Keresés

Részletes keresés

farkas97 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13933

A bájitaltan tanításából nekem is az jött le, hogy a tantárgy elsajátításának alapja:

1. a recept alapos elolvasása, minden aprólékos részletével együtt és ezek pontos alkalmazása (pl. nem 3 csepp, hanem 2, nem jobbra keverni, hanem balra, stb.)

2. az elmélet és az összetevők bemagolása

Akárhogy is nézzük, Harrynek sem az aprólékos "szöszölés", sem a tananyag "beseggelése" sem volt erős oldala (az enyém sem lenne...:))), de ez nem azt jelenti, hogy gyenge képességű lett volna. Nem beszélve arról, hogy a legfőbb stresszelő tényező az órákon MAGA A TANÁR volt... Neville-nek is ez volt a fő problémája Piton óráin! Hermione a maga analitikus agyával és félelmetes koncentrálóképességével ki tudta kizárni ezeket a külső körülményeket, Harry és Neville nem.

Sir Cadogan Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13932

Soha nem vontam kétségbe, hogy Piton kiemelkedő bájitalmester. Azt, hogy mi lett volna, ha egy gyerek nem megutálja, hanem megszereti a tantárgyat, már soha nem lehet eldönteni. Abból gondolom én, hogy Piton nem való tanárnak, amit róla JKR leírt.

1. Bájitaltan órái a recept táblára írásából(varázsolásából) áltak, utána sétálva cikizte és büntette a griffendéleseket és dícsérte a mardekárosokat.
  2. Lumpi óráin ellenben elméleti oktatás is folyik, valamint figyelemfelkeltő bemutató - valódi tanítás.
  3. Mint az a LLG füzet kiadásából kiderül, Piton ismeretei SVK területen vagy hézagosak, vagy fontosabb neki Lupin és diákjai tudásának megkérdőjelezése, mint az igazság.
  4. Ha egy tantárgyból csak nagyon kevesen veszik sikeresen a vizsgát, (RBF), az nem az oktatási módszer eredményességének, hanem pocsék voltának bizonyítéka.
Előzmény: Cinnamon (13930)
NevemTeve Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13931
Mintha egyáltalán felmerült volna... <kivéve persze az első filmben... gondolom, egy StarWars beütést akart a forgatókönyvíró adni a dolognak>
Előzmény: Cinnamon (13928)
Cinnamon Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13930
+ magától soha az életben nm jött volna rá azokra a dolgokra, amire Piton igen hatodéves korában. még jó, h tudta használni, az olvasási képességeit senki nm vonta kétségbe ;)
Előzmény: Sir Cadogan (13927)
Cinnamon Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13929
honnan tudod h az első öt évben előkerült elméleti alapokat nm tudta? ugyanmár... pitonról sok rosszat el lehet mondani, de h eredménytelenül adta volna le az anyagot, nm hiszem.
Előzmény: Sir Cadogan (13927)
Cinnamon Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13928
meg a lojalitás + "eszébe sem jutott h átálljon a sötét oldalra" blabla. ha már végtelenül pontosak akarunk lenni...
Előzmény: NevemTeve (13925)
Sir Cadogan Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13927
Ez abból látszik, hogy hatodévben gond nélkül képes volt használni a félvér Herceg könyvét, annak ellenére, hogy tudása hézagos volt, hiányoztak nála az elméleti alapok. Lásd azt a G-betűs törvényt az ellenmérgekről.
Előzmény: Cinnamon (13924)
kövér dáma Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13926
Egyébként feltűnt nektek, hogy minden idők legjobb igazgatója milyen gyenge iskolát vezetett?"

Persze, feltűnt. Dd számára nem a tanítás színvonala az egyetlen szempont, ez van.
De az egész varázstársadalom keveset foglalkozik ezzel. Pl. nem képeznek tanárokat, aki az utcáról beesik, tanár lehet.
Persze, azért Dd lehetne válogatósabb, dehát Trelawneyt muszáj volt védenie, Binns esete annyira komikusan meghökkentő, hogy ezt tényleg respektálni kell, az svk. el van átkozva, Hagrid kiválóan ért az állatokhoz, Pitont pedig maga mellett akarta tartani, mondjuk Piton kiváló méregkeverő. A francia és a bolgár suli se biztos, hogy jobb, az Alecto-féle iskoláról nem szólva. Azért én ismerek jobb mugli iskolákat. (Meg rosszakat is)
De félre ne értse valaki: Trelawney, Binns, Piton, Hagrid, Lockhart rossz tanárok.
Előzmény: Sir Cadogan (13920)
NevemTeve Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13925
> mint ahogy másban sem volt kiemelkedő - ahogy ezt dumbli meg is jegyzi - kivéve persze a "gyors döntési képességet szorult helyzetben"

Meg a SVK-ban és a kviddicsben, tegyük hozzá a pontosság kedvéért.
Előzmény: Cinnamon (13924)
Cinnamon Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13924
ki mondta h harry örökölte anyja tehetségét? nm hiszem, h harry kiváló bájitalfőző lett volna, mint ahogy másban sem volt kiemelkedő - ahogy ezt dumbli meg is jegyzi - kivéve persze a "gyors döntési képességet szorult helyzetben".

gyógynövénytan és bájitaltan rokon terület? hát max. annyiban h növényeket is felhasználnálnak bájitalfőzés során. egyébként kb. annyira rokon szerintem mint a főzés és a kertészkedés.
Előzmény: Sir Cadogan (13922)
NevemTeve Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13923
Hát így is lehet mondani;) Meg úgy is, hogy bárki képes végrehajtani a recept utasításait, kivéve, ha jelen van egy akadályozó játékos, aki történetesen maga a bájitaltan-tanár (Off: ez is egy olyan összetett szó, amit a fictionírók valamiért szeretnek különírni.)
Előzmény: Cinnamon (13921)
Sir Cadogan Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13922
Én fordítva értékelném. Egy kiváló képességű gyerekkel (anyai örökség) sikerült megutáltatni a tantárgyat, és csak várakozáson felülit kapott. De ott a nyilvánvaló példa, Neville. A gyógynövénytan és a bájitaltan rokon terület. (Mindkettő alapja a gyógynövényismeret.) Az egyikből tehetséges, később maga is tanár. A másikból tehetségtelen volna?
Előzmény: Cinnamon (13921)
Cinnamon Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13921
azért azt nm állíthatod, h a Piton-féle bájitaltan nm volt eredményes: még Harry is Várakozáson Felülit kapott az RBF-en, pedig nm volt különösebben tehetséges. szóval az oktatási módszereivel ugyan voltak probmlémák, de hatékonynak hatékony volt.
Előzmény: Sir Cadogan (13920)
Sir Cadogan Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13920

"Pitonra soha nem lett volna szabad gyerekeket bízni."

Tanárként valóban nem. Szinte nem is lehet tanárnak nevezni. Mint a hetedikben kiderült, ezzel valószínűleg Dumbledore is tisztában volt, de"A NAGYOBB JÓRA TÖREKEDVE" gondoskodott utódjáról az igazgatói székben.

Egyébként feltűnt nektek, hogy minden idők legjobb igazgatója milyen gyenge iskolát vezetett? McGalagony és Bimba jó tanárok, a csillagászat tanár normális. Ahova csak Hermione jár, nem tudunk semmit, de mivel ő jár, valószínűleg jó tanárok. Bár ki tudja. Hermione még Pitontól is képes volt tanulni. De már a mágiatörténet és a Sötét varázslatok kivédése oktatása csapnivaló, nem is beszélve a Piton-féle bájitaltanról. Lumpi valószínűleg jó. Pedig három főtantárgy. Mondjuk matematika, magyar és történelem. Hagridot meg szeretjük, de ugyancsak nem tanárból van. Trelawney pedig ...

Előzmény: MrsBennet (13913)
Korali Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13919

Igen, ebben határozottan van valami.

Piton azér keménykedik Harryvel, hogy félrevezesse a halálfalócsemetéket, mondjuk P

( jó, ezt még én sem hiszem el 100%-ban)

Előzmény: NevemTeve (13918)
NevemTeve Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13918
+1: Azért ismerjük el, ez a HP valahol az irodalom és a krimi határán van...

A krimiben megengedhető, sőt: elvárható, hogy az olvasó félrevezetése legyen a cél, minden (fél)információ X-re mutasson, holott igazából még ~X sem igaz, minden karakternek van valamilyen titka, szándékosan ködös célzásokat cserélnek egymással, hogy a detektívet (és az olvasót) félrevezessék, a konfliktusok alapja sokszor pusztán a félreértés a karakterek között.

Az irodalomban ez nem így megy, ott az olvasó valódi emberek valódi érzéseire, gondolataira, konfliktusaira vágyik... Ott nincs sok helye az olyasfajta karakternek, aki a szíve mélyén ugyan sötét, de titokban a jó oldalnak dolgozik, csak a látszat kedvéért mutatkozik gonosznak...
Korali Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13917

ezt talán Dumbledore-nak kellett volna meggondolnia.

Piton remek szakember és pocsék pedagógus, de az öreg nem szólt bele a módszereibe.

Előzmény: MrsBennet (13913)
NevemTeve Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13916
"Közben esetleg rákacsint kedvenc diákjára, akinek véres az ökle."

Épp most akartam valami hasonlót írni, de úgysem tudtam volna ilyen frappánsan megfogalmazni... *evil grin*
Előzmény: Sir Cadogan (13912)
djodjoka Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13915
Mármint ezt most mintegy folytatva a gondolataidat írtam. :)
Előzmény: djodjoka (13914)
djodjoka Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13914
Pitonra sok mindent lehet mondani, jót is, rosszat is, ebből is látszik, hogy tényleg, mint karakter ő az egyik legjobb a könyvekben. (Egyébként, mint már sokszor írtam, engem jól megvezetett az írónő, mert nem bírom :)) Ettől függetlenül, amikor ő először találkozik Harry-vel, az akkor egy  11 éves kisfiú, és mint tanár, és felnőtt egyértelműen erőfölényben áll vele szemben, amit minden további nélkül kihasznál...
Előzmény: Sir Cadogan (13912)
MrsBennet Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13913
Csatlakozom. Pitonra soha nem lett volna szabad gyerekeket bízni.
Előzmény: NAR (13890)
Sir Cadogan Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13912

"Harry épp annyira utálta már a kezdetektől Pitont,mint fordítva!"

Most ezt miért mondtad? Jó, tudom, előre bejelentetted, Piton-fan vagy. Azért a tényeket nem kéne meghamisítani szeretett professzorod felmentése érdekében. Első év, lakoma. Harry azt se tudja, kicsoda Piton, az gyűlölködve nézi. Első bájitaltan óra. Piton nyilvánosan megszégyeníti, első órán az éves tananyagból vizsgáztatva egy mugli környezetből bekerült gyereket. Akkor mi is van ezzel a kijelentéseddel?

Brotyika!

Képzelj el az életből egy jelenetet,  a hatodik könyv elejének mintájára. Egy diák késve érkezik az évnyitóra, szakadt, véres ruhában. Az őt fogadó tanár kipenderíti a felsorakozott diákok elé, büntetést ró ki rá, mert késve és nem az alkalomnak megfelelő ruhában érkezett. Közben esetleg rákacsint kedvenc diákjára, akinek véres az ökle. Remélem nem tudsz ilyet elképzelni.

Előzmény: szabina333 (13911)
szabina333 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13911
Nem tudom, én se tudnék elvonatkoztatni a volt osztálytársam gyerekétől, ha tanítanám... a volt osztálytársamat rüheltem, valószínüleg szivatnám a kölkét is...
Egyértelműen Piton-fan vagyok és Harry épp annyira utálta már a kezdetektől Pitont,mint fordítva! Harryit pedig 2 ember is győzködte, hogy Pitonban bízni kell (Dumbledore és Hermione) és megannyi tett is igazolta aProf részéről, hogy Harryt védi!!!
Ennek ellenére a kölyök folyton gondoskodott arról, hogy megutáltassa magát és emlékeztesse Jamesre Pitont.

Rám már pikkelt tanár, 3 évig szivatott, engem is alázott meg osztály és tanárok előtt, harmadik év végén meghúzott,de hál isten a pótvizsga sikerült, úgyhogy nem kell bemutatni, ismerem az érzést!
Mégis azóta úgy érzem, én is rásegítettem sokkal erre a határtalan utálatra, amit kaptam!

Kedvencem a hetes könyvből:(33.fejezet: A Herceg meséje, 557.oldal:)
Piton most fel-alá járkált Dumbledore előtt.
- ...középszerű, kivagyi, akár az apja, megátalkodottan engedetlen, nagyra van azzal, hogy híres, magamutogató, arcátlan...
- Olyannak látja őt, amilyennek látni akarja, Perselus - felete Dumbledore, fel se nézve a Transzformációs Szemle lapjaiból.
Előzmény: kövér dáma (13908)
NAR Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13910
Nem is ezért mondtam, hanem azért, hogy megmutassam, hogy a "muglik érdekében" indok milyen álságos. Ki tudja, hogy alakult volna Dumbledore sorsa, ha nem szakít Grindelwalddal akkor.
Előzmény: szako (13905)
NevemTeve Creative Commons License 2008.03.19 0 0 13909
> Neville-el szerintem nyilvánvaló, hogy azért volt szemét, mert idegesítette

Micsoda mélyléketan, micsoda ismerete a bonyolult, szinte öntudatlan motívációknak;)
Előzmény: Törölt nick (13902)
kövér dáma Creative Commons License 2008.03.18 0 0 13908
Piton halálán és sorsán nagyon sírtam. Szívembe zártam, igazi tragikus hős. De az igazság az, hogy HP nem tehetett Piton bajairól, mégis a James iránt érzett, kisebb-nagyobbrészt jogos gyűlölete miatt Piton Harryvel szemben kezdettől fogva jogtalan előítélettel bánt, amit Pitonon kívül egy tanár sem igazolt. Nem tudom, valamelyikőtök gyerekére pikkelt-e már tanár és szivatta-e olyan állhatatosan éveken át, mint Piton Harryt, remélem, nem.
Ja, és Harry teljes szívéből megbocsátott neki.
Előzmény: NAR (13903)
szako Creative Commons License 2008.03.18 0 0 13907

számomra is egyértelmű, hogy jó ember.

csak a legnagyobbak képesek ilyen nehéz döntéseket meghozni.

Előzmény: kövér dáma (13906)
kövér dáma Creative Commons License 2008.03.18 0 0 13906
"Mindegyik forradalmár ezt mondja, hogy a népért teszi. Aztán ezek a forradalmak néha csúnya diktatúrába torkolnak... "

Bárcsak minden diktátor-jelölt rájönne néhány hónap kamaszkori tervezgetés után, hogy rossz úton indult el!
A pályaudvari beszélgetés előtt magam is haragudtam Dumbledore-ra, árulónak tűnt, ahogy Piton és Harry is gondolta. De a beszélgetés során kiderült, hogy messzebbre látott mindkettőjüknél: mindkettőnek annyit mondott és azt mondta, amennyi ahhoz kellett, hogy helyes döntéseket legyenek képesek hozni. És a dolog működött. Sőt Harry nemcsak helyes döntéseket hozott, hanem felszabadult és életben maradt, miközben véghezvitte a feladatát.
Baj, hogy Dd manipulálta az embereket? Az emberek manipulálása megbocsáthatatlan miközben zajlik, de ha utólag beigazolódik, hogy helyes volt, akkor elismerés illeti. Dumbledore zseniális volt és jó ember, és én örülök, hogy megismertem a kételyeit, ettől még jobban szeretem. Mondjon mindenki olyan csúnyát, amilyet akar.
szako Creative Commons License 2008.03.18 0 0 13905

Mindegyik forradalmár ezt mondja, hogy a népért teszi. Aztán ezek a forradalmak néha csúnya diktatúrába torkolnak...

DD-nál viszont nem történt ilyesmi. se forradalom, se diktatúra.

szerintem nem ítélhetünk el valakit el nem követett cselekedetek miatt..

Princesse Snape Creative Commons License 2008.03.18 0 0 13904
Ki mondta, hogy ugyanaz? Pont azért írtam, amit -
Előzmény: Törölt nick (13902)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!