűrőt raktam tiszta vízbe, és a szitán belül nem láttam rezgést.
A gyári mosófolyadékok higíthatók? A Conrad fél literet árul majdnem 6000 Ft-ért. Ezeken látszik hogy mikor merülnek ki? (Opálos lesz mind a kotyva?) Akkor az tűnik jó megoldásnak, hogy előtisztítja az ember ha nagyon koszos valami kotyvával és utána az UH kádba, amiben állandóan áll a mosófolyadék.
APT írta? hogy az ELMA mosófolyadék nem szedi ki a sellachot?
További tanácsokat is elfogadok még. (Azt terveztem, hogy egyszer innen a fórumról, meg az innen onnan való gyaorlati ötleteket, amik nincsenek a könyvekben összállítom egy anyagba)
Na megint en vagyok aki bele kontarkodik mindenbe. Mar 4 eve hasznalok ultrasonic mosot, es csak az en tapasztalatomat tudom leirni. En kis [fem vagy muanyag] -[pld, teaszuro] kosarakat hasznalok az aprobb alkatreszeknek, a nagyobbakat pedik a mosohoz adott muanyag kosarba pakolom. Folyadekkal minimum felig toltom a tartalyt de mindenkeppen lepje el boven a mosnivalo alkatreszeket. Az ultramoso mosofolyadek keveresi aranyat is valtoztatom attol fugg mily koszos az alkatresz. Egy folyadekot tobbszor is felhasznalok. Pl. Alkatresz mosas utan a folyadek ,[ha nemnagyon koszos] meg kivaloan hasznalhato orahaz es femcsattok es egyeb femek [karkotok,gyuruk, nyaklanc] tisztitasara
Csinaltam egy kicsi alvanyt es az alkatreseket felfugeszve belelogatom a folyadekba .mint a galvanizalasnal. Igy minden oldalrol korbeveszi a mosofolyadek es hatasosabb a tisztitas. A rugos fem oraszijat mosok a szijat szethuzott allapotba teszem a folyadekba es igy sokkal hamarabb megtisztitja a kosztol. En mar tettem bele tiszta vizet is de nemhozott megfelelo eredmenyt. Maradok az ultrasonic moso folyadeknal. De mar sima ELMA oramosot is hasznaltam de az jol felhigitottam elotte , nem 1:9 aranyban kevertem[ persze kosztol fuggoen]
Vigyazat Komplett orat nemajantatos beletenni, a rezgestol karosodhat! Egyket orabol mar nekem kirazta a foglalatbol vagy osszetorte a csapagykoveket, a moso ultrahangos rezgese. Koves alkatreszeket szinten nemajanlatos mosni benne, vagy csak rovid idejig [ de ez csak az en velemenyem]. Benzint nem ajanlatos hasznalni ! Poharba tett mosofolyadek sem ajanlatos. Minnel tobb folyedek veszi korbe az alkatresz annal intenzivebb a rezgeses tisztitas. A kosar az ultrarezgest anyira nem gatolja de egy pohar fala az igen.
Ez csak az en velemenyem. De gondolom APT, te-o, V.I.P. es masok akik ezzel dolgoznak sokkal tobb tapasztalattal rendelkeznek mint en Udvozol Joco65
Köszönöm te_o válaszát, bár nem hangzik teljesen magabiztosnak. Ha van még emlék, akkor megköszönöm, ha mondjátok. Aztán beteszek egy füslemezkarikát. Túl nagy baj nem lehet.
Más: Sikerült kigazdálkodnom egy ultrahangos tisztítókádat (primitív Aoyue 0,5 l). Kérem, hogy akinek konkrét tapasztalata van UH tisztítással, segítsen kicsit néhány tanáccsal.
A mosó folyadékot közvetlenül a kádba kell tenni és abba szétszórva az alkatrészeket? Utána hogyan halászom ki őket? Nem fogy így túl sok mosó oldat? Üresen nem működhet, majdnem tele kell tölteni. Vagy töltsem meg vízzel, és egy pohárba a mosó oldatot? Vagy csináljak egy kosarat? Miből? Nem veszik el az ultrahang a kosáron, vagy a poháron? Kis pohárba vízbe állítva benzit lehet-e használni?
Szóval a dátium rögzítő kilincset tartó rugót a takarólemez négyszögletes nyílásán keresztül kell betenni, mielőtt a csavarokat meghúznánk. Kipróbálva, egyszerű, biztonságos. (Köszönet mindenkinekinek, aki ezen törte a fejét.)
Ugyanezzel kapcsolatos: Van valakinek emlékképe, hogy a számlap alatt van- e simering az óra tengelyen ami lefogja a napokat mutató tárcsát, vagy egy szokásos füstlemez rugó? Ebben a darabban semmi nem volt, és bár kiválóan működik, (szerintem favágóknak tervezték olyan robosztus és ráadásul napi 4 mp késés) ha megrázom az órát, valami zörög benne. Ez valószínűleg a belső napmutató tárcsa.
Milyen bosszantó amikor a billegőtengely "csak" kopott, s nem törött. A járás bizonytalan, egy darabig hiszed, hogy beállítható, de nem :-(. Arról jutott eszembe, hogy ezzel a kis Cyma-val egy darabig eljátszadoztam míg be kell látnom: új tengely kell.
BoBoYSa! Látom néhány napig nem leszel, így írok most, s nem este. Köszönöm az ajánlatot, ha jól alakulnak a dolgok élnék is vele. Érdekes lehet az a munka ami csak két évente hoz Nyíregyházára. Egyébként az említett várostól néhány percre lakom, jól gondoltad.
Hálás köszönet, érem. Ez járható útnak tűnik. Tulajonképpen nem értem, hogy miért nem csináltak a kilincsrugót tartó öbölben egy olyan hornyot, amelyikbe az beszorulna. Vagy miért nem az alaplapon van egész. Így ténylegesen az van, hogy nemcsak hogy megfordítani nem tudom összerakva, hanem tulajdonképpen kiszerelve sem marad meg a kilincs ha a rugót melléfeszítem. De a mit írtál, az jónak tűnik. Ma gépközelben vagyok,de legközelebb kedden tudok beszámolni az eredményről.
Igaz en csak a 2414 es slavat szereltem [ de azthiszem a datumvalto azonos] es tenyleg eleinte nekem is problemat okozott a szereles. En a kovetkezo keppen csinalom ami eleg jol bevalt ezidaig, A kilicsrugot a helyere teszem, ugy hogy a datumvalto kilincsel osszeerjen. Igaz igy datumvalto pozicionalo kilincs egy resz a datum tarcsa ala kerul de nembaj. Rateszem a datumtarcsat , majd a leszorito lemezt. A lemez leszorito csavarjait nemhuzom meg csak haromnegyed reszig, mert a tarcsa alatt van a pozicionalo egy resze. Majd egy nagyon vekony lapos targyal alanyulok a datum tarcsa ala es a helyere nyomom a tarcsa pozicionalo kilincset, ami a rugot osszegyomja es igy a kilincs a datum tarcsa megfelelo helyere ugrik Majd ha a rugo a helyen van meghuzom a csavarokat rendesen. Nemtudom eleg erthetoen irtam e le. Ha kell lefotozom a muveleteket es mellekelem azt.
En ezt a modszert talaltam ki mert igy nemkell vele anyit bajlodni. A datumtarcsa nemfog elvetemedni ha a kilincs alaja kerul, hisz a csavarok nemlettek meghuzva teljesen. A tarcsa ala kettevagott zsiletpenge darabbal nyulok ala es azzal tolom helyere a pozicionalo kilincset, kozbe a kezem a tarcsan van es ovatosan nyomom lefele hogy nehogy kiugorjon a rugo vagy a kilincs. Ezidaig meg mindig sikerult ezzel a modszerrel Udv Joco65